icon

Ako zvládajú deti s epilepsiou škôlku?

jarka2021986
27. jan 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať Vás mamičky, ktorých deti majú epilepsiu, chodia do škôlky? Nemala problém škôlka vziať takéto dieťa? Nemajú problém podať v škôlke Diazepam / Bucolam v prípade záchvatu? Vopred ďakujem za odpovede

lensii
27. jan 2025

@jarka2021986 moj má epi, prijali ho len ked mal 5 do škôlky. Diazepan nepodajú, podajú len buccolam kvôli tomu že " ako budu pozerať ine deti keď budu dávať dole nohavice a dávať diazepan " ale vezmu len na pol dna . Na celý den je problém

januska12323
27. jan 2025

Majú v škôlke zdravotnika? Lebo obyčajní učitelia nemôžu podávať lieky.

jarka2021986
autor
27. jan 2025

@januska12323 Janka nemajú, ale tak myslím, že prvú pomoc by mal vedieť podať každý, tak ako epipen tak aj diazepam sú životzachraňujúce lieky, tie by mal vedieť podať ktokoľvek aj na ulici. Neviem čo od toho všetkého mám čakať, ešte som to nerozdýchala, je to čerstvé

lensii
27. jan 2025

@januska12323 môžu, učiteľka musí vediet tieto základné veci .
@jarka2021986
Moj ma epi od 6m . Bolo to tazke ale zvladli sme to . V škôlke učiteľky podajú buccolam a zavolajú rodičom prípadne rzp

januska12323
27. jan 2025

@jarka2021986 prvú pomoc áno ale neviem či tam spadajú aj lieky, musíš sa informovať v škôlke. U mami v škole mali také dieťa a učiteľky dostali poučenie čo robiť v prípade záchvatu a zavolať jednu pani učiteľku, ktorá mala zdravotnícky kurz (?) a len tá mohla ďalej reagovať. Lieky držali v skrinke v triede alebo v zborovni. Držím palce nech ste bez záchvatov.

jarka2021986
autor
27. jan 2025

Môžem sa ešte spýtať, neužívate náhodou Keppru? Je možné, že keď bude dobre nastavený tak nebude mať záchvaty? Teraz sme mali po 4 mesiacoch druhý záchvat bez liečby, mal malý záchvat, kmitanie ocami, vieckami, bradou.

jarka2021986
autor
27. jan 2025

A ešte otázočka, ako sa s tým zmieriť? Ako to prijať? Život sa mi obrátil naruby

kacena4
27. jan 2025

ahojko moja uz je 20ročná baba ale ma epi od detstva. presli sme skolou aj skolou. skolka kedze nie je povinna casto nevezmu, chrania sa ak sa nieco stane... tam si treba uvedomit, ze chodia s detmi na vychadzky, prechadzky mimo areal, dieta moze dostat zachvat na preliezke a spadnut... a tiez ucitelka je s 20timi detmi sama a ak dostane zachvat je to narocne pre nu zachranovat jedno dieta a venovat sa zaroven aj ostatnym 19tim... nie je to jednoduché rozhodnutie pre skolku a hlavne ucitelky. ale aj z vlasnej bezpecnosti dietata by som ziadala o predlzeny rodicak.
co sa tyka rozdychania, neboj zaciatky su najnarocnejsie ked sa naucite fungovat bude to lepsie budes vediet co a ako, ako predchadzat zachvatom ako "vycitit" zachvat u dietata podla spravania a pod. moja mavala este na strednej kazdy mesiac zachvaty,ale dali sme to teraz je stabilizovana klop klop klop
drzim palceky nech mas dostatok sily bojovat

jarka2021986
autor
27. jan 2025

@kacena4 ďakujem za odpoveď. Neviete mi poradiť, je možné žiadať na také dieťa asistenta? aby v prípade záchvatu nebola s deťmi učiteľka sama? Ide o to, že malý je predčasniatko a odkedy chodí do škôlky robí neskutočné pokroky, preto by som ho nerada vyčlenila z kolektívu detí, veľmi mu tá škôlka prospieva a pomáha

majkabambulik
Autor odpoveď zmazal
kiki68
27. jan 2025

@jarka2021986 na diazepam dostane skolka poucenie od lekara a po podpise zodpovednych ludi to neni problem skladovat a podat. Na tieto lieky je vynimka. Kazdy ucitel musi mat kurz prvej pomoci, preberasa tam aj epi zachvat, my sme ho mali v rozsahu 20 hodin. A toto poucenie lekarom je vzdy extra. Take dieta moze normalne chodit do skolky.

