icon

Ako riešiť problémy s kakaním v škôlke?

13. sep 2025

Pekný večer. Mám 3,5 ročnú dcérku. Nastúpila teraz do škôlky. Ale máme veľký problém s kakaním. Ona vôbec nechce chodiť kakať do WC, už sme skúšali čokoľvek aj riešiť s pediatrom ale výsledok žiadny. Dcérke sa v škôlke páči není žiadny problém. Ale ona zdržiava kakanie aj týždeň potom to na ňu príde. A stále po kúskoch má špinavé nohavičky v škôlke. Nie že úplne pokakaná ale také fľaky. Učiteľky ju v škôlke prezliekajú kôli tomu 4x za den. Stane sa to raz týždenne. Keď je doma pýta si na kakanie plienku. Povedala aj pani učiteľke v škôlke, že chce plienku. Tá sa nás pýtala či jej ju doma dávame. Ja jej ju dám lebo minule sme nedali a ona mala také strašné tvrdé hovienko, že keď a vytlačila a obrovské. Prepáčte za opis. Ako to pani učiteľke vysvetliť? Neviem si a tým pomôcť. Mali ste podobnú problém ako ste to riešili ?

anonym_75b45d
13. sep 2025

@anonym_autor neviem čo chceš potom po dieťati ak doma ju dostane. Samozrejme že si ju pýta aj v škôlke lebo jej to je “pohodlnejšie”
Nesmieš jej dať ani doma aby sa naučila

anonym_54528b
13. sep 2025

@anonym_autor a učiteľky majú s tým problém, jej dat na kakanie plienku? Alebo nepomôže, že prídete domov, a vykaka sa do plienky? Veľa detí nechce v skolke kakať.

anonym_e5835a
13. sep 2025

@anonym_autor mali sme. a vlastne mame doteraz. zadrziava niekedy aj tyzden a potom 1-2x po sebe kaka. pritom ma polievky ovocie pije vela, nechapeme. :( ma 7rokov.

autor
13. sep 2025
@anonym_e5835a

@anonym_autor mali sme. a vlastne mame doteraz. zadrziava niekedy aj tyzden a potom 1-2x po sebe kaka. pritom ma polievky ovocie pije vela, nechapeme. :( ma 7rokov.

@anonym_e5835a a ako ste to riešili v škôlke ? Bojím sa, že ju kôli tomu vylúčia

autor
13. sep 2025
@anonym_54528b

@anonym_autor a učiteľky majú s tým problém, jej dat na kakanie plienku? Alebo nepomôže, že prídete domov, a vykaka sa do plienky? Veľa detí nechce v skolke kakať.

@anonym_54528b ona má stále akokeby špinavé len nohavičky lebo ona v tej skolke zadržiava ale už tak úplne nevydrží ale doma jej vždy tu plienku dám a potom sa úplne vykaka.

autor
13. sep 2025

Keď jej tu plienku nedám tak sa schováva doma drží si bruško plače, proste nejde na to WC ani keby čo bolo. Potom aj tak sa vykaka do nohavičiek, keď už nevydrží. Ale strašne sa pritom potom trápi preto som jej radšej začala dávať tu plienku.

anonym_a60d48
13. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_54528b ona má stále akokeby špinavé len nohavičky lebo ona v tej skolke zadržiava ale už tak úplne nevydrží ale doma jej vždy tu plienku dám a potom sa úplne vykaka.

@anonym_autor toto je proste vec hlavy, psychiky, hľadala by dom psychologickú, ktorá sa špecializuje na problemy s vyprazdnovanim.

Tu plienku jej daj, aby si nevytvorili ešte väčší blok a nemala zbyticne strach

ada12345
Autor odpoveď zmazal
anonym_cd93c1
13. sep 2025
@anonym_autor

Keď jej tu plienku nedám tak sa schováva doma drží si bruško plače, proste nejde na to WC ani keby čo bolo. Potom aj tak sa vykaka do nohavičiek, keď už nevydrží. Ale strašne sa pritom potom trápi preto som jej radšej začala dávať tu plienku.

