icon

Ako riešiť situáciu v škôlke so zahodeným koláčikom?

3. mar 2025

Ahojte dnes mi dcérka 3 ročná povedala ze keď dojedali obed koláčik išli smerom umyt si ruky ze jej učiteľka zahodili z ruky koláčik a ze sa veľmi rozplakala ze ho chcela jest ešte a ze plakala kým nezaspala a ze ju ani neukludnili nepohladkali...sama sa mi rozplakala teraz večer...so. nasrala a smutná ráno ti nemôžem riešiť robím skoro ide muž sa slušne opýtať lebo pravdaže aby si na ňu nezasadli..ale keď nestíha dojest stačí povedať ze pod odložíme to dojes neskôr kue zobrať z ruky a zahodiť a nechať plakať...ja som hotová neviem ako mam reagovať nemôžem tam ísť a poobede tam yz bude druha učiteľka..

andreatytler
4. mar 2025

@ina2405 Preco jej radu zosmiesnujes tym gaucom a psychologom?
To ze chce vyuzit prilezitos a naucit dieta ako riesit podobne situacie je ten najspravnejsi postup. Aj keby nic z toho co dieta povedalo nebola pravda, aj tak je len a len prospesne ak si to s dietatom prejde a nauci ho ako spravne reagovat.

ina2405
4. mar 2025

@andreatytler lebo tieto analýzy mi pripadajú smiešne. "Ako si sa cítila, čo by si potrebovala", kvôli nezjedenému koláču? Jednoducho mi to pripadá prehnané. Utešiť dieťa je jedna vec, ale toto je prehnané a v dieťati to len posilní pocit, že je obeťou a to mi nepripadá správne. Nie je obeťou, len zažilo nepríjemnú situáciu.
A ďalšia vec, ako jej to pomôže, že čo by jej pomohlo, keď v tej celej analýže nie je prítomná učiteľka? Však nech sa ide mamina porozprávať a uvidí, čo jej učiteľka povie.

dahra
4. mar 2025

Moj syn mal takmer 3 roky, ked bol so svokrou v case, kym ja v porodnici. Cestoval za mniui busom. Chcel nanuk, nejaky mu kupila. Trosku zjedol, prisiel bus, vzala mu ho z ruk a hodila do kosa. Reval dlho. Ked mi to ona hovorila, na chvilu som sa nahnevala, ze co ju to napadlo par minut pred odchodom. Lebo chudatko male, zbytocnre krivdu zazilo. Lenze potom mi napadlo, ze ho nebudem lutovat, Lebo aj take to situacie sa stavaju, ze nie vsetky okolnosti budu priaznive. Àno, zamrzi to, ale nechcela by som, aby mojej dieta vyrastalo v sebalutosti, ako mu nedozicia. Treba ju naucit, ze ma povedat, ze este chce dojest, apod. Ked sa neda, respektovat.

nikaeli
4. mar 2025

Ako učiteľka MŠ by som ráno pri takej otázke najskôr na otecka vypleštila oči. Naozaj chceš ísť ráno povedať učiteľke, aby nabudúce dieťaťu odložila koláčik na neskôr? Neviem, čo očakávaš, ale radím ti nerobiť to. Uvedom si prosím jednu vec - tvoje dieťa tam nie je samo. Celá trieda sa umývala po obede a prezliekala do pyžamka. 3-ročným drobcom to určite nejde od ruky a je potrebné im pomôcť, len tvoje dieťa tam nariekalo pre koláčik urazené, že ju nikto nepoľutuje? Nemáš byť z čoho hotová, ani nasratá. Prepáč, ale robíš z toho ešte väčšiu drámu ako tvoja malá.....

