icon

Choré deti v škôlke

12. okt 2021

Ahoj baby, idem za vami po skusenosti,lebo u nás v škôlke sa mi to už nedá normálne, a ešte v tejto covid dobe, niesu decka v škôlke ani dva mesiace a synator je už tretí krát chorý, berie vitamíny, teraz mu dala dr aj imunoglukan. Lenže problém je ten ze u vás v škôlke sú večne choré deti a našim p. ucitelkam to očividne vôbec nevadí. Vo štvrtok mi maly hovoril ze "ten" a "ta" sú chorý, a od piatku uz aj náš snova sopli a kasle. Je to mala dedinská skolka a vždy ochorie od jedného minimálne polovička škôlky a rodicia ich tam takto normálne nosia. Ako to funguje u vás? Mne sa to nezdá ok aby som nosila choré dieťa do škôlky.

evkamotka
12. okt 2021

U nas v skolke nevolaju cez den, ale ak dieta ma nejake priznaky, poobede povedia rodicom a ocakavaju, ze na druhy den uz nepride.

Ja som na rd s mladsim a materska mi zatial nezatemnila mozog. Uplne chapem, ze sa neda byt off z prace kazdy treti tyzden na 10 dni kvoli soplu. Na druhej strane, toto by sa snad dalo vyriesit aj tym, ze sa budu rodicia striedat (aby nemeskala vzdy matka) a ako som citala vo vedlajsej diskusii, pri casto chorom dietati sa to da riesit tie 3 roky aj opatrovatelkou.

V lete chodil syn do nahradnej skolky, dostal tam sopel tak som ho nechala cely tyzden doma. Este mal maly dozvuk, ze si obcasne odkaslal zatecene, no infekcny davno nebol, soplavy nebol, teplotu nemal. Aj tak mi zavolali o 9 zo skolky nech po neho pridem, ze vraj kaslal. To mi tiez nepride ok ale zo strany ucitelky. Ved vedela ze bol tyzden+vikend doma, deti si po sopli odkasliavaju este aj 2t ale ked nesoplia atd... Ved nie su za 2 odkaslania infekcne

jaroe
12. okt 2021

Nerieš to. Posilňuj mu imunitu a vydrž.Male deti proste su soplave. Aj ja som si tým prešla, keďže som nepracovala, deti som vždy nechala hneď doma, doliecila, ale efekt žiaden. Aj tak mi znova po pár dňoch ochoreli. A priebeh choroby a jej trvanie bolo vždy rovnake, aj keď som aktívne "liečila" hneď od začiatku. Niekedy ochoreli aj cez prázdniny. Nema zmysel riešiť, kde a od koho čo chytili. Kebyže vtedy pracujem, asi by som si nemohla dovoliť dať do škôlky uplne "čisté" dieťa. Veď tie moje vykasliavali aj dva tyzdne! Žiadne teploty a komplikované zápaly to ale neboli. Aj moja teta pracujúca v škôlke mi tvrdila, že to neexistuje, aby v škôlke nebolo žiadne kaslajuce a soplave dieta. To by väčšina matiek vôbec nemohla chodiť do práce.

renab
12. okt 2021

Mne by ani doktorka OCRku na soplave dieta nedala. Takze neviem, kto by mi ospravedlnil neucast v praci.
A napr. u dcery v Spanielsku by sa dieta s beznym soplom neunuvali ani vysetrit, takze mamicky, ktore u nas chodia k lekarovi s beznym prechladnutim by si tam ani neskrtli.

jaroe
12. okt 2021

@wayway ano, je to náročné, podobne peklo som si zažila aj ja, tri deti choré bud naraz alebo na striedačku a s nimi aj ja. Cca týždeň z kazdeho mesiaca som sa cítila zdravo. Od septembra do mája, tuším 2 roky. Peklo. Ale ono treba len zaťať zuby a vydržať. Fakt je nereálne byť s každým soplom doma, bohužiaľ. Ani by to podľa mňa nepomohlo. My sme ochoreli aj mimo škôlky....

wayway
12. okt 2021

@jaroe suhlasim. Mne vadia zjavne chore deti v skolke, priesvitny soplik u cudzich deti neriesim.