kiki68
27. jan 2025

@jarka2021986 Ved vzdy musia byt dvaja v skupine, sama mozes byt iba na urcity pocet deti. Je to prave skrz to, ze sa nieco moze stat. A asistent bud ho ziada skolka cez zriadovatela, alebo ho plati rodic ( cize platis niekoho ) a ten niekto je v skolke len pre to dane dieta, nepomaha ucitelovi so skupinou

colsami
27. jan 2025

@majkabambulik dovolim si s Tebou nesuhlasit. Epilepsia je velmi specificke, individualne a nevyliecitelne ochorenie (okrem pripadov, kedy u deti vymizne, ano) a aj napriek najspravnejsie nastavenej liecbe to dieta (aj dospely clovek) moze zachvaty mavat. Ci uz menej casto, alebo casto. Nie je pravda, ze ak sa zachvaty vyskytuju, pacient je zle nastaveny. (A ze v Cesku ho zazracne nastavia az tak, ze zachvaty uplne zmiznu 🙂 ) Len taka poznamocka na okraj.

lensii
27. jan 2025

@jarka2021986 pri keppre zachvaty boli veľmi často (30x denne) čiže lieky sme mali asi 5x menené, sadol jediné orfiril long. Ak chceš napíš správu

jarka2021986
autor
27. jan 2025

@majkabambulik viete mi dať kontakt alebo máte skúsenosti s českými lekármi?

jarka2021986
autor
27. jan 2025

@lensii písala som

jarka2021986
autor
27. jan 2025

@kiki68 Ďakujem Vám, dali ste mi aspoň malú nádej, že to zvládneme

kiki68
27. jan 2025

@jarka2021986 ako mala som deti s epilepsiou v skolke, dokonca jedno 1,5 rocne. Tiez diabetikov, deti s rizikom anafylaktickeho soku ( Mali epipen ), kadeco

ivka21
27. jan 2025

@jarka2021986 viem co prežívaš mi sme to zistili začiatkom decembra keď z ničoho nič odpadol nevedeli sme čo sa deje volali sme 112. No po Keppre nám mal záchvat len 1x keď len na ňu nabiehal.Akurát sme zistili ze mu robí zle kakao (čokoláda...) televízor, mobil. Ako sme to všetko dodržali musím poklepat je to v poriadku. Týždeň sme ho nechali doma kým nemal plnú dávku keppry a teraz chodí do škôlky normálne, s tým ze sme dali vedieť a keby dačo nech volajú záchranku koli diazepamu. Nechcú v škôlke dávať a celkovo doktor mi povedal ze sa nič nestane ak zavolajú tu záchranku.

kacena4
27. jan 2025

@jarka2021986 ak chodi do skoly, mate rozhodnutie o prijati, nemozu vas len tak vyhodit asistenta si skuste vybavit cez centrum poradenstva a prevencie, od nich potrebujete spravu a s nou do skolky drzim palceky

drobcek17
28. jan 2025

@kiki68 prosím vás kde je takéto nariadenie? Je povinné aby boli 2 učiteľky v triede? My máme v triede 22 deti (trieda kde chodí môj syn) a je tam len jedna pani učiteľka. Syn má aspergera (a určite tam nebude jediný s diagnózou) aj napriek tomu tam bola jedna pani učiteľka 4 mesiace, až pred Vianocami do triedy dali asistenta.

kiki68
28. jan 2025

@drobcek17 este ked som bola na SK, tak som mohla byt iba na urcity pocet deti sama. V Rakusku to definuje zakon. Ale mam dojem, ze je to regulovane aj na SK, jeden ucitel a asistent.

kiki68
28. jan 2025

@drobcek17 Lebo ked sa napr nieco rozbije, stane sa uraz, tak deti nesmiem nechat same a zaroven nemam ako volat efektivne pomoc. Napr sa rozbije sklo. Podobne uraz, ten druhy musi tiez podpisat protokol. Ked som sama, tak ked napr musim na wc, musi niekto ist medzi dvere. Nemozem ist na wc a vratit sa. Keby sa za 5 minut nieco stane, tak je zle. Preto aj smeny su tak, aby som nebola sama v budove a tiez max 7 deti, niekde 14 od 2,5 roka je ok na 1 cloveka.

jarka2021986
autor
29. jan 2025

@ivka21 ďakujem za odpoveď, písala som Vám správu

dujka
8. máj 2025

Ahoj, take mam 16mesicniho (od 11mesicu ma epilepsii). Ale teda on ma trosku tezsi pripad, ma kombinaci 3leku (mel 4kombinaci). Take je to cerstve. Zacali jsme dochazet do Motola do Prahy.
Kdyby nekdo chtel si vymenit mozna zkusenosti, pocity…zalozila jsem pred 2dny Instagram…chtela bych trosku rozsirit podvedomi mezi lidmi, aby prinejmensim kazdy vedel co ma robit, ked bude svedkem epi zachvatu.
@epilepsia_pre_neho
Kdyztak budu aj rada, ked mi tam aj napisete a …budu mit s kym se podelit mozna i o zkusenosti.
Drzte se!!