icon

Alkohol na školských akciách

vreckova
19. jún 2018

Milé mamičky, prípadne pani učiteľky,
chcem sa spýtať na váš názor, resp. o podelenie sa so skúsenosťami, ako sa to robí v iných škôlkach. V našej sa totiž v poslednej dobe vyskytol taký, pre mňa naozaj zvláštny úkaz, a to podávanie alkoholických nápojov na podujatiach pripravených v rámci škôlky. Ale samozrejme nie deťom, ale rodičom. Boli Vianoce, na besiedke sa rodičom podával alkoholický punč, mali sme deň rodiny a k dispozícii bolo čapované pivo, ideme mať rozlúčku predškolákov so škôlkou a zase si poniektorí zmysleli, že sa tam bude podávať aj šampanské rodičom a samozrejme bude tam aj pivo. Vsetko to boli akcie na pode skolky, ale teda boli uz mimo vyucovania (a to bol aj protiargument). Ja som sa odvážila mať výhradu a bola som šokovaná, aká spŕška kritiky sa zniesla na moju "stredovekú" poznámku. A bolo mi veľmi smutno, ked tam jedna mamicka zahlasila, ze jej manzel sa bude ako prve pytat na to, ci tam bude pivo, inak vraj by asi ani nesiel. Takze on tam ide kvoli pivu, nie kvoli dietatu? Bud som naozaj zo stredoveku, alebo som "iná, divná a nejdem s dobou", ale ja s tým mám obrovský problém. Keby to bolo mimo areálu skolky, tak by som to este ako - tak prehryzla, ale na pode skolky mi to pride absolutne nevhodne. Tak ako? Som naozaj "sam vojak v poli", alebo...? Poprosim vas o vase nazory, skúsenosti. Pani ucitelky, mate to nejak osetrené v rámci vasich skolskych poriadkov? Dakujem.

kahanikova
19. jún 2018

@eliska13 😂😂😂preboha a striptérky tam náhodou nebudú mať.. však čo preháňate, veď nič na jednom pive nie je, ovšem ak osoba, ktorá ho požije nebude šoférovať ale to je o inom.. nemoralizujte keď tam idete kvôli dieťaťu, tak čo sa zaujímate o to, aké nápoje sa tam podávajú.

kahanikova
19. jún 2018

@bielavila to dobehneš po pôrode neboj 😂

alex49
19. jún 2018

určite nie je v norme, že na školskej akcií, pre malé deti a ich rodičov sa bežne podáva alkohol. Najskôr na stužkovej je to v poriadku, tam sú dospelý ludia a nie malé deti. Doma si pite kedy chcete, ale nie v školskom zariadení 🙈
@kahanikova

sissy27
19. jún 2018

@vreckova máme na sídlisku nie jedno ihrisko, ktorého súčasťou je aj nejaký bufet a je tam dostupný aj alkohol. Normálne sme tam vždy chodili rovno zo škôlky s deťmi, partia rodičov, niekto pivko, niekto strik, niekto kofolu, deckám nanuky, keksíky, blbosti. Ja osobne nejak nevidím rozdiel v tom, z ktorej strany plota si niekto to pivo dá. A ak niekto išiel na besiedku len kvôli pivu, tak problém je ale že úplne inde ako v ponuke občerstvenia na škôlkarskej akcii. Je to možno netradičné, ale určite nie také tragické ako tu poniektoré z toho odpadávate.

lindusss2016
19. jún 2018

@sissy27 ja si v lete bezne dam radlera, ked som vonku s deckami. Jedno v kociku, druhe v satke a ja radler v ruke a to obe kojim. Samozrejme, dcera dvojrocna uz je zvedava, vsetko.chce ochutnat, ale bolo jej vysvetlene raz, ze toto nie a odvtedy nepyta. To pootom aby rodicia ani kavu nepili, sak aj z tej si moze dieta odpit. Suhlasim, ze sa tu z toho robi moralna drama. Ved tym detom nikto nemusi vysvetlovat, ze v punci je alkohol.

vreckova
autor
19. jún 2018

@kahanikova mozno preto, lebo detstvo som prezila s otcom, ktory mal k tomu pohariku trosku blizsie a odzila som si svoje... kto nezazil, nepochopi