@anonym_autor a prečo z toho neurobíš zábavu? Hru aj s pesničkou? Posadis na záchod a vysvetlíš, že aj ty kakas na záchode.. všetko sa dá keď sa chce..a takto malé deti sa ešte dajú pekne zblbnut. Možno si ešte neskúšala všetko.. ani moja nekakala v škôlke až vždy doma ale teda v 3,5 roku by som jej plienku na kakanie určite nedala..bola niekedy pri tebe keď si kakala? Vie, že je to v poriadku vykadiť sa do záchoda?

anonym_a481e5
13. sep 2025

Zaklad je necakat tyzden, ale vzdy po skolke ju posadit doma na zachod a motivovat ju nech sa vykaka. Kakat by mala kazdy den alebo obden. To, ze nechce kakat v skolke chapem, ale preto ju treba davat doma a nie cakat tyzden kym to uz neudrzi. Nam este pomahal v najhorsom pripade velmi easy lax - mini klistir pre deti. Ale ten sa uz neda na Sk kupit. Skus nerobit z WC strasiaka. A ak treba, tak musis byt aj raznejsia a hlavne dosledna. Je to dolezite pre jej zdravie. Davanim plienky nic nevyriesis, len oddalujes problem. Tiez pomaha odmena za vykakanie, napr. nalepenie nalepky a pod.

anonym_f0c1a5
13. sep 2025

Riesit pricinu,nie samotne zadrzavanie.Moja to napriklad robila po narodeni brata.Pomohla psychologicka za ktorou som bola len ja.Dala dobre rady.

anonym_e5835a
13. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_e5835a a ako ste to riešili v škôlke ? Bojím sa, že ju kôli tomu vylúčia

@anonym_autor kakala doma do plienky, neskor zistila , ze sa jej lepsie tlaci na zachode. ale jej vadilo ze jej zo zachoda viseli nohy, ked uz dorastla, kakala uz len tam.

samik88
13. sep 2025

Málo detičiek kaká v škôlke. Aj môj sa vykaká len doma. Skúšala si nočník? Ja síce nemám skúsenosti s tým,že by chcel kakať len do plienky ale treba ju podporovať a nejako motivovať na ten záchod alebo nočník ak bola naňho zvyknutá. V škôlke kakať nemusí ,ale doma ju to musíš ty naučiť.

januska12323
13. sep 2025

V škôlke jej nikto plienku dávať nebude, keď to tebe nevadí doma jej ju daj ale najprv nech skúsi na záchode. Sprav z toho rituál, hneď po škôlke na záchod, keď aj s tabletom alebo hračkami. Musí sa naučiť, že kadia všetci a je to potrebné aby ju brucho nebolelo.

euka210
13. sep 2025

@anonym_autor neterka mala s tym problem, ze nechcela...potom uz ani do plienky kvoli tej bolesti z tvrdeho hovienka. Museli jej davat capiky, aby sa aspon do tej plienky vykakala. Znamy mal podobne s najmensim synom...prisiel zo skolky, vypytal si plienku a vykakal sa. Sam od seba potom uz siel normalne na wc.
A moje 2 deti z 3 v skolke a teraz v skole nikdy nekakaju...az ked pridu domov...alebo este rano pred skolou. Telo sa nastavi. Davala by som jej doma plienku a ucitelkam vysvetlila situaciu. Moj najmensi nechcel dlho na wc, len nocnik a nocnik. A do travy vobec...radsej by sa na zahrade pocural akoby cural vonku...musela som s nim ist stale domov.

