icon

Ako zvládnuť trojročného škôlkara?

lenka58
16. máj 2025

Baby poraďte mi prosím sme už s manželom zúfali 😪. Viem že deti nie sú cvičené opičky ako všade píšu ale niečo by vedieť mali... Syn má 3 roky už dva roky s ním bojujeme nejdem cikať, nejdem sa umyť, nejdem spať učím ho prezliekať dokým sa sám neprezlecie prejdú aj 3 hodiny 🙉, nechce sa učiť básničky, pesničky nič... Naučila som ho nejaké zvieratá po anglicky keď mu poviem ako sa volá mačka poviem nič, neviem proste nič nechce ... Nechce sa sám hrať ... Stále snim bojujem som už na pokraji síl je mi z toho do plaču 😪

Strana
z2
vahcaac
16. máj 2025

Napis mi správu, myslím, že sme na jednej lodi 😂 tiež 3 roky

vahcaac
16. máj 2025

A áno, veľa týchto rad je použiteľných určite, ale nie na tento typ dieťaťa 😀 môžeš sa aj pokrájať a hovoriť dookola že pôjde holý ak sa neoblečie, nepomôže 😀 pôjde holý, moj by určite šiel teda 😂 a rad

adreena
16. máj 2025

Mám 5 detí, z toho štyroch chlapcov. Z toho, ako si ho opísala v úvodnom príspevku, mne osobne pripadá ako úplne normálny dvoj-trojročný toddler. Úplne normálna faza, keď dieťa na všetko hovorí nie, zo všetkého robí hru, že mama nahanaj má, skúša, čo všetko je mama ochotná dovoliť. No ale ty si musíš uvedomiť, kto je tu rodič. On nemôže v troch rokoch predsa tebe rozkazovat, či ide spať alebo nejde spať. Na to si tu ty. To, z vzdoruje, je úplne normálne správanie dieťaťa v takom veku, to je typický toddlerovský vzdor. Musíš si uvedomiť a stanoviť, o čom sa vo vašej domácnosti diskutuje, a o čom nie. O tom, že o ôsmej sa ide spať s ním nebudem diskutovať. O tom, že si ma po príchode domov umyť ruky, s ním nebudem diskutovať. Ak mi utečie, ja ho chytím, vezmem na ruky a tak mu tie ruky umyjem. Ak sa nechce ísť obliecť do pyzama, tak ho chytím a oblečiem sama. Nebudem predsa trojročného toddlera prosikat, aby láskavo sa rozhodol ísť spať, to je nonsens. On si zvykol, že sa s tebou hrá. Čo si môže vyberať je napríklad: chceš si obliecť modré alebo zelené tričko (keď viem, že je na to citlivý a zvykne vystrajat, že také nechce, ale iné). Keď podávam zmrzlinu: chceš čokoládovú alebo jahodovú? Dávam dve možnosti, viac môže byť pre tento vek overstimulation. Ale chápeš, čo chcem povedať? Príchuť zmrzliny si môže vyberať, ale nie, o ktorej ide spať. Ty si musíš uvedomiť, o čom sa nediskutuje, lebo je to o zdraví, a na tom trvať, a nepristupit na jeho hru. On si môže vyberať farbu trička, akú chce pustiť rozprávku, akú knižku mu večer prečítaš. To sú voľby, na ktoré má v troch rokoch právo. Ale nie, či si umyje ruky po príchode domov. O tom sa nediskutuje, to jednoducho treba spraviť aj nasilu. Áno, dieťa je frustrované a dáva najavo hnev. Má na to právo. Ale my rodičia ho musíme naučiť zvládať frustráciu. Lebo veľa vecí v živote nebude po jeho. Keď mu dovolíš takto vyvádzať, aj v škole potom učiteľka povie, že ideme pracovať so zositom, a on co- povie že nie? Lebo mama bola zvyknutá ho tri hodiny prosiť, aby sa obliekol do pyžama? Nehľadajme všade diagnózy. Treba byť prísny, ale láskavý. Byť pokojný, trvať na svojom, rozhodnúť sa, ktoré veci mu dám na výber, a o ktorých nediskutujem a naučiť ho zvládať frustráciu a sklamanie. Dieťa potrebuje hranice.

