icon

Ako zabaviť deti po príchode zo škôlky?

29. okt 2024

Ahojte, čo robia vase deti po prichode domov zo skolky?
Mam susedov, maju 2 dcery 4 a skoro 6 rokov, pridu domov zo skolky a od 15 do 21.30 odtial ide iba dupot, buchot a vyskanie/rev. To si dnesne decka uz nevedia sadnut na zadok a kreslit, stavat puzzle, modelovat z plasteliny alebo co? Normalne som uz zufala z nich, ked som si ich matky pytala, ze co tolko trieskaju doma stale, tak mi len s usmevom odvetila ze no viete, "deti".
Ja uz vazne zvazujem predaj bytu, pracujem z domu, potrebujem rozmyslat, mat klud na pracu a to neustale buchanie ma neskutocne rusi. Sluchatka ma uz nebavi stale nosit.
Tak rozmyslam, ze ci oni maju nejake hyperaktivne deti alebo to je normalka v kazdej rodine.

lucia147852
29. okt 2024

@sandrasstini tak keď si taká múdra daj typ ako zabezpečiť aby deti neskakali, nebuchali, nenechali, nepadali oni ani im veci z ruky... Jaj asi jedine ich priviazať. Lebo keď denne nepoviem 30x aby nedupala, tak asi ani raz. Našťastie suseda pod nami je normálna a ešte si presne pamätá aké to bolo, keď boli jej deti ešte malé. A teda jej deti sú pomaly v mojom veku, takže nie len dnešné deti sú dive. Vždy také boli a budú.

sandrasstini
29. okt 2024

@lucia147852 vyjadrila som normalne svoj nazor, takze prosim tieto narazky aka som mudra mozes vynechat. Na recnicku otazku si si tiez odpovedala sama 🙂 a som rada ze mas taku fajn tolerantnu susedu teda

maryetta
29. okt 2024

A preto sme v dome. Nasi su tiez takmer nonstop v pohybe. Ale teda pridu domov. Prezlecu pripadne najedia a ideme hned aj von. Ak nie tak sa hrame. Jednej izbe. Ano aj skacu. Tancuju. Ale nie kazdy den. A nie tak dlho 🙈 20:00-20:30 uz su v posteli.

lenkakravcova
29. okt 2024

@malav ti bezohľadní rodičia môžu mať kľudne aj 5 deti a nemusia ich ani dávať do škôlky. Celý deň. 😀
To, že ti to vyhovuje neznamená že zamestnávateľ neušetrí. Neplatí náklady, energie za kanceláriu (ak je to dlhodobé) neplatí energie za spotrebu energií..

lenkakravcova
29. okt 2024

@zobaka s tým súhlasím. Ale aj ten, kto sa sťažuje aj môže byť zvnútra odhlucnit. 🙂 sú také protihlukové dosky na strop na to.

lenkakravcova
29. okt 2024

@misiak7777 no tak keď budeš raz nejaké možno mať, tak pochopíš. A keď nie tak smola. Tak ako deti majú rešpektovať rodičov, tak pracujúci majú rešpektovať to, že byt je obytné prostredie, nie pracovné. A keď niekto potrebuje tichucko ako v kancelárii, môže ísť tam alebo investovať do odhlučnenia svojho stropu a stien (protihlukovymi doskami). 🙂

beata_k
29. okt 2024

@sandrasstini Nedaj sa odradit recami, ze nemas deti, tak nevies. Ja mam dve deti. Z toho jedna kengura. Skakalo by to staaale. A nie, nedovolim tej kengure skakat v byte. Par minut ano, ale nie niekolko hodin. Aj mne by vadilo take stato nad hlavou, tak to nedovolim ani u seba v byte.

