icon

Ako riešiť situáciu v škôlke so zahodeným koláčikom?

3. mar 2025

Ahojte dnes mi dcérka 3 ročná povedala ze keď dojedali obed koláčik išli smerom umyt si ruky ze jej učiteľka zahodili z ruky koláčik a ze sa veľmi rozplakala ze ho chcela jest ešte a ze plakala kým nezaspala a ze ju ani neukludnili nepohladkali...sama sa mi rozplakala teraz večer...so. nasrala a smutná ráno ti nemôžem riešiť robím skoro ide muž sa slušne opýtať lebo pravdaže aby si na ňu nezasadli..ale keď nestíha dojest stačí povedať ze pod odložíme to dojes neskôr kue zobrať z ruky a zahodiť a nechať plakať...ja som hotová neviem ako mam reagovať nemôžem tam ísť a poobede tam yz bude druha učiteľka..

Strana
z3
barka1
3. mar 2025

Klud. Dieta má 3 roky. Mohlo sa to stať aj inak. Snad neveris, ze to dieta v tomto veku presne popíše situaciu? Brala by som to s veeeelkou rezervou.

anjelicek26
3. mar 2025

No ked si s tohoto hotova omg... deti dojedli, sli si umyvat ruky a tvoje dieta posledne pri stole rozplyvajuc sa nad kolacom, ze ono chce este jest, lebo ma vsetok cas sveta... to maju cakat dokedy? Zobrali jej to a poslali ju sa umyt, ona si pofnukala a bolo dobre..

Dcerke trebalo vysvetlit, ze ma papat rychlejsie, ze maju aj iny program, potom nic nestihnu... "nasrata" a "hotova" boze moj... normalne si to mala dietatu primerane "nejako" vysvetlit/ponuknut kupime kolacik v obchode ked to nevyslo na obed a zajtra sa v klude porozpravat s ucitelkou, ale nerobit dramu...

cecilia29
3. mar 2025

No ja som ti deťom XY krát urobila. Lebo okí dokážu jesť aj hodinu. A hlavne ak treba spat tak čas naťahujú. V škôlke majú režim, časový harmonogram. Možno už bolo dosť hodín. Dieťa samozrejme nemá pojem o čase. Nebrala by som to tak tragicky.

ivik4
3. mar 2025

Z tohto nemusis byt hotova. Hotova som bola ja ked mi dieta cele poobedie az do dalsieho dna opakovalo kazde 2 minuty ze mu ucka dala na zachodoch facku .Syna mam sice uz v skole ale bezne na neho necakaju lebo je jak spomaleny film. Nemozu na jedneho cakat , vela krat skrz to nedoje

luccija
3. mar 2025

Ja som to pochopila, že odišla z jedálne s koláčom v ruke...pozri sa aj, keď to tak bolo učiteľka povie svoju verziu atď...to, že plakala a nikto ju nepolutoval ta môže rozcitit každá mama zle znáša, keď jej dieťaťu sa niečo stane.Ucitelky sa spýtas ďalší deň.Malej kúp koláč a viac to s ňou nerozmazavaj.Neda sa vyhovieť všetkým možno mala odišla s koláčom v ruke , az k wc a deti aj trocha preháňajú atď...

nika23t
3. mar 2025

Keď budeš s takýchto somarín robiť vedu Ty ako matka a rozoberať a riešiť to, bude to veda aj pre dcéru. Kľudne jej vysvetlí, čo má robiť inak a viac to nerieš. O nič nešlo.

januska12323
3. mar 2025

"ale keď nestíha dojest stačí povedať ze pod odložíme to dojes neskôr"
Akože kde a kedy to má jesť neskôr? Na obed má kopec času, keď nestíha musí sa naučiť prežúvať rýchlejšie, nemôžu všetky deti sedieť za stolom kým sa tvoja princezná naje. Mala si jej to vysvetliť a už nerozoberať.