lenka_da
4. mar 2025

ospravedlňujem sa, trošičku mimo témy: baby, uvedomujete si, ako sa na tom našom Slovensku strašne naháňame a hrozne rýchlo hlceme, a nie len to, ale učíme učíme naše deti, že to naháňanie je OK a 30 minút na obed je viac, než dosť a kto potrebuje viac času, tak nie je normálny...
Teda, nie, že by som ja bola o niečo lepšia, hlcem a naháňam sa jak blázon, niekedy zjem obed tak rýchlo, že ani neviem, že som jedla... ale mala som doma už dvakrát študentku zo zahraničia + moje dieťa bolo na výmenu v zahraničí, nuž a len toľko som chcela povedať, že tých našich slovenských 30 minút na jedlo sa zatiaľ nikde nestretlo s pochopením... prepáčte, ak som niekoho urazila, len som podľahla takej maličkej úvahe 🙂

vler
4. mar 2025

@lenka_da zase, hodinova prestavka na obed namiesto polhodinovej znamena ze som nakoniec v praci o 30 minut dlhsie...

nikaeli
4. mar 2025

@lenka_da ... a potom sú deti, ktoré nechcú jesť a udržať ich 30 minút pri stole, pokiaľ sa ostatní džabkajú...... Doma nech si každý je ako dlho chce. Žiaľ v škole/ v práci sú isté pravidlá, režim (aby tam nebol chaos).
Ja sama jem pomaly. Keď do seba nahádžem obed, je mi ťažko - preto si ho rozdelím a dám do dózy. Ak princezná papala príliš dlho, bohužiaľ. Deti si už išli umývať ruky. Už nebol priestor na papanie, ani na pochodovanie s jedlom do kúpeľne. Nedojedené jedlo sa vyhadzuje. Niektoré deti sa nedotknú taniera, ich obed končí v koši. Žiadny obedár. Tak to je a neurobíme s tým nič.

autor
4. mar 2025

@nikaeli nie PRINCEZNA jedla tak ako priemerne jedia deti

nikaeli
4. mar 2025

Prepáč.. nechcela som sa ťa dotknúť. No nebola si tam. Ako vieš, ako jedia ostatné deti? Ak by tvoje dieťa jedlo ako všetky ostatné deti, prečo potom pochodovala do kúpeľne s koláčom v ruke? a možno s ním pochodovali všetci. A možno všetkým koláč vyhodili. A možno to bolo úplne inak 🤷🏻‍♀️
Škoda, že si si z môjho príspevku vybrala to najmenej podstatné. Chcela som ti poradiť a dať iný pohľad na vec. Rob ako uznáš za vhodné. Kľudne sa choď posťažovať. Možno sa pani učiteľka uvedomí a ospravedlní sa ako tebe, tak tvojej PRINCEZNIČKE. No skôr si myslím, že to bude inak (a možno budeš prekvapená, keď sa dozvieš niečo, čo ťa rozhodí ešte viac, ako ten koláč).
PS: slovo 'princezná' som nemyslela hanlivo. Hovorím tak dievčatkám. Chlapcom zas 'malý princ' 🤍

tiika
4. mar 2025

@ina2405 autorke nepisem, aby to riešila, ale radim, ako to môže urobit, lebo sa sama na to pýtala. Ani to nespochybňujem ako niektoré, pretože ako sama píšeš, dieťa ešte postretne mnohé podobne situácie. A tu nejde o to, aby sa vyriešil nejaký nezjedeny kolac. Avšak svojim prístupom učíme dieťa nejakému pohľadu na problém, rozmýšľaniu o veciach, postoji a to je omnoho dôležitejšie. Preto sa aj na malých problémoch da pripraviť na to, ako zvládnuť závažnejšie.
Je možné dieťa utešiť (to mi skôr pripadá ako jeho stavanie do roly obete), ignorovať, jeho pocity zľahčovať, vyvracať, radiť, obviňovať jeho či niekoho druhého atď.
Za uzitocnejsie však pokladám pozrieť sa na situáciu z rôznych uhlov (svojho a toho druhého), určiť svoje pocity a potreby, hľadať možné stratégie riešenia. Prave vtedy sa človek uci emocionálnej inteligencii, vyznat sa v sebe, konštruktívne riešiť problémy, efektívne komunikovať.
Áno, použila by som jednoduchšie vety primerane veku, v 3 rokoch ale uz dosť rozumie. A my sa takto rozprávame bezne (chcela si dojest kolac? Potrebovala si ešte čas? Bolo ti ľúto, keď ho ucitelka vyhodila? Môžeš sa opýtať, či chvíľu počká?). Takze mne to nepride prehnane, len som asi na iné zvyknutá.

