icon

Ako zvládnuť obdobie vzdoru u trojročného syna?

11. apr 2025

Ahojte.
Ja viem že toto obdobie je súčasťou správneho vyvinú a asi každé dieťa si tým musi prejsť ale ja už nevládzem.
Syn bude mať v lete 3 roky.
Posledné dva mesiace je to na nevydržanie. Také tie bežne situácie nechcem sa obliecť, vyzliecť chápem beriem. Ale on sa dokáže za úplne blbosti nahnevať a so všetkým hádže bije kričí. Takýto záchvat hnevu trvá niekedy aj hodinu. Nijak sa nedá upokojiť ani objímanim ani vysvetľovaním. Raz mi už aj ušla ruka čo viem že neni ok… nedávam to.
Napríklad idem sa napiť s on začne kričať nie nie maminka nepi a potom stále dokola len Nepi Nepi Nepi. Alebo ideme von a nedajbože sa zabudnem a otvorím dvere prvá no katastrofa sveta s už sa nepohneme.
Čítam rôzne príručky, knihy kurzy o výchove a regulovani hnevu ale mám pocit že úplne ako matka zlyhavam.
Viem, že neexistuje čarovne zaklínadlo ktoré by nám pomohlo, ale možno nejaké rady tipy a pocit že v tom niesom sama pomôže.
Ešte na záver dodám ze posledné dva dni si pre takomto hneve hryzie do ruky. Nie vždy ale ako sa jeduje tak to občas spraví. Ja už fakt neviem ako spolupracovať.
Ďakujem za prečítanie

hopatko
11. apr 2025

Ano existuje obdobie vzdoru, ale to co popisujes ty, by bezne zdrave dieta nemalo robit...skus sa poradit s pediatrickou, pripadne a odbornikom.

michaela789
11. apr 2025

Pousmiala som sa, prepáč. Nie zo zlomyseľnosti ale zo spolupatričnosti. Hlavne nad tým "nepi, maminka, nepi" 🙈 ako keby si o mojom prostrednom písala. Ale on nejde do fyzického hnevu, len kričí, zakazuje , protestuje. Ak ničí veci, chytiť za ruky a držať pokým nepovolí. Hodíš hračku, beriem ju....hlavne s pokojom. Ono je to strašne náročné, ja viem, ale nakoniec je to naozaj len stanovenie hraníc a ich dodržiavanie. Musíš byť vytrvalejšia ako on.

kikusenka1
11. apr 2025

Obdobie vzdoru poznám veľmi dobre ale toto je už cez. Nemyslím si ze toto je obdobie vzdoru. Súhlasím s michaelou treba to riešiť cez pediatra. Pediater poradí, usmerni.

oceanahory
11. apr 2025

Usmevne, ako maminy, ktore nezazili velmi temperamentne dieta oznacuju taketo spravanie na zaklade jedneho prispevku uz hned za diagnozu 😅🤦.
Mam takyto exemplar doma (v lete bude mat tiez 3 roky), ako by si popisovala to moje dieta, nema ziadnu diagnozu a ano, boli sme s nim uz aj u odbornika, ktory skonstatoval, ze je uplne v poriadku, len je to zivel a praje nam vela trpezlivosti. 🥴
Pre pokoj na dusi kludne navstivte odbornika, netvrdim, ze tam nemoze byt problem...my sme tak tiez spravili po tom, co som si tu zalozila podobnu anonymnu diskusiu a moje dieta nazvali doslova psychopatom 😅.
Takze nie, nie si sama a pochopit to pochopia iba rodicia, ktori si tymto prechadzaju. Ja poradim iba pevne nervy a obrnit sa velkou davkou trpezlivosti...nuz a vydrzat! 🤞☺️

hopatko
11. apr 2025

@oceanahory najhorsie je podla mna porovnavat, deti, ludi atd. Preto zamerne zriedka kedy pisem o svojich detoch, lebo napriklad, podla jedneho by som mohla hned urcit autorke aj diagnozu, a podla druheho napisem, ze je to uplne OK, lebo tiez mam take narocne dieta doma. Takze v podstate mas pravdu, kedze pise kazdy za seba a subjektivne. Mne zapli vystrazne kontrolky, ked autorka popisuje agresivitu ako hadzanie, hryzenie sameho seba, alebo ze musi otvarat dvere on prvy. A je uplne jedno, co jej tu popiseme, lebo naozaj len lekar, pediater vie objektivne zhodnotit. Ak je to zdrave dieta, tak bud nema hranice, pravidla alebo je unavene, prestimulovane, alebo znudene alebo...