jaroe
12. okt 2021

@nevenka len naozaj zdravé.....čo to je? Môj syn bol teraz dva týždne doma, v piatok som bola u lekárky, lebo treba papier na tak dlhú dobu, kaslal ešte, aj sopel vždy ráno neskutočný. Tak sa pýtam lekárky, či ho mám nechať doma aj tretí týždeň? Ona, že určite nie. Infekčný už nie je a kašeľ ešte môže byť. Tak čo teraz? Do školy išiel, možno si tiež náhodný okoloidúci pomyslel, že egoisticka mater posiela choré decko do školy....🙁

mima1
12. okt 2021

Mne to nevadi pokial tam niesu deti horuckove zelenosoplave a kaslajuce ako hrniec. Moj tiez ide aj ked ma sopel obyc priesvitne len tecuce. Uz ked kasle je doma.

dr_smajlik
12. okt 2021

Toto je podľa mňa v istom smere aj chyba systému. Je to taký kolotoč, pracujúce matky nechcú byť doma, lebo 1.klesne im príjem a dnes je mrte Slovákov v úveroch až po uši, 2.zamestnávatelia pozerajú na takéto prípady cez prsty, bezdetné kolegyne za ne zaskakujú a pod. Na druhej strane, dnes decko ak dá piesok do úst, niektoré hysterické matky béžia snáď na výplach žalúdka, aby chudatenko nedostalo lepru alebo čo.
Učiteľka by také dieťa nemala prevziať, okrem toho keby to bola korona tak by si ešte len vypočula... Ja som vždy deti riadne do liečila, ale chápem napr aj slobodné mam iný, že moc na výber nemajú. Skúš deťom podporiť imunitu, urobiť maximum pre ich zdravie a nestráca ť energiu bojom s veternými mlynmi. Chyba je niekde uprostred.

veroniq85
12. okt 2021

Inac mne celkovo z tychto diskusii vzdy pride ze sopel (teda okrem nejakeho extra zeleneho) sa povazuje za chorobu iba na slovensku a v okoli. Ako mnohe pisali v zahranici je to uplne bezne tam sa nikto nad tym ani nepozastavi. Ja mam znamu v Luxemburgu a tam do skolky sukromnej mohlo dieta este aj s atb. Ucitelky mu v skolke dali. Ale na SR sa aj mimo korony robi vzdy halo z kazdeho zasmrkania ci odkaslania. Je to rovnake ako u dospelych. Mnohi celu jesen ci zimu soplia a pokasliavaju a nikto sa nepozastavi nad tym ze do prace nemozu. Samozrejmne sa tu nebavime o horuckach, anginach, zapaloch priedusiek a podobne.

autor
12. okt 2021

@anjelicek26 precitaj si ešte raz co som napísala. Nieje choré cely rok jedno dieťa, je vždy chorý niekto iný, dajú ich do škôlky a vždy ochorie pol škôlky od nich. A keď je chorých pol triedy vtedy, kedy aj môj syn ,tak asi nemajú všetky slabú imunitu.

autor
12. okt 2021

@lujza123 aj keď celu noc kasle ako starý hrniec a ledva dýcha, ale horúčku nemá tak ôk dám ho do škôlky

autor
12. okt 2021

@belllinka nie niesom doma s mladším dieťaťom, a práve preto mi to už vadí, lebo sa tu v priebehu od 1. Septembra rozmohla tato choroba tretí krát, a tiež nemôžem byť stále doma s prace ale ved keď to je normálne zajtra ho aj ja zanesiem do škôlky

autor
12. okt 2021

@wayway asi tak, tiež sme toto zažili, a od kedy maly chodí do škôlky sme chorý každú chvíľu, a vidím ze nielen my je to mala dedina a vidím keď chodia ľudia usopleny po ulici co majú decka v škôlke. Dokonca mi s tejto škôlky doniesol maly v apríli aj COVID ktorý sme následne dostali celá rodina

ailiba
12. okt 2021

Nemyslím si, že by to učiteľkam nevadilo... Ale niektorí rodicia sú bohužiaľ veľmi nezodpovedni. Ale chápem, ja by som bola tiež na nervy, keby môj syn stále ochorel, lebo ma evidentne chorých spolužiakov. Ťažko s tým niečo spraviť... Poznám to dobre, ale nevyhadas sa.

