icon

Ako zmeniť termín nástupu do škôlky?

mona1992
31. aug 2025

Ahojte, som z tých šťastných, ktorej malého zobrali do škôlky ešte keď nemá 3 roky. Manžel s ním je zatiaľ na materskej (nie rodicaku). A tu nastal problém, my sme ho chceli prihlásiť až od januára ako manželovi konci materská, ale bola som za pani riaditeľkou a teda v tej eufórii, že nemusí do súkromnej (a mojej hlúposti 🙈) mi vraví, že Sak ho prihlási od septembra, nech sa dôjde ukázať prvy týždeň aspoň na pol dňa …. (kvôli financiám brali aj menšie deti, asi ako všade). Lenže ak ho ona takto zahlásila , tak nám vezmú materskú a sme bez príjmu 😭 máte niekto podobnú skúsenosť , zmeniť ten nástup takto na poslednú chvíľu ? Riaditeľka isto nebude nadšena viem, ale všetko sa zbehlo tak rýchlo behom posledných pár dni 🙈

Strana
z3
nevenka
1. sep 2025

Tak asi bude rozdiel prijatie od 1.9., a realne nastupenie fyzicke od 1.9....neviem no.

anonym_7dac94
1. sep 2025
@nevenka

@mona1992 v3d ale zaujimave je, ze nam dala normalne papiere, ze prerusujeme dochadzku od 1.9.25 do 30.11.25 zo zdravotnych dovodov a na december ze si mame dat rodinne dovody. Lekarka potvrdenie dala, bez diagnozy, ona si len do karty musela zaznacit, ze preco odporuca odklad. U nas to bolo este neodplienkovanie a dojcenie. Taka hovadinka z tohto pohladu. Lebo plienku ma len na noc, ani cez den na spanok uz nedavame. To chcem povedat, ze platime len tu reziu kvoli jedalni, to je podla VZN obce, tak ako to je s tymi dotaciami, je mi nie jasne. Lebo nasa nenastupila vobec...ja som z toho jelen. Ale v tych pokynoch som mala, ze mam doniest toto potvrdenie od lekara a aj ziadost o prerusenie dochadzky, tusim do 10.9., aby nahlasila kvoli dotaciam. Ale nenastupila vobec a asi teda tak ci tak na nu dostanu nieco, lebo mala aj skrinku nachystanu, vsetko riesime, ako keby nastupila. Lebo ju proste prijali od 1.9...to mi este vravela, ze ked si dame ziadost o prijatie az od januara, tak ze asi vtedy by tie dotacie nedostali, keby ju prijali len od vtedy. Ale kedze je prijata od sept., tak asi dostanu. Tak si myslim, ze zbytocne Vam robili stresy, nie? Bola by hlupost o tu matersku prist.

@nevenka pokial vás kvôli dotáciám nahlási, tak prídete o matersku. Lebo dieta nemôže byť súčasne v skolke a doma na materskej. SP dostane výkaz, ze dieta bolo v ten a ten deň v skolke a matersku vám aj spätne odoberu, resp.vyzvu vás na jej vrátenie. Ja neviem, čo je na tom nepochopiteľné.
Pokial dáte žiadosť o prerušenie od 1.9.do 30.11., dotáciu skolka nedostane, lebo k 15.9.dieta FYZICKY nechodilo do skolky. Je ine, keby napr.po 2 dňoch ochorelo a mesiac je doma. Vtedy dotáciu dostanú. A keďže dieta nie je do 15.9.v skolke, nedostanú dotáciu na cely rok za neho. Preto sa deti neprijímajú napr.v januári. Nech to takto riaditeľka urobí co ja viem u 5 deti, stačí si to vyratat. Potom sa nečudujte, ze preco platíte XY eur ZRPS a pod., keďže sú potom v skolke deti, ktoré sú tam v podstate zadarmo a z peňazí, ktoré mali ísť na rôzne aktivity sa financujú napr.vyplaty učiteliek.
A mimochodom, nechápem, prečo keď silou mocou dávate od 1.9.do škôlky deti, co ešte nemajú 3 roky, tak si neviete matetsku dat tak, aby skončila do 31.8. Ked uz teda aj ten otecko samozrejme musí byť na materskej.

nikaeli
1. sep 2025
@mona1992

@nikaeli a ešte otázka prosím , ta “zdravotná dovolenka” , predpokladám že musimbyt niečim indikovaná ? viem že sa robí odklad keď majú deti zdravotne problémy , ale to našťastie nemáme ….