nikpa
13. sep 2025

@anonym_autor akože ako to učiteľke vysvetliť? No ved tak ako tu na koňovi. Učiteľka nie je na hlavu padnuta, je to dieťa ktoré teraz nastúpilo do škôlky a za mňa radšej vyhodím raz za čas špinavú plienku ako 4x denne prezliekat okadene nohavičky. Toto sú bežné veci pri deťoch, že majú blok s kakanim a proste to chce len čas. Učiteľka ak je normálna, u malakov sa to dá tolerovať.

denkabemommy
14. sep 2025
@nikpa

@anonym_autor akože ako to učiteľke vysvetliť? No ved tak ako tu na koňovi. Učiteľka nie je na hlavu padnuta, je to dieťa ktoré teraz nastúpilo do škôlky a za mňa radšej vyhodím raz za čas špinavú plienku ako 4x denne prezliekat okadene nohavičky. Toto sú bežné veci pri deťoch, že majú blok s kakanim a proste to chce len čas. Učiteľka ak je normálna, u malakov sa to dá tolerovať.

@nikpa dá aj nedá. Predstav si, že 20 deti v triede robí toto, nehovoriac o tom, že je nechutné prebalovať cudzie decko, ďalšia vec, učiteľky ich v škôlke musia sprchovať a učiteľka je neraz sama na nich… na to nie je vôbec časová kapacita. Keby si tvoje dieťa rozbije hlavu, lebo učiteľka musela ísť sprchovať iné dieťa, bola by si s tým okey?

@anonym_autor keď sa tebe nechce odplienkovať dieťa a motivovať ku vykonaniu potreby do nočníka/wc, tak mu daj plienku ráno pred škôlkou nech vykoná potrebu a nebude zadržiavať potom. Tu iné riešenie nemáš, keď sa nechceš vzdať plienky.

basska_b
14. sep 2025

Kamoska toto mala so synom. Ked mal 2 roky aj 10 mesiacov, podarilo sa ho odplienkovat - na cikanie, na kakanie mal plienku do 4 rokov. Medzi 3. - 4. narodeninami bol na doobedie v skolke, poobede vybavil tuto zalezitost potom doma v klude... jeho pediatricka (mimochodom, uznavana odbornicka s 35 rocnou praxou) povedala, ze ked si to takto pyta, treba mu ju dat, lebo inak bude zadrziavat a to je velmi nezdrave. Mna to asi caka s 2.5rocnym synom. Kakanie berie ako porod 😄 normalne pri tom strieda polohy a strasne to preziva.

anonym_241b19
14. sep 2025

Kto toto nezažil, nepochopí a skúšať môžeš čokoľvek. To nie je o tom, že keď sa chce, vždy to ide. Dôslednosť, prísnosť a nedať plienky, zhoršíš situáciu. Ani tie odmeny nepomôžu, nie vždy. My sa takto “trápime” už 2 a pol roka, od jej dvoch rokov. Dieťa má proste blok v hlave. Niekedy sa do plienky vykaká v pohode, inokedy po častiach a trvá to niekoľko dní. Dokonca dokázala zadržať pri črevnej viróze. V škôlke to máme vyriešené tak, že je len na pol dňa a keď príde domov a potrebuje kakať, dávam plienku, ale dávam len keď naozaj potrebuje. Keď už ráno chce kakať, viem že je to na dlho, tak ostáva doma a píšem učiteľke, že nepríde, lebo kaká. Tam o jej probléme vedia. Skús sa poradiť s psychológom, ako prekonať tento blok. Držím prsty.

cyberk
14. sep 2025

Ma psychicky blok. Kup knizku Co je to hovienko, pravidelne aj ked sa nepyta chodte o tej istej hodine na wc posediet takych 10-15min, bez natlaku - ze si len knizku idete precitat. Daj jej vela vlakniny, vyskrtni sladkosti, prejdi na bezlaktozove mlieko, probiotika + rybi olej…. Gl

