Aký dojem máte z mladých učiteliek v škôlkach?
Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?
@aurora33 ty si stojis na kabli? Ma ihrisku som bola ja!!!! Nikto cudzi mi to nehovoril!!!!! A odpovedz na moju otazku lebo mas len silacke reci a ked si v uzkych zmenis temu
Jezin ty si tupá. Prečo stále splietas ihrisko so škôlkou? Či u vas sa deti vzdelávajú na ihrisku? 😅😂
@aurora33 ano, uplne logicky maju na nete skolky info, ze deti hodinu denne sedia pri rozpravkach a netvoria. a uplne logicky maju na nete skolky info, ze staci, ze zafukne a uz ucitelky s detmi nevylezu von. a uplne logicky maju na nete skolky info, ze ako je pol rok dlhy skolka neorganizuje pre deti ziaden vylet. omyl, toto sa oficialne nedozvies. a ludi, kt. poznas a doverujes im sa mozes pytat tak akurat v nejakom malom meste, alebo vacsej dedine. v KE je cez 60 materskych skol, nie je mozne, aby si poznala matky, ktore maju dieta v kazdej skolke. ak byvas na jednom konci mesta a kvoli praci nosis dieta na opacny koniec mesta, tak na 99% na tom opacnom konci nikoho nepoznas, pretoze tam nemas ziadne vazby. takze ano, zistujes uplne logicky info na nete v roznych skupinach. ja som sa trebars o roznych skolkach tu na MK v KE dozvedela info, ktore sa mi potom potvrdili aj vo fb skupine a teraz, co chodi mala do skolky sa mi to potvrdilo aj od samotnych uciteliek. vo velkej vacsine prispevkov s tebou suhlasim, ale toto co pises v tejto teme fakt su total nezmysly.
@aurora33 sak lebo ty to vytahujes. Boze ty si kreatura. Koncim uz
@matkahelka oki, rozumiem o čo ti ide. Fajn.
@matkahelka a su to ake skolky? Statne vsetko? Zaradene do systemu? Alebo detske centra? Lebo poznam vela odkladarni. Ako skolku robi skolkou v prvom rade vedenie a potom personal. Aj keby maju 20 rocne baby tam. Ale niekto musi nad nimi stat a makat s nimi. Mne sefka chodila na hospity. Normalne dosla na ranny kruh, alebo inu aktivitu. A neskor dala odozvu.
@matkahelka tak ich dat na inspekciu, akoze rodic moze dost vela. Len to nerobia, lebo co potom. Ale realne moze dat podnet na inspekciu.
@kiki68 prosim ta nebud smiesna. poslat inspekciu do skolky? a ta inspekcia bude z akej institucie? a pochybenie bude akeho charakteru? ze deti cumia na rozpravky? to je pochybenie? ze ucitelkam sa nechce ist vonku? to je ake pochybenie? ze netvoria s detmi? to je ake pochybenie? ze za polroka detom nezorganizuju jeden trapny vylet do zoo? to je ake pochybenie? vsak vo vacsine skolok dozoruju na deti (alebo minimalne zastupuju) aj riaditelky. nic z toho nie je porusenim skolskeho poriadku, tak co bude ta akoze inspekcia kontrolovat. a mimochodom, vacsina rodicov ma total na haku, co ich deti v skolke pocas dna robia ci nerobia, pre rodicov je hlavne, aby bolo skolne cim nizsie a hlavne, ze su deti pod dozorom. preto som tu v x prispevkoch pisala, ze neexistuje nic take, ako pevne dane, co ucitelky s detmi maju/musia robit. nie je na to zakon, smernica, nic. nejake odporucanie ma nulovu vahu a ucitelky si robia vlastny program. v prispevkoch to tu baby tiez pisu. jedna ucitelka s detmi tvori, jedna zapne rozpravku. jedna hra na klaviri a uci deti spievat, ina si sedi ako kvoka a deti pol dna stravia skladanim kociek. ja som si teraz dala extra zalezat pri vybere skolky a aj v tychto prispevkoch, aj v inych, aj ked to porovnavam s tym, co hovoria kamosky, moja dcera ma topkove ucitelky.
