icon

Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?

16. okt 2025

Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?

aurora33
17. okt 2025

@anonym_autor tak si dieťa nechaj doma a nedávaj do škôlky. Vybavené.

snowflakenel
17. okt 2025
@bu1bu

Pri prvom dietati som bola presne ako ty, dbala na zdravu stravu, ziadne sladkosti, vybrala sukromnu skolku kde mali za mna vhodnu stravu. Hadala sa s babkami ze jej strcili sladkost ked sme prisli k nim, (oni k nam).Teraz mam doma 12 r dievca v predpubertalnom veku, ktore si nahradza vsetko zameskane, kupi si v skolskom automate co chce, kamaratky si kupuju sladke tak aj ona, ovocie zje vynimocne. Jej najoblubenejsie jedlo su dukatove buchticky… mozem dusu vyplut, prosit, ziadat, vyhrazat sa, ide si svoje. Jedine co jej ostalo ze odmieta sladene napoje a chce len cistu vodu. Rada znela tak jej nedavaj peniaze a nebude kupovat hluposti, haha, 12 rocna s partiou kamaratok sa vynajde… mam doma aj skolkara, ten zje vsetko a ma mieru v sladkom a nezdravom, vypyta si skor jablko ako lizanku, pripisujem to tomu ze nebol obmedzovany, v skolke ho chvalia ako krasne je, nevymysla. Uvedom si ze nemozes mat v zivote svojho dietata vsetko pod kontrolou. A akosi neverim ze ta strava v skolke je taka hrozna, moje 2. dieta chodi do štatnej MS a teda ovocia, zeleniny maju dost. Sladkosti ziadne, skor to donesu rodicia inych deti ked ma dieta sviatok, najzabavnejsie je na tom to, ze su to zvacsa ti rodicia ktori najviac baziruju na strave … A ako sa zmierit s tym? Mas moznost, zmenit skolku, alebo nedat dieta do MS. A mozno dopadnes o par rokov ako ja so starsou dcerou.

@bu1bu presne to bolo aj u nas. Ale teraz ma.9 a.postupne uz vie, co je zdrave a co nie. Aj ked strajkuje niekedy. No zje mi v pohode.zeleninovy salat, za to som rada.

simca06022011
17. okt 2025

mas velmi naivne predstavy o kuchyniach skolskych/skolkarskych, vsak sa len pozri na tu cenu, co si si myslela ze im budu robit? U nas sa uz pred 10+rokmi debatoval obsah vsetkeho v jedlach, spytali sme sa, rodicia riesili, zaviedli sa aj nove veci ak to bolo v moznostiach skolky. V prvom rade cenovej ale aj na hygienu a normy v sr muslei pozerat. Napr zbytocne maju zahradu a stromy, nemozu detom z tho robit nic, ani keby sme chceli mi priniest zeleninu a pod.. smola.. cize tam nie je proste pomoci. Ako nahle sa riesili ze teda bude sa varit aj z drahsich veci = losos a pod (alepopravde, kupila som pred 2t lososa lacnejsieho v akcii myslim v metre a bol to taky humus) ale vacsina rodicov nebola ochotna dat ani len 0,5EUR na den viac na stravu! takze tade cesta nevedie.
U nas sa cukor nikam nedaval, deti pocas dna mali cistu vodu. Ak vadi cukor v caji = treba riesit v skolke, a tak, proste nech ho nedavaju. Alebo robia aj aj. Su caje ktore cukor ani nepotrebuju, taky roibos je napr. prirodzene sladky a dokonca je to caj bez kofeinu, uplne vhodny pre deti. Vsetko sa da... co sa tyka potravin, varenia, tak to bohuzail budes musiet polavit.. hadam si si nemyslela, ze im budu plnene knedle vyrabat tam... zase tie kupene.. no nie su vyhra ale sa ani nestriela z nich, je to zemiakove cesto a napln, ano je tam cukor :D pochopitelne. Rovnako pecivo nebude nikto v zariadeniach piect;) ANi davat ziadne luxusne jedla im tam nik nebude, a zase tieporcie su tak male.. mne osobne dieta viac zjedlo potom doma, cize doma som stale viac vplyvala na to co je.
A pochybujem teda ze deti dostavaju lizatka v SKOLKE. OD skolky. TO predsa nosia deti. A nejedavaju to v skolke, ostava to v skrinkach a ty ako rodic das/nedas.

