icon

Ako zvládnuť správanie 3-ročného syna v škôlke?

5. sep 2024

Ahojte, ma 3 roky. Chodia 6 do 1 triedy a stale ib ana mojho pocuvam ody, ze on pri ulohach neposedi.. S jednym kamosom s ktorym sa poznaju neustale sa provokuju... Kricia, pistia, utekaju...
Doma ale vydrzi sa hrat aj hodinu s 1 hrackou, ak ho to bavi. Velakrat si citame, na vsetko sa pyta, vsetko ho zaujima. Robim s nim aj aktivity doma....

Jeho materinskym jazykom je ale madarcina, plynule rozprava, po slovensky este nie. Vie jednoduche vety... Rozumie v slovencine, ale podla mna nie vsetko. Parkrat som pucula uz ale 6 slovne vety po slovensky.

Ja sa citim tak trapne, ze stale iba moj je ten zly... 😏
Ako mu mozem pomoct?

Strana
z2
jhalena
5. sep 2024

Urcite s nim nerozpravaj po slovensky. Casom sa u neho slovencina stane dominantnym jazykom, lebo v nom prebieha vzdelavanie. Po madarsky ti ani nebude chciet rozpravat. Presne ako pises, su deti, ktore v 3 rokoch ani materinsky jazyk nevedia, niekto este druhy.

andrea2323
6. sep 2024

Príde mi úsmevné, keď niekto vraví, že by sa mal vedieť v prvom rade jazyk krajiny, kde žijeme. Napr my žijeme v Belgicku, gro komunikácie tu prebieha už v angličtine nakoľko okrem francúzštiny, flámčiny je tu ďalších xy národností, preto už aj domáci prepínajú do univerzálnej angličtiny. Takto už funguje svet. Mama ty ho pekne uč po maďarsky, v škôlke sa naučí po slovensky a bude mať skvelú výhodu do života ☺️ deti sú ako špongia, bude vedieť zachvíľu štebotať v oboch jazykoch ako nič…

simona20201309
6. sep 2024

@annm81 viem ze si sa opäť snažila písať tak aby si vyznela nesmierne dôležito ale väčšiu kravinu som dávno nepočula.
Takže nie je dôležité poznať jazyk akým sa hovorí v štáte v ktorom som sa narodil a v ktorom žijem?
Vlastne máš pravdu, aj úradníci majú problém na juhu rozprávať slovenský takže by sa nestratil...

simona20201309
6. sep 2024

Vieš, slovak sa dorozumie aj s Ukrajincom, rusom, poliakom, Čechom....len Maďarom rozumie sám Boh a Maďar.
Nevidím nič civilizovane na tom, že rodič nenaučí reč dieťaťa v krajine v ktorej žije.
Áno súhlasím učiť ,,DVOJjazyčne"!
@annm81

slovakboy
6. sep 2024

Nenúť ho veľmi do slovenčiny. Ste v slovenskom prostredí naučí sa slovensky, neboj sa. Doma mu čítaj maďarské rozprávky nech si oddýchne jeho hlavička od celodenného tlaku na slovenčinu.

autor
6. sep 2024

@ki__ dakujem ❤️

autor
6. sep 2024

@simona20201309 😄😄😄 dobre.

autor
6. sep 2024

@slovakboy ano, mas pravdu. 🙏🏻

autor
6. sep 2024

@andrea2323 dakujem, si super ❤️

autor
6. sep 2024

@monika4487 este chodi s nim naj kamos od malicka, boli spolu skoro kazdy den aj pred skolkou. V jeho pritomnosti aj doma byva taky vyjaseny, ak k nam chlapcek pride. Mozno, to bude aj tym...

annm81
6. sep 2024

@simona20201309 Ja možno vyznievam pre teba dôležito, ale ty pre mňa ako niekto, kto nielenže nevie nič o dvojjazyčné výchove, ale najmä je hnusný šovinista. A ešte ani čítať nevieš - kde ja píšem o tom, že nemá vedieť jazyk krajiny kde žije? Bavíme sa o trojročnom dieťati. Koľko detí máš, alebo koľko trojročných si už v živote stretla? Kopec detí takého veku má problém dorozumieť sa aj vo svojom prvom jazyku, nie to ešte v druhom. Autorka zvolila najlepší možný prístup - doma hovorí rodným jazykom, a na rozdiel od tých Maďarov, ktorý žijú na Slovensku a slovensky nevedia, ho dala do slovenskej vzdelávavej inštitúcie.

titla
6. sep 2024

Na tvojom mieste si vobec nerobim starosti.
Ma len 3, ak obsedi 5 min pri cinnosti, ktora pre neho nie je SUPER zaujimava, tak aj to je vela. Krici, beha, pisti v skolke.... eeeh ma 3! Chova sa primerane veku. Moj ma 5 a stale sa blazni. On sa nauci, aj sustredeniu, aj harmonogramu a aj naslednoti cinnosti, ale chce to cas. Vsak adaptacne obdobie ma standardne 3 mesiace, robit hodnotenie po 4 dnoch je max neprofesionalne.
A k tomu jazyku, doma po madarsky. Tym, ze v skolke a casom v skole je vyucovaci jazyk slovencina, s detmi bude komunikovat slovensky, slovencina sa pre neho stane dominantntm jazykom. Praveze doma hovorte madarsky, aby ten jazyk pre neho zostal zivy.

autor
6. sep 2024

@annm81
@titla
kocky dakujem vam krasne! Ste super zlate! ❤️❤️❤️🙏🏻🥰

simona20201309
6. sep 2024

@annm81 tak si daj ešte niečo sladké za obedom aby si sa na dnes už ukludnila a bude dobre. Krásny víkend prajem.

Strana
z2