Ako zvládnuť trojročného škôlkara?
Baby poraďte mi prosím sme už s manželom zúfali 😪. Viem že deti nie sú cvičené opičky ako všade píšu ale niečo by vedieť mali... Syn má 3 roky už dva roky s ním bojujeme nejdem cikať, nejdem sa umyť, nejdem spať učím ho prezliekať dokým sa sám neprezlecie prejdú aj 3 hodiny 🙉, nechce sa učiť básničky, pesničky nič... Naučila som ho nejaké zvieratá po anglicky keď mu poviem ako sa volá mačka poviem nič, neviem proste nič nechce ... Nechce sa sám hrať ... Stále snim bojujem som už na pokraji síl je mi z toho do plaču 😪
Cim viac bojuje, tym dlhsie si uziva tvoju pozornost... mozno proste chce, aby si mu dala aj chvilu pokoj... v urcitom veku VELMI pomohli presypacie hodiny - mali sme minutove, 2-5-10 minutove a bolo to fajn... stacilo povedat, ze potrebujeme sa ist obliect a mas este 5-10 minut na hranie, tak ked presypacie hodiny skoncili, aj sami dosli, ze uz je cas... ale nevytrhavat z hry ci inej cinnosti kazdu sekundu nejakym "povelom" velmi vela deti toto tak nema rado v tom veku...
Cim viac bojuje, tym dlhsie si uziva tvoju pozornost... mozno proste chce, aby si mu dala aj chvilu pokoj... v urcitom veku VELMI pomohli presypacie hodiny - mali sme minutove, 2-5-10 minutove a bolo to fajn... stacilo povedat, ze potrebujeme sa ist obliect a mas este 5-10 minut na hranie, tak ked presypacie hodiny skoncili, aj sami dosli, ze uz je cas... ale nevytrhavat z hry ci inej cinnosti kazdu sekundu nejakym "povelom" velmi vela deti toto tak nema rado v tom veku...
@anjelicek26 u nás by presýpacie hodiny neobstáli ... Koľké razy som mu povedala dohraj sa a pôjdeme sa umyť ako vcera a čo on vozil sa na odrážadle smial sa chodil mi kyvat do sprchy a vedel že robí zle 😞 zobrala som ho prezliekla a išiel spať ..
@anjelicek26 u nás by presýpacie hodiny neobstáli ... Koľké razy som mu povedala dohraj sa a pôjdeme sa umyť ako vcera a čo on vozil sa na odrážadle smial sa chodil mi kyvat do sprchy a vedel že robí zle 😞 zobrala som ho prezliekla a išiel spať ..
@lenka58 ja by som ani ako dospela nevedela zanalyzovat vyraz "dohraj sa"... to je ako doupratuj, vzdy sa da pokracovat volakde 😂
Ja by som ho dala do škôlky lebo bude to len horšie
@janka_266 nie nechodí až budúci škôl.rok
@lenka58 no, lebo ste na neho dali naroky 5 rocneho dietata
( okej to cikanie primenrane veku) ale tak opicka naucena basnicky, pesnicky, zvierata po anglicky atd uz vidim ako si do neho denne hustila povedz toto povedz toto ideme sa ucit a stale dookola no ja sa necudujem, ze vas oboch ma dieta v pazi
@lenka58 no, lebo ste na neho dali naroky 5 rocneho dietata
( okej to cikanie primenrane veku) ale tak opicka naucena basnicky, pesnicky, zvierata po anglicky atd uz vidim ako si do neho denne hustila povedz toto povedz toto ideme sa ucit a stale dookola no ja sa necudujem, ze vas oboch ma dieta v pazi
@taktotedanie to čo píšete vôbec není pravda že som stále niečo doňho hustila ... Neviem ako u vás ale u nás dieťa do škôlky nezoberú keď nevie sám chodiť na záchod a sa obliecť... Sťažuje sa tam že majú nároky ako pre 5 ročne deti ... Všetky čo sme tu sme matky ale pochopenie žiadne skúste sa nachvíľu vžiť do mňa ... A nevravte mi že vy ste v živote dieťa nič nenaučili len ste sa snim hrali ...
@lenka58 Tak mas dieta, ktore nie je od prirody poslusne. Je to typ povahy a ma aj svoje vyhody. Take deti sa velmi nechcu ucit basnicky, pesnicky a potom ich recitovat a spievat. Moj syn 5r v zivote nepovedal basnicku, pesnicky ma rad, ale vacsinou si vymysli vlastne slova a jedine tak zaspieva 🙂 Toto ma ale napriklad vobec netrapi, naco by mal vediet basnicky.
Na mojho zaberie niekedy vysvetlovanie. Je velmi inteligentny, takze niekedy rozumom uzna moje dovody a prestane protestovat. Velakrat ale sa musim vyhrazat - ak sa neoblecies do vtedy a vtedy, pojdes von holy, ak nezacnes upratovat, tak ja si do 15 minut idem uz lahnut, lebo mam toho dost, a nebudem ti pomahat. A podobne.
