icon

Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?

16. okt 2025

Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?

solvina88
17. okt 2025
@anonym_autor

Minule mali napr orechovy zavin z obchodu. Ja ked som to ochutnala, mne bolo zle. To este aj horalka je menej sladka ako toto co mali deti na stole.

@anonym_autor toto mas pravdu to je blbost davat taketo...ale aj to je asi vynimka a nie pravidlo..ci?

anonym_05cbc2
17. okt 2025
@zuzana76

@anonym_05cbc2 neviem, lizatka su mozno nejaky sponzosrky dar a tak daju, ked dostanu, treba si to ist vyskusat robit, ja nevravim, ze sa neda, ale viem, aka je to tazka praca a za taky nizky plat sa tam nikto nepretrhne, aby deti jedli kvalitne. Uz aj tak je ta strava dotovana, nie je mozne mat aj desiatu, obed, olovrant v takej nizkej stravnej jednotke. Mna by to bavilo. Aj by som varila, ale urcite nie za 3,50, alebo kolko je stravna jednotka na den pre dieta. Cize realne by to rodica vyslo dost draho a neviem, ci by niekto daval aj 10 eur na den na stravu za dieta.

@zuzana76 tak dam do skrinky a neukazujem dietatu a ked si po neho pride rodic tak to dam akoze kde je problem? Ludia si tie problemy robia sami
A nahodou poznam kucharku zo statnej skolky a teda ( to je asi ta svetla vynimka!) varia naozaj dobre a chutne, jedlo vyskladane pre male deti, ziadne monte ziadne tazke smotanove jogurty ale kvalitne probio jogurty, hollandia zase nedostavaju to kazdy boha den, vsetko dovazaju cerstve
Da sa to aj v statnej skolke len ludia su problem
A po praci hybaj vsetko do tasiek napchat a utekat domov a maju vsetci clenovia rodiny postarane
Nehovoriac o tom, ze sa stava, ze si odtial kradnu aj potraviny ako olej ( prelievaju do svojich flasiek) odsypavaju muku , sol, cukor
Vsetko je len o ludoch, kde sa chce tam sa da

kaca222
17. okt 2025
@kvietok1233

Tak skús hľadať škôlku, kde ti bude strava vyhovovať. Ak si dáš do Google ms a jej názov jedálny lístok tak ti nájde jedálne lístky konkrétnej škôlky. Tu je napr. nasa a ja som spokojná, nie je tam nič čo by mi vadilo. Normálna strava podľa mňa.

@kvietok1233 no tak osobne by som v tejto škôlke bola o hlade 😃🙈 ale to asi v skoro každej… každý má iné nároky na “normálnu” stravu 🤷‍♀️

3petka
17. okt 2025
@anonym_22e436

@3petka nie, musí mať potvrdenie od lekára a z hygieny. A tak, ako je písané vyššie, samostatnú chladničku a mikrovlnku, vôbec to nie je o ochote alebo neochote

@anonym_22e436 áno ale to je len vtedy ak má dieťa problém. Tu má problém len matka.

kulumulu123
17. okt 2025
@anonym_autor

A dalsia vec, sunka pre tak male deti 😭🤦‍♀️

@anonym_autor mas moznost dat svoje dieta do sukromnej skolky a stravu mu mozes balit kazdy den mu daju to co mu nabalis tiez to takto robime ale zial memam inu moznost nakolko mame kopec intolerancii a v statnej nam to neboli ochotni akceptovat ani na zaklade lekarskej spravy...

