icon

Ako zmeniť termín nástupu do škôlky?

mona1992
31. aug 2025

Ahojte, som z tých šťastných, ktorej malého zobrali do škôlky ešte keď nemá 3 roky. Manžel s ním je zatiaľ na materskej (nie rodicaku). A tu nastal problém, my sme ho chceli prihlásiť až od januára ako manželovi konci materská, ale bola som za pani riaditeľkou a teda v tej eufórii, že nemusí do súkromnej (a mojej hlúposti 🙈) mi vraví, že Sak ho prihlási od septembra, nech sa dôjde ukázať prvy týždeň aspoň na pol dňa …. (kvôli financiám brali aj menšie deti, asi ako všade). Lenže ak ho ona takto zahlásila , tak nám vezmú materskú a sme bez príjmu 😭 máte niekto podobnú skúsenosť , zmeniť ten nástup takto na poslednú chvíľu ? Riaditeľka isto nebude nadšena viem, ale všetko sa zbehlo tak rýchlo behom posledných pár dni 🙈

anonym_7dac94
31. aug 2025
@zd582uo

Som poriadne prekvapená z toho, čo tu píšete. Ja som bola v situácii, kedy mi drobec nastupoval do škôlky v januári, bola som normálne na zápise a tam mi vysvetlili, že musí mať nástup už v septembri, práve kvôli tým dotáciam. Stačilo, aby prišiel na dve hodinky jeden deň, potom sme dávali prerušenie. Platili sme poplatok za septebmer (bez stravy), žiadne mesačné poplatky za držanie miesta sme neplatili. Tiež som komunikovala so sociálnou poisťovňou, vysvetlila im celú situáciu. Mali sme viacero rozhovorov, kde som bola opakovane uistená, že sociálna poisťovňa nemá ako zistiť, či dieťa je ten daný deň na dve hodinky v škôlke. Tiež som bola ubezpečená, že ak by na to nejakou bizarnou náhodou prišli, manžel príde o materskú dávku za ten jeden deň. Presne tak to aj bolo, malý bol na hodinku v školke a potom sa o neho do januára staral manžel, ja som bola v práci. Rozdiel medzi mnou a autorkou diskusie je v tom, že ja som mala tieto záležitosti vykomunikované so škôlkou aj pracovníčkami zo sociálky, zbadať sa večer pred nástupom škôlky je naozaj nezodpovedné... Odporúčam ti, milá autorka, zajtra nechať dieťa doma (nemusí nastúpiť za každú cenu zajtra, aj keď by bolo choré, nepošleš ho tam s horúčkou), a porozprávať sa so všetkými zainteresovanými stranami, moja skúsenosť zjavne nie je univerzálna a situácia sa mohla zmeniť.

@mona1992 no tak zrusite matersku, muz pôjde do prace a ty budeš mať rodicak.
O žiadny prijem neprídete, tak neviem co dramatizujes.
@zd582uo toto mas písomne? toto ti určite na SP nemohli povedať, nakoľko dieta nesmie byť v skolke ani na hodinku, pokial je na neho poberana materska. A taktiež materska sa nedá prerušiť. A sociálna poisťovňa zisti, ze to dieta tam bolo práve z toho, keďže skolka výkaze jeho prítomnosť kvôli poberaniu dotácie.
Detto je to aj pri čerpaní OCRky, keďže niektoré matky si mysleli, ze budu čerpať OCR na dieta, dieta fuknu do skolky a oni si budú 2 týždne len tak sedieť doma.

mona1992
autor
31. aug 2025
@nikaeli

@mona1992 nie. Eduzber sa robí k 15.9. - sú to informácie o všetkých deťoch, ktoré nastúpili do MŠ k 1.9. a stali sa tak žiakmi danej inštitúcie. Tieto informácie si žiada ministerstvo školstva a na základe počtu reálne nastúpených detí dostane škôlka a škola financie na celý školský rok, tzv. normatív na žiaka. Preto ti riaditeľka povedala, aby ste prišli aspoň na hodinku v prvý deň - aby mu v dochádzke vyznačila prítomnosť. Potom už môžete ostať doma na zdravotnej dovolenke a nastúpiť až v januári. Vo vašom prípade je to ale v rozpore s MD. Keby ste boli na RD, nie je problém. Mohe deti nastúpili obe do MŠ ako 2,5-ročné. Ja som šla do práce a naďalej som poberala RD. Ten sa vypláca do troch rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či je doma alebo v zariadení. Ak chcete ostať na MD, musíte zrušiť škôlku.

