icon

Čo ďalej - stále nezrelý na školu

4. feb 2023

Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem

gypsomilka
4. feb 2023

Z tvojich dalsich prispevkov co pises sa mi inak zda ze hladas ako sa to neda ako by si ho do tej skoly nedala. Mala by si hladat sposob ako by tam mal ist. Nie ho nechat dalsi rok vzdelavat sa doma. To mu nepomoze

anjelicek26
4. feb 2023

On to aj nevie, lebo ani do skolky nechodi a doma mame obsluhuje 🙄 Fakt mas pocit, ze to nevie, alebo proste caka na "pomoc"? By sa udusil v tej mikine, alebo co? Keby mu nepomozes? Nechaj ho skusat a nerob z neho neschopne babo... nepomahas mu tym pristupom. V skolke tiez mohol mat profesionalny pristup a pomoc pedagoga.. ze ano...

pribinak
4. feb 2023

Prečo nevyskúšaš klasickú MS? Detsky kolektív vy ho určite o niečo obohatil
Nabral by určite nove zručnosti

Mna tu ukameňujú, ale mládenec je inteligentný, možno aj s tebou cvičí.
V škôlke by musel makat na svojich vlastných zručnostiach a musel by sa prispôsobiť kolektívu. To znamená že ak sa kreslí, bude aj in, ak deti sedia bude aj iná, ak deti behajú, bude aj on

gypsomilka
4. feb 2023

@pribinak v tomto uplne suhlasim. Podla mna mal byt davno v skolke. Tam sa tie deti tahaju navzajom. Vela by obkukal naucil sa. Doma urcite mama urobi vsetko co by mal vediet uz on sam. Naco sa bude trapit

zuzap33
4. feb 2023

Obrovska chyba, ze nebol v skolke. Tam by sa bol otukal.

123andy123
4. feb 2023

Co robíte celé dni doma?

pribinak
4. feb 2023

@gypsomilka Moja mamina robila učiteľku a aj riaditeľku v škole u v škôlke a stále hovorí že povinná predškolská príprava mala byt povinná už dávno
V škole je obrovský rozdiel medzi deťmi ktoré chodia do MS a ktoré nechodia
Samostatnosť komunikácia samoobsluznost sociálne zručnosti asertivita ….

Myslím že od marca by mal fešák ísť do MS a začať makat na sebe

autor
4. feb 2023

@gypsomilka Ja ho poznam najlepsie, takze nemate pravdu. Ano, hladam sposob ako este oddialit skolu..

@pribinak urcite nie beznu ms. To nie je pre nas a nas zivotny rytmus mozne, pretoze stale cestujeme

pribinak
4. feb 2023

Tak treba si určit priority.

Dnes máš na vyber mrte súkromných škôlok s rôznou filozofiou, menšie kolektívy, alternatívne programy, …

autor
4. feb 2023

@123andy123 hrame sa, citame, varime a upratujeme... chodievame na vylety, cestujeme, objavujeme svet

atinkaa
4. feb 2023

Necitala som vsetky odpovede, no mnohym detom pomoze kolektiv, to co sa zda byt doma s maminou, ktora pomaha, zabezpeci, riesi nemozne, v skole/skolke zvladne raz dva. Skusili ste skolku aspon na chvilku? Vidim tu odpoved od teba, ze je domoskolak, no zvazila by som aspon na cas napr. 2dni skolku, mozno budes prekvapena, kolko toho bez teba vie.

Tiez ma zaujalo to, ze je februar a ty uz teraz mas obavy zo septembra, este ma cas aj ty/vy na pripravu. Nepanikar, ale "porcuj spolocne s nim slona" - teda kazdy den krok za krokom si dajte challenge co podniknete. Skus menej o tom co neda a zameraj sa na to, co mu ide dobre a tiez ako ho motivovat k zlepseniam. Obcas moze byt nieco nie uplne vhodne aj na tvojej strane, nemyslim v zlom, skor sa porad a ak by ste dali aspon na par dni skolku, tak aj tam sa rad, co robia pani ucitelky s detmi inak. Ako napr. motivovat aj zabavne ku kresleniu, k tomu aby sa mu najma chcelo, lebo ak bude tuzba a chcenie, tak budu aj vysledky, casom. Oplati sa pre motoriku venovat sa spolocne sportu, plavanie je fajn a vie vela zlepsit aj pri veciach kde by si to necakala. Tiez take tie "ine" techniky, malovanie prstami, velke baby pastelky na podporu motoriky, kineticky piesok ale aj aktivity ako koralkovanie od vacsich k mensim. Na nacvik obliekania kludne aj babiky, pomoc tebe pri skladani oblecenia, aktivita, kedy dieta nema pocit, ze trenuje cosi v com nie je uspesne ale pomoc mamine, ktoru ma rado - vyber svoje, manzelove veci, povedz ze potrebujes triedit, skladajte, zapinajte, zipsujte. Zameraj pozornost na drobne uspechy a pre seba pozri filialnu terapiu - niekedy vie velku zmenu urobit zmena postoja a komunikacie rodic - dieta.