@mona1992 neviem, či je to ešte aktuálne pre teba, ale možno to niekomu pomôže. Mala som v triede dieťatko, ktoré nezvládali adaptáciu, celé dni preplakalo, nič nejedlo, nepilo. Nepomohlo ani chodiť na hodinu denne. Tak sme po dohode s rodičmi prerušili dochádzku. Pani doktorka im vystavila návrh na zdravotnú dovolenku z dôvodu sťaženej adaptácie (pediatri to poznajú). Na základe toho bol ospravedlnený od všetkých platieb a zároveň sa mu držalo miesto.

anonym_7dac94
1. sep 2025
@nikaeli

@mona1992 neviem, či je to ešte aktuálne pre teba, ale možno to niekomu pomôže. Mala som v triede dieťatko, ktoré nezvládali adaptáciu, celé dni preplakalo, nič nejedlo, nepilo. Nepomohlo ani chodiť na hodinu denne. Tak sme po dohode s rodičmi prerušili dochádzku. Pani doktorka im vystavila návrh na zdravotnú dovolenku z dôvodu sťaženej adaptácie (pediatri to poznajú). Na základe toho bol ospravedlnený od všetkých platieb a zároveň sa mu držalo miesto.

@nikaeli na to nepotrebuješ ani papier od lekárky. To vie vydať rozhodnutie o prerušení dochádzky aj samotná riaditeľka. Dieta do 3 rokov ma automaticky adaptáciu zo zákona. Ale nejde to, keď je muz s dieťaťom na materskej.

nevenka
1. sep 2025
@anonym_7dac94

@nevenka pokial vás kvôli dotáciám nahlási, tak prídete o matersku. Lebo dieta nemôže byť súčasne v skolke a doma na materskej. SP dostane výkaz, ze dieta bolo v ten a ten deň v skolke a matersku vám aj spätne odoberu, resp.vyzvu vás na jej vrátenie. Ja neviem, čo je na tom nepochopiteľné.
Pokial dáte žiadosť o prerušenie od 1.9.do 30.11., dotáciu skolka nedostane, lebo k 15.9.dieta FYZICKY nechodilo do skolky. Je ine, keby napr.po 2 dňoch ochorelo a mesiac je doma. Vtedy dotáciu dostanú. A keďže dieta nie je do 15.9.v skolke, nedostanú dotáciu na cely rok za neho. Preto sa deti neprijímajú napr.v januári. Nech to takto riaditeľka urobí co ja viem u 5 deti, stačí si to vyratat. Potom sa nečudujte, ze preco platíte XY eur ZRPS a pod., keďže sú potom v skolke deti, ktoré sú tam v podstate zadarmo a z peňazí, ktoré mali ísť na rôzne aktivity sa financujú napr.vyplaty učiteliek.
A mimochodom, nechápem, prečo keď silou mocou dávate od 1.9.do škôlky deti, co ešte nemajú 3 roky, tak si neviete matetsku dat tak, aby skončila do 31.8. Ked uz teda aj ten otecko samozrejme musí byť na materskej.

@anonym_7dac94 tak ja nie som na materskej, toto sa tykalo len autorky, mne je to jedno, ja mam rodicak. Ale chcem si ju este nechat doma. A co ja viem, ako keby sme my za to mohli, ze dieta sa narodi v januari, tak ako co, ma ist do skolky az o rok a my potom tak ci tak musime riesit sukromnu skolku alebo opatrovatelku, alebo proste sediet na riti dalsich 8 mesiacov bez eura. Ja sa na poplatky nestazujem, len by som toto chcela pochopit, ako sa toto berie, tie deti za to nemozu, ze sa narodia takto a ziadost sa vzdy musi podat o rok skor. Tak sme podali a spravili, ako nam kazala riaditelka. Snad si to dobre vyratala...🤔

nevenka
1. sep 2025
@anonym_7dac94

@anonym_7dac94 u nas sa prijimaju deti aj v januari. Nie vela, ale aj vlani takto nastupoval jeden chlapcek.

mona1992
autor
1. sep 2025
@anonym_5221bd

@mona1992 dobré, že riaditeľka bola normálna a chápajúca a nemala problém s prijatím až od nového roka 🙏🏻 a ona ti vravela niečo o dotáciách, či to neriešila vôbec?

