Čo ďalej - stále nezrelý na školu
Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem
@januska12323 podľa mňa nemá žiadnu diagnózu. To len matka je jeho diagnóza, ktorá ho brzdí v živote.
@reanda len za to sa plat neberie to je pre prachacov
Anonym - ty sama za svojho syna robis neschopneho trkvasa. Neutrie si zadok? Fakt? Tak ho to proste musis naucit. Nechce sa vyzliect? Ok, bude v tom cely den...
Ale vies co? Ty len hladas sposob, ako ho do tej skoly nedat, aby si ho mohla obliekat a starat sa o neho do dospelosti.
Dufam, ze sa vie aspon sam najest a nekrmis ho 😂🤦
Obsluhovat dieta neznamena ho "milovat" a ani "robit pre neho vsetko"...robis z neho neschopneho nefunkcneho jedinca do buducna :( On by dokazal podstatne viac, keby mu to dovolis. Dovol mu napredovat. Casy, kedy bol babatko, su davno prec... ja mam 7 rocnu druhacku... len nechapavo krutim hlavou nad niecim takym... chodi do skoly, do zboru, chodi na spev, hra hadzanu, chodi plavat, chodi na vytvarku, hrava tenis a ma gymnastiku... vsetky samoobsluzne cinnosti ovlada od troch rokov perfektne... nie, nie je "nadpriemerne", ale uplne normalne dieta v jej veku...skus sa nad tym aspon zamysliet.
@veronikaszabova určite nevie, však mamička píše, že je nemotorny. 🤦🤦🤦🤦
a tam sa zacina cely problem…
🤨 tu niečo nebude v poriadku,ale nie s chlapcom…
@autorka, tak potom je vsetko v najlepsom poriadku a nepanikar a dopraj mu ten plny cas rocneho odkladu, este ma z tohto pohladu cas
z tvojej obrany ako tu reagujes na kazdy prispevok mam ale pocit, ze chyba je ozaj na tvojej strane prijimaca a z tohto pohladu moze mat dieta odklad aj milionrokov, niektorych sice bez odkladu ale odlozenych u maminky doma vidis aj po 30tke. Neber ozaj v zlom, len obcas su nase snahy o co najlepsi vysledok celkom pekna dlazdena cesta niekam uplne inam. Co ti hovoria odbornici, pretoze niekto prvy odklad dal.
Ak mas nejaku specificku poziadavku, tak to potom budes musiet centrovat na nich, tu asi zbytocne pises v hadankach o tom co s odkladom, ked vlastne ty mas predstavu asi aj uplne presnu viziu ako dalej a stempel ti tu na MK k tomu nik neda.
A este poznamka - sebaobsluzne cinnosti robit nebude, no ak by ich nik zanho neurobil tak by ich robil, skusila si aj toto? Nech ti manzel obviaze ruku, rano ju maj "akoze nefunkcnu" a chci pomoc ty, vysvetluj, ze mamka teraz ozaj nezvladne aj tvoju mikinu, tvoje oblecky. Nechaj si prinies aj svoje, nechaj si pomahat. Uprimne neverim, ze toto vsetko skusas robis.
Dalsia vec kreslit nebude, aj keby sme sa na hlavu postavili ale je chytri, tak asi je potrebne konecne hovorit aj o cinnostiach, ktore robia deti v skolke a v skole a ktore sa jednoducho musia robit, aj ty mas doma kopu aktivit, ktore napr. nemusia byt hobby neviem, zehlenie, upratovanie a potrebujes na nich pracovat, on pojde do skoly a tam sa aj kresli nielen pise, teda si urobte rezim ako skolka, ako skola. Povedz, ze v septembri budete potrebovat vykresy pre pani psychologicku, musite na tom spolu pracovat. Najdi sposob ako na to.
....a skus ozaj hladat sposoby ako to pojde, pretoze zatial podobne ako syn mas len milion komentarov pre ktore to nebude fungovat, teda z tohto pohladu brzdis jeho psychomotoricky vyvin aj ty, pretoze nie si uplne najvhodnejsi povzbudzovac do tychto aktivit.