@nikaeli hej RD by nebol problém , ďakujem prezistim si to , každý niečo iné aj píše , že nemali problém keď sa posunul nástup - ani s MD …. Nechcem ani nepotrebujem aby terza chodil, manžel sa onho postará … tak by bolo blbe rušiť MD (plus aj v práci sa dohodil že príde až po novom roku…..)

nikaeli
31. aug 2025

@mona1992 uvidíš zajtra. Možno sa to podarí nejak poriešiť. Možno s tým riaditeľka nebude mať problém a napíše ti do rozhodnutia iný dátum prijatia a nástupu. Možno jej dotácia na jedno dieťatko nebude chýbať. Sama som zvedavá....

mona1992
autor
31. aug 2025
@nikaeli

@mona1992 uvidíš zajtra. Možno sa to podarí nejak poriešiť. Možno s tým riaditeľka nebude mať problém a napíše ti do rozhodnutia iný dátum prijatia a nástupu. Možno jej dotácia na jedno dieťatko nebude chýbať. Sama som zvedavá....

@nikaeli hej napíšem , ďakujem

mona1992
autor
31. aug 2025
@anonym_7dac94

@mona1992 no tak zrusite matersku, muz pôjde do prace a ty budeš mať rodicak.
O žiadny prijem neprídete, tak neviem co dramatizujes.
@zd582uo toto mas písomne? toto ti určite na SP nemohli povedať, nakoľko dieta nesmie byť v skolke ani na hodinku, pokial je na neho poberana materska. A taktiež materska sa nedá prerušiť. A sociálna poisťovňa zisti, ze to dieta tam bolo práve z toho, keďže skolka výkaze jeho prítomnosť kvôli poberaniu dotácie.
Detto je to aj pri čerpaní OCRky, keďže niektoré matky si mysleli, ze budu čerpať OCR na dieta, dieta fuknu do skolky a oni si budú 2 týždne len tak sedieť doma.

Ja neviem ale tieto ANONYMNE komentáre tu riešia len financie a že Sak čo zrus a choďte do roboty… obaja sme riadne zamestnaní a mame na krku hypotéku, dve malé deti …. Zo dňa na deň dať dieťa - relatívne malé dieťa - do škôlky je super nápad ?? Navyše “sak zrus” , možno robíte v super firmách kde vás na druhy deň hneď vezmú alebo nemáte problém byt pár mesicov bez príjmu …. Lebo 1x plat a 1x materská sa rovná 2 platy a teda pre nna je to sakra rozdiel keď nám mesačne lieta 500€ hore dole , pre vás možno nie teda, pardon
Áno viem že keď sa vráti manžel do prace máme do 3 rokov rodicak , ale ži dňa na deň to nebude , ani z mesiaca na mesiac ….

anonym_7dac94
31. aug 2025
@mona1992

Ja neviem ale tieto ANONYMNE komentáre tu riešia len financie a že Sak čo zrus a choďte do roboty… obaja sme riadne zamestnaní a mame na krku hypotéku, dve malé deti …. Zo dňa na deň dať dieťa - relatívne malé dieťa - do škôlky je super nápad ?? Navyše “sak zrus” , možno robíte v super firmách kde vás na druhy deň hneď vezmú alebo nemáte problém byt pár mesicov bez príjmu …. Lebo 1x plat a 1x materská sa rovná 2 platy a teda pre nna je to sakra rozdiel keď nám mesačne lieta 500€ hore dole , pre vás možno nie teda, pardon
Áno viem že keď sa vráti manžel do prace máme do 3 rokov rodicak , ale ži dňa na deň to nebude , ani z mesiaca na mesiac ….

@mona1992 už ti tu napisali, ze to riešiš deň pred nástupom do MS? Ty si nevedela, že aké sú podmienky? Keď si chcela, aby muz bol doma, naco si riešila skolku? Lebo ti bliklo pred očami, ze ušetris 500€ za tu sukromnu, vsak?

mona1992
autor
31. aug 2025
@nikaeli

Ja si nie som istá, či vôbec môže byť v stave ako 'dieťa prijaté do MŠ'. Pretože aj keď nastúpi až v januári, škôlka ho eviduje a aby naň dostávala dotáciu, je dieťa súčasťou Eduzberu. Neviem ako vám to riaditeľka vysvetlila, ale väčšinou ak dieťa nastúpi neskôr, je na tzv.zdravotnej dovolenke, ktorú vystaví pediater a škôlka vám vďaka nej drží miesto. Si predstav, že je v triede 20 detí, z toho reálne nastúpi len 10. Ale aj tak tam budú dve učiteľky, ako keby ich bolo 20. Škôlku treba vykúriť, osvetliť. Či je tam 10 alebo 20 detí, výdavky na prevádzku sú rovnaké. Ono to nie je také jednoduché, škôlka nebude len tak držať miesto. Nie som si istá, či máte možnosti, ktoré ťa potešia. Buď zrušíte MŠ alebo MD. Ak máte rozhodnutie o prijatí s nástupom 1.9., inú možnosť asi nemáte. Ale sama som zvedavá. Napíšeš nám zajtra?

