icon

Ako zvládnuť situáciu, keď dieťa nechce do škôlky?

19. sep 2024

Dobre ranko. Su tu zienky, ktore nechceli 'bojovat' s detmi, ked nechceli ist do skolky? Syn bude mat zaciatkom januara 4 roky. Prve 2 septembrove tyzdne bol chory, tak nenastupil a tento tyzden bol dvakrát, a vzdy s tým, že ho vytrhli placuceho z ruk. Ked som ponho na obed prisla, bol rad, ukazal mi co robili, porozpraval co jedol a tak....dnes rano sa nechcel ani obliect a ja proste nemam chut ho nasilu obliekat, posadit do auta a na rukach ho vliect do skolky. Som doma s mladsou, je mi jedno ci tam chodi, chcela som nech sa pohra chvilu s detmi, nieco nove sa nauci....ale neviem co robit. Nechat to tak a skusit o par mesiacov? Teraz ked nejde do skolky, tak nemoze pozerat rozpravky a sediet za PC. Ked bol v skolke, mohol ist na PC. Vie o tom, chyba mu to, ale je s tym zmiereny aj ked mi povedal, ze by si chcel pozriet nieco a tak....tie, ktore ste dali odklad, zlepsilo sa to potom? Ci sa nic nezmenilo?

januska12323
19. sep 2024

Keď ho tam nechceš dávať tak ho nedávaj ale normálne ho odhlás aby mohli prijať druhé dieťa, ktorého mama možno nemá na výber. Ale po dvoch dňoch robiť závery sa mi zdá priskoro.

yoxinka
19. sep 2024

Ja mám pocit, že dnešní rodičia sú tak preľaknutí z toho, aby ich deti neboli v akomkoľvek diskomforte, že im to úplne bráni v používaní rácia. Keď ťa to upokojí, VŠETKY moje 3 deti mi v určitom obodbí v škôlke trhali učiteľky vrešiace z rúk, najmladšia sa mi raz zakvačila o nohu a museli ju ťahať. Trvalo nejaký čas, prešlo. Najmladšia do škôlky ešte chodí, chodí tam rada, má tam kamošov, keď je doma, pýta sa, kedy pôjde do škôlky, lebo jej chýbajú kamaráti. Je úplne v pohode. Syn má 12 rokov, nemá žiadnu traumu, je to jeden skvelý, šikovný, rozumný a empatický chalanisko. Na 8 ročnej dcére tiež nebadám nejaký znaky trumy z toho, že každé ráno vrieskala a učiteľka ju ťahala do škôlky. Práve naopak, ona miluje kolektív, má kooopec kamošov, všade kde príde má hneď 10 kamarátiek a v spoločnosti je úplne happy. Máme v rodine príklad, kde dieťa revalo v škôlke rok, ale mama o tom nevedela, lebo do škôlky ho nosila babka a mame nič nepovedala. To dieťa je dnes 45 ročná žena, ktorá nemá žiadne traumy, žiadne psychické trable, žiadne úzkosti, žiadne emočné neviem čo, je to perfektná ženská s nádhernou rodinou, sebavedomá, úspešná a šťastná. Ja niektoré deti aj ľutujem, lebo žijú v takej bublinke pohodičky a šťastia, že keď sa jedného dňa z nej dostanú, tak nie sú absolútne schopné fungovať, lebo na to nemajú vytvorené žiadne mechanizmy.

oskvarka
19. sep 2024

@yoxinka a ja mam zase pocit ze dnesni rodicia sa drzia presvedcenia ze dieta treba v 4 rokoch ucit navykom ze treba rano chodit do prace aby si na to do 20 zvykli .. autorka mas doma mladsie dieta tak nemusi ist bola som v podobnej situacii az na to ze syn sa pytal dos kolky sam ja som ho tam dat nechcela.. po tyzdni ale zial nesadlo mu to prostredie vseobecne bol od mala ustrachany nevidim dovod robit mu stres ked netreba kady dozrie v inom veku .... viem ze vecsina deti si zvykne .. a niektore aj nie a tie niektore by mali dostat sancu a nie byt odsudene...

yoxinka
19. sep 2024

@oskvarka
Ako dobre, autorka je doma s ďalším dieťaťom, kvôli tomu by som zvažovala, že si ho ešte nechám doma, ale isto by som to nevzdala po dvoch dňoch.