@anonym_5221bd áno vravela , že teda nič nedostanú na dieťa led nie je evidované od septembra , čo je teda dosť smutne že stať nedáva dávky alikvotne … ved pol roka jw dosť veľa

mona1992
autor
1. sep 2025
@nevenka

@anonym_7dac94 tak ja nie som na materskej, toto sa tykalo len autorky, mne je to jedno, ja mam rodicak. Ale chcem si ju este nechat doma. A co ja viem, ako keby sme my za to mohli, ze dieta sa narodi v januari, tak ako co, ma ist do skolky az o rok a my potom tak ci tak musime riesit sukromnu skolku alebo opatrovatelku, alebo proste sediet na riti dalsich 8 mesiacov bez eura. Ja sa na poplatky nestazujem, len by som toto chcela pochopit, ako sa toto berie, tie deti za to nemozu, ze sa narodia takto a ziadost sa vzdy musi podat o rok skor. Tak sme podali a spravili, ako nam kazala riaditelka. Snad si to dobre vyratala...🤔

@nevenka presne , januárové deti, čo majú robiť rodičia , pol roka nezamestnaní alwbo rovno výpovede ? Toto je bohužiaľ chyba štátu , ktorý by mal udeľovať alikvotne prídavky, aspoň na ten polrok

anonym_7dac94
1. sep 2025
@mona1992

@nevenka presne , januárové deti, čo majú robiť rodičia , pol roka nezamestnaní alwbo rovno výpovede ? Toto je bohužiaľ chyba štátu , ktorý by mal udeľovať alikvotne prídavky, aspoň na ten polrok

@mona1992 nie je to chyba štátu. Stat ti už platil dosť, inde vo svete nemáš ani to. A tak to bolo vždy. Viem, kedy mam narodené dieťa, tak to riešim predtým. Keď chcem, aby ho vzali od septembra do skolky, tak robím všetko preto, aby tam v septembri slo a nevymyslam účelovo s materskou na poslednú chvíľku.

anonym_7dac94
1. sep 2025
@nevenka

@nevenka a starať sa ma o teba muz a nie stat. S nim predsa dieta nemas.

nevenka
1. sep 2025
@anonym_7dac94

@nevenka a starať sa ma o teba muz a nie stat. S nim predsa dieta nemas.

@anonym_7dac94 ale ona nechce, aby ho vzali od septembra, ani ja som tak nechcela, chcem s dietatom byt doma do jeho 3 rokov, ako som bola s kazdym jednym. Lenze ak chces, aby ho vzali od januara, musis podat ziadost, aby ho vzali v septembri (teda skor), lebo oni nedostanu dotaciu...tak je to takeeeee...Normalne mala ostat moznost dat dieta v septembri alebo potom v januari a bodka. A skolky by dostali dotaciu len na toho pol roka a vybavene. Nie ze bud/alebo. Pri tak malych detoch je rozhodujuci kazdy mesiac vo vyvine.
Ja som napriklad chcela starsiu dceru dat aj do skoly v roku, ked dovrsila 6 rokov, ale nestihla sa mi narodit do 31.8., ale par minut po polnoci a teda jej zle vychadzali roky a sla az o rok do skoly. Posledny rok sa v skolke strasne uz nudila. V prvej triede mi hovorila, ake je trapne citat Ema ma mamu atd...😅.
@anonym_7dac94 no kolko mudrosti. Normalne mala by byt moznost dat dieta do skolky bud v septembri alebo v januari a vsetko by bolo ok. To neznamena, ze chcem, aby ma zivil stat, zle si to pochopila. O dieta sa niekto predsa starat musi, bud je doma s opatrovatelkou, v sukromnej skolke, jasliach a mama chodi do prace alebo je mama doma a stara sa sama o dieta tych zvysnych 8 mesiacov, kym moze dieta nastupit do skolky. A to je dost velke okno. Ked takuto elementarnu vec nedokazu zabezpecit, uz vidim, ako poriesia tu ich slavnu povinnu skolku od 3 rokov. Haha.

