icon

Ako presvedčiť predškoláka jesť v škôlke?

1. sep 2025

Ahojte , syn 6 rokov je predškolák, ide o to že už by som rada šla do práce no problém je že môj syn vôbec nechce jesť v škôlke 🤦🏽‍♀️ a nie nedonútime ho nikto proste aj keby nejedol celý týždeň tak ani len neochutna nič 😭 v škôlke si ho nechcú nechať , len do 12stej a ani ja by som z toto nemala dobrý pocit nechať dieťa pól dňa hladné . Jedlo mu nemôžem nabaliť kvôli hygiene . Čo by ste robili ?

Strana
z5
biba_18
3. sep 2025

@oskvarka nech mi povie nejaká múdra ako vychová dieťa ktoré je na príkrmoch, a keď mu dáš čo ja viem, hrášok, tak ani bohovi neotvorí ústa. malé babatko … napchá ho, bude ho denne nútiť? už to vidím…
keďže sama viem aké to bolo pre mňa ťažké keď ma nútili jesť (keď tak otec, mama nie, alebo v škole), tak ja som tiež dieťa nenútila, u nás bola podmienka zjesť aspoň všetko maso (ale robila som len to čo mal rád - bravčové dodnes neje a to je už dospelý), no a že keď zje maso, zemiaky už nemusí… alebo nemusí všetky špagety keď už nevládze… a raz moj muž výchovne že neexistuje že nebude jesť, on mi to ukáže… no, ukázal, dieťa ogrcalo celú kuchyňu, obaja oči vytreštené, už to nikdy potom neskúšal a už nemál ani blbé kecy…

oskvarka
4. sep 2025
@biba_18

@oskvarka nech mi povie nejaká múdra ako vychová dieťa ktoré je na príkrmoch, a keď mu dáš čo ja viem, hrášok, tak ani bohovi neotvorí ústa. malé babatko … napchá ho, bude ho denne nútiť? už to vidím…
keďže sama viem aké to bolo pre mňa ťažké keď ma nútili jesť (keď tak otec, mama nie, alebo v škole), tak ja som tiež dieťa nenútila, u nás bola podmienka zjesť aspoň všetko maso (ale robila som len to čo mal rád - bravčové dodnes neje a to je už dospelý), no a že keď zje maso, zemiaky už nemusí… alebo nemusí všetky špagety keď už nevládze… a raz moj muž výchovne že neexistuje že nebude jesť, on mi to ukáže… no, ukázal, dieťa ogrcalo celú kuchyňu, obaja oči vytreštené, už to nikdy potom neskúšal a už nemál ani blbé kecy…

@biba_18 toto moja svokra skúšala na našom nejedakovi musíš ...nedostaneš keksik...veľmi sa na neho tešil (ja keksíky z obchodu nekupujem len výnimočne na turistiku aj to len suché tak mu bolo vzácne -radsejnupeciem koalac a viem čo v ňom je...ovsené vločky tvarohbmuka vajíčka...)... Tak si dal lyžicu až som vydela že mu jamky z očí vyliezaju...doniesla nejaké jedlo z obchodu hotové lebo ona nevarí (to som ju už oducila ale bola to drina🤦) bola tam mastná slanina kocky v omacke...a hneď bezal vyvrátil aj raňajky ...

barbie2023
4. sep 2025
@biba_18

@barbie2023 jasne že neumrelo, pretože každá matka mu dá jesť aspoň to čo ako-tak zje… celkom sa mi nechce veriť že ty zješ každé jedlo, ale total bez výhrad…

@biba_18 nie nezjem. Ale roky som učila v ms a mala som kadejaké deti . Aj také čo nechceli jesť. A veru vždy to bol problém v prístupe a nie v dieťati. Vždy sa to dalo riešiť keď rodič si uvedomil,že niekde robí chybu.

barbie2023
4. sep 2025

Mala som také deti a buď boli rodičia precitliveni a rozmaznávanie a dieťa to využívalo alebo som mala prípady keď boli medzi rodičmi veľké nezhody a dieťa to podvedome bojkotovalo tým,že odmietalo jesť v ms. Malo tam bezpečné miesto kde sa mohlo takto "vyjadriť".. alebo som mala dieťa ,ktorému sme zistili,že neje v ms nič,mama tiež doma nedavala jesť lebo už nevedela ako ho donútiť a nakoniec sme zistili ,že starká ho chovala...akože kadejaké prípady fakt. Ale vždy sa to dalo riešiť a nebolo to len ,že nechce lebo je také 🤷

gabikaa96
4. sep 2025

Ja napríklad od detstva nejem mäso, nechutí mi a naťahuje má z neho. Keď som bola dieťa babka ma nasilu s ním napchala asi vieš čo nasledovalo po tom. Mám skoro 30rokov a dodnes ho nejem.

oskvarka
4. sep 2025
@barbie2023

@biba_18 nie nezjem. Ale roky som učila v ms a mala som kadejaké deti . Aj také čo nechceli jesť. A veru vždy to bol problém v prístupe a nie v dieťati. Vždy sa to dalo riešiť keď rodič si uvedomil,že niekde robí chybu.