beatta7
12. okt 2021

ono s tym fakt nemas co spravit, kedze podla mna to ma kazda skolka nadstavena inak. pocula som od kamosiek, ze do ich tried ani so soplikom dieta nesmie. niekde je to proste tak a inde naopak, no je pravda, ze je skoda, ak sa dieta nakazi v skolke od choreho kamarata

autor
12. okt 2021

@klip0 lenže túto to je každému očividne jedno

leonie35
12. okt 2021

Ahoj, uplne ta chapem, riesim ten isty "problem". Syncek (4.r) bol v septembri 2 x chory a uz teraz trpnem ako dlho vydrzi. Kym do skolky nechodil, bol chory raz do roka, ja chapem imunita dietata sa musi budovat, aj ked od jeho narodenia sa snazim o to aby ju mal co najlepsiu ( denne pobyt na cerstvom vzduchu, dostatok pohyby, pestra strava-ovocie a zelenina, atd. No mozem robit co chcem, davam mu vitamin C, D, sem tam B vitamin, ked ako aj ty pises, v skolke su chore deticky. A to nemyslim alergikov (sama mam alergiu a astmu), ale dieta, ktore da mamicka v satni vysmrkat, to dieta kasle tak, ze vykasliava bez zakrytia pusy uplne vsade. A bohuzial jedna sa ozaj o deti, ktorych mamky su na materskej s dalsimi detmi doma. Vcera som sa v satni opytala jednej mamicky, ci takto chore dieta dava do skolky, jej odpoved: ona "len" kasle..
Minule malo ine dieta "len" soplik, ale to, ze moje dieta po nakazeni ma z toho 3 dni teploty nad 38C, ze ochorie nasledne zvysok rodiny, to uz nezaujima nikoho. A hneva ma, ze ucitelky v MS (cest vynimkam) takto chore dieta rano prevezmu do skolky. To, ze zavolaju rodicom na obed, aby si prisli pre dieta, lebo je chore (viem to od syna) je uz neskoro, mali by tak urobit uz rano (sorry za moj vylev, ale toto ma ozaj vytaca) 🤷‍♀️

kittykat22
12. okt 2021

podla tejto diskusie uvidis, ktore matky davali/davaju do skolky chore dieta 😅 Ja som nikdy do skolky chore dieta nedavala. Ked je dieta chore, nema tam co hladat. Problem je, ze vela matiek pracuje, nemaju k dispozcii babku ani tetku a preto tam to dieta strcia za kazdu cenu. U nas v skolke mamicka davala do skolky dievcatko - nonstop chore. Tak od neho maminka chytila v zime meningokoka a z toho dostala meningokokovu encefalitidu. Jej manzel chytil hysak a prisiel vrieskat po ucitelkach v skolke, ze to je chyba skolky a deti, ze tam chodia chore 😅😅 njn, oni vlajkova lod chorych deti. No mamicka to prezila nakoniec ale je na invalidnom dochodku. Ono davat dieta do skolky je blbe, pretoze to dieta potom nosi domov vsetky mozne choroby na ktore nema dospely clovek imunitu a ani si ju nedokaze vybudovat. A niektorym sa to nepekne vrati.

anjelicek26
12. okt 2021

Ked mas pocit, ze je to "nenormalna jesenna chorobnost" a deti su tam s teplotou ci zelenym soplom a boh vie cim - ries to na rodicovskom... Ak ste nemali - poziadaj o to... toto je moznost komunikovat a riesit problem efektivne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bluka2
12. okt 2021

