Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
Tak pripravuj všetko ty na kazy den
Najvacsia plaga tohto storocia su presne tie bio eco natural mamicky...vsade robite problemy. U pediatra viete viac ako lekar, v skolke viete najlepsie co ma dieta jest...parodoxne svojim detom niekedy viac skodite nez pomahate. Vyhladaj odbornu pomoc, pomozes tym sebe aj tvojim detom.
@keman7 ja som bola taka ista. Sice nie vegan ani vegetarian, no lipla som na zdravej strave az privelmi. Akurat som si z toho uhnala tetaniu.....
Trebq vsetko pomaly s rozimom. Hlavne detom, lahko stravitelne, vyzivovo hodnotne jedla, ovocie, zelenina a kvalitne maso su zakladom
Môžem vám sem hodiť jedálny lístok u nás v škôlke ktorý je teda dosť vyvážený a ôk "ale" myslím si že sa nedodrzuje nakoľko príde domov s jogurtom (puding) Monte alebo krupica v kapsičky, nugatovy croasant z obchodu ktorý vôbec teda nieje písaný v jedálnom lístku. Tiež tomu nerozumiem.
@nicoletta98 otazka je ale naco tam je? je tam uplne zbytocny. v inej teme sa obuli do matky, ked sa stazovala, ze dceru verejne v skole vazili, ze ved vie, ze je obezna, tak co sa hanbi. a ze verejne jej ucitel okomentoval vahu, ze a co, ved nema byt tucna. A potom tu citam ako je kazdemu jedno, ze uz od 3r pchame do deti zbytocny cukor, ze ved je to len trocha. naco si vytvarat takyto navyk.
@anonym_69c4a9 aby sa mali nad čím pohoršovať znudene matky
@anonym_05cbc2 tak ale sukromna ta isto stoli viac ako statna a ako jednorodic mas asi vyssi prijem. Mnohe rodiny nadavaju aj na statne skoly, ked ziadaju poplatok ZRPS, nieto este platit stovky eur mesacne.
@zuzana76 ano mam vyssi plat ale teda keby toto mali na obed tak to riesim aj tam
Ja som si stravovanie zistovania dopredu
Stále sa tu omiela problém peniaze. Avšak nech mi nikto netvrdí, že je pre škôlku lacnejšie nakúpiť koláče a polotovary, než to urobiť vlastne v kuchyni. To isté tie kupované ochutené jogurty a kompóty. Tam rozum nepusti. Mnohé škôlky nakupujú hotové výrobky a polotovary. Tam uteká toľko peňazí.
@abbey1 podľa mňa zohrávajú úlohu aj peniaze. Môj je síce stredoškolák, počas nižších ročníkov sme platili málo peňazí a podľa toho aj strava vyzerala. Teraz majú naozaj pestrú stravu, ale platíme dvojnásobok sumy, ako predtým
@deniska010101 Ešte dodám, že u nás v škôlke jedálniček vytvára pani čo má vyštudovanú obchodnú akadémie, čiže stále ide o to, aby sa vošli do rozpočtu ako riešili kvalitu jedla. Inak jedálniček znie super ale viem, že realita je iná.
@zuzana76 To je pravda, ale stále zdravšie než polotovar. Veď si zober koláč doma. Upecurs z par základných surovín a máš relatívne zdravú maškrtu. Detto ten jogurt biely a pridáš do neho ovocie napr.
A zober si, že to kúpené pečivo je cca 70 centov či viac na hlavu. Ono sa to nazbiera. A ide o princíp, prečo kuchyňa nakupuje polotovar, keď môže urobiť vlastné.
Strukoviny a koreňová zelenina sú lacné. Napriek tomu v jedálničku minimálne. Dookola zemiaky, cestoviny a nejaké mäso na šťave, väčšinou z prášku.
Len som chcela poukázať, že mnohé drobné veci môžu urobiť veľkú zmenu. Zázrak nikto nečaká. Stačilo by ráje jednoduché logické kroky vidieť.
@abbey1 ano, ale ten kolac ma stoji dost vela, dam tvaroh, ovocie, ja peciem bezlepkove, takze napr mandlova muka, orechy atd... cize mna stoji strava naozaj dost, ale je kvalitna
aký hnus.
jedálny lístok schvaľuje pediater. čo vlastne by si chcela pre dieťa?
@deti95060810 toto nemyslis vazne,ze jedalny listok schvaluje pediater😆to mas odkial?Jedalny listok si vytvara veduci kuchyne podla noriem
@zuzana76 To je pravda, ale stále zdravšie než polotovar. Veď si zober koláč doma. Upecurs z par základných surovín a máš relatívne zdravú maškrtu. Detto ten jogurt biely a pridáš do neho ovocie napr.
A zober si, že to kúpené pečivo je cca 70 centov či viac na hlavu. Ono sa to nazbiera. A ide o princíp, prečo kuchyňa nakupuje polotovar, keď môže urobiť vlastné.
Strukoviny a koreňová zelenina sú lacné. Napriek tomu v jedálničku minimálne. Dookola zemiaky, cestoviny a nejaké mäso na šťave, väčšinou z prášku.