fiafia
19. sep 2024

Ja len toľko k tomu,že pre takéto dieťa, ktoré vlastne ani nemusí do škôlky, viacej tam nebude ako bude a rodičom je to jedno je zablokované miesto pre dieťa,ktorého rodicia to nutne potrebovali. Treba sa rozhodnúť a keď do škôlky chodiť viac nebude ako bude neblokujte miesto zbytočne.

oskvarka
19. sep 2024

@yoxinka tak zavisi od toho ako to to dieta preziva chapem dva dni su malo.. mojmu malemu sa tiez vtedy stalo nieco podobne on je narodeny nakonci augusta a tym padom mu akurat vyslo ockovanie druhy den skolky a tak to bolo tak ze jeden krt tam isiel potom ockovani mal horucky tak bol niekolko dni doma a potom ked nastupil bolo to rozpacite ale keby uz vidim ze ma stres taky ze ani obliect sa nehce.. autoraka si ho pozna vie ze ci je lenivy sa obliekat alebo to zle znasa.. moj tam tiez nebl dva tyzdne ale len par dni ja som tiez chcela aby tomu dal dlhsie sancu ale rozhodli sme sa nejak a uz sa nedozviem co by bolo keby..ale nelutujem ze bol doma.. ja zasa velmi som rada ked mozu surodenci v mladom veku stravit viac casu spolu.. jedinacik by to mal doma smutnejsie ale ked su spolu je to podla mna krasny cas...prinosny pre obe deti .. pripadne viac

gercakovci
19. sep 2024

Mam 3 deti, prvé dve išli až do predskolskej a bez problému... boli so mnou doma a nastúpili až keď mali 5 rokov. Nebolo to o pohodlnosti, ale o tom ze som bola stále na materskej a mohli teda doma ostat. Plnohodnotne som sa im venovala. Keby chceli, pravdaze mohli chodiť do škôlky už skôr. No nám to takto všetkým vyhovovalo

stanislavicenka
19. sep 2024

Ked si doma, preco on musi byt v skolke? Ja tonuto nerozumiem, a neznasam dristy o kolektive. Lebo v jaskyniach vzdialenych 5km od seba uz davno nezijeme. Ved trapis seba aj jeho. Nejaka socializacia🤦, ta sa deje prirodzene vzdy a vsade

akvi
19. sep 2024

@oskvarka ja som to spravila tak, z som vzdy reflektovala momentalnu potrebu syna. On siel do skolky bez problemov, ale mal dni, tyzdne, ked ist nechcel a ja som mala moznost ho tam nedat, takze vzdy, ked komunikoval, ze ist nechce, tak nesiel. Za mna to bolo v uplnom poriadku, pretoze on si v skolke naplnal potrebu byt s detmi, ale vsetko ostatne tam nemal rad a proste vedel, ze kedy ma "dost". Ked sa dalo, chodila som po neho hned po obede, to mal najradsej, lebo sa aj pohral, aj bol so mnou.
Ja chapem, ze vacsina zien nema asi inu moznost, ako natvrdo dat do skolky. Ak je s tym matka zmierena, ja uplne chapem, ze to spravi. Ale preboha, nepodsuvajme to druhym zenam, ze je to nieco normalne alebo nedajboze zdrave. No nie, nie je. Dieta ma byt do cca 6 rokov vacsinu casu s mamou. To je zdrave a normalne. To, ze to v dnesnej dobe castokrat nejde, no bohuzial, takto sme si to ako spolocnost spravili, teraz nesieme nasledky. A ano, velka cast ludi sa musi prisposobit. Ale este raz, neobhajujme nieco, co je proste proti prirodzenosti.. Ak by to naozaj bolo normalne a zdrave, tak tu kazdorocne nevznikne tych X tem na temu skolka/jasle a znicena matka, lebo jej trha srdce, ked dieta place. Vdakabohu este za tieto zeny, lebo aspon citia, ako by to malo byt zdravo. Cast uz bohuzial ani neciti..

luccija
19. sep 2024

Za tie dni si nestihol ani zvyknúť a je to normálne, ale tak isto je normálne, že ho nedáš do škôlky.O nič nepríde, keď si doma s druhou a budeš sa im venovať.Ty si daj na misky váh čo je pre vás lepšie...úplne mu stačí ísť o rok či do predškolskej.
Ale neviem prečo ho vydieras, že keď nejde do škôlky nemôže byť na PC...takže, keď si dobrý môžeš toto?to nie je správne
Nevydieraj a nemanipuluj

oskvarka
19. sep 2024

@akvi no ako ze ja este ako chapem aj to ze rodic si povie ze ma viac rozumu a veri ze to dieta si zvykne len tolmu musi dat trochu viac casu (snad ma pravdu a su urcite aj pripady ked ma) ze jednoducho to dieta potrebuje viac postuchnut aby malo odvahu a hranica medzi oboma sa hlada tazko a musi si ju najst len rodic dietata ale tvarit sa ze je to prospesne lebo si musi zvykat lebo aj do prace sa musi chodit to my pride uz fakt ako ze mimo logiku cista racionalizacia ktora s realitou nema nic spolocne.. darsej uprimne poviem dietatu ze ja do tej prace musi a tak tam ono musi a nie apelovat na jeho moralku ..