ina2405
4. mar 2025

@tiika určite má miesto rozprávať sa o pocitoch a riešení, ja sa s mojimi deťmi rozprávam, dúfam dosť. Ale teda moji trojroční by sa na mňa pozerali s očami dokorán, keby som riešila nepríjemné situácie takýmto spôsobom, aký je namieste u starších detí. Moje deti nevedeli v troch rokoch poriadne hovoriť zložité vety... A tiež si myslím, že rozoberať a pitvať každý aj maličký problém nie je vždy dobré a skôr vyrobí z človeka "hĺbala", ktorý neprechádza s ľahkosťou normálne nepríjemnosti.

autor
4. mar 2025

@nikaeli hlavne si nerobme z toho slová princeznicka sarkazmus bavíme sa o mojej dcére na dieťa nijak netreba útočiť dakujem

autor
4. mar 2025

@nikaeli aha ďakujem pochopila som a ospravedlňujem sa dakujem

tiika
5. mar 2025

@ina2405 super, že sa tak bavíte. Hlavne nejde o nejaké vety, ale o to na čo zameriame pozornost. Iste netreba každý problém riesit a rozoberať, to máš pravdu. To si neviem ani predstaviť. Niekedy staci len vypočuť. A niekedy si z toho iba vybrať, čo sa v danej situacii hodi.

tiika
5. mar 2025

@lenka_da ak do tých 30 min pocitas i presun a objednávku, tak to je strašne máličko. Mne vadí zas to zahadzovanie jedla. Pred 10-20 rokmi sme sa cudne pozerali na západ, dnes to robíme samy. Keby bol nedostatok jedla, nikomu to nenapadne, keď je niečo ešte dobre a dieta to chce jesť… U nás v skolke si môže dcera dať pokojne kolac do skrinky, castokrat ho tam nájdem.

lenka_da
5. mar 2025

@tiika tak tych 30 minut som nemyslela doslova. Ide o to, ze z pohladu cudzincov sme strasne uponahlany a striktny narod, same neda sa, nesmies, musis...

ina2405
5. mar 2025

@lenka_da v UK sme nemali viac času na prestávku na jedlo.

lenka_da
5. mar 2025

@ina2405 ved hovorím, že to nie je iba o prestávke na jedlo, nedržte sa tak striktne tých 30-tich minút, prosím...

katarinka289
9. mar 2025

Aj ked to tak bolo, nevidim to ako tragediu. Ja detom, ktore sa s tym hraju, nepridavam duplu z toho isteho dovodu. Vsetci maju dojedene a ide sa na odpocinok. A tie kucharky maju tiez casovy harmonogram,. Nebudu tam cakat na nejaku princeznu

katarinka289
9. mar 2025

@tiika kolac v skrinke….Aj ja som to robila. A potom tu citame diskusie o tom, ake kolace davaju detom v skolke. Ten kolac uz po 2hodinach v skrinke nie je taky, ako ho dostala na tanier

marsmykkok
9. mar 2025

@andreatytler A prečo robíť z detí malých sebeckých Bohov a len ich pocity riešiť? Ja by som to práve vysvetlila ako to je, že nie je sama na svete. Proste že majú nejaký čas, iné detičky už potrebovali spať, ísť cikať a tak, preto ak niečo chce musí jesť tempom ako ostatné deti. Do kúpeľne alebo na WC sa neberie koláč ani doma hádam... Doma proste môže ho nechať na stolíku v kuchyni alebo v obývačke, ale v škôlke keby polka detí nechala na stole kde by pani kuchárky potom dali olovrant? Proste musí to zjesť ak chce, lebo potom je iný program a pani kuchárky zo stolov potom ked spinkajú jedlo dávajú preč aby im mali kde dať olovrant... Vysvetliť že nie je sama a prečo sú tie pravidlá a prečo to tak funguje. Nie je dôvod ju ľutovať.