Len som chcela poukázať, že mnohé drobné veci môžu urobiť veľkú zmenu. Zázrak nikto nečaká. Stačilo by ráje jednoduché logické kroky vidieť.
@abbey1 ludia, polotovar vyvaris, sulance musis urobit rucne a ked tam mas dve osoby, tak by sa narobili ako kone, cize ludsky faktor, za tu vyplatu to nikto robit nebude, ver mi
@kavasmliekom neje to s deťmi počas jedenia v jedálni
Poobede , keď sú na ihrisku alebo v triede
Deti ,ktoré sú skoro ráno v škôlke na 6:00 a rodičia chodia po ne najneskôr, že sú posledné alebo medzi poslednými v škôlke ,majú bežne desiatovniky a papaju, nevydržali by celý deň
Niekde to tak je ,či sa to môže alebo nemôže ..
Chodia na dedinsku škôlku a tam je to "povolené"
To ako s veľa vecami, čo sa nesmie a všetko sa obchádza
Nemyslím len školské veci
@pe_mi neexistuje
A odkedy píšu v Edupage postup varenia?
@sima2111 nasa skola ma postup pripravy varenia v edu.
@anonym_05cbc2 ale nevyriesis, pokial je norma schvalena, tak maximalne nedaju polotovar ako sulance z obchodu, ale vyvaria cestoviny s makom
@zuzana76 no ale kebyze mi tam davaju tie kupovane blbosti, ktore moje dieta nekonzumuje akoze pagace , lizatka,? To je jedlo pre deti? Preco pchat viac cukru ako je dobre, na co detom v skolke lizatka , ovocne tazke smotanove jogurty, da sa to aj lepsie
Ja niesom ziadna bio matka a dam dietatu aj 3-4cipsy , tycinky, chrumky, vyzivu z kapsicky
Ale da sa to aj lepsie aj v statnej skolke a ked sa nepaci hold zacvakat viac
U nas v skolke su aj po 3 surodencov, rodicia za skolne a jedlo zacvakaju do okolo 1000€
@sima2111 Postup prípravy jedla je v edupage už dlho.
@zuzana76 no ale kebyze mi tam davaju tie kupovane blbosti, ktore moje dieta nekonzumuje akoze pagace , lizatka,? To je jedlo pre deti? Preco pchat viac cukru ako je dobre, na co detom v skolke lizatka , ovocne tazke smotanove jogurty, da sa to aj lepsie
Ja niesom ziadna bio matka a dam dietatu aj 3-4cipsy , tycinky, chrumky, vyzivu z kapsicky
Ale da sa to aj lepsie aj v statnej skolke a ked sa nepaci hold zacvakat viac
U nas v skolke su aj po 3 surodencov, rodicia za skolne a jedlo zacvakaju do okolo 1000€
@anonym_05cbc2 neviem, lizatka su mozno nejaky sponzosrky dar a tak daju, ked dostanu, treba si to ist vyskusat robit, ja nevravim, ze sa neda, ale viem, aka je to tazka praca a za taky nizky plat sa tam nikto nepretrhne, aby deti jedli kvalitne. Uz aj tak je ta strava dotovana, nie je mozne mat aj desiatu, obed, olovrant v takej nizkej stravnej jednotke. Mna by to bavilo. Aj by som varila, ale urcite nie za 3,50, alebo kolko je stravna jednotka na den pre dieta. Cize realne by to rodica vyslo dost draho a neviem, ci by niekto daval aj 10 eur na den na stravu za dieta.
@anonym_autor práve som odpadla🙈😂 tak s dieťaťom ostan doma a do 30ky mu var eko bio row!
@anonym_69c4a9 treba platit viac, dane platia ucitelky, budovu, prevadzku, ale strava ide z rodicovskeho vrecka. Ano, je tam dotacia, ale nemala by byt podla mna. Zivit ma dieta rodic, nie stat.
@zuzana76 ja osobne by som na tomto nesetrila. Ale chapem, ze niektori rodicia maju v tomto mensi rozpocet. Aj statu ma zalezat na spravnej vyzive deti - prevencia chorob.
@anonym_69c4a9 treba platit viac, dane platia ucitelky, budovu, prevadzku, ale strava ide z rodicovskeho vrecka. Ano, je tam dotacia, ale nemala by byt podla mna. Zivit ma dieta rodic, nie stat.
@zuzana76 a teda dane platime obrovske, len treba inak hospodarit. Sme sa v minulosti smiali zo severskych narodov ake maju dane, uz sme ich predbehli. ale teda aky maju tam servis od statu, v tom im nesiahame ani po clenky.
@anonym_69c4a9 aby sa mali nad čím pohoršovať znudene matky
@nicoletta98 alebo tie, ktorym na ich detom zalezi
Ja na jednu stranu súhlasím, že treba zdravšie a vždy mat na výber z nesladenych nápojov atď.
Ale co mate všetci proti mrazenym polotovarom? 😅 Teraz nemyslím ked to ma fakt toxicke zloženie, ale čím sú napríklad mrazené sulance odlišné od cerstvych ked majú rovnaké ingrediencie?