anonym_725165
14. sep 2025

Podľa mňa už ste niekde inde, aby stačilo len dávať sadnúť na wecko a vysvetľovať.
Ona už má problém s kakaním všeobecne.
Črevá vieš naučiť, kedy sa majú vyprázdniť.
Každé ráno alebo každý večer, podľa toho, kedy máte doma väčší kľud, jej daj plienku, keby ti trebalo kakať. Snaž sa v približne rovnakom čase.. Nechaj 5 minút, keď nekaka, dole plienku. Po pár dňoch bude do 2-3 minút hotová. Keď si navykne pravidelne kakať, potom by som začala s knihou, rozprávaním sa o hovienku. Tiež sme mali takú knihu, a veľmi nám pomohla. Tiež rozprávka Bol raz jeden život, tam je pekne vysvetlené, ako funguje telo. Kakanie je zvyšok jedla, ktoré naše telo nepotrebuje a tak. Poriešiť aj wecko. Mali sme taký nástavec, a vysoké schodíky. Bál sa, že spadne do záchodu a zároveň mu viseli nohy. Tak sme to vyriešili. Ten prechod z plienky na wecko bol rýchly. Ale postupne som na to išla. Najprv v poriadku kakať, potom sa presunúť na wecko.

ankare
14. sep 2025

@anonym_autor daj jej plienku. Radšej nech sa vykaka do plienky, ako by mala 2 týždne držať stolicu. Keď zadrží, všetko sa len zhorsi a potom kakanie veľmi bolí. Neboj, do 18stky sa naučí kakať na sama a do záchodu. Držím palce!

ankare
14. sep 2025
@anonym_e5835a

@anonym_autor kakala doma do plienky, neskor zistila , ze sa jej lepsie tlaci na zachode. ale jej vadilo ze jej zo zachoda viseli nohy, ked uz dorastla, kakala uz len tam.

@anonym_e5835a nohy treba vždy podkladat. Ja dávam mojim chlapcom malú stoličku pod nohy.

anonym_54528b
14. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som sa poradila s učiteľkou, či jej nemôžeš dať jednu plienku do skrinky a dohodnúť sa s dcérou, keď bude chcieť kakať, nech povie učiteľke, dá jej plienku, pôjde niekde do kúta...veď to musí byť stresujúce takto zdržiavať.

jumama
14. sep 2025

Kamoskin maly mal na to sirup Dufalac. To mu dala peditricka. To mu dala vzdy a kakal doma do nocnika, vzdy v rovnakom case vecer. Az neskor na naucil na vecko. Dali dufalak, sadli na nocnik a citali knizky, kym nekakal... A ani neskor ani v skolke ani v skole nechodil na vecko. A inak v skolke by som sa tak dohodla, ze jej tu plienku daju, kym to aj doma robite takto, vysvetlit, ze ma dcerka problem, a ze nejde to inak, ved sa museli s tym uz stretnut. Aj tu na koni najdes vela diskusii o tom. Ked ju naucis kakat doma, rano alebo vecer - vecer je asi lepsie, ze mate cas, rano by mohla byt vystresovana,z e sa uz treba ponahlad do skoly, do prace... ani nebude uz v skolke musiet.

anonym_54528b
14. sep 2025
@januska12323

V škôlke jej nikto plienku dávať nebude, keď to tebe nevadí doma jej ju daj ale najprv nech skúsi na záchode. Sprav z toho rituál, hneď po škôlke na záchod, keď aj s tabletom alebo hračkami. Musí sa naučiť, že kadia všetci a je to potrebné aby ju brucho nebolelo.

@januska12323 dajú plienku, aj v našej škôlke dali, nie len na kakanie, ale aj na spánok, alebo keď išli na dlhšiu prechádzku. Asi záleží na učiteľke.

anonym_e5835a
14. sep 2025
@ankare

@anonym_e5835a nohy treba vždy podkladat. Ja dávam mojim chlapcom malú stoličku pod nohy.