nevenka
1. sep 2025
@nevenka

Nam tiez prijali dieta do MS od 1.9., papierovo, ale nastupuje az v januari, kedy dovrsi 3 roky, ja som na RD este. Budeme platit poplatok za MS, stravne a rodicovsky prispevok nam odpustaju s tym, ze sme dali ziadost o prerusenie dochadzky na toho pol roka. Dostanu dotaciu a budu nam drzat miesto. Ale takto sme sa dohodli s MS uz v case podavania prihlasok...🤔

@nevenka tuto som sa zle vyjadrila, platime reziu za jedalen. Podla VZN obce.

nevenka
1. sep 2025
@mona1992

@mona1992 presne, mal byt mozny nastup od septembra alebo januara a bud dostanu dotaciu na rok alebo pol roka. U dietata naozaj zavazi kazdy mesiac vo vyvine, napriklad. A nebol by taky problem. Tu nejde vobec o to, ze chceme, aby nas zivil stat na toho pol roka, ci 8 mesiacov, ako to tu niektore riesia. Nam ide o ine.

nikaeli
1. sep 2025
@nevenka

@anonym_7dac94 ale ona nechce, aby ho vzali od septembra, ani ja som tak nechcela, chcem s dietatom byt doma do jeho 3 rokov, ako som bola s kazdym jednym. Lenze ak chces, aby ho vzali od januara, musis podat ziadost, aby ho vzali v septembri (teda skor), lebo oni nedostanu dotaciu...tak je to takeeeee...Normalne mala ostat moznost dat dieta v septembri alebo potom v januari a bodka. A skolky by dostali dotaciu len na toho pol roka a vybavene. Nie ze bud/alebo. Pri tak malych detoch je rozhodujuci kazdy mesiac vo vyvine.
Ja som napriklad chcela starsiu dceru dat aj do skoly v roku, ked dovrsila 6 rokov, ale nestihla sa mi narodit do 31.8., ale par minut po polnoci a teda jej zle vychadzali roky a sla az o rok do skoly. Posledny rok sa v skolke strasne uz nudila. V prvej triede mi hovorila, ake je trapne citat Ema ma mamu atd...😅.
@anonym_7dac94 no kolko mudrosti. Normalne mala by byt moznost dat dieta do skolky bud v septembri alebo v januari a vsetko by bolo ok. To neznamena, ze chcem, aby ma zivil stat, zle si to pochopila. O dieta sa niekto predsa starat musi, bud je doma s opatrovatelkou, v sukromnej skolke, jasliach a mama chodi do prace alebo je mama doma a stara sa sama o dieta tych zvysnych 8 mesiacov, kym moze dieta nastupit do skolky. A to je dost velke okno. Ked takuto elementarnu vec nedokazu zabezpecit, uz vidim, ako poriesia tu ich slavnu povinnu skolku od 3 rokov. Haha.

@nevenka a ako by to mali škôlky riešiť s personálom, keď polovicu detí príjmu od septembra a druhú polovicu od januára? prebytočný personál si vezme neplatené voľno alebo sa bude nudiť v práci? je rozdiel variť pre 100 detí a pre 50, učiteľky takisto. Energie musia platiť rovnako. Píšem to opakovane, to nie je len také jednoduché, ako si myslíte. Tie dotácie potrebuje MŠ hlavne na energie (kúrenie, svetlo, voda). A kúri a svieti sa rovnako pre 5 detí v triede, či pre 20. Potom by sa museli dvíhať poplatky, a to by sa nám zase nepáčilo. Moje deti sa narodili v januári a v marci, obe šli do škôlky ako 2,5-ročné. Iná možnosť nebola, aj keď som chcela byť s nimi čo najdlhšie.

nevenka
1. sep 2025
@nikaeli

@nevenka a ako by to mali škôlky riešiť s personálom, keď polovicu detí príjmu od septembra a druhú polovicu od januára? prebytočný personál si vezme neplatené voľno alebo sa bude nudiť v práci? je rozdiel variť pre 100 detí a pre 50, učiteľky takisto. Energie musia platiť rovnako. Píšem to opakovane, to nie je len také jednoduché, ako si myslíte. Tie dotácie potrebuje MŠ hlavne na energie (kúrenie, svetlo, voda). A kúri a svieti sa rovnako pre 5 detí v triede, či pre 20. Potom by sa museli dvíhať poplatky, a to by sa nám zase nepáčilo. Moje deti sa narodili v januári a v marci, obe šli do škôlky ako 2,5-ročné. Iná možnosť nebola, aj keď som chcela byť s nimi čo najdlhšie.