cecilia29
3. mar 2025

...ja teda dodám k môjmu komentáru...Robíme z deti takých našich polobohov. Treba ich ľúbiť, mojkat, prejavovať lásku. Ale nemôže sa - pre ich dobro - točiť vesmir okolo nich. Prídu do dospelosti , a nebudú vytrenovany na ten "uplne bezny stres" všade okolo nás.
Napr dnes som dala syna kúpať. Bol vo vani asi 5 min. a započul ze staršia pozerá Mechamato. Vyskočil z vane ze chce pozerať. Ok. Vodu som vypustila. Keď sa chcel vrátiť, zistil ze voda nie je a pustil huronský plač. No krivda obrovská. Vysvetlila som mu , že dohoda nebola ze sa tam vráti a ďalšia ss ide kúpať po ňom. Poplakal si, potom prišiel , dal mi pusu a povedal ze už nie je smutný. Ale nebudem sa mu teda ospravedlňovať ze som vypustila vodu alebo co ? On to spracuje. Je to pre nehu určitá stresovať situácia, s ktorou sa sám vysporiadal a je o krok bližšie stat sa z neho vyrovnaný človek. Hádam nebudem plakať s nim a stresovať co teraz ? Musíme ich naučiť byt dospelými.

andreatytler
4. mar 2025

Toto je tazke pre nas posudit, lebo velmi zalezi na tom co presne sa tam udialo. Ty si to predstavujes tak ze ucitelka dcere bez slova schmatli z ruky kolac a zahodili do kosa a popostrcili ju aby pokracovala v rade na umyvanie ruky.
Ale mozno to bolo tak ze jej ucitelka vysvetlila ze kolac musi zahodit, kedze je uz cas umyt ruky a poziadala ju aby to urobila ale ona ucitelku ignorovala a tak jej ten kolac zobrala z ruky.

ina2405
4. mar 2025

Jednoducho jej to dlho trvalo a nemohli čakať, kým doje..Nechcela by som byť učiteľkou v škôlke a riešiť takéto somariny

jaskolka
4. mar 2025

Preboha,to z toho robíš vedu? Za prvé,nevieš,ako to vlastne bolo (3 ročnému dieťaťu ver tak tretinu toho čo vraví,že bolo v škôlke)a za druhé,vieš o tom,že v škôlke je určitý režim a čas na činnosti? To mali učiteľky s ďalšími 20 deťmi sedieť nad ňou a čakať,kým ona doje? Alebo odložiť koláč a akože kedy by ho zjedla? V triede po spánku? 🙈
Jednoducho nauč ju ,že sú činnosti,ktoré majú určitý čas ,keď nezje obed za taký cas,ako majú určený,tak smola,lebo v škôlke to nie je doma,že bude aj dve hodiny pomaličky jest.
Škôlka je aj o tom,že sa musia deti prispôsobiť istému rytmu.

rorino
4. mar 2025

Nápis na dverách MŠ:"Neverte všetkému čo vám deti povedia o nás,ani my neveríme všetkému,čo povedia o vás😉"
Nevravím,že netreba veriť vlastným deťom,ale deti majú neskutočnú fantáziu a čo bolo pred pár hodinami má u nich úplne iný význam ako u dospelého.Tak kľud,porozprávaj sa s učiteľkou a verím,že sa všetko v dobré obráti.

ina2405
4. mar 2025

@rorino to je milé😄

jaskolka
4. mar 2025

@rorino ja keby som verila úplne všetko svojim deťom,tak denne nerobia v škôlke nič iné,len ležia na koberci a jedia "buchty" 😃 tým mi odpovedal syn minulý rok skoro stále na otázku ,čo robili a čo jedli(a buchty reálne mali asi 2x za polrok)

lukbe
4. mar 2025

Ja nechápem tieto odpovede. Mám už takéto vnúčatá a pokiaľ ide o výchovu, vždy som bola prísna, ale odtiaľ potiaľ. Vám by sa páčilo, keď ste na obede, ostatni idú prec a vám vytrhnu z ruky kolac, ktorý chcete jesť? Veď je to male dieť. @autorka, spytaj sa uciteľky, možno to bolo trochu inak, ale ak nebolo, je to otrasne spravanie.

