icon

Ako riešiť neodplienkované dieťa v škôlke?

2. júl 2024

Mám syna, v septembri bude mať 2.5 roka a prijali ho do škôlky. Samozrejme , teším sa z toho, pretože sa chcem vrátiť do práce. Problém je, že má stále plienky. Viem, že do septembra máme ešte nejaký čas, na nočník si sadne, aj sa vycika, ale keď sa pocika do plienky alebo do slipov, nevadí mu to. Len nám oznámi, že má kako alebo že sa pocikal. Hlavne keď je zaujatý hrou, tak mu ujde.
Neviete, ako to berú v škôlkach, hlavne takých, ktoré berú aj také malé deti? Posielajú deti cikať dosť často a pomáhajú im ísť na wc, obliecť sa atď? Alebo sa očakáva, že dieťa bude samostatné a samé pôjde na wc?

katulienocka999
2. júl 2024

U nás co viem je to tak,že chodia stále pred jedlom,po jedle,pred spánok aj po...a pri menších aj častejšie hromadne alebo individuálne ak vidia,že sa drží napr a treba mu ísť..s obliekanim tiež pomáhajú, resp ich navádzaju aby sa samo dieťa obliekalo a tak sa tam aj veľa kolektívne naučí v tomto 🙂 avšak napr kamoškyn malý mal fakt veľa veľa nehôd až poprosili o prehodnotenie ci ho nenechajú ešte kúsok doma, pripadne jasle...s plienkach sa samozrejme nedalo tam fungovať v štátnej škôlke

jaskolka
2. júl 2024

Co viem zo škôlky, kde chodí syn, tak s deťmi chodia na WC hromadne. A samozrejme keď sa individuálne pýta dieťa, tak idú s nim, ak potrebuje dopomôcť pri vyzliekani, hygiene a podobne.
Keď sa stane občas "nehoda" neriešia, ale ak by to bolo často, tak to asi nebude možné pokračovať v škôlke a daju odklad
Stalo sa to sesternici, syn sa nepýtal na WC, ani neurobil potrebu, keď šli všetci, takže vylúčili ho po nejakom čase. Plienkovane dieťa v štátnej škôlke ani neviem, co môže byť

janka_266
2. júl 2024

môj išiel ako 2,5 ročný, zo začiatku s nimi chodili každú chvíľu, postupne si zvykli, aj deti aj p. učiteľky, že kto kedy ako potrebuje, ako sa vie vypýtať a pod. v septembri kázali, aby deti mali viac náhradného oblečenia, pre istotu. bolo treba možno 2x, našim pomáhali vo všetkom, ale zároveň ich veľmi rýchlo naučili, aby boli deti samostatnejšie. netreba sa toho báť, len treba vziať plienku a vydržať, nekrútiť dieťa, že raz plienka áno a raz zas nie.

januska12323
2. júl 2024

V štátnej škôlke plienku mať nemôže. Treba zobrať a často s ním chodiť na záchod. Chodia hromadne - pred desiatou, po desiate, pred obedom, po obede, po spánku atď. plus individuálne keď oznámi. Raz za čas sa môže stať nehoda ale určite nie denne. Ak nebude do septembra odplienkovany môže sa stať, že ho vylúčia.

angela85
2. júl 2024

Môj syn bol asi od dvoch rokov odplienkovany a ako2,5 ročný išiel do škôlky ale veľmi dlho sa mu stávalo že si pred cikaním najprv cvrkol,tak každý deň nás čakal balíček. Nebol že celý mokrý pocikany,len slipky mal mokré. A nebol problém. Pomáhali aj s obliekanim

zuzanockamt
2. júl 2024

Dieťa má cez deň plienku, vyžadujú nohavičkové. Chodí na wc s ostatnými deťmi. Idú aj individuálne, keď sa pýta. Ak sa ešte nepýta, chodí hromadne. Normálne prebalia, ak je plienka špinavá. Postupne od plienky v spolupráci s rodičom odučia. Týka sa to detí 2-2,5 ročných. Tak je to u nás v MŠ.

