icon

Ako riešiť problém neposlušného syna v škôlke?

katt12345
25. jún 2024

Ahojte! Chcela by som sa poradiť ohľadom syna v auguste bude mať 4roky. Do škôlky chodí ako 2,5 ročný s tým ze sme sa v 3 rokoch sťahovali do iného mesta a do prvej škôlky chodil teda polroka žiaden problém nebol, učiteľky ho brali takého aký je čiže dosť živé dieťa. Ma potrebu skákať, behať, je veľmi sociálne zrelý s nikým nemá problém, len sa mu treba venovať stále a je rád vonku. Učiteľky mal staršie zato sa s ním stále naháňali a mali z jeho správania radosť, že sa nestratí v živote :D.. No ako sme sa presťahovali od 3 rokov chodí do novej škôlky. Stále počúvam po príchode po neho, že nepočúva, že nechce robiť to čo robia iné deti, robí si po svojom a nerešpektuje ju aj druhú ktorá tam je.. Už má nálepku za (neposlušného).. Nepáči sa mi ale ze to hovorí pred inými rodičmi a hlavne pred ním ze je čert a pod. Vplýva to na neho a aj doma mi začne vystrajat a nepočúvať.. Občas ma doma nepočúvol, ale do takej miery ako to je teraz tak to nie. V škôlke ma kamarátov teší sa na nich no aj tak mi ráno vyhlási ze nechce ísť do škôlky a chce zostať doma.. Ja som mesiac pred pôrodom takže si ho aj môžem nechať no nerobil to často skôr vôbec aby si nezvykol a nechcel chodiť vôbec.. No začínam rozmýšľať ci ho škôlky dat iba na 2x do týždňa mam pocit ze doma sa toho aj viac naučí.. Rozpráva pomenej a škôlka mu v tom nepomohla.. Vidím pokrok keď sa mu celý deň venujem, len mi je ľúto ze tam nie je so svojimi kamarátmi a hlavne poznámky učiteľky, už mi je z nich až smutno keď za rok nepovedala ani jednu pozitívnu vec stále iba problém nejaký... Pritom je to podľa mňa úžasný hravý chlapec, ktorý sa stále hrá a robí to co ho baví v ten moment 🙂

misicka31
25. jún 2024

@katt12345 áno ,,teóriu a prax "...pekný zvyšok dňa

matullienka
25. jún 2024

@katt12345 v čom chceš potom poradiť? Či chceš aby dané učiteľky vyhodili a prišli nové lebo tieto nesedia tebe ani synovi? Nechceš ich náhodou vybrať a vopred schváliť? Keď je tvoj syn taký jedinečný tak ho nechaj doma podľa teba je to to najlepšie máš tu možnosť tak ju využi. Aj v prípade školy máš možnosť homeschoolingu tak sa môžeš realizovať, už ti potom nikto nebude dohovarať, že tvoj syn neposlúcha a robí si či chce

oskvarka
25. jún 2024

@matullienka ja tu na koníka sa chodím pozriet prípadne spźtat ci niekto zazil podobnú situáciu .. porozprávat sa o tom s tými druhými ludmi v podobnej situácii aby som si mohla obohatit svoj názor a nerozhodla sa jednodtranne hlavne ak si niesom istá.. myslím že autorka to má podobne

katt12345
autor
25. jún 2024

@matullienka každé dieťa je jedinečné ❤️

matullienka
25. jún 2024

@oskvarka tak pýtala radu čo má robiť dostala ich niekoľko lenže podľa nič nie je dobré. Nechať dieťa domáce nie lebo by sa zbláznila, zmeniť škôlku nie lebo je ďaleko, ale toto čo je nie je dobré. Tak čo chce?

katt12345
autor
25. jún 2024

@matullienka porozprávať sa s mami ktoré majú podobnú situáciu alebo rovnakú situáciu majú podobný pohľad na vec, ako ju riešili? Ako pristupujú k učiteľkam.. Konverzácia?? Vyrozprávanie sa? Napríklad :D

matullienka
25. jún 2024

@katt12345 učiteľkám si mala hneď povedať, že takáto forma komunikácie ti nevyhovuje. Nie čušať a sťažovať sa na nete na učiteľky. Takže najbližšie pošli malého sa ešte pohrať a učiteľke povedz ak ti chce niečo povedať nech tak urobí medzi 4 očami a už vôbec nie pred deťmi