@barbie2023 chces povedať že máš skúsenosť s tým že naozaj každé dieťa sa rozhodlo alebo máš len takú domnelu predstavu keďže tie ktoré to nedokázali si rodičia vzali domov a zariadili sa inak...moja mama tiež učila v škôlke tiež sme mali so sestrami rovnakú výchovu a najmladšia sestra bola vždy slabý jedák a preberala...a aj sa to možno trochu odrazilo na jej zdraví a imunite ..a moji rodičia vedeli naozaj do te presviedčať a nútiť jesť... Ja som za to bola svojom spôsobom aj rada doteraz zjem všetko aj kľudne ochutnáme niečo nové .. druhá sestra ale mala neskôr z toho nutenia práve že problemi priznania potravy a nábeh na anorexiu... A posledná teda okrem tých pronlblemou s imunitou čo a tým zase nemusí súvisieť .to nemám dokázané je ok...doteraz preberá...preberajú aj jej deti ešte viac ako ona...a normálne ich aj na prázdniny k nám zoberiem a zadky om neofukujem ani ona z toho nerobí drámu ich niekde nechať kde nebudú na ich špeciálne požiadavky tak 100 percent brať ohľad...ale ak viem že decko má rado suché palacinky nedám mu tam predsa lekvár... Alebo omáčku na zemiaky ak to nechce .... A áno riskujem že aj iné deti raz budú chcieť vyskúšať bez omáčky ... A chápem že škôlke kde je jedna učiteľka avela detí je to náročné...ale to nieje chyba toho dieťaťa ani rodiča a ani tej učiteľky ani kuchárky...to je problém toho ako u nás školský fungujú... Jedna učiteľka a 20 deti...to je proste moc...

zuz1177
4. sep 2025

@anonym_autor moj syn je tiez velmi vyberavy…ale mam par uedal, ktore zje aj v skolke. No casto maju na desiatu pomazanky, ktore nechce tak mu daju suchy chlieb, ten zje vzdy. Aj ovocie vzdy zje. Na obed si vybera ale tak vzdy aspon nieco najde, polievku vacsinou zje. Nepomohlo by synovi precitat dopredu jedalnicek co budu mat? Ze by sa nastavil, ze dnes bude toto a to si dam?

barbie2023
4. sep 2025
@oskvarka

@barbie2023 chces povedať že máš skúsenosť s tým že naozaj každé dieťa sa rozhodlo alebo máš len takú domnelu predstavu keďže tie ktoré to nedokázali si rodičia vzali domov a zariadili sa inak...moja mama tiež učila v škôlke tiež sme mali so sestrami rovnakú výchovu a najmladšia sestra bola vždy slabý jedák a preberala...a aj sa to možno trochu odrazilo na jej zdraví a imunite ..a moji rodičia vedeli naozaj do te presviedčať a nútiť jesť... Ja som za to bola svojom spôsobom aj rada doteraz zjem všetko aj kľudne ochutnáme niečo nové .. druhá sestra ale mala neskôr z toho nutenia práve že problemi priznania potravy a nábeh na anorexiu... A posledná teda okrem tých pronlblemou s imunitou čo a tým zase nemusí súvisieť .to nemám dokázané je ok...doteraz preberá...preberajú aj jej deti ešte viac ako ona...a normálne ich aj na prázdniny k nám zoberiem a zadky om neofukujem ani ona z toho nerobí drámu ich niekde nechať kde nebudú na ich špeciálne požiadavky tak 100 percent brať ohľad...ale ak viem že decko má rado suché palacinky nedám mu tam predsa lekvár... Alebo omáčku na zemiaky ak to nechce .... A áno riskujem že aj iné deti raz budú chcieť vyskúšať bez omáčky ... A chápem že škôlke kde je jedna učiteľka avela detí je to náročné...ale to nieje chyba toho dieťaťa ani rodiča a ani tej učiteľky ani kuchárky...to je problém toho ako u nás školský fungujú... Jedna učiteľka a 20 deti...to je proste moc...