oskvarka
19. sep 2024

@luccija pravda na druhej strane 4 rocny ma podla mna kukat do obrazovky maximalne pol hodinu tak trochu mam s prispevku pocit ze je to u neho asi viac tak podla mna ak to nemavobec tak je to prospesnejsie ako privela.. ved je vela krajsich sposobov ako sa hrat a travit cas... hlavne pre 4 rocne deti

autor
19. sep 2024

@lucy_ms ked som sa ho spytala, preco tam nechce ist, tak mi povedal, ze tam je vela deti....na ihrisku ich nevyhladava, aj ked sa nejake hraju v domceku, tak vtedy tam ani nejde.

oskvarka
19. sep 2024

tak v tom pripade.. nevidim dovod ak mu je doma dobre bude trochu introvertnejsej povahy velke kolektivy mu nerobia dobre tak ked nemusi tak to je len dobre pre neho podla mna..

akvi
19. sep 2024

@oskvarka presne, je uplne v poriadku to komunikovat dietatu tak, ako to je. Ak matka musi ist do prace, lebo je to v zaujme rodiny skrz financie, tak to proste tak komunikujem a neodrbavam dieta a uz vobec ho nebudem manipulovat a vydierat minutami za PC. Vela deti by prijalo lahsie tu pravdu a celu situaciu, ak by matka povedala, ze ano, chape, ze place, ze aj ju to boli, ze sa teraz odlucia, ale je to nutne, lebo XY. Ak to nutne nie je, lebo je doma s mladsim, tak preco to robit? Potom sa tazko to rozhodnutie aj obhajuje, lebo co akoze vnima dieta - ze vlastne mama je doma a jeho niekam odklada. Nerozumie tomu a aj ta matka je v tom na nervy, pretoze neexistuje argument, aby tam to dieta bolo. A preto aj autorka ma tento blby pocit, ktory je ale spravny a reflektuje potrebu dietata. Tak by som sa nim proste riadila a nech si hovori kto chce co chce..

luccija
19. sep 2024

@oskvarka do toho sa jej nechcem starať či mu dovolí mobil a TV má 3,5 r a koľko na ňom bude
@akvi 👍 a hlavne neporovnávajme, že raz dieťa nebude chcieť ísť na strednej do školy veď dovtedy dozreje, pochopí atď...

ivka21
19. sep 2024

4 ročný by mal byť už v škôlke aby sa socializoval zvykol si na deti. Ucitelky všeličo detičky naučia mi sme dakedy len pozerali aký je šikovný a co všetko vie. A ten čas co je v škôlke môžeš využiť pre ďalšie dietatko venovať sa mu.

shee11
19. sep 2024

@lesankavh vieš, mám dve deti, dcérka išla do škôlky ako 2.5 ročná a zvládla to v pohode. Syn v 3 rokoch nezvládal absolútne, išiel v 4+ pár mesiacov a ako tak si zvykol časom. Doteraz je vysoko citlivý introverny a premýšľavý, už je na 2-hom stupni. Takže hodnotiť, že so 4 r by si nedebatovala lebo tvoja dcérka išla v 2.5 r. v pohode je žalostne málo skúseností 🤷

eternity24
19. sep 2024

Ja mám v mojom okoli pripad, že dievčatko tiež takto plakavalo, hoci do školky už chodil jej starší súrodenec. Po návrate zo škôlky všade chodila za mamou, aj na WC, čo predtým nerobila. Mama ju nechala doma a potom od januára skúsili zase a bolo to lepšie. Kazde dieta je iné a tiež keby si chodila do prace, syn by do škôlky ist musel. Keď ma možnosť byt doma a ty si s tým tiež Ok, nechaj ho…

cecilia29
19. sep 2024

Je malý . Nema ešte 4 roky. U mňa by bolo asi smerodajne to, či , keď už je v škôlke je spokojný. Ak nie, možno ne je pripravený