oskvarka
25. jún 2024

@matullienka nenapísala ze nic nieje dobré len ze má strach ze ci to bude doma zvládat..
@katt12345 ja som sa s ucitelkami v skolke kde chodil syn asi tzden :D.. snazila rozpravat respektujuco ale nepomohlo to synovi sa nepácili niektoré pravidlá ktoré mu nedávali zmysel... a ucitelka sa s ním o tom nechcela rozprávat (ja by som to skúsila s tou ucitekou dohodnut ale som o tom tedy nevedela nepovedal mi to bol velmi bojazlive dieta od mala..) tak tam odmietol chodit a pritom deti boli s tou skolkov spokojné a aj on tam mal kamaratov ktorzch poznal.. aj tak tam chodit nechcel tak som si ho nechala doma.. ostatný záujem o skolku neprejavili...a ja teda tiez nie takze som uz takú situáciu nemusela riesit

katt12345
autor
25. jún 2024

@matullienka teda vy viete že som bola ticho ak mi to vraví? Dosť zjavne som jej dala najavo co si myslím a dosť zjavne to ona nepochopila a stale to je to isté.. Keď niekto inak komunikovať nevie tak to asi už nezmení nikto...

stevvvka
25. jún 2024

@katt12345 to, že je čert, povedať nemala, a určite nemajú hovoriť len o negatívnych veciach, vždy vždy je aj niečo na dieťati pozitívne, a to mala spomenúť.
Nebudem ju obhajovať, že bola unavená alebo vyhorena, možno ozaj nie je osoba vhodná na učiteľku, nebudeme si klamať, sú aj pedagógovia, ktorí by mali ísť robiť inam. Ale z tvojich komentárov vnímam niečo celkom úplne iné. Viacere ti povedali, že skratka určitý režim musí byť a ty nič, nula bodov, žiadna sebareflexia, aspoň sa zamyslieť, či nemajú pravdu.

My sa napríklad u nás v štátnej škôlke tiež snažíme prispôsobiť deťom, par deti ma inú stravu, par ich chodí neskoršie - trocha narúšajú režim, ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť, a snažíme sa rešpektovať..
Ak niekto nechce s nami tancovať, nemusí, ak niekto nechce kresliť, nemusí, ale nemôže sa hrať, lebo nás ruší. Ak niekto nechce jest, spat, nenútime, len vysvetľujem, "presviedcame", motivujeme, aby bol oddýchnuty, aby ho nebolelo brusko, aby bol zdravý, mal vitamíny...
Ale sú rodičia (a podla mňa patríš k nim), ktorí povedia, že dieťa nútim jest, len preto, lebo som sa ho opýtala, či určite nebude jest chlebík? Ani polovicu? Ani korku? Naozaj?

Možno ti krivdim, ale znies ako matka jedinečného úžasného dieťa, ktorému sa ma prispôsobovať 15 ďalších mentálne nevyzretych deti.

pohodacka03
25. jún 2024

@katt12345 V mnohych veciach s tebou suhlasim, ale statne skolky casto byvaju ake byvaju. Naozaj si nemoze robit tvoj syn co chce. Ano, pani ucitelka by ho mala vediet trosku namotivovat, aby si sadol na chvilocku s nimi a kreslil, ale zjavne to nevie/nechce. Aj pani ucitelky byvaju vselijake. Mam aktualne v skolke 3 a 4 rocne deticky(nechodia do 1 triedy). A su uplne rozdielni. Mladsi je uplny "cert". Referuju mi pani ucitelky ze nepocuval, nechce spinkat a podobne. Mozno posledne 3-4 mesiace. Predtym bol vraj uplne zlaty, pocuval. Aj deti a ich osobnost sa vyvija(skor si myslim ze v mojom pripade sa hanbil). Ma mlade pani ucitelky a nema respekt dostatocny javne pred nimi(snazia sa naozaj, su zlate ale skusenosti skratka treba zbierat postupne). Tretiu ma pani riaditelku a ju pocuva(vie to podla mojho nazoru fakt pekne s detmi a vie ich "obalamutit", aby spolupracovali a zapajali sa). Takze, nie nepacilo by sa mi, keby moje dieta nazvali certom. Ak to pani ucitelka nepochopila, skusila by som este raz a ak by nepomohlo, tak mozno si prizvat pani riaditelku na riesenie situacie. A ak by nepomohlo, tak zmena skolky. Ano cakas babo a nebolo by jednoduche ho nosit 30min autom, ale zvladla by si to. Mam 1, 3 a 4 rocne deti a nosim deti autom 30 min, lebo so skolkou u nas v dedine mamicky nie su spokojne. A nosim do statnej skolky a viem, ze nie su vsetci rodicia spokojni(niekedy mozno staci fakt s pani ucitelkou komunikovat), ale moji dvaja maju velmi radi pani ucitelky aj skolku. Mozno sa fakt skusit dopodrobna zistit od drobca co sa deje. Moj nechcel zrazu chodit, odmietol co i len do satne vstupit, ale prisla som na to, co ho trapilo, povedali sme rano pani ucitelke a zrazu siel opat v pohode dnu. A ako vies ze sa v skolke malo naucil 🤔 Mozno vie, ale neprezradi. Kazdopadne drzim palce nech zacne chodit opat rad do skolky