andreatytler
9. mar 2025

@marsmykkok Aj si si precitala co som napisala? Lebo podla tvojej rekcie velmi nie.
Pisem ze toto treba vyuzit na to aby dcere vysvetlila ako spravne reagovat v podobnych situaciach. Kde pisem ze z dietata treba robit sebeckeho boha? Seriozne, ukaz mi tu pasaz, lebo toto je neskutocne, takto prekrucat slova.
Opytam sa jednej strany (dietata) co potrebuje, opytam sa druhej strany (ucitelky) co potrebuje a najdem spolocne riesenie. Toto je univerzalne spravny postup pri rieseni akychkolvek konfliktov. Neexistuje aby tymto urobila z dietata sebeckeho boha.

jazula
9. mar 2025

Moja (skoro 4) je tiež taká spomalená… Kým poobzerá okolie dostatočne a rozhodne sa už ide konečne jesť, tak ostatní pomaly končia 🙄. Oni ten koláčik nemajú v škôlke odložiť a nechať spapať neskôr, hlavne ak majú viac tried a deti sa v jedálni striedajú 🤷‍♀️. Čo jej budú dávať zvyšky obeda do skrinky? Veď to by bolo hrozne nehygienické… Ale mali jej to vysvetliť a snažiť sa ju ukľudniť. To možno aj urobili, len to nevnímala, ak bola v hysáku…

U nás to vyzerá, že konečne zaberá vysvetľovanie, že všetko na svete má svoj čas a že skrátka má jesť vtedy, keď sa je, lebo inak bude hladná. Pomohlo aj to, že išla zo 2x večer hladná spať, lebo sa namiesto jedenia len hrala, potom zahlásila, že už nechce a zbadala sa až v posteli 🤷‍♀️.

bielasovicka
9. mar 2025

Ľutujem tie učiteľky, co musia počúvať takéto citlivky (mamičky) každý deň.

autor
9. mar 2025

@katarinka289 ta NEJAKA princezna je môj dcéra tak by som poprosila

katarinka289
10. mar 2025

Viem, ze to je tvoja dcera. To nic nemeni na tom, co som napisala. Aj pre mna su moje deti vsetkym, no tiez ich ucim, ze nie vzdy sa vsetko bude tocit len okolo nich. Skus dcere vysvetlit, ze v MŠ nemoze jest jeden kolac 30min.

evka52
10. mar 2025

Ináč toto ma zarazilo, že sa nedojedený koláčik vyhadzuje. Dieťa mi ešte do škôlky nechodí, ale myslela som si že je to ako píše @tiika že sa to odlozi do skrinky alebo tak.. Toto robia aj s ovocím/jogurtom a pod.? Príde mi to ako veľké plytvanie

nurse0
10. mar 2025

Hlavne že rodičia platia za vsetko

sense
10. mar 2025

Autorka ja by som to neriesila. U nás v škôlke platilo s jedlom sa od stola nechodi. Ale ani by nedostali pri obede koláč dostali by ho až na olovrant.
Treba prijať fakt že jednoducho v škôlkach na Slovensku je jedna učiteľka na x deti. Ak chcela osobitný prístup ktorý sa bude venovať potrebám každého dieťaťa žiaľ treba opatrovateľku ale súkromnú škôlku kde bude napr na jednu učiteľku 3-4deti a nie 20 ak nie aj viac
Ďalšia s možností slušne poprosiť učiteľku nech jej koláč hneď poobede nedávajú ale dajú do skrinky

elviku11
10. mar 2025

@evka52 fakt by si nedojedeny jogurt nechala dieťaťu v skrinke? Veď tam môže byť z desiaty čo je o desiatej, potom príde rodič napríklad o štvrtej po dieťa, dovtedy sa jogurt v skrinke pokazí, dieťaťu bude zle a hádaj, na koho by potom rodičia prskali a ukazovali prstom? Zas na učiteľky.
To aj doma nechávas otvorený nedojedeny jogurt v skrinke s oblečením pol dňa?