ankare
19. sep 2024

Ak máš tú možnosť, nechaj ho doma. Nič mu neujde. Keď začne neskôr chodiť do škôlky, bude zrelsi. Riad sa jeho pocitmi. Si skvelá maminka! ❤️

dory11
20. sep 2024

Je nejaký dôvod pre ktorý reve a určite to netreba ignorovať aby sa dieťa časom neuzavreli a neprestalo prejavovať emócia áno časom prestane možno revat lebo si povie veď aj tak to nikoho nezaujíma ale vnutorne ho to bude trápiť stále lebo slovami nevie svoje emócie opísať .
A určite nie trhať z rúk .ja som hneď toť zarazila keď to učiteľka chcela namna skúsiť že mi malú zoberie do triedy hovorím nie ja si ju ukludnin a dám ju do trendu až v momente keď budem vidieť že sa upokojila a vníma čo jej vravím .tak učiteľka to akceptovala a odišla späť do triedy a čakala kým prídeme. Zmalou do triedy samé

jakoma
20. sep 2024

Ja som pred "sto" rokmi mala odklad, dali ma do skolky ked som mala 4 roky a ked videli ako revem, nechali ma doma pol roka, nepomohlo, revala som potom kazdy den. Po nastupe do skoly ani slza. Ak moze Tvoje dieta ostat doma, tak mu to dopraj.

jaass
22. sep 2024

Autorka keď máš možnosť tak nechaj malého ešte doma. NIČ mu neunikne ak v tej škôlke nebude 😉 3 deti poznám čo išli do škôlky rok pred školou a úplne sú šikovne, vedia toho viac ako deti, čo do škôlky chodili. Čiže zas idem proti prúdu a Radim opačne 😍 keď nechce ísť nechaj tak a das ho neskôr. Joj niektoré mamky vy ste na MK take múdre 😡

hederamonstera
23. sep 2024

Ja by som nebojovala, take male deti potrebuju este byt pri mame, nech sa same od nej oddelia.
Lutujem deti, co maju rodicov s nazorom, ze musia do skolky, lebo oni musia do roboty aj ked sa im nechce…wtf

misulka47
23. sep 2024

Ahoj, presne tento scenar som zazivala pred par rokmi. Syn skoro styri roky, ja s mladsou doma. strasne plakaval, zacal sa pocikavat v noci , stale si mrmlal potichu ze chcem ist domov, idem domov, nechcem ist do skolky... bola to moja nocna mora... po 2 tyzdnoch trapenia som to nevydrzala a nechala som ho doma. do skolky isiel az ked mal 5 a pol roka a bolo to lepsie, do skolky sa tesil, neplakal . takze moja rada, pocuvaj svoje srdce 🙂 ty si mama, vies co je prenho dobre 🙂

mariesell
23. sep 2024

Ahoj ja som to spravila rovnako keďže som doma. Ešte sa nachodi do inštitúcií dosť, doma tiež všeličo povymyslame. A treba budovať aj vzťah so súrodencom, pre mňa je to prvoradejsie ako násilne chodenie do škôlky. Keby mám ísť do práce tak ok, bojujeme. Ale takto? Nebudem ho zranovat tým že som ho vymenila za mladšieho. Konaj podľa seba ❤️ ja ani sestry sme do škôlky nechodili a normálne sme, všetky vyštudovane učiteľky 🙂

mariesell
23. sep 2024

A tie čo píšete o pohodlí pre mňa by bolo pohodlnejšie mať pár hodín čas na seba a na mimi ale však dobre

senta_sofia
23. sep 2024

Ak si doma, neriesila by som. Moj syn bol 1 a pol dna, povedal, ze uz v skolke bol a bol doma, kym nesiel do skoly. Vtedy predskolska nebola povinna. Mne to vyhovovalo, mali sme na seba cas, chodili na vylety, nemusela som sa s dalsimi detmi nahanat, aby som jeho rano zaviedla.

scila
23. sep 2024

Mladší syn chodil do škôlky minimálne. Neznášal ju, plakával a keďže som bola doma s dcérou tak viac bol doma ako v škôlke, chodiť pravidelne začal až do predškolskej. Vtedy už s ním neboli žiadne problémy, chodil tam rád.
Riešiť tu pravidlá a podobné blbiny u malého dieťaťa, ktoré si za pár rokov z tohto obdobia v podstate nebude nič pamätať je dobre od veci.
Ale mne teda príde divné aj vydierať také malé dieťa s PC...