@ankare nepomohlo. nechcela. mali sme aj ten otvor co bol na maly zadok.

nikpa
14. sep 2025
@denkabemommy

@nikpa dá aj nedá. Predstav si, že 20 deti v triede robí toto, nehovoriac o tom, že je nechutné prebalovať cudzie decko, ďalšia vec, učiteľky ich v škôlke musia sprchovať a učiteľka je neraz sama na nich… na to nie je vôbec časová kapacita. Keby si tvoje dieťa rozbije hlavu, lebo učiteľka musela ísť sprchovať iné dieťa, bola by si s tým okey?

@anonym_autor keď sa tebe nechce odplienkovať dieťa a motivovať ku vykonaniu potreby do nočníka/wc, tak mu daj plienku ráno pred škôlkou nech vykoná potrebu a nebude zadržiavať potom. Tu iné riešenie nemáš, keď sa nechceš vzdať plienky.

@denkabemommy tak ale toto je prehnane, väčšinu z toho co si napísala.
Keď sa učiteľke hnusi prebaliť cudzie dieťa, nech dá výpoved, nemá tam co robiť.
Samozrejme sa neposerie 20 deti, nepreháňaj. Vždy sa nájde zopár jedincov, čo majú problém ale v malackej triede sa s tým počíta. A vôbec sa nemusia deti sprchovať.
No a to, že na 1 učiteľku je tam cca 15ks 3 ročných detí, to je fakt a realita už niekoľko rokov, treba sa sťažovať vyššie. Ale toto učiteľka neovplyvní a áno, kľudne sa môže stať, že kým sa zaoberá pokadenym deckom, ďalšie si rozbije hlavu. Ale každá normálna učiteľka si v taktomo prípade zavolá na pomoc bud upratovačku, asistentku alebo zástupkynu. To co si popísala vyššie sú bludy.

anonym_9a6a4b
14. sep 2025

Odložiť všetky plienky, keď si ju vypýta, jednoducho nie je. Na WC redukciu, pod nohy stolček, aby sa mohla oprieť. Ostaň na WC s ňou upokoj ju, rozprávajte sa, spievajte
Učiteľka v škôlke nie je povinná dávať plienky, jej nič nevysvetlíš

dominika19p
23. sep 2025

@anonym_autor ahoj, mam syna, ma 3,5 a do 3r kakal do plienky, jedneho dna som ju zobrala, lebo vedela som, ze to vie aj do nocnika, rozprávala som sa s nim ci sa boji niečoho a on ze to boli na nocniku, ano ked mal rok a pol ho zapieklo a bolelo kakanie a odvtedy sa blokol, rozhodla som sa jeden den ze nedám plienku uz nikdy nech si kaka aj do slipov ze musime to prekonat, zazdriaval tri dni nosil mi plienky mladšieho vyzliekol sa sam sa snazil dat si tu malu plienku, pokakal sa aj do gati lebo stale tvrdil ze netreba mu netreba a ja som ho posielala, potom sa mu to na treti den podarilo do nocnika, boli sme doma sami mal klud a sedela som pri nom a hladkala ho ze to zvládne nemusí sa bat, kadeco som skúšala ze odfotime hovienko, ze spláchneme spolu atd, najviac mi po tomto podareni sa fungovala odmena ( ano nema sa to), ale dieta sa na motivovalo kakat, no a teraz doma kaka v pohode a v cudzom prostredí nie, v škôlke tiez nie a vcera sa nam pokakal, učiteľky v škôlke toto neberu dobre, nam uz vycitali aj ze sa nepyta sam na wc , doma ide, ked sme von beriem ho ja lebo nemam odkial vediet kde je wc takze ho davam ja pravidelne. Skúste mozno spolu plienku zabalit do balika a odoslat prec ze už idu inemu dieťatku ktoremu ich treba ze je veľká atď. Nam radila psychologicka ze vytvoriť mu rano ritual nech kaka doma, ale to sa neda on je rano urevany ze chce este spinkať a vsetko je zle, aj doma kaka az poobede väčšinou alebo podvečer večer, rano nikdy nekakal.