@oskvarka nie , vôbec s tým nechcem povedať ,že dieťa sa rozhodlo. Nemám čas písať to isté tak si to môžeš prečítať aj druhy- tretí raz.

kaca222
4. sep 2025
@zuz1177

@anonym_autor moj syn je tiez velmi vyberavy…ale mam par uedal, ktore zje aj v skolke. No casto maju na desiatu pomazanky, ktore nechce tak mu daju suchy chlieb, ten zje vzdy. Aj ovocie vzdy zje. Na obed si vybera ale tak vzdy aspon nieco najde, polievku vacsinou zje. Nepomohlo by synovi precitat dopredu jedalnicek co budu mat? Ze by sa nastavil, ze dnes bude toto a to si dam?

@zuz1177 to je super nápad, mne by to ako dieťaťu pomohlo. Zároveň dopredu poprosiť učiteľku, že nech mu nedávajú natretý chlebík, že zje suchý, a tak. Poprosiť obed bez omáčky. Prejsť si to doma a dohodnúť sa

barbie2023
4. sep 2025
@oskvarka

@oskvarka a ešte k tým jedlám. Keď bol problém ,že napr na špagety nechce kečup lebo ich nezje tak kuchárka nedala,že malo dieťa suchý chlieb a pod . Vždy sa dalo aj pri 24 deťoch. Ale ja hovorím o vyslovene vymyslancoch kde dieťa nezjedlo ani suché špagety lebo sa zatalo. A ešte jedna vec , zažila som ,že prišla inšpekcia ku úžasnej pani učiteľke, nemali jej čo vytknúť tak jej vytkli ,že dovolila jesť dieťaťu suchý chlieb . Takže sa stazujte na škôlky alebo kdekoľvek, všade bude problém a trpí v konečnom dôsledku hlavne to dieťa. Ja som v živote žiadne ani svoje nenútila jesť čo nechcú. Rešpektujem aj malé deti,že majú svoje chute a pod. Ale aj dieťa nezje nicove nič tak to nie je o chutiach ,ale v prístupe dospelého a za tým si stojím.

vanilka83
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_fb6642 ďakujem aspoň niekto ma chápe❤️ dúfam že aj u nás sa to zmeni

@anonym_autor nemôže byť aj to problém, že muž nebýva doma?ze ho malý vidava málo?potom môže byť na teba nezdravo upnuty a preto neje v škôlke, lebo vie,že ho jednoducho vezmeš na obed domov keď nebude jesť. Skusila by som proste všetko, pediatricku,komplet vyšetrenia na štítnu žľazu,železo a potom samozrejme detský psycholog a dávaj mu b komplex na chuť do jedla denne a rybí olej-omega kyseliny. A ešte by som sa s ním skúsila vytrapit po výletoch a mimo domu ho nejako motivovať,aby skúsil niečo zjesť. Treba to určite konzultovať s pediatrickou,že u neho nechat ho vyhladovat nefunguje. Viac sa s ním rozpravaj o jedle,strave,potravinách kúp knižky o jedení. A potom mu treba vysvetliť, že musíš chodiť do roboty a potrebuješ aby ostaval v škôlke a bez toho aby jedol si ho tam nenechajú. Treba mu to vysvetliť aj finančne. Ja ti verím ze je to boj,ale nikto iný to za teba nespraví. Držím palce

basska_b
4. sep 2025

Komunikuj v skolke. Poznam dvoch chalanov, su to 2 rozne skolky. Jeden je predskolak, jeden ma cerstvo styri. Su v skolke cely den, icv mamy makaju na plny uvazok... a ano, su tam hladni. Prijem potravy je v hlave, ked sa im to hnusi, mozes ich vyhladovat, vyhrazat sa, bude to uz len horsie.
Ja mam 4 deti, babatko este nevieme, ale k jedlu pristupujem rovnako. Dvaja zjedia, co nezje ich a druhorodena ma casto nejaku vyhradu. Nieco "smrdi", nieco divne chuti, nieco nepozna... ale v skolke zje aspon nieco... zemiaky, hole cerealie, roztek..

autor
4. sep 2025

@anonym_autor tak baby vyskúšali sme to , syn sa naje doma ráno , na desiatu v škôlke si dá rožok alebo chlebík , na obed ak majú niečo sladké buchty atd .. zje to , iné vraj nevyskúšal , na olovrant to iste ovocie zje , puding , pečivo si dá .. keď prídeme domov tak papa stále až do večera 😄 dúfam že to bude ešte lepšie časom 😊

kaca222
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak baby vyskúšali sme to , syn sa naje doma ráno , na desiatu v škôlke si dá rožok alebo chlebík , na obed ak majú niečo sladké buchty atd .. zje to , iné vraj nevyskúšal , na olovrant to iste ovocie zje , puding , pečivo si dá .. keď prídeme domov tak papa stále až do večera 😄 dúfam že to bude ešte lepšie časom 😊

@anonym_autor to znie super ❤️

oskvarka
5. sep 2025
@barbie2023

@oskvarka nie , vôbec s tým nechcem povedať ,že dieťa sa rozhodlo. Nemám čas písať to isté tak si to môžeš prečítať aj druhy- tretí raz.