@nikaeli a ešte otázka prosím , ta “zdravotná dovolenka” , predpokladám že musimbyt niečim indikovaná ? viem že sa robí odklad keď majú deti zdravotne problémy , ale to našťastie nemáme ….

mona1992
autor
31. aug 2025
@anonym_7dac94

@mona1992 už ti tu napisali, ze to riešiš deň pred nástupom do MS? Ty si nevedela, že aké sú podmienky? Keď si chcela, aby muz bol doma, naco si riešila skolku? Lebo ti bliklo pred očami, ze ušetris 500€ za tu sukromnu, vsak?

@anonym_7dac94 skús si prečítať , keď tak múdro komentujes, že toto vsetko sa udialo štvrtok poobede? Alebo aspoň to čo je v základnom popise, že sme chceli aby nastupoval v januári kedy mužovi konci materská ? My sme rátali so súkromnou škôlkou kvôli jeho veku , ale som rada že máš toľko peňazí, že keby majú miesto v štátnej a máš tam aj druhé dieťa tak rada zaplatíš 500€ tej súkromnej škôlke 👏

anonym_7dac94
31. aug 2025
@mona1992

@anonym_7dac94 skús si prečítať , keď tak múdro komentujes, že toto vsetko sa udialo štvrtok poobede? Alebo aspoň to čo je v základnom popise, že sme chceli aby nastupoval v januári kedy mužovi konci materská ? My sme rátali so súkromnou škôlkou kvôli jeho veku , ale som rada že máš toľko peňazí, že keby majú miesto v štátnej a máš tam aj druhé dieťa tak rada zaplatíš 500€ tej súkromnej škôlke 👏

@mona1992 v prvom rade si zisťujem podmienky a až potom konam. To je rozdiel medzi nami dvomi. Cize jedine, čo môžeš riaditeľke zajtra navrhnúť je, že ti da prijatie od januára, deň po tom, čo mužovi skonci materska. Nie od 1.9. Inak s tým SP bude mať problém. A ked ho co i na 1 deň výkazu kvôli dotácií, tak o materske tvoj muz príde. A aj to platenie za skolku keď tam nie je, je otázne, lebo za co vlastne platis keď ti tam dieta nechodí?

tini27
31. aug 2025

Neviem ti poradiť s konkrétnou otázkou, ale čo sa týka postupu- normálne hneď ráno zavolaj na sociálku, ideálne priamo k pani, pod ktorú spadá manžel s vyplácaním materskej… vysvetli jej situáciu, opýtaj sa aký je správny postup. Z mojej skúsenosti tam boli vždy ochotní, normálni a hlavne, budeš mať info priamo od pani, ktorá to bude riešiť, takže sa vyhneš nedorozumeniam..

anonym_8aaa8e
31. aug 2025
@anonym_7dac94

@mona1992 v prvom rade si zisťujem podmienky a až potom konam. To je rozdiel medzi nami dvomi. Cize jedine, čo môžeš riaditeľke zajtra navrhnúť je, že ti da prijatie od januára, deň po tom, čo mužovi skonci materska. Nie od 1.9. Inak s tým SP bude mať problém. A ked ho co i na 1 deň výkazu kvôli dotácií, tak o materske tvoj muz príde. A aj to platenie za skolku keď tam nie je, je otázne, lebo za co vlastne platis keď ti tam dieta nechodí?