katulienkax
17. okt 2025

V norsku v skolach nevaria vobec, zenske budte radi ze tu aspon varia a relativne ok. Ak sa vam nepaci najdite si sukromnu za 500 eur a mozte mat zdrave obedy !!!

klaridka
17. okt 2025
@bu1bu

Pri prvom dietati som bola presne ako ty, dbala na zdravu stravu, ziadne sladkosti, vybrala sukromnu skolku kde mali za mna vhodnu stravu. Hadala sa s babkami ze jej strcili sladkost ked sme prisli k nim, (oni k nam).Teraz mam doma 12 r dievca v predpubertalnom veku, ktore si nahradza vsetko zameskane, kupi si v skolskom automate co chce, kamaratky si kupuju sladke tak aj ona, ovocie zje vynimocne. Jej najoblubenejsie jedlo su dukatove buchticky… mozem dusu vyplut, prosit, ziadat, vyhrazat sa, ide si svoje. Jedine co jej ostalo ze odmieta sladene napoje a chce len cistu vodu. Rada znela tak jej nedavaj peniaze a nebude kupovat hluposti, haha, 12 rocna s partiou kamaratok sa vynajde… mam doma aj skolkara, ten zje vsetko a ma mieru v sladkom a nezdravom, vypyta si skor jablko ako lizanku, pripisujem to tomu ze nebol obmedzovany, v skolke ho chvalia ako krasne je, nevymysla. Uvedom si ze nemozes mat v zivote svojho dietata vsetko pod kontrolou. A akosi neverim ze ta strava v skolke je taka hrozna, moje 2. dieta chodi do štatnej MS a teda ovocia, zeleniny maju dost. Sladkosti ziadne, skor to donesu rodicia inych deti ked ma dieta sviatok, najzabavnejsie je na tom to, ze su to zvacsa ti rodicia ktori najviac baziruju na strave … A ako sa zmierit s tym? Mas moznost, zmenit skolku, alebo nedat dieta do MS. A mozno dopadnes o par rokov ako ja so starsou dcerou.

@bu1bu Vystihla sito... u nás chodili do škôlky súrodenci, ktorým matka všetko, čo v škôlke dostali (na sviatok iných detí) hodila hneď tam do koša. Teraz chodia do školy a vieš, čo robia? Berú ostatným deťom sladkosti, dokonca nemajú problém kradnúť priamo zo školskej tašky. Je to smutné, ale pokiaľ dieťa nie je učené od mala, že "všetko s mierou", ale budeme si ako rodičia presadzovať len svoje predstavy, tak to takto dopadne..

elizabeta56
17. okt 2025

Podľa mňa to tiež preháňaš. Mala som podobné stavy prehnane zdravej stravy, ale rýchlo ma to prešlo, keď som zistila, že tá ,, zdravá strava,, vlastne často ani zdravá nie je. A ja som hlavne rada, že moje dieťa sa v škôlke rozjedlo. Syn jedol ako vrabec, takmer nič nechcel a v škôlke sa naučil vďaka iným deťom. Takže zdravá, nezdravá, som rada, že je. A doma ak má dostatok ovocia, zeleniny, tak tá strava je vyvážená aj tak. Ale, u nás v škôlke podľa mňa dobre varia, mávajú aj avokádo, lososa, rôzne nátierky, cícer, mäsko a sladké obedy len raz za týždeň a to im nijako neublíži.