anjelicek26
4. mar 2025

@lukbe tvoje riešenie je aké? Ta 1 ucitelka na 20 deti ma ostat s tým dietatom pri stole,kým ostatné deti vytopia umyvarku🤔🤔🤔Alebo tam ma 19 deti,co uz davno dojedli sediet nervoznych a pozerat na nu, ako stale je? Alebo ešte lepšie čakať ďalej, kým preunavene deti mali už byť dávno v postieľkach a spat, lebo toto jedno ešte stále sedí pri stole a dzobka koláčik??? Fakt by ma to zaujímalo, ako riešiš 20 deti a ich individuálne potreby naraz bez toho, aby si niektoré občas nemusela usmerniť v ich "ale ja chcem"... lebo kazde chce niečo iného..

rorino
4. mar 2025

@jaskolka 😂😂

marsmykkok
4. mar 2025

Jedlo sa nevynáša, čo jej mala ho dovoliť zobrať na wc a potom do postele? Predpokladám, že deti tam nemučia hladom a nezoberú im jedlo po minúte, nehľadaj chybu v iných, ale nauč dcéru nech sa nezabáva s jedlom alebo nad ním nemedituje hodinu, ale nech za stolom je. Ak iné deti stihli zjesť, mohla stihnúť aj ona. Kvôli tomu, že jej učiteľka vyhodila koláčik neumrie ani nebude mať traumu, možno konečne sa naučí, že na jedenie nemá čas do konca života a bude jesť primeraným tempom.

elviku11
4. mar 2025

@lukbe Učiteľka jej určite najprv povedala, nech nedojedené jedlo nechá na stole. Možno jej to povedala aj viackrát. To samozrejme dieťa neurobilo.
Navyše s jedlom sa nebehá mimo stola po triede a už vôbec jedlo nepatrí do kúpelne, kde s tým chcela malá ísť. Tak jej koláč učiteľka vzala z ruky (nemusela vytrhnúť, mohla len normálne zobrať).
A to, že koláč zahodila, je tiež bežné, lebo na to je predpis, že nedojedené jedlo musia vyhodiť, nemôžu si ho "schovávať" na neskôr. To je nariadenie hygieny, nie ich výmysel.

marsmykkok
4. mar 2025

@lukbe no predstav si, že normálny človek má na obed polhodinu a to musí sa za ten čas presunúť do jedálne, počkať kým mu naložia a rýchlo zjesť. Tiež nemôže meditovať nad jedlom hodinu, lebo nedodrží pracovný čas. Bud sa naje rýchlo alebo bude hladný alebo bude jesť hodinu a dostane vyhadzov. Ofukávate tie deti a potom sa v dospelosti zrútia z toho že nie sú stredobodom vesmíru, dospelácky život je ešte tvrdší a má tvrdšie pravidlá ako čo sa vyžadujú od deti.

ysseba
4. mar 2025

A jaaj, máme tu precitlivelú mamičku, učiteľky budú mať s tebou ešte veselo. Situáciu v škôlke dobre popísala @anjelicek26 . Tak nám povedz autorka, čo by si ty robila na mieste učiteľky? Čo podľa teba mala učiteľka urobiť? Neviem, či ti dieťa doma pobehuje "s koláčikmi" po celom dome, ale je načase malej vysvetliť, že v škôlke to funguje inač. Že s jedlom sa nehráme, že jedlo z jedálne nevynášame, že v škôlke sa neodkladá jedlo na neskôr. Verím tomu, že keď tvoja malá dokázala tak dôverne popísať situáciu o tom ako jej učiteľka vytrhla koláč z rúk, ako ju neukľudnili a nepohladkali, že aj tomuto pochopí....

nika23t
4. mar 2025

@lukbe ano ,Ty môžeš sedieť pri jednom dieťati a krmit ho aj hodinu. Ale učiteľka v škôlke nemôže. Predstav si, že nie si matka tej jednej, ale niekoho z tých ostatných detí, ktoré teraz čakajú a su netrpezlive a potrebuju pozornosť a čas učiteľky, ale tá ho nemá,.lebo sedí pri jednom spomalenom dieťatku, ktoré proste chce dojest svoj kolac.