2726523386
17. okt 2025
@anonym_autor

A dalsia vec, sunka pre tak male deti 😭🤦‍♀️

@anonym_autor 😂

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_22e436

@zuzana76 orechy sú alergen, ale inak súhlasím

@anonym_22e436 su, ako aj mlieko a dalsie veci. Orechy su ale velmi zdrave. Mojmsyn je celiatik, takze vyuzivam casto, ked peciem.

zuzana76
17. okt 2025
@anonym_05cbc2

@zuzana76 tak dam do skrinky a neukazujem dietatu a ked si po neho pride rodic tak to dam akoze kde je problem? Ludia si tie problemy robia sami
A nahodou poznam kucharku zo statnej skolky a teda ( to je asi ta svetla vynimka!) varia naozaj dobre a chutne, jedlo vyskladane pre male deti, ziadne monte ziadne tazke smotanove jogurty ale kvalitne probio jogurty, hollandia zase nedostavaju to kazdy boha den, vsetko dovazaju cerstve
Da sa to aj v statnej skolke len ludia su problem
A po praci hybaj vsetko do tasiek napchat a utekat domov a maju vsetci clenovia rodiny postarane
Nehovoriac o tom, ze sa stava, ze si odtial kradnu aj potraviny ako olej ( prelievaju do svojich flasiek) odsypavaju muku , sol, cukor
Vsetko je len o ludoch, kde sa chce tam sa da

@anonym_05cbc2 nevyskusas, nevies. V skole mojich deti tiez varia dobre, ale obcas aj zhresia. Lizatka mozno boli v skrinkach, mozno nejake dieta si ich vzalo. To co vadi jednemu rodicovi nemusi druhemu.

zuzana76
17. okt 2025
@kaca222

@kvietok1233 no tak osobne by som v tejto škôlke bola o hlade 😃🙈 ale to asi v skoro každej… každý má iné nároky na “normálnu” stravu 🤷‍♀️

@kaca222 co je pre teba bezna strava?

margotka17
17. okt 2025

@anonym_autor no neviem, ale kamoška vari v škôlke, minule robili mäsové guľky v paradajkovej omáčke a zemiakovú kašu, zeleninovú polievku, na desiatu mali akúsi šošovicovu pomazánku a na olovrant puding. Občas sa pýtam, necham aj ja inšpiráciu, čo uvariť 👍🫣

tiika
17. okt 2025

Myslím si, že je úplne v poriadku diskutovať o kvalite stravy v škôlkach a školách. Nie je potrebné dramatizovať tak, ako to tu mnohé mamičky robia – nesúhlas s ponukou neznamená, že dieťa má zostať doma do 15 či 18 rokov veku. Zároveň by sme mohli hľadať spôsoby, ako variť zdravšie a vyvážene, bez toho, aby to muselo byť drahé alebo striktne „bio“. Vy súčasnú stravu na školách, v nemocniciach považujete za zdravú alebo sa o to vôbec nezaujímate a príde vám v poriadku?

lalu_sk111
17. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, do určitej miery ťa chápem. Neviem, či na toto existuje riešenie ak nemáš poruke iné škôlky. Úlohy tam budú hrať aj financie. Asi by som sa snažila dieťa stravovať a viesť k čo najlepším návykom hlavne doma ale snaha by nemala byť na 100%. To je nedosiahnuteľné. A buď súbežne sa snažiť presadiť nejaké zmeny v samotnej škôlke alebo pripravovať dieťaťu stravu so sebou (toto nie je optimálne z hygienického hľadiska a dieťa by sa mohlo cítiť odčlenene). Sladkosti sami o sebe nepovažujem za dobré ale samotného cukru, v normálnej miere, by som sa až tak nebála. Je to sacharid a aj ten je potrebný.

kaca222
17. okt 2025
@zuzana76

@kaca222 co je pre teba bezna strava?

@zuzana76 viac ovocia, čerstvej zeleniny, strukovín, mliečnych výrobkov. Určite nie pečivo s pomazankou každý deň na desiatu, dokonca niekde aj 2x denne. Z obedov by som ja osobne síce tiež asi nič nezjedla, ale je mi úplne jasné, že v škôlke deťom nebudú pripravovať jedlo ako z michelinskej reštaurácie 😃

aurora33
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fc9937 predstav si ze som sa pytala, priamo riaditelky. Kedze som tam videla vselijake pomazanky, tak ma ubezpecovala ze je to vsetko robene nimi. S tym ja problem absolutne nemam. Pytala som sa aj na maso ci je polske, tak nie. to maju zakazane. a je len slovenske. ale pri jed.listku je uvedene povod masa EU.
Ale o polotovaroch REC nebola. Popravde ani by mi nenapadlo, ze taketo nieco vobec kupuju.
Ked uz chcu detom davat sladke, preco to sami neupecu? Je to zdravsie a urcite aj lacnejsie ako nejake plundre, kolace z obchodu, ktore su plno ecok a konzervantov.