simca06022011
17. okt 2025

Inak my sme na sviatky nosili detom balicky, dcera ich v skole uz so mnou balila, dostavali omalovanku alebo ceruzky alebo take... tiez som sa vpratala v tej dobe do cca 1EUR na dieta... pripadne sme mali velke balenie yumearth lizatiek, tie som kedysi kupovali cez iherb :D

dieta hlavne potrebuje jest, prijat dostatok kalorii, bielkovin atd.. ci to bude z parku, alebo stejku nie je az taky problem = hlavne ze to zje. Vela deti neprospieva lebo NEJEDIA. Lebo casto dostavaju nechutnu stravu, ktora im proste nechuti.

maryetta
17. okt 2025

Rozpravala som sa s veducou kuchyne ma problem zostavit jedalny listok lebo normy. Ona si tie normy nedava. A prave ze maju ozaj stravu pestru. Aj ovocie. Zelenina. Aj maso. Ryba. Aj kysnute resp bezmasite.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fc9937 praveze som nevedela, ze budu jest polotovary! myslela som si ze vsetko je robene priamo tam.

@anonym_autor toto je statna skolka, vies kolko by stali obedy, keby boli varene podla najvyssich poziadaviek? vacsina ludi by si nemohla skolku dovolit a tak setria, kde sa da. Ja ti rozumiem, sama doma denne varim, aby deti mali vyzivnu stravu. Nerozumiem tym polotovarom, to by malo byt zakazane.

natalka13
17. okt 2025
@anonym_autor

@bolarazjedna nie som fixovana na zdravy zivotny styl, ani ja zdravo nejem. Ale nechcem do dietata pchat umeliny pokial sa to da ovplyvnit.

@anonym_autor tak sa ozvi stazuj.
Sama nejes zdravo ale robis tu tragediu zo skolkarskej stravy.
Co urobis az si sam v skole bude kupovat colu a vifonky😁

anonym_69c4a9
17. okt 2025
@katulienkax

V norsku v skolach nevaria vobec, zenske budte radi ze tu aspon varia a relativne ok. Ak sa vam nepaci najdite si sukromnu za 500 eur a mozte mat zdrave obedy !!!

@katulienkax preco to nemam ocakavat od statnej? ved sa plati z mojich dani?

anonym_05cbc2
17. okt 2025
@anonym_autor

@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.

@anonym_autor prosim ta kde to ty davas dieta do skolky? To ktora skolka? Zverejni nech sa mamky poucia a nedavaju tam deti
Akoze toto ma byt jedlo? Akoze desiata? Olovrant? Nemaju teple obedy?

anonym_05cbc2
17. okt 2025
@zuzana76

@anonym_autor toto je statna skolka, vies kolko by stali obedy, keby boli varene podla najvyssich poziadaviek? vacsina ludi by si nemohla skolku dovolit a tak setria, kde sa da. Ja ti rozumiem, sama doma denne varim, aby deti mali vyzivnu stravu. Nerozumiem tym polotovarom, to by malo byt zakazane.

@zuzana76 ja som jednorodic dieta mam v sukromnej skolke
Desiaty a olovranty si pripravuju v skolke s ucitelkami ( nieje to montessori) obedy dostavaju z druhej skolky co je o ulicu dalej, obedy skvele

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_05cbc2

Desiaty a olovranty si pripravuju v skolke s ucitelkami ( nieje to montessori) obedy dostavaju z druhej skolky co je o ulicu dalej, obedy skvele

@anonym_05cbc2 tak ale sukromna ta isto stoli viac ako statna a ako jednorodic mas asi vyssi prijem. Mnohe rodiny nadavaju aj na statne skoly, ked ziadaju poplatok ZRPS, nieto este platit stovky eur mesacne.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_05cbc2

@anonym_05cbc2 bude to zrejme klub, nemoze to byt skolka, nesplnaju hygienicke standardy, ucitelky s detmi nemozu pripravovat stravu, enmaju zdravotny preukaz, ktory musi mat kazda osoba, co pracuje s jedlom. Takze to nie je skola zaradena v sieti.

deniska010101
17. okt 2025

Môžem vám sem hodiť jedálny lístok u nás v škôlke ktorý je teda dosť vyvážený a ôk "ale" myslím si že sa nedodrzuje nakoľko príde domov s jogurtom (puding) Monte alebo krupica v kapsičky, nugatovy croasant z obchodu ktorý vôbec teda nieje písaný v jedálnom lístku. Tiež tomu nerozumiem.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_69c4a9

@katulienkax preco to nemam ocakavat od statnej? ved sa plati z mojich dani?