Veta nevadi mi ho obliect ho, do dospelosti casu dost a robim to prenho rada by ti mala byt mementom a skus s niekym hovorit skor o nej ako o synovi. Ty nerobis veci pre neho, ty robis veci za neho ....de facto ho na tvrdo povedane zneschopnujes a teraz si predstav ze sa ti cosi stane. Kto to bude robit zanho? Kto mu pride v 30tke utriet ten zadok? Teda pomoc hladaj predovsetkym pre seba - pre svoj posun v ramci rodicovstva, co je to najlepsi umysel a konanie v prospech dietata, nejako neviem, ci tusis aka by mala byt odpoved. A tym vobec nechcem naznacit, ze ma byt dieta bezprizorne, nechane na pospas, len ty si asi objavila druhu stranu ihriska a mantinel na druhej strane, co uz tiez nie je koser.
Písanie nie je dôležité, rada ho obliekam, rada mu utieram zadok… ok, tým si povedala všetko. Najvyšší čas navštíviť psychológa, lebo TVOJE správanie nie je v poriadku. Kúp si bábiku, tú môžeš prebaľovať, manipulovať s ňou ako sa ti páči, tá nepotrebuje vedieť čítať, písať ani si utrieť zadok a ani sa sama obliecť… to sa ti bude páčiť. A syna nechaj žiť.
Teraz myslím na všetkých rodičov, ktorí by dali všetko na svete za to, aby ich dieťa mohlo behať, utrieť si zadok či obliecť mikinu, hoc aj naopak, ale nedočkajú sa toho kvôli ťažkým diagnózam… A ty, dopriate ti je zdravé dieťa a čo z neho robíš 🙈
Nas bude mať v marci 7 rokov a oblečie seba aj pomáha obliect mladšiu sestru v skolke sa naučil, tam pomáhajú staršie deti obliekať mladšie. Ma tvoj aj nejakých stálych kamarátov?
Písané písmo nie je prežitok a nikdy nebude 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Tak odcestuj do pustatiny na Sibir alebo Papuu. Tam netreba pisat, citat, ani chodit do skoly. A tie vedomosti, ktore vraj ma a vy tiez, mozno vyuzije. A bude tam len s tebou
Ja napisem len tolko..dcera je oktobrova, cize isla o rok neskor, zadok si tiez nevie utriet, resp.nechce...ked ide na wecko, toaletak skryje, bo sa ho boji, ked nahodou v prievane plapola. 😄 Kadi len doma 😁 Ziadnu poruchu nema, je nadpriemerne inteligentna, len jej urcite veci vadia. Takze nemaj stres, bude dobre.
Teraz si nevie bundu zapnut ani moja mala lebo nosi predlzenu po kolena a ked si ju potrebuje dociahnut musi ju pokrcit lebo ma kratke ruky zips sa jej rozcapi a nezahackne ho ttm padom uz nijako.ucitelky im naschval velmi nepomahaju lebo su uz predskolaci ale deti sa vynasli zapinaju si v satni bundy medzi sebou navzajom ked idu von lebo tomu oproti je to jednoduchsie ako sebe..motoriku trenujte sportom so striedavym pohybom plavanie a bicykel su najlepsie na striedanie hemisfer poprehanaj ho po lankvych drahach na detskych ihriskach nech skace prelieza preskakuje a jemnu motoriku trenujte zositmi s grafomotorikou koralkami plastelinou strihanim a kreslenim.mame ten isty problem k tomu este NKS a tu proste pomoze len cvicit cvicit a cvicit same to nepride.posledneho pol roka makame na 120% aby sme nastup do skoly zvladli co najlepsie.