@anonym_autor keď ti to tak vadí, prečo si dieťa nenechas doma?

anonym_8a1ffe
17. okt 2025

@anonym_autor zmeniť skolku, keď ti niečo nevyhovuje mozes vždy. A ty chod k psychológov. Jedna obyčajná Drama Queen si

anonym_8819fe
17. okt 2025

Tie, ktoré obhajujete tú nezdravú a nekvalitnú stravu, čo vôbec dávate jesť deťom a čo jete vy? Aký príklad z vás deti majú? Prečo by mali deti jesť to množstvo sacharidov, farbív a konzervantov? Je neskutočné, že v dnešnej dobe niekto nevie, pripadne ignoruje informácie, že cukry škodia imunite, zubom, priberá sa, dieťa ma nadbytok energie, množí sa candida, zo zlej stravy je syndróm deravého čreva, ekzémy atd. Niektoré deti sú viac doma než v škôlke. No ako má byt zdravé, keď nemá výživu. Samozrejme, že v puberte si kúpi, čo chce, ale čím viac sa to oddiali pokým sa organizmus vyvíja, tým lepšie. Absolútne nerozumiem, keď v okoli počujem, že bežne jedávajú na večeru len chleba s niečim, hranolky, údeniny, kopec múčneho, batola sa dostane k čokoláde. Kde je výživová hodnota? Kde sú bielkoviny, vitamíny, minerály? To je taký problém uvariť namiesto grenadiru napr sosovicovy privarok s vajcom? Je úplná blbosť, že dieťa ma jesť všetko. Ani ja dospela nejem všetko, teda nejem všetko nezdravé, hoci mi chuti, ale viem, ze to škodí, tak si dám polotovar tak pár krát do roka.

zuzana76
17. okt 2025
@kaca222

@zuzana76 viac ovocia, čerstvej zeleniny, strukovín, mliečnych výrobkov. Určite nie pečivo s pomazankou každý deň na desiatu, dokonca niekde aj 2x denne. Z obedov by som ja osobne síce tiež asi nič nezjedla, ale je mi úplne jasné, že v škôlke deťom nebudú pripravovať jedlo ako z michelinskej reštaurácie 😃

@kaca222 ovocie a certsva zelenina ok, strukoviny kazdy den? Bola by som ako balon, to nemozem, ja preferujem zeleninu dusenu a na pare. Mliecne a strukoviny su nevhodna kombinacia (ano, aj ja to tak kbcas mam, ale vapnik zabranuje vstrebavaniu zeleza), snazim sa poizivat skor rastlinne mlieka v kombinacii so zeleninou. Pomazanky zdrave ako mrkvova s tvarohom, tuniakova su za mna ok a milujem, peciva konzumujem minimum.

tiika
17. okt 2025
@anonym_656676

Ide hlavne o zastarané normy. Ešte stále sa dnes považuje slanina, bravčová masť a celkovo tuky za najväčšie zlo, a také pečivo, slnečnicový olej a rama za dobro. Nič sa nezmenilo. A každý aspoň trochu rozhľadený človek dnes vie, že lacné sacharidy, biela múka je to isté čo cukor, že slnečnicový olej je dobrý akurát tak na mazanie stroja, že živočíšne tuky sú zdraviu prospešné. Každý vie, že raňajky typu vajcia plus slanina plus zelenina sú miliónkrát zdravšie, ako rožok s vetom a šunkou. Ale vravím ti, normy sa roky rokúce nemenili. Ležala som po pôrode na izbe so ženou, čo mala cukrovku. Čiže mala diétu. Doniesli jej presne suchý rozok a šunku. Bez masla. Pretože staré normy hovoria, že tuky sú fuj fuj nezdravé, a rožok je zdravý. Tá žena sa na to dívala, či sú normálni, že však po rožku sa jej zdvihne cukor a ona práveže potrebuje ho zastabilizovať. Vyhodila to a muž jej doniesol zeleninu s kuracím mäsom. Sťažovala sa na to pri vizite a doktorka (bola mladá, tak nechápem, čo jej nedá za pravdu, lebo to každý musí vidieť!!!) jej povedala, že nikto sa zatiaľ nesťažoval na to, a je to proste predpísaná diéta. No skrátka sto rokov za opicami! Každý vie že biela múka má glykemicky index vysoký ako cukor. A toto dajú lekári v nemocnici pacientovi. Tak čo sa čudujeme!!!
No a ďalšia vec sú peniaze. Všetci vieme že vajcia a slanina sú drahšie ako rožok s ramou. Takže si viete predstaviť, ako by stúpli náklady na stravovanie v jedálňach, keby zrazu museli prejsť na zdravšie stravovanie.