@anonym_7dac94 darmo jej vysvetľujes , aj tak si ide len svoje. Vie len útočiť, keď niekto povie pravdu. Darmo, s takými sa nedá.

zd582uo
31. aug 2025

@anonym_7dac94 Veľmi zvláštna formulácia od teba, že "toto ti určite na SP nemohli povedať". Mohli a aj to urobili, prečo to spochybnuješ? Stála si vedľa mňa a počúvala náš rozhovor? Nešlo o písomnú komunikáciu, takže nie, nemám písomný záznam, ale vyžiadala som si mená oboch pracovníčok, s ktorými som komunikovala, aby som sa v prípade potreby mala na koho odvolať. Ale ako hovorím, všetko prebehlo podľa pokynov a informácií, ktoré som dostala, všetkým som sa do bodky riadila. Ja som bola v práci, manžel na materskej, dieťa jeden deň na dve hodinky v škôlke. Manželovi bola vyplatená celá materská, na ktorú mal nárok. Možno sú teraz iné pravidlá, ale moja osobná skúsenosť z minulého roka bola takáto.

anonym_7dac94
31. aug 2025
@zd582uo

@anonym_7dac94 Veľmi zvláštna formulácia od teba, že "toto ti určite na SP nemohli povedať". Mohli a aj to urobili, prečo to spochybnuješ? Stála si vedľa mňa a počúvala náš rozhovor? Nešlo o písomnú komunikáciu, takže nie, nemám písomný záznam, ale vyžiadala som si mená oboch pracovníčok, s ktorými som komunikovala, aby som sa v prípade potreby mala na koho odvolať. Ale ako hovorím, všetko prebehlo podľa pokynov a informácií, ktoré som dostala, všetkým som sa do bodky riadila. Ja som bola v práci, manžel na materskej, dieťa jeden deň na dve hodinky v škôlke. Manželovi bola vyplatená celá materská, na ktorú mal nárok. Možno sú teraz iné pravidlá, ale moja osobná skúsenosť z minulého roka bola takáto.

@zd582uo predstav si, že áno. Riešila som toto tiež minulý rok. A mam písomne od SP, ze dieta nemôže byť ani prijaté do skolky, pokial je na neho poberana materska, nie to ešte ze si tam na jeden deň len tak nastúpi. Pracovníčka SP porušila zákon, nakoľko tvojmu mužovi mala byť matetska odňata, lebo nebola splnená podmienka celodennej starostlivosti o dieťa. A odnata preto, lebo materska sa neda prerušiť. Cize tým dňom mu jednoducho skončila. Mala kontrolka by sa im tam určite zišla, aby si nerobili co chcú.

anonym_100d92
31. aug 2025

Poziadaj o odklad na januar,riaditelka by ti mala drzat miesto.Ale teda my sme to vsetko riesili v riadnom termine.Maleho mi zobrali do skolky od 3r,ale kedze mu vysli zle vysledky na imunitu,mala som predlzeny rodicak zo zdravotnych dovodov,ze teda vobec ani na 4hod.posudkova lekarka neodporuca skolku.Tak aj bolo,s p.riadetilkou sme sa dohodli,ze ho dame od toho januara,ona mu drzala miesto.Ja som zatial ale bola aj na pnke,lebo som bola tehotna.Takze som mala aj jedno aj druhe.Maly nastupil do skolky,ja na matersku.Rodicak sa automaticky zrusil,ale rozhodnutie o zruseni mi prislo daleko,daleko potom ako som ja uz bola davno na materskej.
Skoda,ze ste fakt nerozmyslali nad vsetkym.Skus dat ten odklad,nech ti drzi miesto.

zd582uo
31. aug 2025

@anonym_7dac94 Pozri, stále sa tu so mnou hádaš o tom istom. Zažila som niečo, čo ty nie a preto to spochybňuješ. Možno je to tak, ako hovoríš a úradníčky v našom prípade pochybili. Každopádne sa to stalo presne tak, ako som to opísala.

vladuska20
31. aug 2025

Ale fakt je zaujimave,ze to takto na rychlo beru.Mne maleho beru az po novom roku,a teda bola som s nim na riadnom zapise.Mali 2miesta volne po novom roku.Musi byt aj riaditelka velmi zufala,a ty si jej asi tiez neoznamila,ze muz je s nim na materskej,ze??asi si myslela,ze poberas ty rodicak.

mona1992
autor
1. sep 2025
@tini27

Neviem ti poradiť s konkrétnou otázkou, ale čo sa týka postupu- normálne hneď ráno zavolaj na sociálku, ideálne priamo k pani, pod ktorú spadá manžel s vyplácaním materskej… vysvetli jej situáciu, opýtaj sa aký je správny postup. Z mojej skúsenosti tam boli vždy ochotní, normálni a hlavne, budeš mať info priamo od pani, ktorá to bude riešiť, takže sa vyhneš nedorozumeniam..