misiak7777
29. okt 2024

@lenkakravcova v 41 po nich stále netúžim 🙂🙂 najhorší je syndróm ja som matka, kto je viac, že áno.
Nuž moji susedia ktorí svojich anjelikov nechávajú doma vyvádzať už pocítili moju tolerantnost 🙂🙂

joannita
29. okt 2024

@rozculena aj my chodime s detmi na kruzky, na ihriska, na vylety, citame si. A potom tie iste deti aj tak kludne nesedia, ale behaju, vrieskaju, pistia a jačia.
Mama musi totiz aj varit, upratat, veci do skoly a skolky nachystat, pracovat z domu, ozehlit, oprat....deti sa musia vediet zabavit aj same, rodicia niesu animatori, ale maju aj kopec pivinnosti🙂

lenkakravcova
29. okt 2024

@misiak7777 tak to sa už asi nezmení.
Nie, nie, takto to vidia len ty bez detí. Môj muž nie je matka, robí na HO a nemyslí si, že na HO je zamestnanec viac než iný človek v bytovke, ktorý tam bežné býva so všetkým čo k tomu patrí. Keď potreboval kľud od zvyšku bytu, dal si odhlucnit dvere. 🙂 Vy, čo nemáte deti, máte peniaze naviac, ktoré neinvestuje do budúcej pracovnej sily, takže ten nadštandard práce z domu si môžete kľudne vykompenzovať tým, že si kanceláriu z domu zariaďte podľa vašich požiadaviek - odhlucnite si miestnosť z každej strany a máte po probléme.

zobaka
29. okt 2024

@lenkakravcova hlavne ten kto robi hluk by si mal odhlucnit byt, ja vzdy ked nieco robim myslim na to, aby som nerusila susedov a niekto je tak drzy, ze sa tvari akokeby byval na samotke, to ma stve

beata_k
29. okt 2024

@lenkakravcova Tak ten tvoj posledny komentar bol riadne mimo misu.

joannita
29. okt 2024

@malav definuj prosim ta pojem "bezohladny rodic"

sandrasstini
29. okt 2024

@lenkakravcova tymto poslednym komentarom si sa ukazala, som sa schuti zasmiala, diky za investicne tipy 😀 To investovanie do deti si si vybrala sama 🙂
@beata_k dakujem za mile slovko v tejto divokej diskusii 😊

beata_k
29. okt 2024

@sandrasstini Tu s takymi matkami skoda stracat zivotnu energiu 😉

malav
29. okt 2024

@lenkakravcova ano, ved ludia su vselijaki. Poznam aj takych, co mali tri deti a vobec ich nebravali von, kolobezkami sa vozili po byte. To ale neznamena, ze aj ked taki ludia existuju, ze to je normalne a v poriadku.
Ale tvoj uleteny nazor na home office ma vazne bavi 😀 takze podla tvojej teorie, ked napr. ja konkretne mam HO tak cca 8xdo mesiaca, mam si prenajat kancelariu a tieto dni tam chodit. Tym mi odpadavaju pre mna najvacsie vyhody prace z domu a to, ze nemusim cestovat a to, ze usetrim cas presuvanim sa.
A len tak na okraj, zamestnavatelia uvadzaju moznost prace z domu ako BENEFIT a este som teda v ziadnej pracovnej ponuke nevidela nieco ako - ponukame priplatok na pracu z domu 😀 vlastne priplatok k benefitu 🤣
Ale mozem sa zajtra sefa na to opytat, ze ci mi neprida nieco za ten homeoffice 🙂 ved predsa nie som vtedy v kancelarii, tak nemusi za nu platit 🤣 a usetrim mu aj zo dve eura, co nepomina moj pocitac elektrinu.

elzena2
29. okt 2024

@malav ja som tak mala cez pandemiu 7€ brutto mesacne prispevok na homeoffice (vraj na náklady na internet a elektrinu), ale už mi to zrusili.

dadka1997
30. okt 2024

My chodime väčšinou von, a ked sme doma, my ako rodicia ich usmernujeme, čiže chyba na strane rodicia, ved iba deti taku odpoved milujem, ale to se su bezohladní to ich netrapi

misiak7777
30. okt 2024

@lenkakravcova nezabúdaj, že z mojej výplaty idú peniaze aj na tvoje deti, z ktorých môžu miesto novej pracovnej sily vyrásť narkoman alebo zlodej 😉😉

joannita
30. okt 2024

@dadka1997 aj ja ich usmernujem a aj tak kricia a dupu.
Bezohladny clovek je taky, ktory neberie ohlad na nikoho. Ja beriem ohlad na susedov, deti upozornujem, aj nakricim na nich, ale dupu a krivia aj tak.
Treba si nastudovat co znamena slovo bezohladny.

