Ako zvládnuť situáciu, keď dieťa nechce do škôlky?
Dobre ranko. Su tu zienky, ktore nechceli 'bojovat' s detmi, ked nechceli ist do skolky? Syn bude mat zaciatkom januara 4 roky. Prve 2 septembrove tyzdne bol chory, tak nenastupil a tento tyzden bol dvakrát, a vzdy s tým, že ho vytrhli placuceho z ruk. Ked som ponho na obed prisla, bol rad, ukazal mi co robili, porozpraval co jedol a tak....dnes rano sa nechcel ani obliect a ja proste nemam chut ho nasilu obliekat, posadit do auta a na rukach ho vliect do skolky. Som doma s mladsou, je mi jedno ci tam chodi, chcela som nech sa pohra chvilu s detmi, nieco nove sa nauci....ale neviem co robit. Nechat to tak a skusit o par mesiacov? Teraz ked nejde do skolky, tak nemoze pozerat rozpravky a sediet za PC. Ked bol v skolke, mohol ist na PC. Vie o tom, chyba mu to, ale je s tym zmiereny aj ked mi povedal, ze by si chcel pozriet nieco a tak....tie, ktore ste dali odklad, zlepsilo sa to potom? Ci sa nic nezmenilo?
Moja dcerka (3 roky 5 mesiacov) chodi teraz od septembra a prvy tyzden dva boli tazke tiez ju asi 3-4krat trhali odo mna alebo od manzela. Potom zrazu kazdym dnom lepsie a uz ide pekne rano bez placu nanajvys skonstatuje ze sa jej nechce. Niektore deticky potrebuju aj viac casu je normalne ze je to pre nich tazke…aj u mojej este ocakavam ze este sa moze objavit dalsi strajk. No verim ze to zvladneme, nechceme sa vzdat, ma uz vek na skolku a ja do prace musim 🙂 trha to srdce viem ten ranny plac v satni…ale ked si zvykne bude mat prvu velku zivotnu skusenost za sebou aj sebavedomie to verim podpori a taku doveru dietatka v seba same 🙂 Drzim palce 🙂
Mne sa páči argument, že ked sa dospelému nechce do práce, či tiež zostane doma..
Lebo áno, samozrejme mozog ani nie 4r dieťaťa je už plne zrelý a vyvinutý, ako u dospelých... Jediné, žeby nie...
Každé dieťa je iné a teda všeobecné platná rada tu neexistuje..
Ak má dieťa doma malého súrodenca, moze byť problémom aj žiarlivosť.
Ja som moje dieťa v 3,5r zo škôlky odhlásila, pripravené rozhodne nebolo. Aj po niekoľkých rokoch to hodnotím ako jednoznačne dobré rozhodnutie.
Dakujem vsetkym za nazory. Co sa tyka PC, pozerava na nom rozpravky, hlavne ked potrebujem nieco rychlo spravit, postavit obed napr., telka sa u nas nepusta, preto ten PC. Je to prenho aj forma oddychu ked prideme zvonka, rad si nieco pozrie ale urcite to nie je niekolko hodinova zalezitost! Nemam v umysle ho ani vydierat, ani manipulovat. Brala som to ako taku formu trestu, ze nebudu rozpravky, alebo sladkosti....chcela som proste, aby pochopil, ze sa nema coho bat a v skolke je dobre. Ale mozno takyto vychovny prejav nie je najlepsi - rada sa necham poucit, co je lepsie od takejto formy trestov. Je to velmi dobre, sikovne a zvedave dieta, snazim sa mu venovat co najviac. Keby mi ucitelky povedali, ze po mojom odchode place 5 minut a potom sa hra, tak to vydrzim asi ale v piatok mi povedali, ze plakal pol hodiny, potom sa zapojil a ked sli von, tak sa znovu rozplakal. A to sa mi zda dost dlho. Dnes sme znovu neboli, uz rano sa nechcel ani obliect a niekolkokrat mi povedal, ze mu je v skolke zle.
