icon

Ako zmierniť stres z plaču dieťaťa v škôlke?

kamoska_z_konika
20. aug 2024

Ahojte

Dala som svoju dvojročnú dcérku do súkromnej MŠ lebo mi prišla skvela ponúka práce a poviem rovno ze manžel tiež nevie dlhodobo tahat vydavky.

A k pointe..je pre mňa ťažko ma duši keď ju mame dat do triedy aby sa šla hrať a spusti srdcervuci plač a vy musite odísť.

Je nejaký spôsob jak jej pomôcť zvládnuť úvod?

Vopred ďakujem za rady a pochopenie.

Strana
z2
vyrovnanaosoba
20. aug 2024

@kamoska_z_konika 2r by som nedala do škôlky, ale to som ja.
A k veci, syn plakal 2 dni, tretí deň nechcel ísť domov. Myslím, že každá mama si tým prejde, že sa nevie na nič sústrediť, lebo ma v hlave len svoje deti, či plaču, či sa hrajú, či jedli, spali, ako sa mali, či zajtra sa to bude opakovať. Každé obdobie prejde a deti si zvyknú skôr ako rodičia.
Keby moje dieťa plakalo tak, že ma opuchnuté oči ešte aj na ďalší deň, nedala by som do škôlky. 🙈 Ale zatiaľ si môžem dovoliť byť doma.

11bodka11
20. aug 2024

Nedala by som 2r do skolky. Ale tak to som ja. Nepoviem, keby sa tam strasne tesi a place ked ma ist domov... Ale takto naco. Co sa tam malo nachodi este? Moj syn nerad chodil do skolky cele tri roky. Aj v skole prvy rok obcas poplakal. Deti su rozne, netreba ich nutit. Nie kazde s nadsenim chodi do skolky

tamtumdo
20. aug 2024

Nič len pobozkať, mamka ide do práce, uistiť dieťa,že prídeš po neho ... Odovzdať učiteľke, zamávať Max a bežať preč....naozaj čím rýchlejšie tým lepšie....dlhé lucenia sú hrozné aj pre dieťa aj pre rodiča.... urobiť to rýchlo....učiteľky sú profesionálky oni vedia ako na dieťa...
Prvé dva týždne sú kritické....moji išli prvé dva dni bez plaču,až potom pochopili,že tam musia ísť a nechceli....po dvoch týždňoch si zvykne....ale vydržať dva týždne...väčšinou je to tak,nehovorím,že u každého ale väčšinou....

nenne27
20. aug 2024

@kamoska_z_konika no, mas taku situaciu, ze musis chodit do prace, lebo manzel to financne neutiahne.reci typu ze "ja by som 2 rocne dieta do skolky nedala ako pisu "kolegyne" su tu irelevantne a trapne.nemali taku zivotnu situaciu ze museli ist zarabat.take kecy ignoruj.vychadzaj z toho co mas ty.
Moje deti isli do skolky starsie a tiez revali.syn sa chytil rano dopravnej znacky a nemohla som ho od nej odrhnut.tvarila som sa velmi v pohide, ze ja musim ust pracovat a ty ma pockas v skole, mozes ssa hrat s detmi a hrackami ake doma nemas.v satni sup sup rychlo prezliect, pusa, papa velky usmev, pridem po teba ked sa pohras a rychly unik.
A revala som tajne aby ma nevidel kazde rano v robote.pani ucitelky ho rychlo poriesili, poukazovali hracky, vzali za ruku a "oblbli"ho.
Hlavne ziadne citove vylevy pred dcerkou, dlhe reci..nie
Ver mi, ze mam, ktorych deti nadsene bezali do triedy rano o 7 je minimum.teraz sa ti to zda nesmierne tazje, ale prejde to, neboj sa.

zuzuliennka1
20. aug 2024

@kamoska_z_konika zbytocne to nepredlzovat, rozlucit sa a ist prec. Niektore deti to maju naopak - najprv pohoda a plakat zacnu az po par dnoch, ako pise aj
@tamtumdo - lebo si zrazu uvedomia, ze sa to
opakuje a ze to nebola len kratkodoba vec, a mama zas odchadza. Ale zvykne si kazde dieta. Skor ci neskor. Skus ju uz doma pripadne nejak pripravit - obrazkami, ze aha teraz pojdes do skolky, maminka do prace a ked sa vyspis/poobede si po teba zas pridem.
Niektorym detom funguje napr. nakreslit si srdiecko na ruku, druhe srdiecko si na ruku nakreslis ty a ukazes jej, ze takto budete na seba cely den mysliet, vzdy ked sa pozrie na srdiecko no a poobede prides

belllinka
20. aug 2024

@vyrovnanaosoba
@11bodka11 áno, ste matky roka, 3 roky ste sedkali doma, úžasné 🙂
Autorka píše, že potrebovala ísť do roboty lebo nevychádzali finančne, ale to je jedno, aj keby tam išla kvôli socializácii...
Ja mám skôr skúsenosť, že lepšie znášajú nástup do škôlky mladšie deti, ako 3-ročné.
Autorka, proste sa lúčiť čo najkratšie a rýchlo odísť.