aurora33
25. jún 2024

@katt12345 tak si toho úžasného hracieho chlapca nechaj doma, keď ho podla teba ucitelky nezvládajú 😒😂

oskvarka
25. jún 2024

@stevvvka mne tak neznie.. ale asi sa to nedá z pár riadkov zistit.... ale z toho co ty píses mi znies ze vy máte v skolke super pŕistup klobúk dolu naozaj takto si predstavujem ze sa výde dietatu v ústrety.. nechces spat dobre mozes tu ticho leazat ale nemozes tu jazdit z autkami lebo by si nás rusil...ved sa to krásne dá...nik nechce aby dieta vyrusovalo a niekedy sú takéto kreatívne riesenia naozaj nárocné a clovek sa v prvej chvíli citi bezmocne kým ho nieco napadne.. mám 4 deti roznych vekov viem o com hovorím ale stojí to za to .. a ja tiez niekedy len "vyhoreto " nútim, stane sa to aj mne a ide si za svojim nieco co ani nie je dolezite a vyhrotim situaciu... vseci sme len ludia pokial to nieje systematicke a niesom na to hrdy ze tym deti ucim prisposobit sa rezimu tak je to podla mna v pohode.. aj ked z obcasne vytocenej mami v primeranej miere sa podla mna tiez deti trochu nieco naucia ;) :D... minimalne to ze aj ona je len clovek a vseci robime chyby.. nik nieje dokonalí.

aurora33
25. jún 2024

@stevvvka presne aj mne tak znie. Len ten jej je dokonalucky anjelicek, ktorého úžasnú osobnosť nikto nechape. Veľa učiteliek mi povie, že je väčší problém s rodičmi ako s deťmi a som si ista, že autorka je jednou z nich.

animus
25. jún 2024

@oskvarka v každej škôlke určite rešpektujú potreby detí, preto tie deti nemusia celý deň sedieť za stolom a kresliť. Tiež mám dieťa v škôlke, tak viem ako to prebieha a keď nedokáže sedieť 10min pri papieri a kresliť ako ostatné deti tak to o niečom svedčí. Chodia von kde môžu slobodne behať, sú v triede kde sa hrajú. Tie učiteľky ich len učia režimu, ktorý budú musieť raz dodržiavať či už v škole alebo neskôr v práci. Toto dieťa je evidentne naučené robiť si čo chce a kedy chce ale takto svet nefunguje. Stačí aby mu matka vysvetlila, že v škôlke sú pravidlá a tie sa musia dodržiavať a doma to môžu mať pokojne inak. S prístupu autorky skôr usudzujem, že syna skôr naučí nauznavat autority a potom bude trpieť celý život, lebo tie autority ho budú sprevádzať všade. Ja nevidím z jej strany snahu o nič, len o spochybnenie učiteľky, ktorá tam má ďalších 20 detí, takže je nemožné aby rešpektovala potreby každého dieťaťa individuálne. Ak s tým má matka problém, nech si nechá dieťa doma.

kuki13
25. jún 2024

ja sa obávam ze mas od štátnej skolky nerealne očakávania. Ty aj tvoj syn by ste iste boli spokojnejší v inom druhu skolky, možno niečo ako felix. Štátne skolky kde je 20 deti a 2 ucky - ja k nim chovám hlboký obdiv v tých podmienkach a za tie peniaze co dokazu - mam jedneho 6 rocneho ziveho predskolaka a vystriedal 3 skolky tak viem cosi porovnat.. Škoda ze si na takej samote kde nemas možnosť výberu inej skolky. Pre teba je ale potom naozaj vhodnejšie ho nechať doma, aj napriek výzve s bábätkom.

oskvarka
25. jún 2024

@animus chápem to je tvoj názor očividne sa naše názory rozchádzajú a to naozaj verím že existujú dobre učiteľky aj veľa dobrých učiteliek poznám ...ale mám aj zlé skúsenosti takže hneď s prvou vetou nesúhlasím.

katt12345
autor
25. jún 2024

@animus v každej škôlke určite rešpektujú potreby deti... Prepáč túto som to prestala čítať

aurora33
25. jún 2024

@katt12345 pokiaľ máš normalne vychované dieťa, tak urcite áno 🙂

tamitamitami
25. jún 2024

Ja si dcéru napríklad nechávam doma, nepôjde tento rok do škôlky. Viem že je živé dieťa presne ako to tvoje a som si vedomá toho že učiteľky sa jej nemôžu venovať individuálne (ani prispôsobiť choď škôlky jej).