dennissa16
30. okt 2024

@dadka1997 opis svoje deti, aké sú 🙂
@joannita nič si z toho nerob a nevysvetľuj. Každú takúto premudrelu matku by som dala medzi 20 deti do triedy v skolke, aby videla, aké rôzne typy deti, pováh, temperamentu a všetkého existuje 🙃

selest
30. okt 2024

Mam zive deti kt cely den prevrieskaju, dupu, hadzu o zem hracky a seba. Vacsinu casu stravim upozornovanim a vysvetlovanim, napominanim a vymyslanim hier aby som ich zabavila pri kt sa po 3 minutach pohadaju a zas len vrieskaju. A niekedy by som strasne rada zasla k susedom, sadla si na gauc a len pocuvala tie moje opice. Nemusela ich riesit preco ktore prave vrieska alebo dupe. Len by som pocuvala, alebo by som si dala nahlas telku😅 Ako velmi rada by som mala tiche deti ktore sa vyhraju s plastelinou a farbickami hlavne bez dramy a potichu. Aspon spat ich davame po 19tej a potom si uzovam to ticho..

dadka1997
31. okt 2024

@dennissa16 mam opisat svoje deti ? Sice byvam na dome, ale nikdy doma nekricia a nedupu ved niesu opice vypustene zo zoo, mozu sa vykricat vonku vybehat, ale doma sa pekne hrajú

A ano v skolke je vela detí, rozne povahy deti, aj vselijaky rodicia a rôzna vychova

biglovemom
31. okt 2024

Sranda , my napr ako deti sme vedeli ,ze doma sa nebeha, nedupoce , bere sa ohlad na druhych,to ze nieco spadne z ruky sa ovplyvnit neda, ale da sa naucit dieta nechovat sa zver ako doma.
V dnesnej dobe su deti akoze zive.Ano jasne,su to nevychovanci.

Ano som matka, a ked mame navstevu (deti pod 5r) stale im stacilo vysvetlit nebehajte pod nami su ludia.a to su deti z dediny kde ohlad brat na susedov nemusia!

dennissa16
31. okt 2024

@dadka1997 myslela som opis pováh - tiché/ukecane, hanblivé/totalny extroverti, odvážne/skor utiahnutie…atd. Aké sú,keď su von na ihrisku s deťmi ? Tiež sú také pokojne, že si len zoberú vedierko a stavajú koláčiky z piesku alebo kreslia kriedami na chodník?

parvinka0001
31. okt 2024

Mám dvoch 6 ročných chodia ešte do škôlky . Prídeme domov 16.15 chvíľu sa pohraju ,idú jesť a potom sa hrajú a mne jedno scim ale hlučný veľmi niesu ako stane sa že kričia ale sú to deti ako píšeš .o 19 tej idú jesť ,pár minút ešte hra a prípravy na spánok .20.30 už ležia .ale aj keby boli hluční isto by som snimi každý deň po vonku nechodila . Ja vstávam o 4.30 a určite sa nemienim túlať po meste aby sa deti unavili aj tak by prišli domov a chceli by sa hrať,za ďalšie aj ja mám svoje povinnosti doma .Ja im žiadne povinnosti ako kreslenie a podobne nedávam lebo ich to nebaví .