tu hovoria o mensich detoch, myslim ale, ze pasuje aj starsim a najma rodicom aj starsich deti
https://ipcko.sk/z-neistych-rodicov-terapeuti-s...

anjelicek26
4. feb 2023

Tak rovno napis, ze kedze cestujete hladas moznost ako vzdelavat dieta mimo skolu... nie nejeka argumenty ako nevie si obliect mikinu. Len ti dopredu hovorim, ze si trenujte motoriku, ked ste doma robite co? Treba kreslit kazdy jeden den...trenovat ciary, tvary, vyfarbovat, robit puzzle, v hlave pocitat aspon do desat... musite mat skutocne uz teraz rezim, povinnosti, rytmus ucenia...prvy-druhy rocnik je narocny, hlavne na zmeneny rezim, povinnosti, kopa pracovnych zositov, uloh, bude musiet chodit na preskusania... lebo z "domskoly" ako predskolak by podla toho co pises prepadol...takze niekde zatial robite chybu :(

autor
4. feb 2023

@pribinak ale ziadnu skolu nepresuniem inam, ked sa presunieme my

sissy27
4. feb 2023

Prepáč, ak si 7 r zdravé dieťa nevie utrieť zadok a zapnúť bundu, tak je to chyba toho, kto sa mu celý deň (ne)venuje. A z tvojich riadkov mám nepríjemný dojem opičej lásky… proste chceš mať dieťa doma, pri sebe, závislé na tebe a navždy.

autor
4. feb 2023

@atinkaa vsetko co pises robime

sheila121
Odpoveď bola odstránená
pribinak
4. feb 2023

Ako som napísala, treba si určit priority

Sama seba sa opytat či takýto štýl dieťaťu prospieva alebo nie. Lebo sama vidíš že zostava

luliu
4. feb 2023

Už mám pocit, že ty si ten dôvod prečo chces oddialiť školu. Tam treba chodiť denne a to ti zrejme nevyhovuje vzhľadom k presúvaniu 😉

gypsomilka
4. feb 2023

Tak ale ked toto vsetko robite doma tak neni mozne aby sa nieco nenaucil a nevedel si zapnut bundu p,vyzliect mikinu ci utriet zadok. Ak teda nema ziadnu poruchu.

ropucha6
4. feb 2023

Je naozaj nezrely alebo z neho nezreleho robis ty? Jasne, naco by si ten zadok utrel, ked to spravis ty. Urcite sa da vymysliet, aby do tej skoly nesiel, ale je otazne, ci je to v jeho prospech.

autor
4. feb 2023

@anjelicek26 on ma velmi vela vedomosti.. ale pisat kreslit nebude ani keby sme sa na hlavu postavili a nebude robit ani sebaobsluzne cinnosti... Zas si hovorim, ze to pisanie ani nie je dolezite,.ved mame pocitace a tam sa da pisat tiez 🙂

gypsomilka
4. feb 2023

@sissy27 uplne len som to nechcela tak “tvrdo”pisat.

gypsomilka
4. feb 2023

Autorka prepac ale pisanie nieje az tak dolezite? 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

markaterka
4. feb 2023

Myslíš sa, písanie je dôležité. Vidieť, že tvoj prístup nie je správny. Jemu sa nechce, tak nekreslite. Tým pádom nemá žiadnu grafomotoriku. V škôlke by aspoň trochu musel.
Uvedom si, že ty ubližuješ svojmu synovi.

anjelicek26
4. feb 2023

Syn tiez nechcel, ucitelka to s nim v predskolskej "netusim ako" ale zrazu zacal... my sme s nim roky nepohli, ona to vedela... toto je rozdiel medzi rodicom a pedagogom...jeden to vie a druhy nie... niektore situacie a deti su komplikovane a pokial ide o vlastne dieta, rodic vzdy bude robit ustupky a hladat ospravedlnenia... pedagog najde cestu, ako to dieta posunut dopredu... Skutocne ma syn ist zivotom s tym, ze nevie pisat? To je plan? Lebo to je "tazke"? No good luck with that...

autor
4. feb 2023

@sheila121 manzel do skolky nechodil a ja iba zriedka.. lebo som odtial utekala pomerne casto 🙈

@pribinak dobehne.. do dospelosti casu dost. De facto, mne to nevadi obliect ho.. Skor ide o to, ze ci sa da oddialit skola

@gypsomilka pisane pismo je prezitok.. Vsetko co potrebujem pisem uz na pocitaci, tablete ci mobile..

markaterka
4. feb 2023

do dospelosti casu dost. De facto, mne to nevadi obliect ho..
Svojím prístupom ho budeš obliekať do dospelosti.

autor
4. feb 2023

@anjelicek26 nepotrebuje to vediet v 7 rokoch..
ze sa nieco robi, neznamena, ze je to spravne alebo jedina cesta.

autor
4. feb 2023

@markaterka nevadi, robim to rada 🙂

januska12323
4. feb 2023

Akože nebude robiť sebaobslužne činnosti? Bude keď to prestaneš robiť zaňho. Buď ho daj zdiagnostikovať alebo z neho prestaň robiť postihnutého.