@anonym_656676 prosím ta, odkiaľ čerpáš informácie, že živočíšne tuky sú zdravšie ako rastlinné, že slanina je zdravšia než šunka, masť či maslo prospešnejšie než Rama či veto?

anonym_656676
17. okt 2025
@tiika

@anonym_656676 prosím ta, odkiaľ čerpáš informácie, že živočíšne tuky sú zdravšie ako rastlinné, že slanina je zdravšia než šunka, masť či maslo prospešnejšie než Rama či veto?

@tiika zdravý rozum? Všetko, čo je v prírode v pôvodnej forme ako to stvoril Pán Boh, je prirodzené pre telo človeka. Taký stopercentný za studena lisovaný panenský olivový olej je presne to: nič iné len vytlačený čistý olej. Takisto masť z prasaťa. Kdežto pozri si dokument alebo si naštuduj, ako sa vyrábajú tieto lacné eurové kuchynské oleje, akými chemickými procesmi prechádzajú v továrni. Rama veto- to nie je nič prirodzené, umelo našlahany rastlinný olej, aby vyzeral ako maslo, čiže ďalšie chemické procesy. Slanina, poctivá kvalitná je proste vysušené mäso nasolené, kdežto šunka je často zmesou všelijakých zvyškov a kože plus sú tam všelijaké umelé cukry ako dextróza, maltotexróza, éčka a konzervanty, soli a farbivá. Naši predkovia celé tisícročia jedli živočíšne tuky, mäso, lebo to bolo v prírode, a neboli obézni, nemali vysoký cholesterol, nemali vysoký tlak, čo sú choroby dnešnej generácie. Zato umeliny, farbivá, ultra spracované potraviny, kopu cukru, to máme len posledné desaťročia. Porovnaj si tabuľky glykemickeho indexu. Biela múka takmer rovnaký ako cukor. Takže ten biely rozok pre toho cukrovkára žiadne terno nebude. Každá žena vie, že ka vylúči sacharidy a pečivo zo stravy, schudne. Sú to lacné prázdne kalórie, ktoré nemajú nejakú veľkú nutričnú hodnotu. Akú nutričnú hodnotu má biely rozok? Nič to tvojmu telu nedá. Ani tá šunka plná éčok. Zato zelenina a kuracie mäsko, to máš zdravý proteín, vitamíny. A toto ešte stále máme v nemocnici a lekár to schváli ako vhodnú diétu. Čerpám od vselikadial, čítam, študujem a porovnávam a používam zdravý rozum. Dáva mi to logiku. Prečo by mala byť ultra spracovaná Rama prejdená niekoľkými chemickými procesmi v továrni zdravšia ako čisté masielko od kravicky, ktoré nemá iné zloženie len to jednu ingredienciu, ktorú celé generácie bez akýchkoľvek problémov jedli a boli zdraví...

katarkka
17. okt 2025
@anonym_d3b45d

Ja mam taku susedu, vegetariani, zdrava strava. Raz malá prisla medzi deti na ulicu, kde sa hrali (a popritom aj jedli) a na vlastne oči som videla ako zjedla styroch brumikov a chcela ďalšie. Matka bola doma, nebola pri nej. Len taky moj postreh.