fra
19. jún 2018

Nikdy som sa s tym nestretla a to mam už 3 zmaturované deti, jedine na stužkovej, ale to nie je poda školy. Tiež by som bola proti- rodičia deťom maju byt prikladom a pri takychto akciach nemožeme vedieť, či si všetci oteckovia tie svoje pohare s pivom budu stražiť a či sa z nich nejake deti nenapijú, ved asi všetci pozname pribehy z rodinnych oslav kde deti dopijali čo ostalo na stole .... napríklad moj švagor ako maly cca 4 ročny videl, ako rodičia popijaju s navštevou, našiel flašu od borovičky, nalial si a šups do seba ako videl u rodičov (bolo to na dalekom vychode, presne tam, kde nič nie je)... mal smolu, lebo vo flaši od borovičky mal otec riedidlo, okamžite ako to zistili bežali do nemocnice .... inak švagor je dosť čudný, ktohovie, možno to má z toho, žaludok mu sice vypumpovali ale aj tak .... nikdy nie je dobre, ked deti vidia, ako rodičia pijú alkohol- ak sa tomu niekto doma nevyhne, budiš, to je rodinna zaležitosť, ale škola a školka su take inštitucie, kde by toto nikomu nemalo ani len napadnúť....

zenaajmama
19. jún 2018

Podľa mňa to normálne nie je.Nesúhlasila by som tým určite.
Mňa tu už minule vypiskali maminky keď som napísala svoj názor na "každý deň 2-3pivá to nie je alkohol", myslím že toto je niečo podobné.Alkohol je niečo čo si dáme na oslave,na zábave občas k večery, alebo na uvoľnenie s mužom.Aby to bol bežný nápoj,bez ktorého nemôže byť ani akcia v škôlke to nie je v poriadku.(podla mňa)Dajú sa urobiť fajn limonády.

zenaajmama
19. jún 2018

@vreckova podobne.

kahanikova
19. jún 2018

@vreckova zažili aj iní 😉 ale tým, že teraz bude medzi nápojmi na besiedke víno sa to nijak neovplyvní, čiže stále nechápem význam tohto fóra 😀 i keď pobavilo

jana_eyre
19. jún 2018

nechapem co to tak.vztahovacne beriete na seba hned zeny.. tak ako alkohol nepatri do prace, nepatri ani do skoly ci skolky, nic viac ci menej..

ked niekto nevie vydrzat hodinu bez piva na skolkarskej akcii a ani by tam nesiel, asi ma problem.. a nie, ja som sa s tym nestretla, na skolkarskej akcii som sa isla pozriet na deti a ich vystupenie, decka si vypili dzus a ja som si dala svoju vodu..

vreckova
autor
19. jún 2018

@kahanikova zazila ste to aj vy? osobne? ak ano, tak o to viac sa cudujem...ale OK, kazdy to mozno zvlada inak. Niekto sa po vzore rodicov stane tiez alkoholik, niekto k tomu dostane odpor. Som ten druhy pripad. Ani ja nie som abstinent, len skratka rozhodne som proti tomu, aby sa alkohol podaval v skole ci skolke. Tak, ako si ho nenosime k lekarovi, na urady, do banky a do podobnych institucii. Či aj tam sa uz bezne chodi s pivom v ruke? Urcite pravidla by hadam este v tejto spolocnosti mohli platit. Co si kto robi v rodine, alebo za branami skoly je uz na nom, k tomu sa nemam pravo vyjadrovat.

vreckova
autor
19. jún 2018

@jana_eyre presne, jasne ...dakujem... nic viac som nechcela ... nerozumiem ludom, ktori sa zapajaju do fora len s umyslom urazat, zosmiesnovat a pod.... este raz vdaka

tomiholjubavi
19. jún 2018

ja som si najskor myslela, ze ide o niečo celkom iné...lebo ako ziacka si pamatam celu kopu alkoholu na všetkých školskych akciách, počnúc od vyssich tried druhého stupna, od vyletov, az po lyziarsky ...kazdu noc, co sme so skolou strávili niekde mimo domu boli vsetci studenti (az na par biflosov) ozratí 😅😅
ako ucitelka som potom bola na prášky, lebo nikdy sme žiadny chlast nikomu nenašli, ale aj tak sme vedeli, že ho isto majú 😅 a toto je podla mna problem...lebo ako ucitel mozes kontrolovat kolko chces, omladina si najde priestor na "degustáciu".

že podavajú v skôlke pivo je sice nezvycajne, ale podla mna to nie je materiál na škandál, alebo pohoršovanie sa. smutné je skôr to, že niektorí tam idú na pivo a nie na program, alebo že by bez piva vôbec nešli... ako baby písali, to je uz ale problem niekde inde.

sasesoe
19. jún 2018

@vreckova mne alkohol na oslavach nechyba a malokedy vypijem viac ako pripitok a na takuto skolslu akciu mi to pride vyslovene nevhodne.

zapka21
19. jún 2018

Ako sorry, ale materská škola je výchovno-vzdelávacia inštitúcia, na jej pôde by také niečo byť dovolené nemalo. Aby alkohol bol lakadlo, ze rodic pride podporit svoje vlastne dieta? To sa niekomu zda OK? Vadny svet.