@romanadam1626 @nika23t @shee11 @akvi @lucia147852 dakujem vam za normalne komentare, za empaticky a ludsky pristup k malym detom 🙏😊
Lebo niektore komenty citat fakt hroza. Najhorsie na tom je, ze to je realita. Potom sa necudujme, ze mame cim dalej tym viac psychickych chorob, nespracovanych traum. Ked tu stale panuju nazory a prezitky z komunizmu... pocity sa zamienaju za rozmaznanost a k trojrocnym detom treba byt tvrdy 🤦🏻♂️😟
autorka - tresty, odmeny, ci pochvaly nikdy neboli a ani nebudu dobrymi vychovnymi metodami.. Pre dieta je podstatne pochopit veci - preco cosi ma spravit, preco sa ma spravat slusne, preco nemoze teraz behat. Ked zavelis detom, nech su ticho, lebo dostanu poznamku, alebo im za ticho ponuknes trebars cukrik, to nebude mat vobec ziaduci efekt. Jedni budu ticho len kvoli cukriku a druhi len zo strachu. Ak im poskytnes informaciu, preco je to ticho dolezite, tak vacsina nebude potrebovat ani cukrik a ani strasenie poznamkou.
Vela deti pochopi, ze rodic proste musi do prace a nema s nim kto byt doma. Ale su aj deti, ktore si zvykaju velmi tazko. Preto je adaptacny proces dietata s rodicom, ktory ale vacsina skolok ignoruje, lebo ved pre ucitelky je lepsie, ked im tam neoxiduje rodic (premotivovany 😆). A pritom kolkym revajucom detom a hlavne kolkym psychickym problemom by tym predchadzali. Nerozumiem tomu, preco sa s tym nieco nerobi, preco pre vacsinu je toto odovzdavanie revajucich a nestastnych deti stale normalne a povazovane za bezny standard. 🤷♀️ Za mna je to otrasne a ponizujuce.
Ahoj, kolko ma mladsie dieta? Ja som bola v porodnici pocas prveho dna starsej v skolke … a ked som z tej porodnice prisla, rano vrieskala ze tam nechce chodit … ja som v sebe citila ze to je blbost, novy surodenec +skolka ked dovtedy sme boli len my dve vkuse spolu 24/7. Chapala som to z jej pohladu ze je toho na nu vela, proste tak som jej dala odklad do vianoc a dovtedy sa tam sama zacala pytat .. proste pochopila ze doma je s babatkom nuda 😂
@zana124 a pritom aký problém že by tam ten rodič bol? Dokonca by mali učiteľky o starosť menej. Čo niečo skrývajú či kávu nevypijú či aký je problém aby bol rodič pár dní s dieťaťom v škôlke kým si dieťa nezvykne na cudzie tety a vrieskajúce deti ?
@jakubrianka podla mna hlavny problem ze nie kazdy rodic ma nato priestor z hladiska svojej prace, a ostatnym revajucim detom by bolo este horsie ak by tam niekto iny mal rodica.
@jakubrianka ved to… aky problem by bol 🤷♀️ Keby boli v triedach kamery, kde si moze rodic pozriet ako sa spravaju uvitelky k ich milovanym detom, az potom by bola vojna 🤣
@zana124 dakujem. Budem sa snazit viac vysvetlovat a upustit od tych podmienok, aby nieco vykonal. Tiez by som bola najradsej, keby adaptacny proces bol normálnou sucastou skolok. Viem len o pár takych, aj to vacsinou sukromnych.
Mladsia ma 9 mesiacov.
Ozvite sa mi do ss
@hendikep mas na to priestor aj ty. Lebo ked vies, ze decko ti nastupi do skolky v maji, tak dva tyzdne pred nastupom do skolky si predpokladame este doma a teda dva tyzdne mas pravo chodit s dietatom do skolky aby sa adaptovalo. Nikto nevravi, ze tam rodic ma ist po nastupe do prace. A by si neverila, ako su aj deti zlate a kludne, hoci je tam cudzi rodic.
@zana124 ale ja som za… už som to tu písala aj v škôlkach sj v škole v triedach. Nakoľko narastá šikana a učitelia za sebou zavrú dvere a nestarajú sa či im žiak nevyskočí z okna.