Škôlka má určite pravidlá, dieťa by ich malo rešpektovať. Ak sa v škôlke ide kresliť tak je úplne normálne že učiteľka chce aby kreslil aj tvoj syn. Ak majú čas na spánok je úplne normálne že má ležať v postieľke a byť ticho (ak nevie zaspať). Lebo keby učiteľka dovolí tvojmu synovi robiť si veci podľa seba je veľmi pravdepodobné že by sa toho chytili aj ostatné deti.

Je vporiadku že ty sa svojmu dieťaťu vieš prispôsobiť a venovať sa mu tak ako potrebuje. Ale nemôžeš očakávať od učiteľky že ona sa bude tvojmu dieťaťu venovať tak isto keď má v triede ďalších xy detí.

Ja na tvojom mieste by som si ho nechala doma (ak máš tú možnosť) a venovala sa mu individuálne keď je zjavné že to momentálne potrebuje. Prípadne hľadala súkromnú škôlku, montessori škôlku kde to funguje na inom princípe.

zuzana76
25. jún 2024

@katt12345 treba hladat skolku, ktora bude vyhovovat vasim potrebam a prepac, take ze neda sa, ak ide o tvoje dieta, take neexistuje. Rodic, ktory povie, ze neda sa, je pre mna na tej istej urovni ako ta ucitelka, ktoru kritizujes. Nechala by som si dieta doma este rok, babatko sa narodi, starsi surodenec sa s nim zzije, aspon sa nebude citit odstrceny, ze on musi do skolky. Potom by som hladala skolku s nastavenim, ake mne vyhovuje. Ak taku nenajdem, treba sa dat dokopy s dalsimi mamickami a zalozit vlastnu skolku, obcianske zdruzenie, Ak najdem taku skolku, tak tam dieta vozim a zrieknem sa vlastneho pohodlia. Chybu vidim jedine v komunikacii ucitelky, povedat cert na dieta je velmi familiarne. Individualny pristup, uplne individualny, aky vyzadujes ty, je mozny v malej skupine deti - okolo 5.

babulka3110
25. jún 2024

@katt12345 vôbec. Ale že vôbec si nevšímajte ľudí čo vám tu píšu. Len si predsta všetkých 20 deti toto robiť. NIE . Každé dieťa je niečím iné, nie každé dieťa musí byť rovnaké. To vaše, sa chce hrať skúmať nič zlé na tom nie je , ak učiteľky si nevedia poradiť s takým deckom tak potom to nie sú učiteľky. Viem o čom píšem, moj malý bol to iste , v škole ho nechceli lebo výstraja. Vždy za tým niečo je , skúste sa ho spýtať prečo to v škôlke robí. U nás sa zistilo že pani Učiteľky mu nadávali kričali po ňom lebo to nieje dieťa aké si oni predstavujú a aké by chceli v triede mat. Ako sme zmenili školu všetko je v poriadku. Nehľadajte stále problém v tom dieťati. Buďte rada že to dieťa je živé. Iné deti sedia ticho cele dni nepovedia ani slovo , nechcú sa hrávať z inými. Tie naše sú aspoň živé aspoň vieme že ich mame zdravé . Noa čo nech si rozpráva kto chce čo chce. To by som si určite vyriešila prečo na moje dieťa rozprava čert alebo prečo vám to rozprávam pred ľuďmi.

lenka2232
25. jún 2024

Ty si jedna z tych mamiciek,kde si ty a tvoje dieta normalni a ostatni su lietadlo..no nie,nie je to normalne,ze vsetky deti robia aktivity a tvoj nechce,tak sa bude hrat v kuchynke🤦🏻‍♀️ to kde sme? To aj v skole toto bude robit,ze nechce sa mu pocitat priklady,tak sa bude hrat s legom? Si divna fakt

animus
25. jún 2024

@oskvarka určite teraz nejdem tvrdiť, že v každej škôlke pracujú len samé dobré učiteľky. Ja teraz skôr poukazujem na škôlku v ktorej má autorka dieťa a na jej prístup. Tu úplne z jej strany chýba akákoľvek sebareflexia. Ona vidí len svoje dokonalé dieťa a nepripúšťa absolútne možnosť že jej dieťa nie je jedinečné ale bezhraničné.