@anonym_69c4a9 treba platit viac, dane platia ucitelky, budovu, prevadzku, ale strava ide z rodicovskeho vrecka. Ano, je tam dotacia, ale nemala by byt podla mna. Zivit ma dieta rodic, nie stat.

abbey1
17. okt 2025
@natalka13

@anonym_autor tak sa ozvi stazuj.
Sama nejes zdravo ale robis tu tragediu zo skolkarskej stravy.
Co urobis az si sam v skole bude kupovat colu a vifonky😁

@natalka13 Prečo by to robil?

jana_eyre_2
17. okt 2025

Začítala som sa do diskusie a som prekvapená, koľkí ľudia maju dojem, že školstvo ma super výživu, najmä pri tých cenách čo dnes su.. 🤔

keď moje deti začali chodiť do inštitúcií, tiez som bola prekvapená tým co v škôlke podávali, ale tak... Ja som si zvykla na to tak, že keď prišli domov, tak sme zdravé jedlo dohnali.. tak je to dodnes - už sú dávno školáci, ale teda jedlo v škole nie je žiaden zdravý zázrak.. (špagety s kečupom, alebo kung pao bez zeleniny 😂)

ale majú fajn desiatu z domu a doma uz dobehneme "dávky" ovocia, zeleniny atď.. stravu v inštitúciách beriem len ako doplnok, aby neboli hladní..

No a mám ešte jeden typ ako si zvyknúť.. https://kapital-noviny.sk/centra-pre-deti-a-rod...

Treba si prečítať tento článok kde je vidno, ako hrozne sú stravovane deti v detských domovoch.. potom si človek uvedomi, že deti v rodinách ktoré sa stravujú zdravo sú aj napriek nezdravej strave v škole či škôlke na Tom úplne kráľovsky, pretože gro stravy majú doma, kde to majú pod palcom rodičia

marienka1989
17. okt 2025
@simsalabim

@anonym_autor od kedy uvadzaju na edupage vyrobny postup jedla? Ved odfot jedalnicek na cely tyzden.

@simsalabim tiež mi to prišlo čudné😅

zuzana76
17. okt 2025
@simsalabim

@anonym_autor od kedy uvadzaju na edupage vyrobny postup jedla? Ved odfot jedalnicek na cely tyzden.

@marienka1989
@simsalabim je to tam, akurat som si to bola pozriet, je tam aj postup

abbey1
17. okt 2025

Stále sa tu omiela problém peniaze. Avšak nech mi nikto netvrdí, že je pre škôlku lacnejšie nakúpiť koláče a polotovary, než to urobiť vlastne v kuchyni. To isté tie kupované ochutené jogurty a kompóty. Tam rozum nepusti. Mnohé škôlky nakupujú hotové výrobky a polotovary. Tam uteká toľko peňazí.

zuzana76
17. okt 2025
@abbey1

Stále sa tu omiela problém peniaze. Avšak nech mi nikto netvrdí, že je pre škôlku lacnejšie nakúpiť koláče a polotovary, než to urobiť vlastne v kuchyni. To isté tie kupované ochutené jogurty a kompóty. Tam rozum nepusti. Mnohé škôlky nakupujú hotové výrobky a polotovary. Tam uteká toľko peňazí.