hvolkovamirka
20. aug 2024

najdlhsie rozlucky su tie najtazsie. viem o com hovorim. takze netreba to predlzovat. ono si to dieta zvykne. koniec koncov je to jeho povinnost tak ako tvoja chodit do prace. pamatam si ked mi deti nastupili do skolky a pocula som ich plakat tak som len vysla zo skolky a za rohom plakala aj ja 😅

patta89
20. aug 2024

Moj syncek isiel do jasliciek ked mal 2r4m...Tiez plakal zo zaciatku, hlavne sa rychlo rozluc, pusu, postiskat, povedat ze pre ne prides a rychlo odist...Moj si potom po par dni zvykol a bolo dobre

tamtumdo
20. aug 2024

@zuzuliennka1 ja prvého mám už v škole, ten chodil 2 roky vzoprety vo dverách,s krikom,revom,nenechávajte má tu, každé ráno ho musela učiteľka trhať z rúk,muž ho tlačil zo zárubne,učiteľka ho ťahala.....každé jedno ráno....doslovne ...pritom žiadny problém v škôlke nebol s ním,zapájal sa atď.....len tie rána takých 10 min robil bordel.....druhý nastupuje 3 rok,a ten ako sem tam vymýšľa ale niesu nejaké problémy s ním....
Sú deti ktoré plaču,doobedu,pred spánkom,po spánku za mamkou aj celý rok skoro denne.....ale tak to je ojedinelé...

11bodka11
20. aug 2024

@belllinka nuz tak clovek asi trosku musi ocakavat ze ked chce dieta tak 1 prijem vypadne. A ano sedkali sme doma 3 roky. Cely den na gauci s kavou v ruke. Na tej materskej "dovolenke".

andulka1988
20. aug 2024

@kamoska_z_konika odovzdať odísť a vyplakať sa tiež

siska53
20. aug 2024

@kamoska_z_konika ubezpecit dieta a cim skor odist. Moja druha sla v 3.rokoch sice, lebo som nemusela ist skor, ale.. ja som toto riesila este predvlani, hoc uz bola stvrtacka v skole! Celu skolku a cely prvy stupen sme ju v podstate vtlacali do triedy/skoly. Ale ona sa hned po odchode upokojila. V skole to robievala, ked dlhsie nebola v skole a ta korona tomu teda neprispela vobec....

kiki68
20. aug 2024

Ist hned prec. Tazke, ale jedine ucinne

osky
20. aug 2024

Co najskor sa rozlucit,este v satni nenatahovat to zbytocne.
Rychlo odovzdat ucitelke a doslova sa stratit.
Dieta o par minut ani nevie,ze si prec.
Cim dlhsie to natahujes,zymviac si uvedomuje,ue ty odchadzas-ono ostava.
A place viac a viac.

lasona
20. aug 2024

Pozri ja pracujem od úplneho začiatku. Malý mal 1 mesiac. Bud ho prizre svokra, alebo môj otec. Teraz bude mať 2 roky, a sem tam poplace, ale iba chvíľu aj tak mi to trhá srdce. Ale proste musím pracovať. Peniaze potrebujem..nepracujem však každý deň, max 3 dní v týždni tak ze od rána do večera, potom mu to vynahradím. Malého dám ocinovi a snažím sa odísť aby ma nevidel, ona ho zatiaľ niečom zabaví...niekedy si ani nevšimne ze som odišla. Predtým mu dám pusinku, postiskam a poviem prídem po teba, poslúchaj starkeho. Ocino mu robí taky program ze až. Ma sa tam dobre. Ale ak niekto chce, ja budem doma s nim, a nech mi pošle na ucet peniaze, ja budem s palacinkou hore len rada😆

