icon

Ako sa rieši škaredá prezývka v škôlke?

30. mar 2025

Prezývajú sa vaše deti v škôlke?
Škaredou odvodeninou z krstného mena? Ak áno, ako to riešili pani učiteľky?

Strana
z3
andreakotesova
30. mar 2025

Nie. Detom som dala také krstné mena, aby sa nedali povedať "škaredo".

colsami
30. mar 2025

Co je skareda odvodenina? Je rozdiel Paľo-sraľo a je rozdiel ak si hovoria len skratenymi normalnymi menami, co je u deti normalne, ci surodenci ci skolkari.

autor
30. mar 2025

@colsami Mara

kiki68
30. mar 2025

Nie, max skratia meno, aj to iba s dovolenim. Doma nemozem pomaly ani skratene meno pouzivat 🙈😀 Ale v Rakusku sa mena velmi neskracuju, aj prezyvky su casto iba take odvodene max z priezviska.

andreakotesova
30. mar 2025

A to je škaredá odvodenina? Volakedy sa tak Mariam vravelo.

andreakotesova
30. mar 2025

V praci mame 3 upratovačky s týmto menom: Majku, Marišu a Marienu. Kolegyňu mám "Mery".

iwesska
30. mar 2025

A ako sa vola naozaj? Ale deti si zvyknu aj v skole vymyslat rozne prezyvky v suvislosti s menami. Maru by som az tak neprezivala,ale ked to dietatu vadi,nech povie ucitelke a vyriesi to.

autor
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
30. mar 2025

@andreakotesova
ano voľakedy.... Ja som raz v živote jednu tiez volala Mara. Uz sme boli dospele ale ona bola taka divná celá. Hlavne mala len "priateľov a znamych", ktorí mali pre nu prínos- vplyvní, majetni atd. Aj to priamo povedala - nepotrebujem sa baviť s ľuďmi, ktorí mi nič nevedia ponúknuť- job, výhody, ubytovanie vyhidne lacnejšie.... . Takže ju sme volali Mara, hanlivo!

oceanahory
30. mar 2025

Ja by som Maru nebrala tak tragicky, mne sa dokonca aj paci 🤷... ale ak to dietatu vadi, tak povedzte ucitelke.

andreakotesova
30. mar 2025

Autorka, ved Maru ma priamo v mene. V zahranici je Mara bežným menom. Myslím, ze učiteľka to tie deti neodnauci.

beloved
30. mar 2025

No uprimne, mne pride Mara skaredo a tvrdo povedane ☹
Ved deti by jej mohli hovorit aj pekne, napr Tami

lucia13022023
30. mar 2025

Ale to je úplne jedno ze vám sa meno Mara páči. Dieťa asi trpí, keď sa autorka pýta ako to riešiť.

pribinak
30. mar 2025

No nič, vieme koľko má Tamarka rokov ale asi by som ju naučila že keď jej tak niekto povie, tak aby povedala: ty hlúpa ja som Tamara nie Mara

andreakotesova
30. mar 2025

Inak keď sme pri menách, tak sa mi nožík otvára pri zdrobnenine Kiko. V Let's Dance na Markíze tancuje Kristián Baran a volajú ho Kiko. Normalne mi je to zaňho neprijemne a trápne.

kamatopo
30. mar 2025

Mne tiež skrátili meno a mama mi vysvetlila, že to čo sa mi nepáči a nechcem aby ma tak volali tak na to nemám reagovať. A keď sa opýtaju či nepočujem mam sa spraviť hlúpa a povedať ako sa volam😉. Vieš že sa ma naučili volať ako bolo treba🫣. Keď ich napomenula učiteľka ešte viac to robili. Tak som to vyriešila takto. A robím to doteraz 🤣

autor
30. mar 2025

@lucia13022023 nejde o moje dieťa, ale zistila som, že jej tak dievčatá v škôlke hovoria. Zostala som dosť v šoku, že také malé deti si vedia tak mrzko povedať.

