icon

Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?

16. okt 2025

Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?

zuzana76
17. okt 2025

aj kolac sa da upiect zdravo, mak, orechy, mandlova muka, mrkva, tvaroh, ovocie, slnecnicove semiacka, vajcia - ale vsetko drahsie potraviny

domak2
17. okt 2025
@zuzana76

@domak2 tak uz len to, ze to nie je cerstve, mna osobne odradza. Ale celkovo mucne veci nie su pre mna obzvlast zdrave, zalezi ake, v akej kvalite.

@zuzana76 ale ved ono to je "cerstve" to je celá pointa mrazenia. Take ryby napríklad sa mrazia hneď po vylove a spracovani, "čerstvé " ryby sedia na pulte cele dni. Múčne/nemúčne to je o inom.

zuzana76
17. okt 2025
@domak2

@zuzana76 ale ved ono to je "cerstve" to je celá pointa mrazenia. Take ryby napríklad sa mrazia hneď po vylove a spracovani, "čerstvé " ryby sedia na pulte cele dni. Múčne/nemúčne to je o inom.

@domak2 dobre, more nemame, cize ryba musi byt zmrazena, aj kvalitna ryba je draha

autor
17. okt 2025

Minule mali napr orechovy zavin z obchodu. Ja ked som to ochutnala, mne bolo zle. To este aj horalka je menej sladka ako toto co mali deti na stole.

anonym_3b5c6b
17. okt 2025
@anonym_b4861d

@anonym_3b5c6b ale najvtipnejšie je, keď si čitas diskusiu o zdravej strave, to sa každá predbieha ktorá žije zdravšie a dopraje deťom lepsie. 🤣 Stačí jedna diskusia ktorá je proti kuchyni v školskom systéme a už všetky zabudnú.

@anonym_b4861d tvrdím to stále, že tu sa pretekajú v prezliekaní kabátov.
A to vo všetkých diskusiách,nie len o životospráve
Vieš čo?ja som bola aj rada, že deti jedlu v škôlke moc nedali,

zuzana76
17. okt 2025

Okrem toho, vsetko zahustovane mukou, tazke, ale zase su aj jedla, ktore su zdrave a tam nie je vyhrad. Veduca kuchyne musi hospodarit, cize niekedy je naozaj na obed jedlo zo zvyskov v komore a inokedy kvalitne maso. Ja si pamatam moje skolske casy, ked sme mali na obed aj francuzsku polievku zo sacku.

anonym_fc9937
17. okt 2025
@anonym_autor

Minule mali napr orechovy zavin z obchodu. Ja ked som to ochutnala, mne bolo zle. To este aj horalka je menej sladka ako toto co mali deti na stole.

@anonym_autor A napíšeš už teda jedálnicek tvojho dieťaťa, keď je doma?

autor
17. okt 2025
@zuzana76

@anonym_autor pisem to tu uz x krat, nedostatok personalu

@zuzana76 ak mozu urobit ,,domace,, buchty na pare mozu urobit aj knedlicky, sulance a aj kolac upiect, co je podla mna uplna rychlovka oproti buchtam.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ak mozu urobit ,,domace,, buchty na pare mozu urobit aj knedlicky, sulance a aj kolac upiect, co je podla mna uplna rychlovka oproti buchtam.

@anonym_autor ale nie kazdy den 😀, iank tie buchty mozu byt polotovar tiez.

rivini
17. okt 2025

@anonym_autor pretoze to jedlo musi byt zaplatitelne pre vsetkych rodicov, nielen pre bio-eko matky. Nezdrave potraviny, sladsie veci a mucne jedla su tie lacnejsie. Preto mam dieta v sukromnej skolke.