presyteny_20002
20. aug 2024

Ja mám 14 ročného syna a 5 ročnú dcéru, tiež to bolo od úplného začiatku, od tých prvých dvoch mesiacov , čo začala do tej škôlky chodiť, bola to pre ňu veľmi drsná zmena, no tým dlho dobejším časom, si na to už pomerne zvykla a do škôlky chodí s úsmevom na tvári a má v nej rada aj učiteľky. Záleží na tom, že aj aký majú prístup tie učiteľky deťom, lebo aj to je hlavný motív toho, že tam neradi chodia a nevedia sa odpútať od rodičov, čo je v prípade malých detí samozrejmosť, aj my sme s tým s manželom, mali dlhodobý problém, no nakoniec sme to s našou malou zvládli a už sa netrhá a nebije od dverí že do škôlky nechce chodiť. Chce to čas a tým si vybuduje aj radosť zo škôlky🙂

lienka.7
20. aug 2024

@kamoska_z_konika presne ako pise
@nenne27 prezliecť sa, pusa a rozlúčiť sa. Nepomoze, ze ju tam budeš 10 minút utíšovat, práve naopak. Len to niektoréatky nechcu pochopiť, keď im to ta zla učiteľka povie (osobná skusenost). Proste odovzdať ju a rýchlo odísť preč...
Vysvetliť jej, že sa pohra s deťmi, pôjdu pekne von, napapa sa a prídeš po ňu poobede. Žiadne vety typu... neboj sa, vsak maminka príde, nenechá ta tu a pod.🤦‍♀️

mane01
20. aug 2024

@kamoska_z_konika moj syn plakaval ako 3-4 rocny… este aj do skoly chodil ako taky chudacik. To je taka povaha. Dcera sa vyslovene tesila do skolky a ta isla ako 2 rocna, nikdy neplakala. Moj recept bol rychlo ho tam supnut a bezat prec. Tym sa rozlucka skratila na minimum. Co bolo podla mna dobre pre oboch. Lebo oni tie ucitelky hned deti nejako zabavia, aby nemysleli na mamu. Ale bolo to o nervy… tak som rada, ze je uz pubertak!

zuzikboc
20. aug 2024

@kamoska_z_konika U nás pomohlo, keď malého vodí do škôlky muž. Pri ňom neplače, pri mne boli revy veliké.

januska12323
20. aug 2024

Žiadne veľké lúčenie, prezliecť, pusa a ahoj. Musíš sa nastaviť pozitívne, o dcéru je postarané, má čo jesť, pohrá sa, pospinká a pôjde domov. To isté čo robila aj doma.

dzejny656
20. aug 2024

Ahoj, ja ťa chcem povzbudiť, moja dcéra išla do škôlky v 2,5 rokoch. Škôlku teraz miluje, teší sa do nej, ale napriek tomu prvé týždne boli náročné. Je to proste zmena.

Je to úplne v poriadku, že dieťa plače. Aj plač patrí k životu, aj strach z neznámeho, aj frustrácia že niečo "musí", aj smútok z odlúčenia. Nedá sa nikomu z nás v živote týmto emóciám vyhnúť, a aj dieťa si ich potrebuje prežiť a naučiť sa ako sa s nimi vyrovnávať.
Tie praktické rady tu už odzneli, ja ešte dodám, že dieťa vycíti aj tvoj strach a tvoju neistotu.
U nás pomohlo keď som si aj ja v sebe spracovala že:
1. Dôverujem mojej dcére, že to zvládne.
2. Dôverujem učiteľkám, že sa o ňu postarajú, že to s detmi vedia a že bude v poriadku.

Po pár týždňoch moja dcéra už chodila ráno s úsmevom. A nie preto, že by rezignovala. Ale zažila si, že ona dokáže prežiť chvíľu aj bezo mňa a že dokáže byť niekde sama za seba. Že žiadna emócia netrvá večne a aj keď sú rána ťažké a cíti smútok, počas dňa smútok prejde a nahradia ho iné emócie - zvedavosť, radosť, nadšenie z hry z kamarátmi.

Komentáre že si mala byť doma najlepšie ďalších 10 rokov si nevšímaj. V zahraničí je bežné, že deti idú do zariadenia skôr ako v 3 rokoch a žiadne hromadné traumy sa nekonajú.

vyrovnanaosoba
20. aug 2024

A čo je to za matka roka, čo musí ísť do roboty? Taká istá ako ja, čo som mohla byť doma 3 roky. 👍

kamoska_z_konika
autor
20. aug 2024

@vyrovnanaosoba dakujem ze si si kopla...ono sme tiež nevedeli ze muzovi v apríli zrušia doterajšiu robotu a hodia ho do menej navstevovanej predajne kde toľko nezarobi.
Som rada ze máš doma podmienky na všetko a vieš byt s dieťaťom, váž si to!