Hravi su vsetci prvaci ved v juni este spia na obed a v septembri maju byt velkymi skolakmi.mas pol roka na to donutit ho k samostatnosti prestat ho obliekat strcit do ruky pribor a ak chce jest musi si krajat aj naberat aj natierat obuje sa naopak?upozornit ho maximalne ale musi si sam napravit je to tazke lebo su ako spomalene filmy a mas sto chuti urobit ta.za neho za 3 sekundy ale vydrz..urcite to zvladnete
Ja mam teraz v triede taku stvrtacku. Nechodila do skolky a nastupila 7 rocna do skoly bez sebaobsluznych navykov,nevedela chodit do schodov, pobehnut, vyjst na preliezku, smyklavku. Mala problem vybalit, zbalit tasku a otecko sa ma opytal, ci je problem to vsetko okolo nej robit? Veru je a velky. Na to bola skolka aby sa to naucila popri ostatnych detoch ked to doma vsetko robia za nu. Je stvrtacka a rovesnikov nedobehla,nikam s nami nechodi mimo skoly lebo nic okolo seba nezvlada. Netusim ako si to predstavuju, ze bude fungovat do buducna.
Vsetkym detom je na smiech. Naozaj niektori rodicia uz nevedia co od dobroty ale hlavne skodia svojim detom a to nevidia.
s takymto pristupom ho, prosim, ani do tej skoly nedavaj, nechaj si ho doma, uc ho vsetko sama, lebo dalsia mamicka, co bude zneprijemnovat zivot ucitelkam, potom v 15 rokoch zistis, ze je este vacsi neschopak
Pane bože, chudák chlapec.
To sa až zle číta a ver či nie, normálne som sa pri čítaní tvojich odpovedí hanbila za teba, že ako jedna matka, môže takto zhumpľovať vlastné dieťa🤦♀️
@otazka1 ver ze aj mne. A este mi mama povie : nejde s vami na vylet, len by ste s nou mali ostaru.
Jej to ani nedojde z tej strany decka, ze nic nezazije s nami ako s triefou. Vkuse je vylucena ich chybou.
Dnesne matky. Radsej nech si ho aj autorka necha doma a prdel utiera do dospelosti.
nechala by som ho s osratou riťou, vážne.
@otazka1 mamička nedovolí nevestu. Lebo bude naďalej robiť všetko okolo syna. A hádam sa nebude o syna deliť s inou ženou.
Je to tvoje dieťa a rob ako myslíš, môžeš ho teda vzdelávať doma, ale skús si aspoň prečítať aj nejaké info o tom, prečo je dôležité písanie rukou, kreslenie a o samoobslužnych činnostiach ani nehovorím.... Každý stratený rok školskej dochádzky uberá dieťaťu z IQ aj 5 bodov.
Žena moja, neznič takto synovi život,že ho budeš brzdiť vo vývoji
dufam, ze sama neveris tomu, ze je intelektom nadpriemerne… 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Pred par rokmi bolo mozne odlozit dietatu nastup do skoly aj 2x po sebe. Odporucam si to preverit, ci je to stale mozne a za akych podmienok. Je to ale velmi zriedkave, treba odporucanie psychologa atd.
@simonettasimonova ja mam dve deti v dv a nie som 'prachac'
autorka - s tvojou ziv. filozofiou neviem, preco vobec uvazujes o beznej skole.. kam si myslis, ze sa tvoj syn za ten rok odkladu, ktory by si mu este pripadne vybavila (ak by to slo) posunie? ze bude zvladat samoobsluzne cinnosti a chciet kreslit a pisat? a co ak aj za rok nie? okrem toho, skola nie je len o tom, v skole treba robit, co system kaze a 'posuvat sa', kam system kaze, s tym si ok, ci myslis, ze sa to za rok zmeni?
Tak ked vies,ze stale cestujete,naco mu vobec hladas skolu. Nechaj ho rovno na domacom vzdelavani a budete mat obaja pokoj. Nic horsie mu nemozes urobit,ako ho presuvat z jednej skoly do druhej kazdu chvilu.

Tak v 18mu budes takto utierat zadok a sople obliekat ho atd. Neviem zrejme chces rozprudit na vecer vasnivu debatu…