@tini27 áno určite ideme volať hneď ako sa bude dať, nech sme si istí , vidím že aj podobne prípady a každý to rieši inak ….

mona1992
autor
1. sep 2025
@vladuska20

Ale fakt je zaujimave,ze to takto na rychlo beru.Mne maleho beru az po novom roku,a teda bola som s nim na riadnom zapise.Mali 2miesta volne po novom roku.Musi byt aj riaditelka velmi zufala,a ty si jej asi tiez neoznamila,ze muz je s nim na materskej,ze??asi si myslela,ze poberas ty rodicak.

@vladuska20 nie som si iz istá, povedala som že má zle je s ním doma , myslím že som vravela materskú ale neviem na 100%…. No riešilo sa že je malo 3 ročných tl aby otvorili triedu, vzali aj menších a to ich je tam stále len 15 v triede …. Vravím menšia dedina a berú len s trvalým pobytom tu, žiadna vedľajšia dedina ani nič

anonym_5221bd
1. sep 2025

Fuuuha, niektoré sa tu nehanbia písať verejne, že porušujú a obchádzajú zákony? 🙈 Už len nech to nejaká šikovná bytosť nahlási a máte po másle 🤡

mona1992
autor
1. sep 2025
@anonym_5221bd

Fuuuha, niektoré sa tu nehanbia písať verejne, že porušujú a obchádzajú zákony? 🙈 Už len nech to nejaká šikovná bytosť nahlási a máte po másle 🤡

@anonym_5221bd další premudrely anonym …. Ja neviem ale dokážete citat ? Ja tu riešim to , aby sme neporušili zákon! Chcem aby dieťa chodilo do škôlky PO skončení manželovej materskej, ako tl je porušenie zákona ????
Každý sa tu len naváža , to je neuveritelne ….

anonym_5221bd
1. sep 2025
@mona1992

@anonym_5221bd další premudrely anonym …. Ja neviem ale dokážete citat ? Ja tu riešim to , aby sme neporušili zákon! Chcem aby dieťa chodilo do škôlky PO skončení manželovej materskej, ako tl je porušenie zákona ????
Každý sa tu len naváža , to je neuveritelne ….

@mona1992 to som nepísala na teba, ale na užívateľky hore, ktorým to prešlo 🙈

mona1992
autor
1. sep 2025
@anonym_5221bd

@mona1992 to som nepísala na teba, ale na užívateľky hore, ktorým to prešlo 🙈

@anonym_5221bd ok prepac, len mi to lezie na nervy, ze sa tu xy uzivateliek len navaza a posiela ta do roboty, ze su zeny na zeny furt len rypave ...prepac este raz

zd582uo
1. sep 2025

@anonym_5221bd Narážaš na mňa?

mona1992
autor
1. sep 2025
@nikaeli

@nikaeli no manzel ide zo socialky akurat, ano - nemoze byt maly ani jeden den v skolke, ani hodinu ani nic, lebo ako sa tu pisalo, neda sa materska prerusit ..... nastastie riaditelka bola rano ochotna, ze moze od januara vypisat teda prijatie .....
no mrzi ma to kvoli tym dotaciam , tak skusime aspon co to kupit do skolky ked nic ine ....
ten mesacny poplatok do skolky - ze to socialnu nezaujima, len datum prijatia dietata

anonym_5221bd
1. sep 2025
@mona1992

@nikaeli no manzel ide zo socialky akurat, ano - nemoze byt maly ani jeden den v skolke, ani hodinu ani nic, lebo ako sa tu pisalo, neda sa materska prerusit ..... nastastie riaditelka bola rano ochotna, ze moze od januara vypisat teda prijatie .....
no mrzi ma to kvoli tym dotaciam , tak skusime aspon co to kupit do skolky ked nic ine ....
ten mesacny poplatok do skolky - ze to socialnu nezaujima, len datum prijatia dietata

@mona1992 dobré, že riaditeľka bola normálna a chápajúca a nemala problém s prijatím až od nového roka 🙏🏻 a ona ti vravela niečo o dotáciách, či to neriešila vôbec?

anonym_7dac94
1. sep 2025
@mona1992

@mona1992 no vidis, nebolo sa treba hneď urážať. A to, čo ti tu písala kolegyňa o nástupe na 1 hod. nie je absolútne pravda. Bud klame, alebo potom pracovníčka SP porušila pracovnú disciplínu, keď nenahlasila, ze dieta bolo v skolke, v čase čerpania materského. To malo byt k tomu dnu automaticky odnate.
A čo sa týka dotacii, na predškolaka je najvyššia, okolo 150€ na mesiac. Na prvákov môže byť 90-100€. To len keby si chcela skolke "revansovat", o koľko peňazí príde. Vynadob si to minimálne 10timi (10 mesiacov sa určite chodi do skolky).