@hendikep toto si nemyslím že je dôvod.
@hendikep musi fungovat. A ked tvrdia, ze nie, obratit sa na zriadovatela.
Školské prázdniny sú určené pre školy, okrem materských škôl. Z uvedeného dôvodu
materské školy nemôžu kopírovať školské prázdniny tak, ako ich určuje vyššie citovaná
vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z., ale môžu v priebehu školského roka, pred jednotlivými
školskými prázdninami zisťovať predbežný záujem zákonných zástupcov o dochádzku detí
do materskej školy v tomto čase.
@hendikep skolku platis aj ty zo svojich dani. A ak ostatnym rodicom nezalezi na tom, aby ich deti boli v skolke v pohode a radsej budu hlasovat za dvojmesacne prazdniny pre ucitelky, tak by som hladala inu skolku, kde su normalni aj rodicia aj ucitelia a kde mozem do zivota bezpecne a s doverou vypravit svoje dieta.
@hendikep zvlastne, trebalo by sa im pozriet na zubok 🤣 Zo zakona skolka musi mat volno 2 tyzdne (kvoli hygiene). Zvysne volno v skolkach zvyknu navrhovat ucitelia a kedze my sme narod neasertivny, tak budeme poslusne prikyvovat spolu s davom, aj ked mozno vacsina by to volno nechcela a ani ho mat nemoze a potom deti jazdia po celej familii 🤣
Moja dcérka nastúpila pred narodením brata prvý x. Nemala ešte 3 roky. Pár dní chodila na doobedie,relatívne fajn,ale po 3dnoch bola chorá. Po chorobe nastúpila znova a zas po 2dnoch doma. Odvtedy som ju do škôlky nedala. Synčekovi zistili v 3tyzdnoch zdravotný problém,musel ísť časom aj do narkózy. Čiže tam sa nam to so školskou aj bilo. Nastúpila teraz v apríli,lebo sa pýtala. No po týždni sa mi schovala pod stôl a viac nešla. Tiež som si povedala,že ak má chodiť s takýmto odporom do škôlky,tak to nemá zmysel. Tiež tým,že som doma.s mladším,nebola som nútená,aby tam chodila. No a teraz nastúpili deti,s ktorými sa kamaráti odmalicka a nie je žiadny problém a teda,už sa s ňou dá o tom úplne inak baviť,ako predtym a nie sú žiadne cirkusi,teší sa. V januári už bude mať 5. Za mna,porovnávať dospelého človeka a jeho návyky s deťmi,je dosť neprimerane. Koľkí do škôlky chodili a návyky aj tak nemajú,všakže. Čiže to nie je o tom...urob,ako cítiš. Alebo sa dohodnite na pár dňoch v týždni,že keď nechce,nemusí ísť každý deň. Prajem veľa síl a zdaru😊
@kulla05 presne! Mna zabila minuly skolsky rok veta od jednej ucitelky na druhom stupni, ked vrieskala na ziacku: a tak povedat DAKUJEM? To ta doma nenaucili? Nic vas ti rodicia doma nenaucili! A pritom vacsina deti, takmer vsetky, su tie, ktore sa “socializovali” od 3 rokov a su v tomto skolskom systeme ako ich jasna vizitka 🤣
Ja by som nepovolila, musí si na to navyknut, príde škola a už to nebude otázka chcem-nechcem, bude musieť. Čím skôr si zvykne na tú rutinu, tým lepšie. Prakticky celý život je o tom, škôlka, škola, práca, vždy niečo aj musíme a bodka. Ušiješ si sama na seba búdu, keď budeš ustupovať.
Ja som takto skoncila. Chcela som, aby starsi chodil do skolky koli detom, prvykrat sme skusili, az ked mal 4 roky, mladsi mal dva, bola som s nim doma. Ale je mu sa tam vela veci nepacilo, co nedavali zmysel ani mne, po mesiaci a pol skoncil, ze on ma svojich kamaratov. To v skolke neboli kamarati, to boli deti, s ktorymi musel stravit cas. A ano, nemam srdce svoje dieta nasilu niekde pchat. Ale mozem si to dovolit, aby bolo jasne, ze nechcem nakladat na mamicky, ktore musia ist do fixnej prace aj ked im srdce trha, ze dali placuce dieta do skolky a nie je im jedno ako sa pol dna citi ich dieta.