@barbie2023 to bol preklep nemalo byť rozhodlo ale rozjedlo len mi to oprava gramatiky prepísala a som si to nevšimla čítala som tvoje príspevky nič zaujímavé som tam nenašla len zistenie že vždy rodičia urobili chybu. Ja sa rada nechám poučiť aké je to zázračné na učenie dieťaťa jesť...veľmi by som chcela aby môj syn nespekulovaj a jedol v pohode..tiež mi to ovplyvňuje život ...deti si závidia ak on môže chlebík s medom chcem aj ja a prečo ja musím jesť varenu..zeleninu a on nie...ale to určite poznáš a keďže mám deti štyri nepáči sa im iný prístup k jednému dieťaťu ale keďže nechcem aby bol už nadobro podvizoveny tak jemu častejšie urobím ustupok a môžeš mi tvrdiť že niekde na začiatku nastala chyba ..ja akosi tomu neverím keď ako malý jedol pekne... A teraz je to už ozaj zacarovAny kruh a myslím že že môj syn nejako extrémne nemá problém z jedlom aj keď mi je jasné že sú veci ktoré mu asi nikdy nebudú chutiť tak pri iných si myslím že skôr je to už vymýšľanie lebo vie že môže vymýšľať...a nedá šancu ani tomu čo by mohol ...ale nejde tu o jedlo skôr o povahu...gény... Ale ako ja mám toto ovplyvniť... Lebo on nemá problémy len s jedlom...

oskvarka
5. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podľa mňa to čo si vymenovala je v pohode to by som neriešila aknzje toľko ako nieje to veľa ale od hladu neumrie a doma sa naje

oskvarka
5. sep 2025
@barbie2023

@oskvarka a ešte k tým jedlám. Keď bol problém ,že napr na špagety nechce kečup lebo ich nezje tak kuchárka nedala,že malo dieťa suchý chlieb a pod . Vždy sa dalo aj pri 24 deťoch. Ale ja hovorím o vyslovene vymyslancoch kde dieťa nezjedlo ani suché špagety lebo sa zatalo. A ešte jedna vec , zažila som ,že prišla inšpekcia ku úžasnej pani učiteľke, nemali jej čo vytknúť tak jej vytkli ,že dovolila jesť dieťaťu suchý chlieb . Takže sa stazujte na škôlky alebo kdekoľvek, všade bude problém a trpí v konečnom dôsledku hlavne to dieťa. Ja som v živote žiadne ani svoje nenútila jesť čo nechcú. Rešpektujem aj malé deti,že majú svoje chute a pod. Ale aj dieťa nezje nicove nič tak to nie je o chutiach ,ale v prístupe dospelého a za tým si stojím.

@barbie2023 tak takú múdry inšpekciu si netreba všímať veď na SR sú všade také múdre kontrolné orgány ktoré nikdy danú prácu nerobili ale si myslia že by to lepšie urobili ako to..🤦 robím v úplne inom odbore a tiež som sa s teóriami stretla...tak to je super že vieš pochopiť a ja tiež netvrdím že niekedy aj rodičia nespravia chybu ale tak rodičom až na výnimky má ich deťoch záleží a naozaj sa snažia v dobrej viere robiť pre nentonnajlepsie respektujucou asertivnou komunikáciou sa určite dá odkomunikovať nejaký iný nápad...či prístup...podľa mňa tam je najhoršie keď sa rodičia alebo učitelia nechávajú strhávať emóciami a komunikujú bez rešpektu... Potom sú vyhodený jedny aj druhý...
Hlavne treba vždy brať do úvahy osobnosť dieťaťa tam jednoducho sú veľké rozdiely a kým jedny rodičia môžu mať aj dve deti o ktorých ani nevedia že ich majú ...nejaké iné dieťa môže byť naozaj tvrdý oriešok a vykrikovať rodičovi a učiteľovi že urobili chybu je dosť nepekné lebo naozaj práca s takým dieťaťom je náročná aj keď ono za to nemôže s akými génmi sa narodilo...a to ako fakt nieje jednoduché sa tak nastaviť ale čo iné ostáva...