mamina7070
1. sep 2025
@mona1992

@mona1992 no vidis poriesili ste tak super , das nejaky mensi sponzorsky dar skolke a hotovo

nevenka
1. sep 2025
@mona1992

@nevenka chápem , ale RD je v pohode , toto je materská a tam je to oveľa prísnejšie … alw ďakujem

@mona1992 ja viem, len to sa da vopred so skolkou dohodnut, pisem, ze sme to v case prihlasky uz riesili a ked sme dostali papiere o prijati, tak s tym aj papierik, ze mame dat ziadost o prerusenie dochadzky. A aj platenie ostane len ten zakladny poplatok pre skolku, u nas je to 13 eur mesacne. To platit musime.

nevenka
1. sep 2025
@zd582uo

Som poriadne prekvapená z toho, čo tu píšete. Ja som bola v situácii, kedy mi drobec nastupoval do škôlky v januári, bola som normálne na zápise a tam mi vysvetlili, že musí mať nástup už v septembri, práve kvôli tým dotáciam. Stačilo, aby prišiel na dve hodinky jeden deň, potom sme dávali prerušenie. Platili sme poplatok za septebmer (bez stravy), žiadne mesačné poplatky za držanie miesta sme neplatili. Tiež som komunikovala so sociálnou poisťovňou, vysvetlila im celú situáciu. Mali sme viacero rozhovorov, kde som bola opakovane uistená, že sociálna poisťovňa nemá ako zistiť, či dieťa je ten daný deň na dve hodinky v škôlke. Tiež som bola ubezpečená, že ak by na to nejakou bizarnou náhodou prišli, manžel príde o materskú dávku za ten jeden deň. Presne tak to aj bolo, malý bol na hodinku v školke a potom sa o neho do januára staral manžel, ja som bola v práci. Rozdiel medzi mnou a autorkou diskusie je v tom, že ja som mala tieto záležitosti vykomunikované so škôlkou aj pracovníčkami zo sociálky, zbadať sa večer pred nástupom škôlky je naozaj nezodpovedné... Odporúčam ti, milá autorka, zajtra nechať dieťa doma (nemusí nastúpiť za každú cenu zajtra, aj keď by bolo choré, nepošleš ho tam s horúčkou), a porozprávať sa so všetkými zainteresovanými stranami, moja skúsenosť zjavne nie je univerzálna a situácia sa mohla zmeniť.

@zd582uo to nemame za drzanie miesta, toto schvaluje obecne zastupitelstvo, tyka sa to jedalne, to je rezijny poplatok, ktory musi platit kazde dieta v MS aj ked nechodi. Stravne neplati, ani ten rodicovsky prispevok na ciastocnu uhradu nakladov na vzdelavanie dietata. To mame odpustene. Len tu reziu pre jedalen.

nevenka
1. sep 2025
@mona1992

@mona1992 v3d ale zaujimave je, ze nam dala normalne papiere, ze prerusujeme dochadzku od 1.9.25 do 30.11.25 zo zdravotnych dovodov a na december ze si mame dat rodinne dovody. Lekarka potvrdenie dala, bez diagnozy, ona si len do karty musela zaznacit, ze preco odporuca odklad. U nas to bolo este neodplienkovanie a dojcenie. Taka hovadinka z tohto pohladu. Lebo plienku ma len na noc, ani cez den na spanok uz nedavame. To chcem povedat, ze platime len tu reziu kvoli jedalni, to je podla VZN obce, tak ako to je s tymi dotaciami, je mi nie jasne. Lebo nasa nenastupila vobec...ja som z toho jelen. Ale v tych pokynoch som mala, ze mam doniest toto potvrdenie od lekara a aj ziadost o prerusenie dochadzky, tusim do 10.9., aby nahlasila kvoli dotaciam. Ale nenastupila vobec a asi teda tak ci tak na nu dostanu nieco, lebo mala aj skrinku nachystanu, vsetko riesime, ako keby nastupila. Lebo ju proste prijali od 1.9...to mi este vravela, ze ked si dame ziadost o prijatie az od januara, tak ze asi vtedy by tie dotacie nedostali, keby ju prijali len od vtedy. Ale kedze je prijata od sept., tak asi dostanu. Tak si myslim, ze zbytocne Vam robili stresy, nie? Bola by hlupost o tu matersku prist.