@anonym_d3b45d My mame tiez susedu 🙈🙈🙈 a jedneho dna to skoncilo tak, ze dieta v skolke obralo salonky z vianocneho stromceka, schovalo sa zan a totalne ich hltalo 🙈 Ked prislo k mojim rodicom, tak na drzaka si sama otvarala skrinky a chladnicku a doslova zrala, co jej prislo pod ruku 🙈 S odovodnenim, ze je hladna a mama jej nechce dat, lebo…

Kamoskina sestra je tiez extrem a raz babka triedila veci po zaruke a vyhodila to do kosa. Leuska to videla, babka niekam odbehla a tak mala rychlo isla k smetiaku a pchala do seba kolko stihla…

Nehovorim, ze treba pchat dieta somarinami, ale proste nie vzdy je matka pri dietati. Jedneho dna sa “oddelia” a uz su podobne “akcie” na svete.

My nase deti nijakym sposobom neobmedzujeme. Rovnako nevravim, ze ich pchame somarinami.

Ale viem, ze ked niekde prideme, nemusim sa za ne hanbit, ze si beru plne hrste niecoho. Lebo, bohuzial, viackrat som uz bola svedkom podobnych situacii.

anonym_05cbc2
17. okt 2025
@zuzana76

@anonym_05cbc2 nevyskusas, nevies. V skole mojich deti tiez varia dobre, ale obcas aj zhresia. Lizatka mozno boli v skrinkach, mozno nejake dieta si ich vzalo. To co vadi jednemu rodicovi nemusi druhemu.

@zuzana76 tak vyvhadzam z info z prispevku

euka210
17. okt 2025
@anonym_autor

@euka210 na sunke iba to ze obsahuje dusitan, urcite nekupuju kvalitnu sunku

@anonym_autor a co ze obsahuje dusitan? Vo vakuovej gulicke dieta drzat nemozes. Nehovoriac o tom, ze ani to Bio nie je bio, lebo priroda je uz tak znecistena, ze nevies, co je v pode, kym si neurobis rozbor a nehovoriac o dazdi, ktory tiez uz nie je bio a taky ako bol niekedy.
Daj mu ty desiatu z domu, ked Ti to vadi. Bezlepkovym tusim nosili rodicia extra stravu do skolky.
Neterka tiez nepoznala sladkosti a ked dostali balicek od Mikulasa, tak ho vratila, ze ona take neje.

bu1bu
17. okt 2025
@anonym_656676

@tiika zdravý rozum? Všetko, čo je v prírode v pôvodnej forme ako to stvoril Pán Boh, je prirodzené pre telo človeka. Taký stopercentný za studena lisovaný panenský olivový olej je presne to: nič iné len vytlačený čistý olej. Takisto masť z prasaťa. Kdežto pozri si dokument alebo si naštuduj, ako sa vyrábajú tieto lacné eurové kuchynské oleje, akými chemickými procesmi prechádzajú v továrni. Rama veto- to nie je nič prirodzené, umelo našlahany rastlinný olej, aby vyzeral ako maslo, čiže ďalšie chemické procesy. Slanina, poctivá kvalitná je proste vysušené mäso nasolené, kdežto šunka je často zmesou všelijakých zvyškov a kože plus sú tam všelijaké umelé cukry ako dextróza, maltotexróza, éčka a konzervanty, soli a farbivá. Naši predkovia celé tisícročia jedli živočíšne tuky, mäso, lebo to bolo v prírode, a neboli obézni, nemali vysoký cholesterol, nemali vysoký tlak, čo sú choroby dnešnej generácie. Zato umeliny, farbivá, ultra spracované potraviny, kopu cukru, to máme len posledné desaťročia. Porovnaj si tabuľky glykemickeho indexu. Biela múka takmer rovnaký ako cukor. Takže ten biely rozok pre toho cukrovkára žiadne terno nebude. Každá žena vie, že ka vylúči sacharidy a pečivo zo stravy, schudne. Sú to lacné prázdne kalórie, ktoré nemajú nejakú veľkú nutričnú hodnotu. Akú nutričnú hodnotu má biely rozok? Nič to tvojmu telu nedá. Ani tá šunka plná éčok. Zato zelenina a kuracie mäsko, to máš zdravý proteín, vitamíny. A toto ešte stále máme v nemocnici a lekár to schváli ako vhodnú diétu. Čerpám od vselikadial, čítam, študujem a porovnávam a používam zdravý rozum. Dáva mi to logiku. Prečo by mala byť ultra spracovaná Rama prejdená niekoľkými chemickými procesmi v továrni zdravšia ako čisté masielko od kravicky, ktoré nemá iné zloženie len to jednu ingredienciu, ktorú celé generácie bez akýchkoľvek problémov jedli a boli zdraví...