tramuntana
31. okt 2024

Pre neposedných predškolákov, alebo deti v odklade školskej dochádzky mám skvelú alternatívu. On line 40 minút, kde pracujú podľa pokynov, mamina je na blízku a v prípade potreby pomôže. Ide o fonematické uvedomovanie, pracuje sa s kartičkami, nie s písmenkami. Prejdeme slabiky , hlásky, ... Je to hravá forma, popri nej sa naučíte správne držať ceruzku, správnu smerovosť, priestorovú orientáciu... Výborný nácvik na zápis do školy a aj celkový štart do ZŠ. Okrem iného dostávajú deti jednoduchú domácu úlohu, takže si osvojujú školský režim a povinnosti ešte pred vstupom do školy. Ide o ucelený program 30 stretnutí /cca 35 - 40 minútových/. Ak máte aj mladšie dieťa, v čase online stimulácie sa môžete povenovať viac jemu, alebo si oddýchnuť. Ešte k tej živosti - áno je dobré nechať deti vybehať, vyskákať. Pre zdravé dieťa je priam neprirodzené chcieť od neho neustále pokojné aktivity. Vývin by mal byť harmonický, teda striedať pohyb s mentálnymi aktivitami. Úzkostnejšie deti potrebujú pohyb na to, aby psychické napätie ventilovali pohybovou aktivitou. Ak je to možné, prihláste deti na krúžky, ktoré im zabezpečia usmerňované pohybové ktivity. Doma potom prestriedajte pokojné /čítanie kníh, lego, pracovné listy.../ s aktívnejšími.

animus
31. okt 2024

Pondelok po škôlke plávanie, v stredu angličtina a ostatné dni ostávame vonku na ihrisku. Ak je škaredé počasie čítame knihy alebo vyplname pracovný zošit. Ale ja mám deti s ktorými sa dá pracovať. Nechám ich aj vyblázniť ale tak aby sme neobmedzovali susedov

tramuntana
31. okt 2024

@animus K tej angličtine - je to módna záležitosť, ktorá má ale úskalia. V prvom rade by malo mať dieťa čistú výslovnosť a zvládať komunikačné zručnosti v rodnom jazyku. A potom ak je rizikové na poruchy učenia, tak sa symptómy ešte prehĺbia. Dôležité je to slovo rizikové, lebo v tomto veku sa diagnostikovať porucha učenia nedá. Táto informácia je z odborného seminára pani vyučujúcej z katedry logopédie. V neposlednom rade sa potom na ANJ v škole nudí, lebo v učebných osnovách sa nepočíta s tým, že dieťa už základy absolvovalo v škôlke, alebo na krúžku ANJ. Čas, ktorý dieťa venuje mentálnym činnostiam by mal byť posúdený rodičom, čo je preň vhodnejšie pre posun v danom veku. Rodič citlivo vníma, že v dnešnej dobe je potrebný jazyk, preto v dobrej viere ponúkne túto možnosť dieťaťu čo najskôr. Ale začať s jeho výukou v predškolskom veku musí mať svoju rozumnú postupnosť, čo ale klasická škola nateraz neposkytuje. Myslím tým premostenie jazykových zručností medzi MŠ a ZŠ. Ak môžem dať radu, má pre predškoláka význam zamerať sa na dve najdôležitejie oblasti - čistú výslovnosť a grafomotorické zručnosti. Tieto totiž tvoria 90% školskej práce na začiatku roka /písanie, spájanie čiarou, dokresľovanie, s tým súvisí aj dobrá schopnosť orientácie, lebo zadávanie inštrukcii je slovné, .../. Správna výslovnosť súvisí s tým, aby sa dieťa naučilo správne čítať /niekedy je ťažké určiť, či dieťa napr. zamieňa hlásky, alebo ich nesprávne vyslovuje, v logopédii ide o paraláliu hlások napr. R-G/. Ste určite skvelá mamina, ktorá vedie deti k zmysluplnému tráveniu voľného času a aj ktolerancii a ohľaduplnosti voči iným ľuďom /susedom/. Ak budete mať chvíľu, mrknite na stránku kraniorevital.sk, tam je viac o fonematickom uvedomovaní, ktoré som spomínala v minulom príspevku. ďakujem za vzájoomné obohatenie.

elzena2
31. okt 2024

@dadka1997 však to, že keď máš zahradu, mozes ich tam poslať vybehat sa a zatial si porobis, čo potrebuješ (navariť atd). Lenže keď my bytovi Ideme na ihrisko po škôlke, doma všetko stojí. A teda niekedy musíme byť aj doma a dohnat domace prace a vtedy je to horsie s detmi (=hlukom), nedá sa okamzite reagovať na ich skriepky.