lauruska_sumienka
4. mar 2025

ty si poznas dieta najlepsie, pokial vies, ze jedava pomalsie-treba sa o tom porozpravat s ucitelkami, nech jej nalozia ako prvej a riad odklada ako posledna. kazdy ma svoje tempo. je plno dospelych co maju traumy zo skolok/skol kde ich nahanali s jedlom.
samozrejme dcerke citlivo vysvetli, ze jedlo patri za stol, ze sa nechodi s nim po triede.
ja chapem ze ju to mrzelo a bola smutna, ked jej ho vyhodili.
len tak medzi nami, ta ucitelka sa zachovala ako krava, ono sa to da aj normalne povedat a nie vytrnut z ruky a zahodit. co uci tie deti? ze veci sa trhaju z ruk a jedlo patri do kosa?

Ako kompenzaciu za ten vyhodeny, jej ponukni nahradny-ci uz ho kupite v potravinach alebo si chodte sadnut do cukrarne. 🙂

u nas v skole ked syn ma na obed buchty/kolacik, tak co nestihne dojest, tak mu to pani kucharky daju do servitky-nech si to doje neskor doma. a ani v skolke ho nikdy nenahanali aj ked bol takmer stale posledny. len u nas jedlo nenakladali kucharky ako na pase ale mali asistentku ktora bola rano upozornena ak dieta malo problem s nejakym jedlom, tak nakladala tak aby bolo najedene a spokojne. nepamatam si zeby im v skolke odkladali nejake kolaciky/buchty na neskor ako teraz v skole.

modraslamka
4. mar 2025

boze najprv poriadne napis aky je problem, neda sa to citat.

saxana000
4. mar 2025

Ja mam presne takto šuchtavu školačku.na obed maju vyhradeny čas z casovych a kapacitnych dovodov lebo po nich ide do jedalne dalsia trieda ak nestihne dojest musi to odniest.nikto tam s nou vysedavat nebude ucitelka odvadza deti naspat do druziny.buchtu alebo kolac schmatne do ruky ak je maso a ryza bohuzial skonci to spat v kuchyni.. bud bude jest rychlejsie a menej debatovat alebo ostane hladna.V robote mas tiez obednu prestavku neprides o hodinu neskor na linku lebo si si vychutnavala kazde susto z obeda alebo preberala s kolegynou nesmrtelnost chrusta.. dcera ziskala.dobru skusenost ze jest ma kedy ostatni ze pravidla platia pre vsetkych lebo potom sa treba ist umyt prezliect a spat predpokladam ze ucitelka najprv povie detom ze maju dojest a ist do umyvarky.ak dcera isla do umyvarky aj s kolacom co mala akoze spravit?dceru potrebovala umyt ako dalsich 10 deti tak kolac isiel z ruky prec.rovnako kucharky musia poumyvat riady spratat vydajnu odviest voziky do kuchyne a zacat pripravovat olovrant.. chudera ucitelka.co konkretne si cakala ze jej ten kolac necha dojest na posteli v pyzame alebo pojde ulozit 21 deti a tvoje necha sediet pri kolaci?