@nikaeli tak nemyslim si, ze by to bolo pol na pol, to pochybujem. Hadat sa nejdem, nam ju vzali od januara a tesim sa z toho, keby ju nevzali takto, tak ostavam doma do jej 3,5 roka proste. Ona este nie je pripravena na skolku, myslim, ze o pol roka bude uz inde. Uvidime, ako to zvladne. Len neznasam, ked sa tu autorka dozvie, ze chce vyciciavat stat, ved o to tu vobec neslo.
Mna zaujimalo, ako to vlastne je, lebo nasa nemusela nastupit fyzicky a dostali sme papier, ze musime dolozit iste dokumenty, aby dostala na nu riaditelka dotaciu. Takze neviem, preco niekde nastupit musi co i len na den, ci hodinu a potom prerusit dochadzku. Ktovie, ako to je, ci sa zase da zakon, ci vyhlaska, ci co to je, rozne vysvetlit...

nikaeli
1. sep 2025
@nevenka

@nikaeli tak nemyslim si, ze by to bolo pol na pol, to pochybujem. Hadat sa nejdem, nam ju vzali od januara a tesim sa z toho, keby ju nevzali takto, tak ostavam doma do jej 3,5 roka proste. Ona este nie je pripravena na skolku, myslim, ze o pol roka bude uz inde. Uvidime, ako to zvladne. Len neznasam, ked sa tu autorka dozvie, ze chce vyciciavat stat, ved o to tu vobec neslo.
Mna zaujimalo, ako to vlastne je, lebo nasa nemusela nastupit fyzicky a dostali sme papier, ze musime dolozit iste dokumenty, aby dostala na nu riaditelka dotaciu. Takze neviem, preco niekde nastupit musi co i len na den, ci hodinu a potom prerusit dochadzku. Ktovie, ako to je, ci sa zase da zakon, ci vyhlaska, ci co to je, rozne vysvetlit...

@nevenka vysvetľovala som to na strane predtým (prečo musí prísť aspoň na jeden deň) a hovorím aj o tých dotáciách a o personále pri nižšom počte detí. Ako učiteľka MŠ o tom niečo viem. Býva to problém už aj pri zvýšenom počte chorých. Už sa nám stalo, že sme mali v celej škôlke len 3 deti a nás učiteliek bolo 12 🤷🏻‍♀️ plus všetky kuchárky. Na druhý deň sa škôlka zavrela a my sme museli čerpať dovolenky (čo nepovažujem za fér). Ale to je už o inom.

Prioritne k téme - ak je rodič s dieťaťom na MD, dieťa nesmie byť v MŠ, ani v inom zariadení ani len 10 minút. Pri RD to možné je.

anonym_7dac94
1. sep 2025
@nevenka

@nevenka ty fakt stale nechapes podstatu? Ty si bola na RD, takže pri tebe riaditeľka v pohode mohla klamat a zapísať dieta na jeden deň do skolky, aby dotáciu dostala. A ty si s nim v pohode bola doma. V skolke bolo menej deti, učiteľky mali menej roboty a viac peňazí. Win-win situácia. U autorky to ale nejde, a to z dôvodu, ze jej muz je na MD. chapes už konečne ten rozdiel? U nej jednoducho nejde klamat.

mona1992
autor
2. sep 2025
@nevenka

@nevenka ďakujem, myslím že v tom je totálny chaos aj v SP, lebo dnes som videla totožnú diskusiu na Facebooku a tam napísali, že toez dnes idu zo socialky a tam im povedali že môže byt prijaté dieťa ale nesmie chodiť … nám povedali že nesmie byt ani prijaté … celé zle , no mrzí má to 🙈

Strana
z3