Ja som tiež syna niesla na rukách do škôlky a potom ho naháňala po záhrade 🤣🤣 netrvalo to dlho a zvykol si. Ak raz popustis tak už bude vedieť čo na teba platí a bude to robiť stále. Takže za mňa nepopustit a dať ho tam aj keď viem že ťa to oberá o energiu
Uz to písali viaceré, nepovoliť. Nepíšem to už veľmi z role matky ale učiteľky v MS v najmenšej triede. Mali sme chlapčeka, mama nám poslala video, že ako ráno doslova vrieskal že on nechce ísť a podobne. V škôlke bol za chvíľu kľudný. Deti si rýchlo zvyknú a zistia ako je tam dobre 😉
2 dni vyskušať je malo. Ak chodí na obed domov, tak to sa doslova pohrá. Mal by zažiť v školke, že sa hrá. Lebo v prípravke už začnu "ozajstne" ulohy a aby nemal 2 tlaky naraz - zmenu, že musí do školky a zároveň aj už učenie.
Kludne nemusí chodiť 5x do týždna (aj ked ja by som 5x dala - vaxcsinou je horšie jeden den tak a druhý inak), ale treba mu jasne povedať kedy sa do školky ide a kedy nie. Nie, že rano nechce, tak nejde....
No a s tým plakanim rano to je každe dieťa ine... zažila som kadečo... s plačom ešte aj do školy............ a dlhoooooooooo...... Niektore deti si odplaču na začiatku a je hotovo, niektore naopak plaču po týždni či mesiaci....... Naša tretia nastupovala v septembri a odrevala si to v júni (vtedy marec až jun bola korona a zavreta školka).... Aj učitelka vravela akokeby vtedy nastupila do školky a nie v septembri. A na dalsi september išla zas už bez problemov...... Deti su rozne. Nikto tu nedá radu, že po týždni to skončí... može aj nemusí.... Syn na začiatku šiel OK a po par dnoch mu až došlo a bol problem....... Mal obdobia kedy už o piatej rano chcel ist do školky aml obdobia, kedy sa povyzliekal doma už poobliekany do školky aj 2x kým sme vyšli z domu..... Proste každe dieťa iné. Ale nikdy necuknuť , lebo reve. Ak t vie povedať prečo nie, tak vynimočne sa stať može, že dam na dieťa - u prvorodenej v pripravke sme to raz proste nedali... Vysvetlila čo je problem.. .Išla som ten den do školky rano sama, povedala som učitelkam čo a ako a jej sa to uležalo v hlave, povedala som, že bola som za učitelkami daju pozor a na dalsi den išla..... jedinýkrat v živote po vysvetleni problemu som takto urobila pri tolkych detoch (ale ona je iná - predčasniatko, v škole bola integrovana s asistentom napriek odkladu.... proste ubraniť sa mnohým nastraham u nej bolo ťažšie, takže aj ja som ten den využila na to aby som s nou parkrat prešla postup ako to ma na dalsi den riešiť).....

Dobry den, ja mam podla popisu podobne dieta. Tiez je skor introvertny a teda ta skupina deti ho proste unavuje. Stoji ho vela energie byt medzi nimi, vsetko to vyrusovanie pri jeho pokojnej hre, vrieskanie, pravidla ine ako doma,… ma tam kamaratov je tam zabava, ale proste je unaveny. My sme to vyriesili komunikaciou. Povedal, ze 5 dni je na zaciatok vela, ze potrebuje volno. Tak v stredy nechodil. Mal 2 a 2 dni a bolo to v pohode. Prestal plakavat lebo vedel na com sme sa dohodli a ze to plati. Postupne zacal chodit aj 5 dni v kuse. Ked sme tlacili akurat bol stres, unava a nasledne choroby. Takto klud a pohoda 🤷♀️