@anonym_656676 Mas pravdu vo vela veciach co pises o strave a zlozrni stravy, avsak v tom ze nasi predkovia jedli vyvazenu a plnohodnotnu stravu a ze boli zdravi si mimo a ak hovoris A treba povedat aj B:Na území dnešného Slovenska bol v 18. a 19. storočí častý výskyt chorôb z nedostatku základných živín, najmä kvôli chudobnej strave a zlej dostupnosti pestrejšieho jedla. Kreténizmus, spôsobený nedostatkom jódu, postihoval viaceré oblasti, najmä Žitný ostrov, Kysuce, Oravu či Slovenské rudohorie; často sa vyskytovala aj struma a ďalšie poškodenia kvôli nedostatku jódu. Medzi ďalšie problémy patrila krivica (rachitída) spôsobená nedostatkom vitamínu D a vápnika, ktorá bola silne rozšírená u detí žijúcich v zlých hygienických a výživových podmienkach. Objavovali sa i ďalšie choroby z nedostatku živín ako skorbut (nedostatok vitamínu C), či pellagra (nedostatok niacínu), avšak v menšom meradle. Nedostatok rôznych minerálov a vitamínov v strave prispieval k vysokej detskej úmrtnosti a zdravotným problémom celej populácie. Viem že autorka riesi ine, ale tou bio raw stravou mozme pri nedostatku vedomosti dospiet opat k takymto problemom a to len našou zatatostou a snahou o dokonalost.

zuzana76
17. okt 2025
@tiika

@tiika ano, aj ja to tak mam, sunka zdrava moze byt, pokial je to sunka, ktoru si vyrobis v sunkovare a nedas tam ziadne pridavne latky. Slanina je ciste maso, aj ked tucne, ale tiez pozor, dnes vyrabane slaniny mozu obsahovat aj ine pridavne latky a ochucovadla. Stuzene rastlinne tuky obsahuju transtuky, ktore su skodlive. Maslo je aj za mna zdravsia alternativa. Samozrejme vsetko s mierou. Jest slaninu kazdy den, alebo raz tyzdenne je vela v dnesnych podmienkach, ked tvrdo nepracujeme. Takisto bravcova mast je na vyprazanie vhodnejsia ako rastlinny olej. Cize zavisi od toho, na co chces danu potravinu pouzit a vtedy ano, aj zivocisna potravina moze byt zdravsia alternativa. Samozrejme, ze vyprazanemu sa treba vyhybat. Na zeleninvy salat je najvhodnejsi olivovy olej, do polievky hokkaido mozeme dat tekvicovy olej, na zeleninovy salat mozeme pouzit orechovy olej. Aj makovy, ci hroznovy olej su zdrave, ale vsetko s mierou.

betulinka1
17. okt 2025

@anonym_autor vies co ja ta trosku ukludnim. To ze to maju neznamena, ze to bude dieta jest. Tiez moj maly nemal polotovar, sunku a takeho veci. Podla mna to mal prvykrat v skolke. Ale teraz ma 11 sunku nechce, ziadne buchty, sulance a taketo ine blbosti. Ked si da dzus, tak povie teraz mi daj vodu, lebo som smädný. Ziadny caj s cukrom mu nechuti. Sladkosti ochutna ale realne nezje ani cele lizatko. Ma 11 rokov. Jeho jedina neresť je slane ako pukance alebo chipsy alebo tycinky. To si da. Cize to ber tak, ze dietatu si dala zaklad a dalej si vyberie same, co mu chuti a co nie. Mne v skolke najviac vadilo, ze tam bol chleba na kila 🤪. To som hundrala, ze tolko chleba nedavaju ani prasiatkam.