kamoska_z_konika
autor
20. aug 2024

Ostatným ďakujem za veľké pochopenie a rady.

kate_cs
20. aug 2024

Ženy, prosím vás. Vyslovene píše, že manžel neutiahne výdavky sám. A vy si musíte kopnúť “ja by som nedala” na čo tento komentár? Aby sa vam niekto poklonil? Pre pocit, že ste lepšie?
.
Určite čas v šatni nepredlžovať, vždy dieťa ubezpečiť, že prídeš, že ho ľúbiš. Chce to asi len čas, kým si zvykne.
Ja som vždy povedala synovi, že idem do prace zarobiť peniaze a keď som po neho prišla, priniesla som lizatko, alebo nejakú maličkosť a povedala mu, že to je za tie peniaze, ktoré som zarobila. Neviem, či to je správny postup, ale u nás to aspoň trosku zaberalo.
Veľa síl 🙏🏻

vyrovnanaosoba
20. aug 2024

@kamoska_z_konika nekopem do nikoho. Píšem, že tak ako je matka tá, ktorá je doma do 3r, je matkou aj ta ktira dá dieťa do škôlky aj hneď po narodení.
Ja by som nedala, ale ty si dala, nie si horšia ani lepšia ako ja.
Potom som písala, že mami to prežívajú horšie ako deti, oni si zvyknú, raz určite.
Poznám take, čo plaču ešte aj v 1.triede, aj také, čo vyrastali kadetade, platali, babka, dedko, suseda, kamarátka, už od polroka. Tiež nevidím na tých deťoch traumu.

bupko2
21. aug 2024

@tamtumdo presne ten plač by bol či by mala aj 3 roky .. väčšinu deti plače.. naša tiež plakala a zároveň bola rada že tam chodí a páčilo sa jej ale musela sa vždy uistiť že sa vrátim pre ňu .. po asi 3 týždňoch pochopila a chodi tam veľmi rada

bupko2
21. aug 2024

@kamoska_z_konika v zahraničí bežne deti dávajú od roka do jaslí.. nehovorím že je to správne ale jednoducho plakala by aj neskôr.. neboj sa zvykne a snaž sa veľa otom s nou rozprávať a vysvetliť jej to nie silou ju hádzať ona si zvykne ako každé dieťa uvidíš vraj to trvá cca 2 -3 týždne

dharmasanata
21. aug 2024

@bupko2 presne 🙂 ja som sa za hranicami tiež rozprávala na tú tému a mi vraveli, že to je na hlavu a nevedeli pochopiť, že ženy sú doma tri roky s dieťaťom. Tam idú pár mesačne do jaslí, štát ich nepodporuje v sedení doma.

siska53
21. aug 2024

@dharmasanata Ty si mala cas, ked si bola ten mozno kratsi cas, ale predsa, doma s dietatom len tak sediet cely den a valat si sunky? Lebo ja nie.
A kopec zien v zahranici nerobi, lebo muz zarobi dost a este si k tomu aj tak platia au-pair, ktora sa im postara o deti. A nie je to ziaden vymysel, kamoska, ktora robila v inej rodine, to tak mala. Robila au-pair v rodine, kde ta zenska sa len streravala s kamoskami, nechtiky, masaze a podobne. Pracoval len jen manzel.
A ked som videla, ako mojim "au-paircatam" chyba mama, najma mladsej, mala 1 rok a chodila sice aj k "nounou" a mimo toho som sa jej venovala ja, a ta starsia, co uz chodila do skolky, kde sa mala fajn, to bez debaty, ale predsa..ked mna chcela ta starsia volat mama ( vysvetlila som jej to, samozrejme), tak som si povedala, ze ked budem mat deti a financie dovolia, budem s nimi pekne ja tri roky doma. Ten cas aj s tymi dievcatkami, aj s mojimi, bol nadherny, aj ked narocny, ved deti.
Chapem vsak, ze niekomu to nedovolia financie, niekto ma radsej svoju karieru a byt len matkou nejake to obdobie ho nenaplna a potrebuje to mat inak a vie si to nejak zladit a je tak spokojnejsi.
Len nemam rada odsudzovanie ludi, len za to, ze sa rozhodnu nejak inak ako niekto iny.

A v zahranici su ine moznosti, ako zena moze robit na kratsi uvazok, ale zarobi tak, ze sa jej to aj oplati. U nas skor co zarobis na skrateny, das zaroven na opateru za to dieta. Tak to potom ee, to s nim radsej budem ja sama.

Strana
z2