janette321
20. jún 2018

u ľudí čo majú zodpovednosť za dieťa má byť tolerovaných 0% alkoholu ( ako pri šoférovaní ) . ked chce niekto piť , najprv nech si zaobstará dohľad na dieťa . dieťaťu sa hocikedy môže stať nejaký úraz . keby mi rodičia na pohotovosť doniesli dieťa a cítiť z nich chľast tak ja byť ten lekár volám políciu ... tú škôlku ani radšej nebudem komentovať ... a teraz mi obľúbenci alkoholu možno napíšu že z fľaše vína alebo z pár pív nie sú pod vplyvom a je to zdravé dať si za pohárik 😅

terezka1947
20. jún 2018

Nie si sam vojak v poli...ja mam jednu taku smusenost,kedy VIP oteckovia pokazili detom akciu v skolke tym,ze si svojvolne prinuesli pivo,pivaaaa...a tak to aj dopadlo,este dokonca to vyuctovali tak,ze sne sa in na tie piva mali zbierat,nastastie,ostatni dospelaci to brali ako akciu deti a pre deti
To mas o ludoch,bohuzial....moze to byt akcia,kde aj ucitelia priamo zakazu alkohol,ale niektori tvrdia,ze pivo je od smädu
Tiez som za to,ze alkohol na take akcie nepatri a ani sponzori skoly si ho dovolit nemozu,ci nemali vy?

janette321
20. jún 2018

inak teraz rozmýšľam nad tou škôlkou . či by som tam išla aj ja s mojím dieťaťom . keby sa tam stal nedajbože nejaký ten už spomínaný úraz a rozkrýklo by sa že učitelia a rodičia tam chľastali tak to je minimálne na hlavné správy a vyhadzov riaditeľky . to by bola aférka aj mesiac by tým slovensko žilo . a keby sa to stalo môjmu dieťaťu aj ked ja by som nepila tak si tú ostudu odnesiem za tých ochľastov zbytočne by som to mohla niekomu vysvetľovať ...

montemotherone
20. jún 2018

@vreckova nie si zo stredoveku, si na Slovensku ☹ Toto by mohla "upratať" riaditeľka školy. Nie všetko je len o tom že "si to odklepli rodičia". Škola je výchovná inštitúcia. Mala by byť (okrem iného) aj pôdou kde sa prezentujú tie "správne", zdravé, a pre ľudské telo prínosné potraviny, nápoje... U nás v meste je to tak, že ak sa v minulosti na pg. porade, kde boli len učiteľky s riaditeľkou (samozrejme po pracovnej dobe), aj vytiahla nejaká symbolická sedmička vína, teraz sa to už nerobí. Je veľký problém urobiť aj posedenie, ak má niektorá okrúhle výročie. Robí sa to s privretím všetkých očí... 😏

zyzu
20. jún 2018

@vreckova mam predškoláka a organizujeme aj menšiu rozlúčku,kde sa stretnú učiteľky,deti a my rodičia. O žiadnom alkohole na žiadnom predstavení alebo besiedke nebola nikdy reč. Tiež si myslím,že to do škôlky nepatrí. Myslím,že by som bola tiež proti.

wieruska1
20. jún 2018

@tomiholjubavi dakujem lebo prve co ma pri nadpise napadlo bol lyziarsky 7. trieda...... no nic to by bolo uz na inu temu a myslim ze autorku by rovnop porazilo ( nerypem, len teda fakt to bola divocina)
podla mna netreba robit problemy kde nie su, chapem, ze niekto to moze vnimat citlivejsie , ale kym ten alkohol nenukaju detom ...

majal
20. jún 2018

U nas tiez na besiedke robili alkoholický punč a na rozlúčke so skolkou sme mali aj víno, to trosku pre rodicov, bola to taka mala oslava, ono mas v podstate pravdu, nemalo by to tam byt ani podla mna. Napríklad deti to brali ako oslavu, my ked mame doma oslavu, tak normalne dospelí pijú lakohol, neviem ako je to u vas, my na tom nevidime nic az tak zle, ale samozrejme nic sa nema prehanat, nikto nie je opitý, alebo tak.

zenaajmama
20. jún 2018

Som si úplne istá že ak pôjdeš za riaditeľkou,a vyjadríš svoje pohoršenie tak to zatrhne.