katulienka160
17. okt 2025

Náš má dnes v škôlke palacinky, ked som mu to povedala zasvietili mu oči, že také ešte nemali! (Možno mali a nepamätá si to 😁). Tak som kukla do jedálneho a tam poznámka ze hlbokomrazene! Toto keby viem skôr tak poňho bežím ako s nasolenym zadkom už pred obedom! Ale teraz vážne.... Ten jeden mrazený polotovar, z ktorého zje taky malý skolkar kolko? Mu ozaj uškodí? Keď zvyšné palacinky ktoré za svoj život doteraz jedol boli domáce, vždy čerstvé a dokonca z domácich vajíčok (akože body za takúto surovinu)... Vážne sa tu idete zrútiť z toho, čo jedia v škôlke? Ved zvyšok stravy za deň, cez víkendy a prázdniny je vo vašej réžii. A zase sa tu netvárte ze KAŽDÉ JEDNO JEDLO ktoré tam majú je nezdravé, lebo vytrhavat z kontextu a týždenného jedálneho lístka nejaké jedlá je dosť mimo...ja keď si čítam ten ich lístok, veľakrát si poviem že mňam, na toto sa k nim asi pôjdem pridať 😁

autor
17. okt 2025
@anonym_fc9937

@anonym_autor A napíšeš už teda jedálnicek tvojho dieťaťa, keď je doma?

@anonym_fc9937 stravujeme sa normalne, len nekupujem/nedavam dietatu polotovary, sladkosti...

autor
17. okt 2025
@zuzana76

@anonym_autor ale nie kazdy den 😀, iank tie buchty mozu byt polotovar tiez.

@zuzana76 tie neboli, bol tam postup pripravy. ale ci to je pravda, boh vie...

kvietok1233
17. okt 2025

Tak skús hľadať škôlku, kde ti bude strava vyhovovať. Ak si dáš do Google ms a jej názov jedálny lístok tak ti nájde jedálne lístky konkrétnej škôlky. Tu je napr. nasa a ja som spokojná, nie je tam nič čo by mi vadilo. Normálna strava podľa mňa.

autor
17. okt 2025
@katulienka160

Náš má dnes v škôlke palacinky, ked som mu to povedala zasvietili mu oči, že také ešte nemali! (Možno mali a nepamätá si to 😁). Tak som kukla do jedálneho a tam poznámka ze hlbokomrazene! Toto keby viem skôr tak poňho bežím ako s nasolenym zadkom už pred obedom! Ale teraz vážne.... Ten jeden mrazený polotovar, z ktorého zje taky malý skolkar kolko? Mu ozaj uškodí? Keď zvyšné palacinky ktoré za svoj život doteraz jedol boli domáce, vždy čerstvé a dokonca z domácich vajíčok (akože body za takúto surovinu)... Vážne sa tu idete zrútiť z toho, čo jedia v škôlke? Ved zvyšok stravy za deň, cez víkendy a prázdniny je vo vašej réžii. A zase sa tu netvárte ze KAŽDÉ JEDNO JEDLO ktoré tam majú je nezdravé, lebo vytrhavat z kontextu a týždenného jedálneho lístka nejaké jedlá je dosť mimo...ja keď si čítam ten ich lístok, veľakrát si poviem že mňam, na toto sa k nim asi pôjdem pridať 😁

@katulienka160 ja nemam proti vareniu v skolke nic. jedla som ich jedlo, lebo som to chcela ochutnat, a chutilo mi. ja riesim polotovary.

rivini
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fc9937 predstav si ze som sa pytala, priamo riaditelky. Kedze som tam videla vselijake pomazanky, tak ma ubezpecovala ze je to vsetko robene nimi. S tym ja problem absolutne nemam. Pytala som sa aj na maso ci je polske, tak nie. to maju zakazane. a je len slovenske. ale pri jed.listku je uvedene povod masa EU.
Ale o polotovaroch REC nebola. Popravde ani by mi nenapadlo, ze taketo nieco vobec kupuju.
Ked uz chcu detom davat sladke, preco to sami neupecu? Je to zdravsie a urcite aj lacnejsie ako nejake plundre, kolace z obchodu, ktore su plno ecok a konzervantov.