@abbey1 suhlasim, ale to by stale nebola taka uplne zdrava strava, ale len mucne veci, ale zelenina, ovocie a kvalitne maso su drahe, varim doma denne a viem, kolko prejeme

lucia245
17. okt 2025

@anonym_autor tiež si myslím, že im dávajú jesť hnoj v škôlkach. Ale nič s tým neurobím. Okrem toho, že doma dbam na zdravú stravu. Kravské mlieko im nedávam, ani pšeničné výrobky, nakoľko ich majú nadmerné veľa v škôlke. Dávam im aj veľa zeleniny, tu tam nemajú žiadnu. Viac s tým, žiaľ, nenarobis.
A ešte počkaj v školách, tam majú na chodbách automaty so sladenymi nápojmi a podobny hnus🙈

zuzana76
17. okt 2025
@abbey1

@abbey1 okrem toho je nedostatok personalu, mnohokrat su tam 2-3 kucharky a varia pre 60 deti, tak radsej kupia polotovar, lebo urobit domaci komport napr, osupat ovocie, nakrajat uvarit, to je vela casu. Cize aj nedostatok personalu, kto bude takto tazko pracovat za nejakych 800 eur.

klaridka
17. okt 2025
@abbey1

@abbey1 Treba tam ísť pracovať a ukázať im, ako sa to dá inak... ja osobne by som v kuchyni nerobila, musí to byť náročné.

anonym_33a52f
17. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric nenasla som sukromnu skolku kde by varili zdravo. Dokonca som hladala aj lesnu skolku a jedlo dovazali od inej skolky 🤦‍♀️ cele zle.

@anonym_autor a ešte si zabudla na nátierky, ktoré nerobia z masla ale z margarínu ktorý obsahuje stužené palmové tuky.

jana_eyre_2
17. okt 2025
@abbey1

@abbey1 tak mnoho krát tam nepracujú ľudia ktorí rozmýšľajú ekonomicky.. mám bývalú kolegyňu ktorá pracuje v jedálni a tá mi vravela že až keď nastúpil nový vedúci jedálne začali sa diať veci na šetrenie a spestrenie stravy. Ako príklad uviedla že stará vedúca kupovala nakrájané mäso, čo bolo o niekoľko %drahsie ako v celku.. on začal kupovať kvalitnejšie v celku a krajali ho v kuchyni.. tým ušetrili dosť peňazí aby mali na viac zeleniny.. /bohužiaľ bolo to už dávnejšie odvtedy sa vraj strava v škole trocha zhoršila, čo tvrdia aj učiteľky, ale zrejme naozaj ide o zdražovanie/ podľa mňa keby u nás štát/školstvo/zriadovatel fungoval moderne, tak sa posnaží aby zamestnanci mali dostatok školení na to ako variť, plánovať a kupovať ekonomicky a zdravo.. ale to sa jednoducho nedá.. hlavne pre tie peniaze ktorých je stále viac a viac nedostatok..

abbey1
17. okt 2025
@zuzana76

@abbey1 suhlasim, ale to by stale nebola taka uplne zdrava strava, ale len mucne veci, ale zelenina, ovocie a kvalitne maso su drahe, varim doma denne a viem, kolko prejeme

@zuzana76 To je pravda, ale stále zdravšie než polotovar. Veď si zober koláč doma. Upecurs z par základných surovín a máš relatívne zdravú maškrtu. Detto ten jogurt biely a pridáš do neho ovocie napr.
A zober si, že to kúpené pečivo je cca 70 centov či viac na hlavu. Ono sa to nazbiera. A ide o princíp, prečo kuchyňa nakupuje polotovar, keď môže urobiť vlastné.
Strukoviny a koreňová zelenina sú lacné. Napriek tomu v jedálničku minimálne. Dookola zemiaky, cestoviny a nejaké mäso na šťave, väčšinou z prášku.
Len som chcela poukázať, že mnohé drobné veci môžu urobiť veľkú zmenu. Zázrak nikto nečaká. Stačilo by ráje jednoduché logické kroky vidieť.

abbey1
17. okt 2025
@klaridka

@abbey1 Treba tam ísť pracovať a ukázať im, ako sa to dá inak... ja osobne by som v kuchyni nerobila, musí to byť náročné.

@klaridka Neviem, či to bolo myslené konkrétne na mňa. Ak áno ďakujem, už suplujem niečo iné. 🙂