@anonym_autor My to máme rovnako so stravou, tiež rozmýšľame čo jeme. Nejeme polotovary, skôr skutočne jedlo alebo minimálne upravené. Tie jedálničky sú hrôza, hlavne keď čítam že majú palacinky zo zmrazeného polotovaru. Ale myslím, že keď je strava nastavená správne doma tak to je základ aj do života. Nedá sa úplne vyhnúť tomu aby deti jedli aj hlúposti ale je to minimum oproti tomu keď to jedia stále aj doma.
Tu sa nenosí zdravá strava, tobôž u malého dieťaťa.
Tu len krúžkuju akcie v letákoch, čo na tom, že ani pes by to nežral,hlavne že je v akcii
Robím v obchode, keď vidím tie sajrajty a plné koše, ľuďom absolútne nezáleží na svojom zdraví a tak vychovávajú potomkov, tí zas svojich potomkov.
Nedaj sa, držím palec, človeka tu za snahu viesť zdravý životný štýl vysmeju,to sme teda dopadli
Máme tu prípad kedy kosa (bio matka) narazila na kameň (bežnú stravu). Teraz tvoje dieťa dostane šok z toľkých "hrozných" jedál ako buchta z obchodu alebo ovocný jogurt 😀
@zuzana76 a teda dane platime obrovske, len treba inak hospodarit. Sme sa v minulosti smiali zo severskych narodov ake maju dane, uz sme ich predbehli. ale teda aky maju tam servis od statu, v tom im nesiahame ani po clenky.
@anonym_69c4a9 no, ake vedenie statu si volime, take mame a tak sa mame aj my
Tu sa nenosí zdravá strava, tobôž u malého dieťaťa.
Tu len krúžkuju akcie v letákoch, čo na tom, že ani pes by to nežral,hlavne že je v akcii
Robím v obchode, keď vidím tie sajrajty a plné koše, ľuďom absolútne nezáleží na svojom zdraví a tak vychovávajú potomkov, tí zas svojich potomkov.
Nedaj sa, držím palec, človeka tu za snahu viesť zdravý životný štýl vysmeju,to sme teda dopadli
@anonym_3b5c6b ale najvtipnejšie je, keď si čitas diskusiu o zdravej strave, to sa každá predbieha ktorá žije zdravšie a dopraje deťom lepsie. 🤣 Stačí jedna diskusia ktorá je proti kuchyni v školskom systéme a už všetky zabudnú.
@anonym_autor Takže ty si fanatička zdravej stravy a ani ti len nenapadlo si pozrieť jedálny lístok v škôlke predtým, spýtať sa?Neviem čo napísať 😂
@anonym_fc9937 predstav si ze som sa pytala, priamo riaditelky. Kedze som tam videla vselijake pomazanky, tak ma ubezpecovala ze je to vsetko robene nimi. S tym ja problem absolutne nemam. Pytala som sa aj na maso ci je polske, tak nie. to maju zakazane. a je len slovenske. ale pri jed.listku je uvedene povod masa EU.
Ale o polotovaroch REC nebola. Popravde ani by mi nenapadlo, ze taketo nieco vobec kupuju.
Ked uz chcu detom davat sladke, preco to sami neupecu? Je to zdravsie a urcite aj lacnejsie ako nejake plundre, kolace z obchodu, ktore su plno ecok a konzervantov.
Ja na jednu stranu súhlasím, že treba zdravšie a vždy mat na výber z nesladenych nápojov atď.
Ale co mate všetci proti mrazenym polotovarom? 😅 Teraz nemyslím ked to ma fakt toxicke zloženie, ale čím sú napríklad mrazené sulance odlišné od cerstvych ked majú rovnaké ingrediencie?
@domak2 tak uz len to, ze to nie je cerstve, mna osobne odradza. Ale celkovo mucne veci nie su pre mna obzvlast zdrave, zalezi ake, v akej kvalite.
@anonym_fc9937 predstav si ze som sa pytala, priamo riaditelky. Kedze som tam videla vselijake pomazanky, tak ma ubezpecovala ze je to vsetko robene nimi. S tym ja problem absolutne nemam. Pytala som sa aj na maso ci je polske, tak nie. to maju zakazane. a je len slovenske. ale pri jed.listku je uvedene povod masa EU.
Ale o polotovaroch REC nebola. Popravde ani by mi nenapadlo, ze taketo nieco vobec kupuju.
Ked uz chcu detom davat sladke, preco to sami neupecu? Je to zdravsie a urcite aj lacnejsie ako nejake plundre, kolace z obchodu, ktore su plno ecok a konzervantov.
@anonym_autor pisem to tu uz x krat, nedostatok personalu

Najvacsia plaga tohto storocia su presne tie bio eco natural mamicky...vsade robite problemy. U pediatra viete viac ako lekar, v skolke viete najlepsie co ma dieta jest...parodoxne svojim detom niekedy viac skodite nez pomahate. Vyhladaj odbornu pomoc, pomozes tym sebe aj tvojim detom.