@matkahelka no nam poslali za konkretne to, ze nejaky eko aktivista nesuhlasil s tym, ze deti sa nespravne ucili aktivitu o jezkovi, ze ako nosi jablcka. Div sa svete, tak to inspekcia riesila a dali za pravdu tomu otcovi. Tiez som zazila, ze deti mali kutik na citanie a niekto to dal na inspekciu, ze sa tam deje sexualne podnietene nieco medzi detmi. Blbost, ale mali sme dve navstevy skrz toto
@matkahelka a od coho mas statny program pre vzdelavanie v MS? Ci myslis, ze na srandu kralikov? Dokonca dnes uz chcu rozdelit vzdelavanie tak, ze bude typ studia pre 0-3 a potom 3-6. Ak to uz nie je. Ale mame jasne definovane, ze co sa ma a nema robit. Ano, musis vyuzivat digital technologie, ale to nie je nechat deti pozerat pol dna. Neviem, u nas sme mali rodicov, co do detailu vyzvedali, vsetko si fotili. A to nie v jednej skolke. Dnes mad dve kategorie rodicov “ bud ich to netrapi, alebo trapi extremne “. Nase vedenie bolo vzdy proti tomu pozeraniu, ze to jednak zle vyzera pred rodicom a potom mnohe maju doma iba pozeranie tabletu do vecera. A hlavne tie deti si nekludne, ich mozog ma pozerat 15 min a dost. Neviem kde si nechavas vzdelavat dieta, ale hladala by som ine zariadenie. Ja to vidim hned ako profi, otvorim dvere a vidim co robia. Ako odkopala by som ich do 5 minut pocas obhliadky.
@kiki68 uplne zbytocne tu budeme polemizovat nad nesmrtelnostou chrusta. proste je rozdiel v skolkach - pristup a pristup. niektore ucitelky beru svoje povolanie len ako formu vyplaty a niektore svojim povolanim tak ziju, ze to maju ako poslanie. v nasej skolke sa rozpravky nezapnu ako je rok dlhy. vonku sa chodi aj po dazdi. ak len poprcha, idu deti v prsiplastoch na prechadzku, ak leje, maju zastreseny priestor a tam sa hraju, kreslia si. kazdy jeden den sa im meni nastenka z toho, co pocas dna tvorili. pesnicky a basnicky, okolo ktorych sa tu ztrhla taka kontroverzna debata, su u nas takou samozrejmostou, ze by mi ani nenapadlo sa nad tym zamyslat. velmi by som musela ratat, kolko sa toho dcera od septembra naucila. nie nutene, ale prirodzene tym, ze im spievaju a recituju ucitelky. pred spankom sa citaju rozpravky, funguje demokracia- hlasuju si deti, aku rozpravku chcu. samozrejme primerane veku (2.5- 3roky) "pracuju", t.j. kreslia obluky, ciary, vlnovky. od septembra mali sarkaniadu, tyzdnovy kurz korculovania, boli v zoo, v lese na gastany, 2x boli na farme - raz sa vozili na ponikoch a raz boli pozerat ako sa krmia zvieratka, mali nocne spanie v skolke, mali vystupenie pre starych rodicov k oktobru- mesiacu ucty k starsim, snad som na nic nezabudla. ked sa bavim s kamaratkami a pytala som sa ich, co z toho mali oni- tak zhola nic. ja som s nasimi ucitelkami, ich pristupom a aktivitami nadmieru spokojna. ako som pisala, su to panie 50 plus, kt. ocividne nechyba ani chut, ani energia. kamosky maju paradoxne deti v skolkach, kde su ucitelky mlade a im ocividne chyba aj chut, aj energia. ked niekto nieco navrhnol, co by s tymi detmi mohli, ucitelky to v okamihu zrusili, s odovodnenim "ach, no podte si vy vyskusat ake je to ist s 25 detmi niekam." alebo "ach, no s tymi malymi detmi sa fakt nic neda." pre mna na smiech, aj na plac zaroven, kedze v nasej skolke sa zjavne da. u nas je rodicko kazdy mesiac a zacina sa slovami "co vam prekaza, co mame zmenit, ake navrhy na vylety pre deti mate". ucitelky vytvorili na fb sukromnu skupinu, kazdy den pocas dna pridavaju foto ci kratke videa deti z beznych aktivit pocas dna, co deti robia, ci pocas spanku, ci pocas hier vonku, ci pocas jedenia. nakupili si na sheine milion triciek, obe ucitelky rovnake s roznymi rozpravkovymi motyvmi a kazdy den si menia tricka. malickost, ale pre deti velmi mile. este len rano vstupuju do triedy a uz kricia, ze pani ucitelka ma dnes na tricku mamu kacku a kaciatka a pod.