mimka1402
4. mar 2025

Neviem si predstaviť, žeby mi dojedlo 23 deti a 1 by ešte chcelo pomaličky dojedať. Žiaľ nedá sa, za ten čas sa zvyšok unudi a začne robiť hluk, bavkať sa. Je to pre mňa stratený čas kedy už niektoré potrebujú ísť na toaletu, nemôžem žiaľ aj keď mi to je ľúto sedieť s jedným dieťaťom zatiaľ čo zvyšok mi obráti stoly hore nohami. 🙂 Žiaľ rodičia takéto veci by mali s deťmi prejsť, lebo nedá sa kvôli jednému dieťaťu, ktoré namiesto jedenia uvažuje, hrá sa, pomaličky papá aby zvyšok čakal. Hlavne nie, keď je poddimenzovany personál. 🙂 Takže môže byť to pravda, deti musia pochopiť, že je nejaký určený čas. Mala som viacero takýchto "pomalých" detí a poviem, že to bolo teda zaujímavé s nimi, všetko všade poslední, vždy plač lebo oni nestihli, aj keď som im primárne pomáhala, ale nedá sa to dlhodobo na úkor zvyšných detí, ktoré ma tiež potrebujú.🙈
Takže nádych výdych a treba prijať to, že žiaľ nedá sa čakať na jedno dieťa donekonečna, lebo ona chce.

mimka1402
4. mar 2025

@lukbe Ja chápem, že z pohľadu rodičov, rodín kde pre nich je dieťa polobohom, to vyznie kruto. Nikto im neberie koláč lebo im nedopraje! Ale dobre, vezmem ho preč s koláčom, začne sa mi dusiť lebo niektorí ho drgne, spadne, nevsimnem si, lebo ostatných dávam na toaletu, potom umývame ruky a pruser na svete. Nie nadarmo sa sedí za stolom aby sa predišlo aj nejakým problémom. Ak ide o vec, ktorá sa dá odložiť, odkladám. Ale keby čakám na jedno dieťa zatiaľ čo ostatní už chcú ísť preč tak ďakujem pekne... 🙈

althejka
4. mar 2025

Moj mi doma zo skolky tvrdil,ze mu ucitelka vyhodila z okna hracky. Potom ze aj deti hadzu z okna. 🤦🏼‍♀️ Nakoniec to bolo tak, ze sa pozerali vsetci z okna na vtaciky a mojmu padla hracka za radiator a pani ucitelka povedala:" este dobre ze ti nevypadla z okna." On to pochopil ze mu oznamuje ze ju vyhodila. O vyhodenych detoch uz neviem ako k tomu prisiel. Samozrejme, take veci ja som riesila kontrolnymi otazkami a postupne sa verzie zacali odlisovat. Ak ta to vsak velmi trapi,jasne ze opytat sa nie je zakazane. Dufam,ze aj v pripade vasej malej pojde skor o nedorozumenie alebo dramatickejsie podanie skutocnosti.

tiika
4. mar 2025

Práve na takýchto situáciách sa učíme, takze je v pohode, ak to riešiš.
Z pohľadu dcéry by som sa spolu s nou zamyslela nad tým, čo by jej pomohlo a čo potrebovala (napr.pomohlo by ti, keby ti pani ucitelka povie dopredu, že o chvíľu už idete spinkať a že máš donesú, inak to vezme? potrebovala si ešte trochu času, aby si koláč dojedla?) a ako by to mohla riešiť (môžeš sa opýtať, či pani ucitelka chvíľočku počká alebo by si mohla jesť rýchlejšie).
Z pohľadu učiteľky by som tlmočila jej pohľad na vec napr.asi sa ponáhľala, už ju čakali ostatne deti, chcela, aby si dojedla a nevedela to vyriešiť inak.
Ak by som bola s nou, povedala by som iba, že dcerka včera plakala pre nejaký koláč. Iba by som si ju vypočula a nič viac.

ina2405
4. mar 2025

@tiika myslíš to dobre, ale takéto analyzovanie s trojročným dieťaťom, to fakt?....ešte chýba gauč ako u psychológa. Ja sama akosi neverím, že jej trojročná naozaj opísala, ako ju nikto nepoľutoval atď..
Podľa mňa by sa to takto iba zbytočne nafúklo a nabralo na dôležitosti. Vypočuť áno, ale ja by som povedala "vieš, ten koláčik si si nemohla inde zobrať, to sa v škôlke nedá, nabudúce jedz trošku rýchlejšie. Pani učiteľka to nemyslela zle". Dieťa čaká ešte veľa situácii, keď ho nejakým spôsobom zarazí reakcia okolia a bude sa s tým musieť vysporiadať.

Strana
z3