Dieťa odmieta v škôlke jesť

zuzana741
19. okt 2023

Prosím o radu, syn má 4 roky, chodí druhý rok do škôlky, vlani tam chodil málo, viac nejedol, ako jedol, ale bolo aj také obdobie, kedy jedol takmer všetko, aj učiteľky sa čudovali. Tento rok začal zase s chorobami, tak niečo vymeškal, ale problém asi posledného mesiaca je, že tam odmieta čokoľvek zjesť. Nezjedol ani ovocie a jedlá, ktoré má rád. Odmieta sa nechať nakŕmiť, vtedy si vraj dáva do úst tričko, aby mal pokoj. Učiteľka mi stále hovorí, nech to nejako riešim, rozprávame sa doma dosť, doma sľubuje, že zje a nakoniec nič. Pred pár dňami mi pri rozhovore povedal, že raz v škôlke vracal do taniera. Myslím si, že z toho má taký psychický blok. Od dnes sme skúsili aj domácu stravu priniesť, ani toho sa nedotkol. Doma je slabší jedák, ale zje, musí sám jesť a keď vidím, že veľmi nechce, tak ho dokrmim. Do škôlky chodí už celkom v pohode, ale nebolo to dávno, kedy ráno plakal, že tam nechce ísť a napínalo ho na vracanie. Ja si myslím, že je to psychického pôvodu, neviem, ako by som mu pomohla. Ďakujem za rady.

anjelicek26
19. okt 2023

Tak poklona skolke, ze sa takto snazia. Podla mna si toho skusila uz dost, on ti povie vlastne co? Skus dat spravne otazky

- vadi ti, ze sa na teba niekto pozera?
- robi nejake dieta blbe opicky, ked jes?
- chces sediet radsej pri stole sam?
- nie si hladny, ked idete papat a az neskor?
- vadi ti hluk v jedalni?
- vadi ti, ked ostatne deti mlaskaju?

Otazka "nechuti ti" je zbytocna, kedze vzdy maju nieco ineho, kazdy musi mat nieco, co je ok... a kedze odmietol aj vlastne jedlo, tak tam problem nebude...

Kamoska viem, ze hrali situacne hry u psychologa, kde si k nemu sadla a hovorila mu, ze je kamarat v skolke, nabrali si jest a prakticky az tam s maleho vypadlo, ze Kristinka, co s nim sedi pri stole potahuje sople a tak je a ze je to hnusne tak, ze sa mu zdviha zaludok a nevie pri nej jest... uplne vazne... posadili ho inam a to dieta normalne jedlo...

shaola
19. okt 2023

@anjelicek26 toto nie sú správne otázky, práveže navádzajú na odpoveď..
situačné hry áno, alebo aj divadielko s maňuškami..

zuzana741
autor
19. okt 2023

@anjelicek26 ďakujem, skúsim sa ho ešte popýtať otázkami, čo si navrhla. Aj keď sme už skúšali všeličo. Pôjdeme aj k detskej psychologicke, ale sú tam dlhé čakanie doby. Problém je aj v tom, že on v škôlke nie je taký uvoľnený. Správa sa tam tak utiahnuto, nie je veselý, ako doma. Učiteľka mi vravela, že keď nechcel jesť, strašila ho nemocnicou, že tam pôjde, keď sa nenaje. On bol totiž v lete päť dní v nemocnici kvôli ovcim kiahnam, v škôlke to vedia. Poprosila som ju, nech to pred ním už nespomína. Keď sa vraj rozprávali v triede o zdravom životnom štýle, tak aj deti hovorili, že kto sa dobre nenaje, skončí v nemocnici ako Danko. To sa mi nepáči. Na dobrej psychike mu to určite nepridáva. Mám v tej škôlke aj staršiu dcéru, ona je predskolacka, chodí do jedálne o niečo neskôr, jedávajú na dve etapy, najskôr mladšie deti a potom staršie. Ona problém s jedením nemá.Tento týždeň som ich brala oboch naraz a dali ich sedieť pri jeden stôl. Hoci môj syn nezjedol nič, vraj bol uvoľnenejší, aj sa usmieval.

zuzana741
autor
19. okt 2023

@anjelicek26 on mi toho veľa nehovorí, skôr to musím z neho ťahať, viackrát sa ho pýtať. Keď sa mu niečo páči, to mi povie hneď .

anjelicek26
19. okt 2023

@zuzana741 tak nech ho skusia k sestre (a len oni dvaja) posadit castejsie, ci to nepomoze... aj zabudne, kde je, ked budu spolu... drzim palce, podla mna to chce len cas. Tym strasenim nemocnicou tomu moc nepomohli teda.

shaola
19. okt 2023

@zuzana741 tie otázky sú veľmi navádzacie, deti majú tendenciu odpovedať na podobné veci "áno", často len aby bol pokoj, alebo preto, lebo nevedia, čo iné by povedali.
Namiesto
"Robí nejaké dieťa blbé opičky, keď ješ?" sa skús spýtať: "Ako sa tvária ostatné deti pri jedení?"
"Chceš radšej sedieť pri stole sám?" skús - "S kým by si chcel sedieť pri stole? Prečo? Prečo s ním áno? Prečo s ním nie?"

Aby sa na otázku nedalo odpovedať áno/nie...

So sedením so sestrou môže byť problém, ak majú deti inak daný pobyt vonku, nemusí byť jedna skupina už v škôlke a prispôsobovať to jednému dieťaťu asi nebudú.

zuzana741
autor
19. okt 2023

@shaola vďaka, budem sa snažiť pýtať takto. S tým sedením so sestrou sa to veru nedá stále, staršie deti sú trochu dlhšie vonku a neskôr chodia obedovať.