@matkahelka u nas je rodicko kazdy mesiac a zacina sa slovami "co vam prekaza, co mame zmenit, ake navrhy na vylety pre deti mate" to je prosim ta nahradna starostlivost alebo skolka? ZASNEM!! Normalne mi je na grcanie ked vidím ako rodicia riadia školky...Ani to nebudem dalej rozpitvavat
@klara1205 Keby len škôlky. Rodič riadi všetko. Otrasná doba.
Nebudem sa vyjadrovať ku všetkému, lebo mi naozaj rozum zastáva z toho, čo niektorí ľudia riešia. Ja neviem, či toto je špecifikum Slovenska, že každý je odborník na všetko a presne vie, čo a ako majú tí druhí robiť, ale je to do plaču, tá nekonečná ufrflanosť. Tie učiteľky by tiež možno hneď zhodnotili tvoju dokonalú výchovu. Nuž ale k veci. Ak by si chcela dať ucitelkam v škôlke ako podmienku hru na hudobný nástroj, už naozaj nebude mať kto učiť. Avšak moje deti (ktoré na rozdiel od tvojich do tej škôlky aj chodili, čiže som si tam zažila x rokov s rôznymi učiteľkami) mali jednu jedinú učiteľku, ktorá hrala na klavíri. A zároveň to bola najhnusnejšia osoba, ktorá tam pracovala. Moje deti si nepamätajú jej hru na klavír, pamätajú si ako po deťoch vrieskala. Takže je fajn, že máš nejaké predstavy a priority, ale skúsenosť ti ich preverí. Veľa šťastia.
@klara1205 kazdy to pochopi inak. nikto nic neriadi, je to o tom, aby tam boli deti spokojne, aby boli rodicia spokojni. nase ucitelky tvrdia, ze oni su tu pre nas a nie my pre nich.
@matkahelka a kde vidim aby boli aj ucitelky spokojne? ci len takto jednostranne...Uz potom dava zmysel preco je toto povolanie tak dehonestované, ďakujem nemam k tomu co povedat...a nie, koncorocny darcek nezalepi ucitelom oci a usta pred tym co zazili cely rok v domnienke ze "oni tu boli pre vas"
Naozaj neviem kde sa vytratil rešpekt voči učiteľom, ktorí si to zaslúžia a prečo si ľudia myslia ako su tu všetci pre nich...či obchod,či učitelia, či ja neviem už kto...toto mi naozaj nejde do hlavy..Načo tu mam pre koho byť? Je to hadam moja povinnosť? Podľa mna keby v každom bola štipka ľudskosti ľudia by tu boli pre seba navzájom a radi a nie preto že sa to od nich očakáva alebo je to ich povinnosť..Sme dopadli....No ozaj mám dosť
Pekný deň
@klara1205 obavam sa, ze ti nerozumiem. ako si vydedukovala, ze nase ucitelky spokojne nie su? u nas to urcite nie je o koncorocnom darceku. uplne rozumiem, ze tie menej schopne (az neschopne) ucitelky boli, ked vedia, ze existuju omnoho schopnejsie, ale v tomto smere staci len chciet a nevyhovarat sa, ako sa nic neda. mozem ti garantovat, ze u nas si na rodicku nikto ani nepipne, aby mal nejake poziadavky, ci negativa. nase ucitelky uz jednu generaciu deti vychovali a uplne rovnako fungovali aj pred 30 rokmi. mam 16 rocnu dceru, ktora ked stretne ucitelku na opacnom konci kauflandu, tak k nej uteka ako o zivot, aby ju vystiskala. neviem kolko deti sa bude tlacit k dnesnym mladym ucitelkam o 13 rokov. aj tebe pekny den.
@matkahelka ale je to tak aj u starších učiteliek, mala som kolegynu ktorá už bola na dôchodku a učila ďalej a jej metódy boli hrozné, bola vyhorená, deti za trest zatvárala do kúpelne/toalety kým sa neukľudnili,kričala, pohlavky dávala a za tou tiež deti moc neutekajú..Ono je to o človeku nie o veku...mne stačí že keď som ako 20 ročná začínala a mala som tie prvé deti tak do dnes ma spoznávajú keď sa stretneme, vystískame sa a to sú teraz 14-15 r puberťáci, skrátka snažím sa správať k deťom tak aby som ich aj naučila aj bola priateľská aj mala autoritu.deťom nemusíš dávať veľa stačí keď sa správaš normálne a oni sa pridajú..