@anonym_autor ved ti to tu vysvetlili…ak by mali kucharky vsetko varit a piect same, museli by zamestnat dvakrat tolko personalu. Kvalitne suroviny su tiez drahsie. Potom by obed stal 9 eur ako v nasej skolke a rodicia by sli na barikady…

carolynka
17. okt 2025

Inak je vedecky dokazane ze potraviny, ktore su plne pridanych latok, stabilizatorov konzervantov a inych pochutok nicia crevnu mikrofloru, co napriklad sposobuje depresiu, vo vyssom veku choroby typu Alzheimer. Potom sa Tu budu niektori ludia cudovat preco ma v sucasnej dobe tolko deti a dospelych psychicke problemy, ved aj strava ma na toto velky vplyv.
Ja nemam napriklad nic proti polotovarom ale vzdy si precitam co v nich je predtym nez to kupim.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_autor

@zuzana76 tie neboli, bol tam postup pripravy. ale ci to je pravda, boh vie...

@anonym_autor mozno v ten den ked je polotovar, maju narocnejsiu polievku na pripravu, vselico tam moze zohravat ulohu a ked mali buchty na pare, tak bola jednoducha polievka.

autor
17. okt 2025
@carolynka

Inak je vedecky dokazane ze potraviny, ktore su plne pridanych latok, stabilizatorov konzervantov a inych pochutok nicia crevnu mikrofloru, co napriklad sposobuje depresiu, vo vyssom veku choroby typu Alzheimer. Potom sa Tu budu niektori ludia cudovat preco ma v sucasnej dobe tolko deti a dospelych psychicke problemy, ved aj strava ma na toto velky vplyv.
Ja nemam napriklad nic proti polotovarom ale vzdy si precitam co v nich je predtym nez to kupim.

@carolynka nevysvetlis, ale ja som ta posahana mater bio eko raw co svojmu decku nedopraje !

katulienka160
17. okt 2025
@anonym_autor

@katulienka160 ja nemam proti vareniu v skolke nic. jedla som ich jedlo, lebo som to chcela ochutnat, a chutilo mi. ja riesim polotovary.

@anonym_autor ale ved tie polotovary nemajú stále. Alebo áno? Však daj sem konečne printscreen celého týždňa, keď stále vravíš o polotovaroch, či ich je tam toľko. A navyše, keď ich doma vôbec nerobíte, čo je úplne ok, a má ich tvoje dieťa naozaj len v škôlke tak mne to príde ako veľmi zanedbateľná časť jedalnicka. Nie? Si zober vsetko,ale ze vsetko co tvoje dieťa zje za mesiac a aká časť tej stravy je ta trocha polotovaru zo škôlky?

anonym_fc9937
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fc9937 stravujeme sa normalne, len nekupujem/nedavam dietatu polotovary, sladkosti...

@anonym_autor Tak čo tu potom šalieš. Polotovar raz za čas prežiješ. A sladkosti nedávajú v žiadnej škôlke. Ale napísať si ten jedálniček z domu mohla. Jedine ak by sa prišlo na to, že až taký ideálny nie je.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_autor

@carolynka nevysvetlis, ale ja som ta posahana mater bio eko raw co svojmu decku nedopraje !

@anonym_autor ja si myslim, ze tomu kazdy rozumie, kazdy chce pre svoje dieta to najlepsie, ale berieme do uvahy aj vsetky ostatne okolnosti. Ja varim doma denne, vsetko pripravujem sama, polotovary kupim, ked je kriticka situacia a nestiha sa navarit, napr ked mame 3 lekarov v jeden den. Deti mam uz v skole, jeden je celiatik.

3petka
17. okt 2025
@anonym_22e436

@3petka nemôže len tak dieťaťu nabaliť jedlo a priniesť do škôlky

@anonym_22e436 môže. Samozrejme s tým musia v kuchyni súhlasiť že sú ochotný zohriať. Ale to si už musí vybaviť sama.

anonym_fc9937
17. okt 2025
@3petka

@anonym_22e436 môže. Samozrejme s tým musia v kuchyni súhlasiť že sú ochotný zohriať. Ale to si už musí vybaviť sama.