deedol
16. máj 2025

podla toho, co pises, by som ti odporucila psychologicke poradenstvo - ako pracovat s tvojim dietatom. cize nie prenho, ale pre teba. lebo tuto na MK ti da kazdy milion rad a budes mat z toho v hlave len gulas, pripadne si povies, ze ved to robime a nezabera to. takmer kazde dieta ma obdobie vzdoru a povie ti, ze sa nejde prezliect alebo ze nejde do sprchy alebo nieco podobne, ale otazka je, ako na to reagujes. ako davas hranice. moj syn je teda riadne tvrdohlavy a tiez mal taketo tahy, ale nikdy sa mi nestalo, ze by som sa s nim hodiny natahovala. proste som ho vzala za ruku a islo sa. a vycitil zo mna, ze proste mama povedala, tak to plati. podla mna ti chyba prave tato rodicovska istota (neboj, na zaciatku ju nikto z nas nema) a on je chytry, tak to vycitil a vie, ze "nemusi", lebo sa nic nestane. naozaj odporucam par sedeni s odbornickou, ktora ti povie, ako k nemu pristupit. ak nechces osobne, da sa aj online, len hladaj niekoho skuseneho s dobrymi referenciami.

lenka58
autor
16. máj 2025
@tanicka907

@lenka58 aj ked nie uplne chapem to, ako s nim mozete "bojovat" uz dva roky...si neviem ani predstavit nieco take s jednorocnym. Neviem si ani predstavit, ze uz dva roky s nim bojujes a este mas rok.
Kazdopadne v takychto pripadoch velmi pomahaju jasle, kedze (prepac, neuraz sa, toto pisem objektivne), ho ty nezvladas. Pomoze to vam obom. by si sa cudovala ake su deti ine a toto vsetko co pises v skolke robia a sa naucia.
Kamoska mala to iste - diagnositkovanu hyperaktivitu, pre dobro celej rodiny ho dala na pol dna a je z neho slusne vychovany 5 rocny chlapes, bez hyperaktivity ci inych diagnoz ako vsetci hovorili, jendoducho niektore deti su zivsie.

@tanicka907 áno súhlasím chceli sme ho dať do škôlky ale boli plné kapacity nezobrali a na súkromné sme nemali koruny... Preto dúfam že keď pôjde do škôlky medzi svojich tak to bude lepšie 🙂