animus
25. jún 2024

@katt12345 veď ten komentár ani nebol určený tebe 😂

aurora33
25. jún 2024

@babulka3110 jasne, všetky ostatné deti su ticho cele dni, len to tvoje a autorkine su úžasne a živé 😀😀😂😂😀 panecku, odpadnem 😀😀

babulka3110
25. jún 2024

@aurora33 ak sa ti chce odpadavat poslúž si. ... Určite sa tu vyjadrila taka čo má dokonale dieťa. 🙃

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janka830
25. jún 2024

@katt12345
Dobrý deň ,
Deti sa vyvíjajú jeho správanie doma nemusí vôbec súvisieť so škôlkou . Môže ale vôbec nemusí . Ak by som bola na vašom mieste , a vnímala by som škôlku takto negatívne . Prestala by som hľadať výhovorky prečo si ho nenechať doma , a nechala by som ho doma do povinnej školskej dochádzky .

Mám 4 deti . 13r chodí do školy , potom deti 5r ( septembrový), 4r, 2r ( tri mladšie nechodia do škôlky) . Sú so mnou doma , nie preto že by som škôlku vnímala ako zlo . Ale preto že sme sa tak rozhodli , vzhľadom na povahové črty detí, názor detí a v neposlednom rade aj na mňa a moje pocity. Manžel často chodí na týždňovky , niekedy odchádza o 5 ráno a príde o 17-19 niekedy aj neskôr . Nie je to jednoduché ale ani nezdolatelné.
S deťmi doma máme režim - ktorý vyhovuje im aj mne . Týka sa hlavne spánku a jedla , a niektorých aktivít ( obmiename si rôzne podľa ročného obdobia ) . Chodia na angličtinu , na detské ihriská , na rôzne predstavenia .

Škôlka je inak výchovno-vzdelavacia inštitúcia . To čo vravíte že ho dokážete naučiť viacej je pravda lebo učíte jedno dieťa , spôsobom ktorý tomu danému dieťaťu vyhovuje . Vy ho poznáte najlepšie , viete čo ho baví a ako ho podporiť .
V škôlke majú okrem vášho synčeka ďalších 20 detí, majú stanovený učebný plán ( áno aj pre škôlkarov ) ktorý musia dodržiavať a myslím že je v štátnej škôlke pri takom počte detí nesplniteľné aby vyhoveli pri každej aktivite potrebám každému jednému dieťaťu . Každému dieťaťu vyhovuje iný spôsob učenia - niekomu pomáha tvorenie , inému spievanie , inému pohybové aktivity , inému hovorené slovo , niekto sa najlepšie učí sledovaním .

bubik6x
26. jún 2024

@katt12345 každé dieťa je iné, jedno potrebuje pozornosť neustále a druhé nie, mám dve deti a jedno je také ako tvoje a druhé úplne iné 🙂 ja to skôr vidím tak, že tam nechce chodiť a radšej ostať doma, lebo sa mu viac venuješ ako učiteľky ( pri počtoch tých detí je to aj pravda že nestíhajú ), ja žijem v zahraničí a tu to je tak že je tých učiteliek viac a jedna má na starosť max 5 detí čo je aj vidno v rozvoji tých detí, môj je tiež najšťastnejší keď môže byť vonku a behať alebo sa hrať s autami, tiež neposedi 5 minút pri papieri keď majú kresliť ale v živote som od nich nepočula že je zlý alebo čert a pod, chodí do dvoch škôlok v jednej je 3 dni a v druhej jeden deň, v jednej nechce vôbec spať a v druhej spí aj 4 hodiny, musia ho chodiť budiť aby neprespal polovicu dňa 😂 ale VŽDY dodržiavajú učiteľky pokyny, aj keď v tej prvej spať nechce musia ho dať lebo som im to nakázala aj keď sa ma pýtali ČI MUSIA LEBO NECHCE, áno musia, pretože mne doma spí aj v druhej škôlke spí, a aj keď nespí tak len leží a oddychuje a nevyrusuje pri tom druhých, len raz som počula že sa nechcel podeliť s hračkami počas celých 2 rokov čo tam je, takže si myslím že je to pozornosťou ale aj prístupom učiteliek, hoci už má tuším 4 alebo koľko si napísala je to vždy dieťa aj keď si už uvedomuje samého seba aj ostatných je to stále dieťa, ktoré keď vidí negativizmus ľudí okolo seba tak to na neho vplýva viac ako si myslíme, skús ho dať len na pár dní a určite pocíti zmenu aj on aj ty, držím vám palce! 🤞♥️