matkahelka
2. júl 2024

zavisi od skolky a ochoty uciteliek. moja dcera ma 2.5 roka, tiez ju prijali od septembra do statnej skolky. na den odplienkovana je, na stolicu si vsak normalne sama pyta plienku, velku potrebu inam ako do plienky neurobi. skusali sme opakovane, wc aj nocnik, proste sa tam nevykaka. pediatricka ma stopla, aby som jej neprivodila blok, tak jej tu plienku na stolicu davame. na spanok- denny aj nocny ma plienku. v skolke som sa na to vyslovene pytala. riaditelka sa zasmiala, ze ved je to 2.5 rocne drobatko, nie predskolak. ze oni s tym rataju v septembri, ze nie vsetky deti su 100%-ne odplienkovane a nehody sa stanu. vela deti si kvapku cvrkne, pretoze moc este neudrzia a nie je vzdy mozne ist hned v tej sekunde na wc ako dieta chce. chce to len trening. a mat v skrinke veela nahradneho oblecenia. mne riaditelka povedala, ze za tych 30 rokov praxe v skolke, co ma plati "davova psychoza" 100%-ne. je to uplne ine ako doma, v skolke jedno dieta od inych obkuka, ze sa nepocika, ze moc udrzi, ze sa vcas vypyta. ja sa tym vobec nezatazujem. nehody v septembri urcite budu, mame vsak skvele ucitelky aj riaditelku, ktore z toho tragediu nerobia.

lia2022
2. júl 2024

Chodievajú dosť často spoločne na WC ale keď sa mu medzi tým dá tak sa musí vypýtať 🤷‍♀️. Týmto maličkým pomáhajú..môjho prvé dni nechávali samého po stojačky ale keď videli že si zakaždým obcikal slipy tak ho normálne na WC posadia 🤣 .

autor
2. júl 2024

Ďakujem všetkým, som trocha kludnejsia 🙂

pralinka86
2. júl 2024

Mas cas, tak cez den nedavaj plienku, len na spanok.. preco mu ju vobec davas , ak ho davas aj na nocnik? Nemyl ho ..
Pocika sa, tak sa prezlecie, utrie a bude.. ale nedavaj mu uz tu plienku

maris5
2. júl 2024

Este ma 2 mesiace, za ktore to zvladne.
U nas v skolke sa musi zvladnut vycikat sam = deti nechytaku za intimne partie. S.obliekanim pomohli. Ale moze sa naucit cikat po sediacky, ocenis to aj ty, lebo chlapci dokazu na toalete kadeco. 😅
Obcas sa stane, ze deti pustia pri hre, ked su zaujate. Prezlecu sa a hraju sa dalej.

mogaa
2. júl 2024

pravdou je že vo väčšine škôlok je pocikávanie problém....hlavne ak je na dennej báze, dajú dieťaťu odklad a dočasne ho vylúčia.....treba si pozrieť na stránke danej škôlky čo akceptujú.....

selest
2. júl 2024

Zalezi od skolky. Moj v statnej skolke nastupil v septembri cerstvo "odplienkovany" ako 2.5 rocny. To este mal stale plienku len ked chcel na wc isiel na nocnik a semtam si cvrkol do plienky. Do skolky isiel prvy raz uplne bez plienok s taskou plnou veci na prezlecenie. Tiez sme sa bali co bude a pani ucitelka este dala do triedy nocniky aby deti nemali daleko aby ich mali na ociach a bolo to super v pohode bez nehody. Dokonca mu nedala plienku ani na spanie. V skolke chodia pravidelne pred spanim, po jedle, pred vychadzkou atd cize je mala sanca ze sa pocika. Ale aj tak sa parkrat stalo, nik z toho vedu nerobil zabalili do sacku prezliekli a bolo.Vacsina deti tam nastupila s plienkami, niektore tam doteraz este spia v plienke.. Zalezi ako to ma skolka nastavene, kolko deti ma pani ucitelka v triede atd. Neboj do septembra je kopa casu..

sonicka19983
2. júl 2024

Tiež som chcela napísať že veľmi záleží od škôlky, personálu a prístupu poprípade možností...u nás dieťa bez hygienických návykov proste poslali na mesiac dva domov, poprípade s prezliekaním pomáhali milé pani upratovačky... ale dieťa mohlo každý deň revať v šatni a neriešilo sa to 🤷🤷🤷 tak neviem teraz 🤔🤔

lia2022
2. júl 2024

Aj mne povedali inak že keď by potreboval môže mať plienku na spanie..dokonca aj cumel..takže v niektorých škôlkach to akceptujú.

ptvw
4. júl 2024

@januska12323 u nas v meste vo viacerých štátnych ms môže byt aj plienkovany, musí sa opýtať u seba v meste