deedol
16. máj 2025
@adreena

Mám 5 detí, z toho štyroch chlapcov. Z toho, ako si ho opísala v úvodnom príspevku, mne osobne pripadá ako úplne normálny dvoj-trojročný toddler. Úplne normálna faza, keď dieťa na všetko hovorí nie, zo všetkého robí hru, že mama nahanaj má, skúša, čo všetko je mama ochotná dovoliť. No ale ty si musíš uvedomiť, kto je tu rodič. On nemôže v troch rokoch predsa tebe rozkazovat, či ide spať alebo nejde spať. Na to si tu ty. To, z vzdoruje, je úplne normálne správanie dieťaťa v takom veku, to je typický toddlerovský vzdor. Musíš si uvedomiť a stanoviť, o čom sa vo vašej domácnosti diskutuje, a o čom nie. O tom, že o ôsmej sa ide spať s ním nebudem diskutovať. O tom, že si ma po príchode domov umyť ruky, s ním nebudem diskutovať. Ak mi utečie, ja ho chytím, vezmem na ruky a tak mu tie ruky umyjem. Ak sa nechce ísť obliecť do pyzama, tak ho chytím a oblečiem sama. Nebudem predsa trojročného toddlera prosikat, aby láskavo sa rozhodol ísť spať, to je nonsens. On si zvykol, že sa s tebou hrá. Čo si môže vyberať je napríklad: chceš si obliecť modré alebo zelené tričko (keď viem, že je na to citlivý a zvykne vystrajat, že také nechce, ale iné). Keď podávam zmrzlinu: chceš čokoládovú alebo jahodovú? Dávam dve možnosti, viac môže byť pre tento vek overstimulation. Ale chápeš, čo chcem povedať? Príchuť zmrzliny si môže vyberať, ale nie, o ktorej ide spať. Ty si musíš uvedomiť, o čom sa nediskutuje, lebo je to o zdraví, a na tom trvať, a nepristupit na jeho hru. On si môže vyberať farbu trička, akú chce pustiť rozprávku, akú knižku mu večer prečítaš. To sú voľby, na ktoré má v troch rokoch právo. Ale nie, či si umyje ruky po príchode domov. O tom sa nediskutuje, to jednoducho treba spraviť aj nasilu. Áno, dieťa je frustrované a dáva najavo hnev. Má na to právo. Ale my rodičia ho musíme naučiť zvládať frustráciu. Lebo veľa vecí v živote nebude po jeho. Keď mu dovolíš takto vyvádzať, aj v škole potom učiteľka povie, že ideme pracovať so zositom, a on co- povie že nie? Lebo mama bola zvyknutá ho tri hodiny prosiť, aby sa obliekol do pyžama? Nehľadajme všade diagnózy. Treba byť prísny, ale láskavý. Byť pokojný, trvať na svojom, rozhodnúť sa, ktoré veci mu dám na výber, a o ktorých nediskutujem a naučiť ho zvládať frustráciu a sklamanie. Dieťa potrebuje hranice.

a presne ako pise @adreena predo mnou, treba si urcit, ktore veci su proste dane a nediskutuje sa o nich. a takisto (ked uz pises o tom, co ste ho ucili) si treba povedat, co je zaklad (pri nastupe do skolky musi byt odplienkovany - s obliekanim pomahaju) a co je vedlajsie. a sustredit sa len na tych par veci.

taktotedanie
16. máj 2025
@lenka58

@taktotedanie to čo píšete vôbec není pravda že som stále niečo doňho hustila ... Neviem ako u vás ale u nás dieťa do škôlky nezoberú keď nevie sám chodiť na záchod a sa obliecť... Sťažuje sa tam že majú nároky ako pre 5 ročne deti ... Všetky čo sme tu sme matky ale pochopenie žiadne skúste sa nachvíľu vžiť do mňa ... A nevravte mi že vy ste v živote dieťa nič nenaučili len ste sa snim hrali ...

@lenka58 mam mladsie dieta a ide do skolky a veruze som sa len vacsinou hrala nie do neho hustila toto povedz toto a toto a toto
Najest a obliect sa vie primerane veku

lenka58
autor
16. máj 2025
@taktotedanie

@lenka58 mam mladsie dieta a ide do skolky a veruze som sa len vacsinou hrala nie do neho hustila toto povedz toto a toto a toto
Najest a obliect sa vie primerane veku

@adreena pekne napísané ďakujem 🙂 zo začiatku som to robila ako píšete že musí lebo sa to tak má umyť si ruky po príchode z vonka ale časom a mesiacmi stáleho hnevu, vrieskania som to vzdala a rezignovala... Ako písala vyššie ženy čo od neho chcem v troch rokoch a pod a potom keď nebude nič vedieť, učiteľke papulovat tak povedia že je nevychovany .. obdivujem v dobrom že máte toľko detí 🙂

adreena
16. máj 2025
@lenka58

@adreena pekne napísané ďakujem 🙂 zo začiatku som to robila ako píšete že musí lebo sa to tak má umyť si ruky po príchode z vonka ale časom a mesiacmi stáleho hnevu, vrieskania som to vzdala a rezignovala... Ako písala vyššie ženy čo od neho chcem v troch rokoch a pod a potom keď nebude nič vedieť, učiteľke papulovat tak povedia že je nevychovany .. obdivujem v dobrom že máte toľko detí 🙂