barbie2023
5. sep 2025
@oskvarka

@barbie2023 to bol preklep nemalo byť rozhodlo ale rozjedlo len mi to oprava gramatiky prepísala a som si to nevšimla čítala som tvoje príspevky nič zaujímavé som tam nenašla len zistenie že vždy rodičia urobili chybu. Ja sa rada nechám poučiť aké je to zázračné na učenie dieťaťa jesť...veľmi by som chcela aby môj syn nespekulovaj a jedol v pohode..tiež mi to ovplyvňuje život ...deti si závidia ak on môže chlebík s medom chcem aj ja a prečo ja musím jesť varenu..zeleninu a on nie...ale to určite poznáš a keďže mám deti štyri nepáči sa im iný prístup k jednému dieťaťu ale keďže nechcem aby bol už nadobro podvizoveny tak jemu častejšie urobím ustupok a môžeš mi tvrdiť že niekde na začiatku nastala chyba ..ja akosi tomu neverím keď ako malý jedol pekne... A teraz je to už ozaj zacarovAny kruh a myslím že že môj syn nejako extrémne nemá problém z jedlom aj keď mi je jasné že sú veci ktoré mu asi nikdy nebudú chutiť tak pri iných si myslím že skôr je to už vymýšľanie lebo vie že môže vymýšľať...a nedá šancu ani tomu čo by mohol ...ale nejde tu o jedlo skôr o povahu...gény... Ale ako ja mám toto ovplyvniť... Lebo on nemá problémy len s jedlom...

@oskvarka nie, písala som prístup dospelého a nie len rodiča.

evkatk
5. sep 2025

Skvelý recept na vymýšľavých nejedákov mala moja nebohá babička - lekárka. Ak niektoré z nás nechcelo jesť a vymýšľalo, nedajbože na jedlo povedalo niečo škaredé, hneď muselo preč od stola a najbližšie dostalo jesť o 24 hodín, teda na druhý deň v takom čase. Tvrdila, že dieťa vôbec hladom neumrie, ani mu dočasný hlad neublíži, skôr očistí sa organizmus. Na druhý deň by sme aj klince pojedli a tešili sa pochvale babkinej, ako sme všetko pekne zjedli. Tak sme sa naučili bez reptania zjesť všetko, aj špenát.

prosimopomoc
5. sep 2025

@anonym_autor tak ho nechaj dva, tri dni, od hladu neumrie, potom si rozmyslí, či bude vyvadzat

prosimopomoc
5. sep 2025
@evkatk

Skvelý recept na vymýšľavých nejedákov mala moja nebohá babička - lekárka. Ak niektoré z nás nechcelo jesť a vymýšľalo, nedajbože na jedlo povedalo niečo škaredé, hneď muselo preč od stola a najbližšie dostalo jesť o 24 hodín, teda na druhý deň v takom čase. Tvrdila, že dieťa vôbec hladom neumrie, ani mu dočasný hlad neublíži, skôr očistí sa organizmus. Na druhý deň by sme aj klince pojedli a tešili sa pochvale babkinej, ako sme všetko pekne zjedli. Tak sme sa naučili bez reptania zjesť všetko, aj špenát.

@evkatk perfektne ♥️

pataja
16. sep 2025
@anonym_cdee90

Ahoj. Môj syn, keď mal asi tak 4 roky v škôlke nechcel nič jesť. Chodili sme po doktoroch a odporučili nám ísť na liečenie do Šrobavoveho ustavu vo Vysokých Tatrách. Tam mu robili vyšetrenie a zistili mu reflux. Užíval lieky a mal špeciálnu diétu. A vyliečil sa. Dnes je syn dospelý a zje všetko čo na tanier dostane. Skúste si to tam vybaviť. Ja som dodnes lekárom vďačná ,že ho vyliečili.

@anonym_cdee90 prosim, ako zistili reflux u syna? Mal sondu 24 h ci inak? Ako vam to liecili dakujem

brendaa
17. sep 2025
@evkatk

@evkatk hmmm....až tak to nefunguje...niektorým deťom sa stiahne na druhý deň tak žalúdok, že nezjedia nič...iba infúziu.... Poznám príbeh jednej mamičky tu na mk....dcére takto nedala jesť ...dcéra veselá, pila iba vodu...na druhý deň ráno bola hladná a chcela iba kinderko...😉.....dávno platí, že hladovka neplatí na všetky deti.....a nie všetky deti pociťujú hlad....

Strana
z5