@3petka Nie, nemôžu manipulovať s druhým jedlom. Musia mať na to osobitnú chladničku, mikrovlnku. A samozrejme dieťa papier z gastra.

anonym_22e436
17. okt 2025
@3petka

@3petka nie, musí mať potvrdenie od lekára a z hygieny. A tak, ako je písané vyššie, samostatnú chladničku a mikrovlnku, vôbec to nie je o ochote alebo neochote

anonym_22e436
17. okt 2025
@zuzana76

aj kolac sa da upiect zdravo, mak, orechy, mandlova muka, mrkva, tvaroh, ovocie, slnecnicove semiacka, vajcia - ale vsetko drahsie potraviny

@zuzana76 orechy sú alergen, ale inak súhlasím

motylik2559
17. okt 2025

Mam kamaratku, ktora ma akurat dieta v skolke a vdaka bohu za to,ze je aka je. Ano doma sa aj ona snazi davat zdravsie, aj ked sem tam da malej sladkost, ci kolacik (nie prehnane) a na skolkarsku kuchynu sa vobec nestazuje, aj ked maju sem tam polotovar, lebo ostatne tam maju inak v pohode. Jogurty ovocne su tiez v pohode, uz to ani zdaleka nie je to co byvalo a prevazne su uz prirodne bez konzervantov a inych veci. Avsak mali tam tiez mamicku, ktora bola znechutena za to, ze taky caj, taky kolac, taky polotovar a bola to taka matka, co este aj googlila chorobu dietata, ked sla k lekarovi a isla sa s lekarkou dohadat, ze ona vygooglila ine🤦‍♀️🤦‍♀️ Kamoska s touto superprehnanou matkou mali rovnaku pediatricku tak vie. Kazdopadne, dietatu raz za tyzden, alebo raz za cas vobec neuskodi, ked si da nieco take ako opisujes. Mimochodom, ked bude starsie a dostane sa aj k takej strave, ked zacne mat rozne intolerancie sa nebudem ani cudovat, ked ako male dieta nic z toho neokusi a nespozna. No ved ale tvoja vec, tvoje dieta...len raz, aby si nezaplakala, ked sa nieco v ramci zdravia nedajboze pridruzi dietatu a len preto, lebo ho drzis pod poklickou len tych 100% spravnych potravin, lebo aj to sa zial stat moze.

anonym_22e436
17. okt 2025
@anonym_3e9ce6

@anonym_autor ja ta chapem, tiez som z toho bola hotova, hlavne, ze detom davaju pit sladku vodu, u nas mali cistu vodu iba 1x do tyzdna, lebo, ze vacsina deti nechce pit cistu, takze tie, ktore boli zvyknute na cistu vodu sa musia prisposobit, a pit sladku

@anonym_3e9ce6 čistú vodu musia mať k dispozícii vždy, to by som si vydupala. Nech majú na výber, ved je to v škôlkach bezne

snowflakenel
17. okt 2025

Autorka,,odkial,si?,viem, ze v BA je urcite skolka, kde detom z polotovarov nevaria. Citala som to kedysi na FB. Skus pohladat tam. Bohuzial, si nepamatam, ako sa volala.

solvina88
17. okt 2025
@anonym_79135f

@anonym_autor a spapa to? Moji nejedli.v skolke sa zlutovali a dali im suchy chlieb/rozok.🙈boli mesiac co mesiac chori. Doma som im hned domacu stravu varila/ohrievala. Do 2r nepoznali cukor, mlueko, ecka, polotovary, tv🤣😁vseljake masove peny, polotovary, vkuse mlieko ked som videla v jedalnicku, pretacali sa mi panenky😩😩😩😩

@anonym_79135f pockat, pockat, pockat....to aj mlieko skodi detom? Autorka....viete aj to, ze Éčka nie su vsetky len škodlivé? Su to skratky (oznacenie)...ja teda neviem ale nase deti zjedia vsetko a nenutim im nezmysly a nezakazujem, nezakryvam oci...sami maju najradsej paradajku,papriku,uhorku...ci uz nejake ovocie...alebo aj to je spatne? Ja neviem tolko povyku kvoli capine...nebolo by lepsie radsej ludsku energiu vyuzivat na nieco produktivnejsie, aby neboli uplne roz....ny...mne vadilo v skolke to,ze tam bola jedna aktivna mamicka a kazdemu pred vchodom davala vazne kazdy den rano cukrik alebo lizatko....to ma iritovalo strasne...