U nás v škôlke to vnímam tak, že mladé pani učiteľky sú prísnejšie ako tie staršie, teda musia sa viac namáhať, aby také boli, pretože tie staršie pani učiteľky vzbudzujú prirodzene rešpekt. Inak im nemôžem nič vytknúť, svoju profesiu majú rady, deťom sa venovali, ľúbili ich, vedeli poľutovať, ale aj spravodlivo vyhrešiť. Vždy ich krásne pripravili na besiedky. A keď bol nejaký problém, tak s citom to s nami riešili.
Pre mňa bolo rozhodujúce, že deti chodia radi do škôlky..❤️.
@klara1205 ok, uzavrieme to. ja vo svojom okoli som nepocula od kamosiek o mladych ucitelkach nic pozitivne. ked je park 500m od skolky a ucitelky nie su detom schopne urobit zmenu v dennej rutine a ist si s nimi nazbierat gastany, ale namiesto toho povedia rodicom, aby doniesli do skolky na tvorenie gastany, to uz ani neviem ako nazvat. lebo toto je to povestne, kedy staci malo. len treba chciet. a zial nechce sa...
@vespertine hra na hudobny nastroj nie je moja podmienka ani vymysel ale pokial viem uci sa to na skole a myslim ze su z toho aj skusky.
@matkahelka u nás je to úplne naopak. Mladé sú mile, aktívne, stále niečo vymýšľajú. Takže je to zaujímavé. Zrejme to skôr záleží od človeka. Vôbec to nie je pravidlo, ako píšeš ty s autorkou.
Autorka ano je to dokonca maturitny predmet- hra na hudobny nastroj
Ja mam s mladsimi iba vybornu skusenost. Su laskave a da sa snimi dobre porozpravat.
Pri starsej ucitelke v statnej skolke, som sa prave stretla s aroganciou a viac krat som ju prichytila, ze klame. Ked neohlasila uraz a este sa na mna
oborila, ze nemoze ustrazit vsetky deti.. starsi syn zmenil skolku.
@kiki68 robíš v at v škôlke? Aki to tam funguje? V západnom de nemas osnovy také detailné neodovzdavas plány. Vsetky deti nemusia sediet za stolom a niečo tvoriť ale ucitelka vola k stolu deti a pýta sa ci chcú. Deti rozhodujú skoro o vsetkom
Len? Máš vôbec potuchy, koľko námahy stojí za tým urobiť prípravu na zamestnanie do MŠ, príp. naučiť deti báseň? Popritom máš v triede 15 detí, každé iné.
To, že dieťa príde domov a nevie tú, či onú básničku, neznamená, že sa ju neučili. Mnohokrát sa stačí dieťaťu venovať aj doma, keďže veľa vecí MŠ nenaučí a ani nevie naučiť.
Neviem, ale keď chodil syn do MŠ, tak sa im učiteľky venovali aj počas prechádzky, nikdy to nebola iba prechádzka.
U mňa bolo jedno, či mladá, či stará, každá mala iné pozitíva a iné negatíva. Sme ľudia.
@lapersefona uz nie, ale robila som. Mam od toho pauzu ( mensie dieta ) a nechcem aby stradalo. U nas sa odovzdaval plan, detailne rozpisy, tiez nam robilli hospitacie. Len ten system aktivit bol iny. Cize sa rozdelila skupina na dve a kazda robila nieco ine. Okrem ranneho a poobedneho kruhu. Ale toto moze mat tiez skolka rozne. Hoci vidim ako ucitelky syna vlacia kopec dokumentacie. Ako my sme mali vzdy separatne hodiny na pripravu z prac casu a museli sme to naozaj vyuzit. Casto som sedela dve hodiny s kolegynou v kancli a riesili sme, ze co a ako. My sme mali hroznu sefku a raz nam vyskrtala polovicu planu asi vsetkym skupinam. Ale to uz mozes mat ludsky stastie na cloveka. Ako lepsie sa mi robili plany pri sefke v Bratislave. My sme mali v Rakusku spracovane temy a nosnu temu z ministerstva na dany rok. A kazdy mesiac sa to podla toho vykazovalo. Ta nosna tema musela byt vzdy pritomna.

@matkahelka a ešte niečo, na nete sa o škôlkach školách a ich programe, úspechoch v súťažiach dozvieš všetko. A je rozdiel pýtať sa ľudí, ktorých poznas a dôverujes im a nie len tak kadekoho vonku. Takže ja som si to zisťovala takto.
Ale keď ai pozrieš autorkin pôvodný príspevok, tak toto čo riešime teraz je oproti začiatku niečo úplne iné. O recenzii tam nepadlo ani slovo.