Podľa mňa bude mať spolok ešte päť krát a najneskôr vtedy ho tam začneš nechávať aj ty 😉

kittykat22
12. okt 2021

@elizabet173 moj syn uz nastastie nechodi do skolky a nemusim to riesit. ALe matky velmi radi tocia o tom kedy je a nie je dieta chore - ked ho tam chcu poslat. Velmi radi si to vykladaju po svojom. Ale akonahle dieta pride fakt chore tak su nasrane ze to prinieslo zo skolky 😅 problem totiz je, ze ked dieta ma sople a kasle tak nema dobru imunitu a chyta sa na neho vsetko mozne. A ucitelka fakt nema co robit ako behat za detmi aby sa vysmrkali do vreckovky. V triede maju 30 deti a su radi ze su radi. Nehovoria o tom, ze su casto chore od tych deti. A aby si bola v obraze, vela uciteliek konci v skolkach prave pre chronicke nadchy alebo problemy s usami alebo ocami. Pretoze tam maju nonstop chore deti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kikulienkadd
12. okt 2021

Ahoj,mladší syn je od septembra v štátnej škôlke a je stále chorý. 2dni v šk.-2 týždne doma, 4 dní v škôlke 12 dní doma, 2,5 dňa v škôlke doteraz doma. Keď som s ním už išla k dr.povedala,že je to normálne. Napriek tomu sa mi ju podarilo presvedčiť, aby mu urobila výter. Vyšla mu bakteriu moraxella,keďže zase kašľal ako o život, predpísala mu konečne antibiotiká, dúfam, že liečba zaberie. Antibiotiká má 1.× v živote. U staršieho syna to bolo presne tak-po vybratí jedných antibiotík sa častá chorobnosť stabilizovala a býval soplavy pár krát za rok,čo považujem za úplne normálne. Len ma štve,že pokiaľ lekárke som lekárke rázne nevysvetlila,že dieťa sa trápi, pri kašli ho napína na vracanie,celé noci sme hore a spíme po sedačky, aby malý neležal, tak ju ani nenapadlo moraxellu riešiť.

kopytko03
12. okt 2021

@kikulienkadd to asi preto, že moraxela sa bežne antibiotikami nelieči, jedine ak sa tak namnoží, že sa jej telo už nevie prirodzene zbaviť a pôsobí veľké ťažkosti. Moraxela je jeden z práve tých bacilov, s ktorými sa človek nakoniec naučí žiť a nič mu nerobia.

luccija
12. okt 2021

Funguje to tak v každej škôlke a vždy som ochorela od deti a priniesla to domov:(

kikulienkadd
12. okt 2021

@kopytko03 hm,tak asi sa tak premnozila v prípade môjho syna. Keď 3-rocne dieťa v záchvate kašľu pýta vedierko,že sa asi povracia... to už je za hranicou. Na kašeľ mu nezaberal fenistil,robitusin, zvlhčený vzduch, chladný vzduch, masáž hrudníka prieduskovou masťou, prieduškový čas, inhalátor s vincentkou, konvičkovanie... Lekárka po mojej intervencii a s výsledkami vyteru poslala recept na antibiotiká. Takže pardon,ale tvojmu komentáru vôbec nerozumiem.

hennyinnsbruck
12. okt 2021

Aj u nas mozu byt „chore deti“ to znamena kym nemaju teplotu nekaslu jak tuberaci a su hravy mozu ist do skolky.je to sukromna skolka.teda jasle.
Min tyzden z 13deti 10 soplavych. 🤷🏼‍♀️
Takisto moja chodi soplava tam a na oplatku tam aj schyta sople.
Teraz prvy x viralnu anginu ma.

kopytko03
12. okt 2021

@kikulienkadd rada sa ti pokúsim vysvetliť, ak mi napíšeš co presne na ňom nerozumieš. Písala som, že na moraxelu sa ATB nasadzuju len v tom prípade, keď spôsobuje priveľké ťažkosti, čo bol očividne prípad tvojho synčeka a raz napr.aj mojej dcéry. Moraxela sa inak nazýva "skolkarsky bacil", z toho dôvodu ze keď už deti vyjdu zo škôlky, bývajú na ňu tak zvyknuté, že s ňou (väčšinou) dokážu žiť bez akýchkoľvek ťažkosti alebo prejavov.

kikulienkadd
12. okt 2021

@kopytko03 🤦‍♀️ prajem pekný večer a veľa porozumenia (najmä pri čítaní).