Aj v skolke si casto robi po svojom, nejde s davom, vymysla vlastne postupy. Je proste taky typ, ale ja som aj rada, v dospelosti to nebude na skodu, ze nebude lahko ovplyvnitelny a poslusny. Ale nervy s tym niekedy su.
@lenka58 Pre boha živého, chlapec má 3 roky a vy už 2 roky s ním bojujete. Dajte mu pokoj a nechajte ho. Naučil by sa všetko, ale postupne ako by mu dozrieval mozog.
Áno robíte z neho cvičenú opicu, čo má robiť všetko na povel a ako vy chcete.
@martul píšete tu ako keby som ho týrala od rána do večera že ho mám nechať tak a pod. To ste vy ...druhá stránka žien bože to už má 3 roky a on nevie sa obliecť, chodiť sám na záchod doma sa mu určite nevenujú ... Tak milá pani ktorú stránku mám si vybrať a povedať si že oni sú tie blbe
@lenka58 Tak mas dieta, ktore nie je od prirody poslusne. Je to typ povahy a ma aj svoje vyhody. Take deti sa velmi nechcu ucit basnicky, pesnicky a potom ich recitovat a spievat. Moj syn 5r v zivote nepovedal basnicku, pesnicky ma rad, ale vacsinou si vymysli vlastne slova a jedine tak zaspieva 🙂 Toto ma ale napriklad vobec netrapi, naco by mal vediet basnicky.
Na mojho zaberie niekedy vysvetlovanie. Je velmi inteligentny, takze niekedy rozumom uzna moje dovody a prestane protestovat. Velakrat ale sa musim vyhrazat - ak sa neoblecies do vtedy a vtedy, pojdes von holy, ak nezacnes upratovat, tak ja si do 15 minut idem uz lahnut, lebo mam toho dost, a nebudem ti pomahat. A podobne.
Aj v skolke si casto robi po svojom, nejde s davom, vymysla vlastne postupy. Je proste taky typ, ale ja som aj rada, v dospelosti to nebude na skodu, ze nebude lahko ovplyvnitelny a poslusny. Ale nervy s tym niekedy su.
@marianarem ďakujem, že to niekto chápe 🫶 básničky a také veci som už dávno vzdala... Len základné veci chcem od neho ako cikať, obliecť, upratať si izbu keď sa dohrá ale nejde to a neplatí naňho že pôjde holý von ako vy píšete ... Nenašla som nič či jedenie, či hračka ... Čo by naňho zabralo ...milujem ho len je unavený odkedy sa naučil chodiť bojujeme a ešte k tomu je hyperaktívny ...
@martul píšete tu ako keby som ho týrala od rána do večera že ho mám nechať tak a pod. To ste vy ...druhá stránka žien bože to už má 3 roky a on nevie sa obliecť, chodiť sám na záchod doma sa mu určite nevenujú ... Tak milá pani ktorú stránku mám si vybrať a povedať si že oni sú tie blbe
@lenka58 Co povedala pediatricka na 3 rocnej preventivke? Tam zvladol pokyny? Povedala si jej o tom s cim doma bojujete?
Tak mas akcne dieta, co potrebuje pohyb, uplne ine aktivity, ake chces od neho ty... to neznamena, ze robis niekde chybu, len nie kazde dieta vies napchat do vyvojovych tabuliek...
@marianarem ďakujem, že to niekto chápe 🫶 básničky a také veci som už dávno vzdala... Len základné veci chcem od neho ako cikať, obliecť, upratať si izbu keď sa dohrá ale nejde to a neplatí naňho že pôjde holý von ako vy píšete ... Nenašla som nič či jedenie, či hračka ... Čo by naňho zabralo ...milujem ho len je unavený odkedy sa naučil chodiť bojujeme a ešte k tomu je hyperaktívny ...
@lenka58 Hyperaktivitu ma riadne diagnostikovanu? Ci len ty si si to tak nazvala?
@lenka58 načo si sem potom písala? Sprav tak ako tebe vyhovuje, ty si jeho matka a hotovo. Zbytočná téma. Kto ti nenapíše tak ako ti pasuje tak je problém.
@lenka58 načo si sem potom písala? Sprav tak ako tebe vyhovuje, ty si jeho matka a hotovo. Zbytočná téma. Kto ti nenapíše tak ako ti pasuje tak je problém.
@martul to není potom čo mi pasuje ale ja potrebujem radu a nie to čo mi píšete tipu nechaj ho to ako čo mám si sadnúť ku telke a nech si robí čo chce a do školky mi ho nezoberú lebo nebude vedieť ani sa prezliecť a pod. ??