anonym_8819fe
17. okt 2025
@tiika

@tiika samozrejme, že sú zdravšie…do margarínu ti sní mravce nepôjdu

anonym_8819fe
17. okt 2025

Slovensko je nie nadarmo na prvých priečkach v onkologických ochoreniach tráviaceho traktu. Kopec ľudí fajčí a pije, dováža sa sem často druhotriedny tovar a ešte keď sú ľudia od detstva týmto kŕmení… veľké deti preberajú v jedle, najmä zeleninu…no niet divu, keď rodičia fujkajú nad cviklou, špenátom, hubami…kde ma decko navyknúť na rôzne chute, keď dookola len cestoviny a podobne blbosti

anonym_d40638
17. okt 2025
@beronsche

@anonym_d40638 ty si skočila hneď do extrému..dá sa dopriať, sebe aj deťom a môže byť byť aj zdravšie..
Ozaj, a čo presne mu bude chýbať?

Vies, kto bude mať v dospelosti problém? Deti odchovane na nekvalitnom, priemyselné vysoko spracovanom jedle, deti, ktorým rodičia často, či denno denne a od útleho veku "doprajú" sladkosti plne chémie..
To, že toto ich raz dobehne, ľudia nevedia/ nechcú vedieť.
Máme epidémiu obezity.
To asi tie "eko, bio, raw" rodiny nebudú, že?

@beronsche dopriať neznamená tlačiť do nich takéto jedlá každý deň. Ale v škôlke su úplne normálne jedlá, všetky deti to jedia a zaujímavé že zo žiadneho dieťaťa neubudlo

anonym_d40638
17. okt 2025
@katarkka

@anonym_d3b45d My mame tiez susedu 🙈🙈🙈 a jedneho dna to skoncilo tak, ze dieta v skolke obralo salonky z vianocneho stromceka, schovalo sa zan a totalne ich hltalo 🙈 Ked prislo k mojim rodicom, tak na drzaka si sama otvarala skrinky a chladnicku a doslova zrala, co jej prislo pod ruku 🙈 S odovodnenim, ze je hladna a mama jej nechce dat, lebo…

Kamoskina sestra je tiez extrem a raz babka triedila veci po zaruke a vyhodila to do kosa. Leuska to videla, babka niekam odbehla a tak mala rychlo isla k smetiaku a pchala do seba kolko stihla…

Nehovorim, ze treba pchat dieta somarinami, ale proste nie vzdy je matka pri dietati. Jedneho dna sa “oddelia” a uz su podobne “akcie” na svete.

My nase deti nijakym sposobom neobmedzujeme. Rovnako nevravim, ze ich pchame somarinami.

Ale viem, ze ked niekde prideme, nemusim sa za ne hanbit, ze si beru plne hrste niecoho. Lebo, bohuzial, viackrat som uz bola svedkom podobnych situacii.

@katarkka ja to stále vravím. Decko ktoré to nemá sa toho nebude vedieť dozrat raz. Ja som jedavala sladkosti a tým že som ich mala častejšie ako niektorí, ma už teraz moc nelákajú lebo som ich prezrata už dosť

dupinka
17. okt 2025

Súhlasím, že strava v škôlkach je o pečive, množstve ťažko stráviteľných sacharidoch. (A to moja mamka varila cele desaťročia v školskej jedálni ZŠ)
Ja som preto mojím doma eliminovala všetko to, čoho mali v škôlke dosť. Takže doma si daj zeleninu a ovocie, jogurt tiež môžeš vybrať, aký ty chceš a večeru uvariť to, čo ty povazuješ za zdravé a výživné. Normy v škôlke nezmeníš. Hoci zavoláš radu rodičov, zvyčajne jedalny listok rieši zriaďovateľ. ber, aj ako píšu vyššie- raz to ochutnať musí. A keď nie, hľadaj inde.