pininka
20. jún 2018

Ja si tiez myslim ze je rozdiel ked je doma oslava a pije sa tam, ako ked v skolke sa dava pivo, vino a pod. Je to poda kde sa deti vzdelavaju a toto by tam nemalo byt. Zial z vlastnej skusenosti viem ako blizko maju niektore riaditelky aj ucitelky k alkoholu a celkom im to vyhovuje ked rodicia nieco take navrhnu. Neviem ako inde,ale my ked sme mali rozlucku tak po programe mali deti volnu zabavu a boli doslova vsade, cize ustriehnut ze si niekto nelogol z piva by bolo doslova nemozne. Pamatam si na prilad kedy dievcatku zhorela skoro cela tvar lebo si chcela zobrat kolacik cez zastup sviecok. Naco taketo uplne zbytocne nastrahy v skolke a skole. Jasne ze ked sme isli na vylet uz na druhom stupni, pasovali sme nejaky alkohol, ale to uz patri k veku a vtomto veku sme si to tak neuvedomovali. Ale zeby rodicia trvali na doneseni alkoholu,to opat nieco vypoveda o nasej spolocnosti. Sa potom necudujme,ze mame 13 rocne deti v liecebniach pre drogovo zavislych.

sense
20. jún 2018

Necitala som vsetky prispevky....ale u nas ak je akcia kde su deti - lampionovy sprievod, predsravenia,besiedky atd sa alkohol nepodava....ked bolo nieco ako "rodicovske" kde sa vypravalo o skolke/skole,ako funguje a baco idu prostriedky a potom bolo apero tak bolo vino,bolo to vecer a tam deti neboli....a nemyslim si ze je to zle ,schvalujem to....a je smutne ak sa rodic vyjadri ze ak nebude pivo/alkohol tak nepride...teraz bude skolsky fest na konci roka a na papieri je napisane len obcerstvenie a vecer grilovanie len vecer nesmu deti same tak je pravdepodobne ze ku grilovaniu bude aj nejake to pivo...a deti uz nema na starosti skola ale rodicia

vroni
20. jún 2018

@zenaajmama, ja som si dost ista, ze nie. Tu nejde o to, ze skolka “sama od seba“ ponuka alkohol, ale o to, ze pre niektorych je alkohol absolutna nutnost a skolka sa podvoli tlaku rodicov. My si tiez doma pripijame pri oslavach, dame si vecer pohar vina ci pivo alebo radlera pri grilovacke (deti nie). Ale su miesta, kde alkohol nema co hladat. Skola a skolka su rozhodne jednym z takych miest (popri praci alebo soferovani, napriklad). Nejde o to, ze by sa z deti hufne stali alkoholici, lebo uvidia cloveka s alkoholom v ruke. Ale podsuvame tym detom, ze bez alkoholu ani na krok, bez chlastu nie je ziadna zabava ani na detskom vystupeni a alkohol je super prostriedok na zahasenie smadu. Porovnavat to, ze pubertaci posuvaju hranice a skusaju, kam az mozu zajst, nuz, to je celkom ina salka kavy.

siska1313
20. jún 2018

Teda, z niektorých príspevkov som tu teda poriadne prekvapená. Za mňa: absolútne nesúhlasím s niečím takým, ako podávanie alkoholu, akéhokoľvek, na pôde školy, škôlky. A keby sa jednalo o našu škôlku, môžu si byť istí, že by som sa ozvala. Rozhodne nemienim dávať požehnanie pre takéto absolútne nevhodné správanie. Celkovo sa dnes ľudia benevolentne stavajú k takýmto veciam, veď cigaretka jedna neuškodí, pohár vína je zdravý a podobné kraviny. Takéto veci do škôlky rozhodne nepatria a som rada, že moje deti navštevujú škôlku, kde toto nikomu absolútne ani nenapadne. Asi by som mala problém zveriť svoje deti do takejto škôlky. A rozhodne mi nepríde úplne v poriadku ani to, keď ide mamička s dieťaťom na prechádzku, dieťa v nosiči a ona pivo v ruke. A čo ma najviac prekvapuje, že niektoré príspevky napísali matky.

zenaajmama
20. jún 2018

@vroni ja som si zas istá že áno.V interných predpisoch je celkom určite napísané že konzumácia alkoholu,fajčenie,atď je v budove a areáli škôlky zakázané.
Riaditeľka môže chcieť hrať na sympatie niektorých s takouto akciou,ale ak sa niekto vyslovene sťažuje,tak to zatrhne určite.Ja by som kľudne išla aj za zriaditelom (MÚ),a hrozila aj inspekciou.

dazdovka
20. jún 2018

Tiez som presvedcena, ze alkohol nema mat miesto na pode skolky/skoly. Ako, tieto akcie su na budovanie/posilnovanie vztahu rodicia-deti, rodicov navzajom a to sa da aj inteligentnejsie ako len spolocnou konzumaciou niecoho... Alkohol je unik z role rodica, nechapem, ze to povolili, kde beru istotu, ze sa tam nieco nezomelie, najma ked ako pise autorka, ze niektori rodicia by tam bez tohto ani nepachli, evidentne maju s alkoholom problem...