@lenka58 áno, je to náročné, chápem, že človek má chuť to vzdať a nechať, nech si robí, čo chce, lebo s ním nevladzes bojovať, ale o tom je to rodičovstvo, nesmieš to teraz vzdať, toto obdobie vzdoru nebude naveky, keď bude skolkar, hneď to bude iné, už bude rozumnejší, teraz je ešte skutočne v tom veku, že treba pevný, neoblomný a láskavý prístup, potom sa to to vráti stonásobne, keď bude starší.

lenka58
autor
16. máj 2025
@adreena

@lenka58 áno, je to náročné, chápem, že človek má chuť to vzdať a nechať, nech si robí, čo chce, lebo s ním nevladzes bojovať, ale o tom je to rodičovstvo, nesmieš to teraz vzdať, toto obdobie vzdoru nebude naveky, keď bude skolkar, hneď to bude iné, už bude rozumnejší, teraz je ešte skutočne v tom veku, že treba pevný, neoblomný a láskavý prístup, potom sa to to vráti stonásobne, keď bude starší.

@adreena ❤️

lenka58
autor
16. máj 2025
@deedol

podla toho, co pises, by som ti odporucila psychologicke poradenstvo - ako pracovat s tvojim dietatom. cize nie prenho, ale pre teba. lebo tuto na MK ti da kazdy milion rad a budes mat z toho v hlave len gulas, pripadne si povies, ze ved to robime a nezabera to. takmer kazde dieta ma obdobie vzdoru a povie ti, ze sa nejde prezliect alebo ze nejde do sprchy alebo nieco podobne, ale otazka je, ako na to reagujes. ako davas hranice. moj syn je teda riadne tvrdohlavy a tiez mal taketo tahy, ale nikdy sa mi nestalo, ze by som sa s nim hodiny natahovala. proste som ho vzala za ruku a islo sa. a vycitil zo mna, ze proste mama povedala, tak to plati. podla mna ti chyba prave tato rodicovska istota (neboj, na zaciatku ju nikto z nas nema) a on je chytry, tak to vycitil a vie, ze "nemusi", lebo sa nic nestane. naozaj odporucam par sedeni s odbornickou, ktora ti povie, ako k nemu pristupit. ak nechces osobne, da sa aj online, len hladaj niekoho skuseneho s dobrymi referenciami.

@deedol ďakujem skúsim

tiika
16. máj 2025

Ako píšu, obdobie vzdoru plus povaha. Je to o určení pravidiel, hranic, režimu. Vela súcitim, prajem silu a vela trpezlivosti. Zároveň skús pustit snahu o dokonalosť, svoj strach.
Zamysli sa niekedy, prečo nechce niečo robiť? Zdá sa mu to nudne, dlho to trvá, nejaké oblečenie je nepohodlne, potrebuje viac akcie, chce sa s tebou skôr zabavat a jasit, dostať tvoju pozornosť, nevidi v niečom význam, nechápe zmysel nejakej činnosti, chce sa presadiť a rozhodnut sam…?
Môžeš ho nechať viac pocítiť dôsledky, prežiť vlastnu skúsenosť , ísť von neobleceny (veci napr. do batohu, keď pochopi, že mu je zima). Mat režim, určite veci napr.rozprávka až potom ako bude v pyžame, umyje si zuby. Obedovať bude až potom, keď si umyje ruky. A pokial bude plakať, buď na to pripravená, s pokojom prijmi jeho nespokojnosť, že je hladný a nahnevaný, že si neurobila niečo, čo chcel.
Pomôcť môže vniesť do rutinnych veci viac zábavy, súťaženia, humoru, urobit ich veselsimi.
Ak sa beží schovať pod stôl namiesto obliekania, naozaj to môže brat ako príležitosť ku hre. Ty to môžeš na tu hru obrátiť a naoko sa veľmi hnevať a hromžit tak, aby z toho bola zábava. Deti sú radi, že maju nad dospelým aspoň na chvíľu pocit víťazstva, moci a pomáha im to zbavit sa frustrácie z toho, že cely deň musia počúvať rodičov. Nám to dosť pomohlo. Pozri:
https://www.lecivehrani.cz/priklady-lecivych-he...
https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/3003/je...

buducamama
16. máj 2025
@lenka58

@martul to není potom čo mi pasuje ale ja potrebujem radu a nie to čo mi píšete tipu nechaj ho to ako čo mám si sadnúť ku telke a nech si robí čo chce a do školky mi ho nezoberú lebo nebude vedieť ani sa prezliecť a pod. ??