nevenka
30. mar 2025

@andreakotesova ano, je to skarede, moju mamu volali Maňa a tiez sa jej to nepacilo, ale co narobis, ked uz rodicia mali taky zvyk. Svokra jej nikdy tak skaredo nepovedala. Volala ju pekne.

oceanahory
30. mar 2025

Takze to dcere ani nevadi, len tebe sa to nepaci? Co na to vlastne dcera?
Ja na prezyvke Mara nic zle naozaj nevidim...
Mna volali od Barbi, po Basku, Barci, Bara, Bora...no proste cokolvek a mne osobne to nikdy nevadilo, pokial to niekto nemyslel zlomyselne 🤷. Vsetko to boli nejake docane prezyvky a vacsinou ma volali normalne po mene alebo tak, ako som si ja povedala.

autor
30. mar 2025

@oceanahory nie je to moja dcéra, je to spolužiačka môjho dieťaťa.

oceanahory
30. mar 2025

Tak uz vonkoncom nechapem co riesis 😅😮‍💨...

anavianavi
30. mar 2025

Na nas na ulici tiez navrieskala stara mama nasej spoluziacky, ked pocula, ze ju volame Ľudma, ale nepovedala nam ako ju mame volat. Lebo Ľudmilka, ako ju volali doma v triede nefungovalo. Kto dava take mena, musi s tym ratat, lebo okolie sa prerobit neda.

lucia13022023
30. mar 2025

Ahaaa... No ja som myslela ze ide o tvoje dieťa a tvoje dieťa to trápi, tak sa pýtaš na riešenia...
Nerieš cudzích, možno sa to dievčatku paci, možno si to ani nevšíma. To, že tebe to príde škaredé Neznamená, že druhým to vadí tiež.

radostka
30. mar 2025

pises, ci volaju SKAREDOU odvodeninou… preco je to skarede? mame kamaratku, ktora sa vola Marieta a volaju ju Mara, Maru, nikomu to nepride skarede. Deti v skolke nevedia, co je to skarede, kym km to dospeli nepovedia.

autor
30. mar 2025

Vôbec by ma nenapadlo, že niekomu sa zdá také oslovenie pekné.

dada5000
30. mar 2025

Poznam Tamaru, ktora je od skolky Tama. A aj ked je teraz uz dospela, kamarati ju tak volaju, lebo to tak ona chce. Mara je podla mna krajsie😉, navyse teraz moderne. Neries co netreba.

petulda333
30. mar 2025

Mara je v pphode. A poviem ti jedno,deti to castokrat neriesia,to len dospelaci vsetko
Moja je natasa a volaju ju Naty

lenka188
30. mar 2025

Tak asi naviac zalezi na tom dievcatku, ci jej to vadi ak ju tak volaju alebo nie. Ak jej to nevadi, tak nie je co riesit a ak jej to vadi, tak si to maju vyriesit rodicia s ucitelkami. Napriklad u nas v skolke moju dceru tiez jedno dievca volalo tak ako sa jej to nepacilo, vedela, ze jej to vadi a robila jej naschval. Tak sme to povedali ucitelkam a tie si s detmi v rannom kruhu porozpravali ako sa maju k sebe spravat a maju respektovat ak si druhy nepraje aby ho nejakou odvodeninou jeho mena volali...

koniarova
30. mar 2025

Nauč tvoje dieťa, nech ostatným vysvetlí, že to ide aj krajšie.

lienka9
30. mar 2025

Ja mam dceru Dorotu,vacsinou ju volame Dorka,Dorotka ale obcas aj Dora a to nielen ked ma nahneva,ale proste ked ju potrebujem rychlo oslovit.mozno sa to detom lepsie vyslovuje ako Maruska,Majka..neviem ake je cele meno..mozno ho tak volaju aj doma.mam kamaratov,co dali meno Hana a ju tak aj volaju..nie Hanka,Hanicka,ale prosteHana a ona je na to zvyknuta a neriesi to a neberie to ani ako skarede oslovenie ale proste jej meno.asi to zbytocne riesis..

Strana
z3