@martul napísala sem preto aby dostala normálnu radu a nie mudrlantske oprskle reči dokonalých materi ktoré sú expertkami na výchovu akéhokoľvek dieťaťa. Verím ze v normálnom život nie si taká oprskla ako tu anonymne na internete ;) (aspoň dufam) ale tak typicky MK, keď riešiš decko zle je, keď neriešiš zanedbávas výchovu, keď to vyhovuje majú byt deti samostatne keď nevyhovuje je to decko tak co od neho chceš
@lenka58 Skus presnejsie popisat to obliekanie napr. ako vyzera. Moj nie je hyperaktivny, ale nejaky ten problem s pozornostou ma. Obliekanie ho nebavi, takze lahko strati pri nom pozornost a ked na chvilu odidem, tak pridem, jeden rukav obleceny, druhy visi a maly sa hra s plastelinou 🙂 V com je presne problem u vas?
@martul to není potom čo mi pasuje ale ja potrebujem radu a nie to čo mi píšete tipu nechaj ho to ako čo mám si sadnúť ku telke a nech si robí čo chce a do školky mi ho nezoberú lebo nebude vedieť ani sa prezliecť a pod. ??
@lenka58 Tak ja ti neviem holka, tú najpodstatnejšiu vec si akosi zabudla napísať. Nemyslíš, že to je dosť podstatné, že má už diagnostiku spravenú a že to už riešite s lekármi?!
@lenka58 Tak ja ti neviem holka, tú najpodstatnejšiu vec si akosi zabudla napísať. Nemyslíš, že to je dosť podstatné, že má už diagnostiku spravenú a že to už riešite s lekármi?!
@martul poviem mu Maťko ideme von ideme sa obliecť a on ako odpoviem uteká cez celý dom a skova sa pod stôl a povie že nejde ... Tak čakám kým príde sám netlačil na neho a poviem pod oblečiem sa a on nie.. poviem tak nepôjdeme von hrať sa na ihrisko keď nebudeš prezlečený a on nevadí a takto dookola aj dve hodiny a tak sme nakoniec doma lebo naňho netlačil a nudí sa a robí zle 😞
@lenka58 dcéra má 7 a tiež nič nechce 😂 ehm, no ale teda, čím viac tlačíte na pílu, tým viac nebude chcieť.. takto to funguje.. u nás funguje, keď sa tvárime, že nás dana vec/činnosť nezaujíma, potom sa to dieťa naše rozhýbe 🤷
A nútiť recitovať básničky a neviem čo, to by som ani ja nespolupracovala..
@martul poviem mu Maťko ideme von ideme sa obliecť a on ako odpoviem uteká cez celý dom a skova sa pod stôl a povie že nejde ... Tak čakám kým príde sám netlačil na neho a poviem pod oblečiem sa a on nie.. poviem tak nepôjdeme von hrať sa na ihrisko keď nebudeš prezlečený a on nevadí a takto dookola aj dve hodiny a tak sme nakoniec doma lebo naňho netlačil a nudí sa a robí zle 😞
@lenka58 Kamoška to takto mala s dcérou, teraz už má 17 ale myslím, že je to stále rovnaké. Keď bola menšia chodila s ňou psychologičke, teraz už chodí len kamoška pre rady ako ju zvládať. Proste má odmalička svoj rozum a nepohne s ňou nikto. Buď neišla vôbec do škôlky, alebo išla v pyžame, bolo aj také obdobie, že namiesto toho aby poslúchla tak sa rozbehla hlavou proti stene lebo už nevedela ako vzdorovať rodičom. Dokonca mala aj nejaké lieky predpísané.
Asi bude najlepšie len chodiť k odborníkom, ale aj vy aby ste vedeli ,,ako na také dieťa".
@lenka58 aj ked nie uplne chapem to, ako s nim mozete "bojovat" uz dva roky...si neviem ani predstavit nieco take s jednorocnym. Neviem si ani predstavit, ze uz dva roky s nim bojujes a este mas rok.
Kazdopadne v takychto pripadoch velmi pomahaju jasle, kedze (prepac, neuraz sa, toto pisem objektivne), ho ty nezvladas. Pomoze to vam obom. by si sa cudovala ake su deti ine a toto vsetko co pises v skolke robia a sa naucia.
Kamoska mala to iste - diagnositkovanu hyperaktivitu, pre dobro celej rodiny ho dala na pol dna a je z neho slusne vychovany 5 rocny chlapes, bez hyperaktivity ci inych diagnoz ako vsetci hovorili, jendoducho niektore deti su zivsie.
@lenka58 Tiez by som ho po prvom schovani nechala a povedala, ze idem si teda robit svoje, a robila si svoje.

Aby to nebolo tak ze zistil ze ked "nechce" tak ma od mamy plnu pozornost a svet sa vtedy toci okolo neho.....