@lenka58 nase ma 3,5 roka a same sa nevie prezliect. Natiahnut a vyzliect vie gatky, ponozky, teplaky, mikinu na zips, bundu oblecie s pomocou. Vie sa vyzut a obut.

fok
16. máj 2025

@lenka58 neporadím ti. Len že náš má 3roky a 2 mesiace a nedá sa s ním žiť 😀 nehovoriac o tom ako papuluje.
Verím, že aj toto raz prejde

gumkac19
16. máj 2025
@lenka58

@tanicka907 áno súhlasím chceli sme ho dať do škôlky ale boli plné kapacity nezobrali a na súkromné sme nemali koruny... Preto dúfam že keď pôjde do škôlky medzi svojich tak to bude lepšie 🙂

@lenka58 o upratovaní napr:
Prehľad od AI

+1
3-ročné dieťa si zatiaľ samo nezvládne upratať celú izbu, ale môže sa zúčastniť na upratovaní pod dohľadom rodiča. Môžu si napríklad pomôcť pri ukladaní hračiek do určených boxov alebo košov, alebo pri odkladání oblečenia na správne miesto. Je dôležité, aby deti videli, že aj rodičia si udržujú poriadok a aby boli pozitívnym príkladom.
Ako pomôcť 3-ročnému dieťaťu s upratovaním:
Vytvorte rutinu:
Dobre funguje, keď má dieťa určený čas, kedy si môže upratať hračky. Napríklad po hre alebo pred spaním.
Určite hračkám svoje miesto:
Pomôže to dieťaťu orientovať sa a ľahšie uložte hračky späť.
Použite vizuálne pomôcky:
Obrázky, ktoré označujú, kde sa hračky majú uložiť, môžu byť pre dieťa užitočné.
Upratuite spolu:
Pri upratovaní spolu s dieťaťom mu môžete ukázať, ako na to a pomôžete mu udržiavať motiváciu.
Buďte trpezliví:
Deťom môže trvať, kým sa naučia, ako upratovať, tak buďte trpezliví a povzbudzujte ich.
Chváľte a odmeňujte:
Za správne upratovanie môžete dieťa pochváliť a odmeniť napríklad na rôzne drobnosti.
Odstraňujte nepotrebné veci:
Ak má dieťa veľa hračiek, ktoré sa už nepoužívajú, je dobré ich vyradit. To pomôže zjednodušiť upratovanie.
Príklad je najlepší:
Ak dieťa vidí, že aj rodičia si udržujú poriadok, bude viac motivované robiť to isté.
Upratovanie s 3-ročným dieťaťom je skôr o spolupráci a učení sa ako o dokonalej čistote. Cieľom je pomôcť dieťaťu vyvinúť dobrý návyk a motivovať ho, aby si udržovalo poriadok.

u nás funguje takto: má ráno 3 podmienky - wc, zuby a obliecť sa a až tak sa môže začať hrať
A potom tiež funguje, že má dve možnosti a vyberie si napr : ideme von oblecies sa sám alebo ti mám pomôcť? A takým štýlom fungujeme

pomaranc24
17. máj 2025

Tiež má 3 roky a to s tým odchodom a schovávaním je úplne rovnaké. Je to proste obdobie vzdoru.
Najviac mi zaberá, keď poviem mladšiemu, že ber odrážadlo a ideme von bez Xx. Vtedy väčšinou vyletí. Ale obliecť ho musím ja na silu občas a to chodí od septembra do škôlky a tam s ním nie je najmenší problém :D
Doma sa proste nudí, všetko je už okukané.

Strana
z2