oceanahory
11. apr 2025

@hopatko Je to vazne velmi individualne...napr. sesternica mala mega zachvaty, vyzliekala sa do hola, bila, skriabala a hryzla dlho kazdeho. Krstna z nej bola na prasky, vsetcia naokolo boli presvedceni, ze ma nejaku diagnozu...Ziadnu diagnozu nema, je iba vysoko inteligentna a tazsie zvlada svoje emocie. 🤷 Aktualne je to jedna velmi uspesna zena, ktora plynule hovori siedmimi jazykmi.

hopatko
11. apr 2025

@oceanahory presne si to opisala, lebo aj ta vysoka inteligencia je v mojom slovniku "diagnoza", teda nieco co je kompenzovane inym hendikepom, nedostatkom EQ a podobne. Ale pochopili sme sa.

vahcaac
12. apr 2025

@oceanahory asi tak 😂😂😂😂 pred narodením syna by mi zo prišlo choré, ale teraz 😂 normálka.

lenkakravcova
12. apr 2025

Ja nechápem, že sa s tým niektoré tak babrete.
Dieťa mi toto robilo, dostalo po zadku. Tri razy a prešlo ho to. Bude sa hádzať od zlosti po zemi? Alebo hrýzť si do ruky, dostane ešte raz a silnejšie. A problém je vyriešený.
To potom úplne chápem, že ľudia nechcú viac než jedno dieťa, keď mu nevedia nastaviť hranice a pomaly sa ním nechajú psychicky týrať.

oceanahory
12. apr 2025

@lenkakravcova Uprimne...nie som za to hrda, ale skusila som to uz z cisteho zufalstva. Vies co mi povedal moj syn? Kludne ma udri, mne je to jedno, bolest prejde a ja si budem robit co chcem 👍🥴. Takze bitka naozaj neriesi nic, maximalne tym dieta mozes zastrasit, ale respekt si nevybijes, v podstate to nikdy nefungovalo ani u mna...rodicia ma mohli bit kolko len chceli, mala som ich na haku.

lenkakravcova
12. apr 2025

@oceanahory a urobila si to? Lebo vieš, deti môžu byť drzé, ale keby si mu dala riadnu vareškovú masť, tak verím, že už by si to nabudúce ani nedovolil povedať. 😃 Mne myslíš že deti takto neskúšali odvravat? Jasné že skúšali 1-2x, ale už vedia, že keď to vyskúšajú, budú mať za to "odmenu". Raz za čas skúsia znovu či neprelomia hranice, ale keď človek nepovolí a stále sa drží určitej línie, tak pochopia, že tadial cesta proste nevedie.
U nás to teda funguje. Asi záleží na tom ako veľmi dominantná pri tom si.

oceanahory
12. apr 2025

@lenkakravcova Ano, dala som mu dalsiu po ryti a iba zacal viacej po mne zjapat, vystrcil ruku a povedal mi, nech ho kludne udieram kolko chcem jemu je to jedno a ano bavime sa o dietati, co bude mat zaciatkom leta 3 roky. 😅 (Varesku nebudem plieskat o nikoho, u mna to hranici uz s ublizenim na zdravy...) Neviem...nemala som z toho vobec dobry pocit a nebudem sa uberat tymto smerom, ja kvoli tomuto pohrdam svojmimi rodicmi, co sa tejto veci tyka a nechcem, aby mal moj syn taketo pocity voci mne. Vidim, ze to naozaj nema efekt, skusila som a nie je to nic, co by som chcela praktizovat, kedze si myslim, ze to ma horsie dosledky do buducna, ako by mi to prinieslo uzitok. Nech si kazdy spravi po svojom, za mna bitka nie je riesenie ani v tychto vyhrotenych situaciach!

oceanahory
Autor odpoveď zmazal
oceanahory
12. apr 2025

*po rIti, na zdravÍ...🙈🫣 Dnes som nejako mimo, pardon za chyby.

meg91
12. apr 2025

No to s nim ale trepe akoby mal až úzkosť, stres.To prejde..je to obdobie.