icon

Čo robiť, keď dieťa nechce ísť do škôlky?

4. sep 2024

Treti den sme isli do skolky, prve dva uplne v pohode, no dnes ked zistila ze musi ist znova, spustila velky plac. Ani ma nechcela pustit ked ju brala pani ucitelka. Potom ma vyhanala nech ma nevidi, ze ona si s nou poradi hovorila...som z toho nestastna, necakala som takuto reakciu.Ma presne 3 roky

biba_18
4. sep 2024

@akvi no ale vidíš, tu som čítala vo vlákne (nechce sa mi hľadať), že v prvej škôlke dieťa vydržalo a v druhej už nie ... takže celé je to také ... neviem nájsť slovenské slovo tricky ...

alexandra383
4. sep 2024

K tomuto by som este dodala, ze deti su naozaj dnes prilis nacicnute na mamu. Nie su zvyknute sa socializovat. Moja dcera na ihrisku obeha vsetky deti, lebo sa s nimi chce hrat. Tie deti ju normalne odozenu, lebo su zvyknute sa hrat bud same alebo s mamou. Potom samozrejme, ze tieto deti maju problem s adaptaciou v skolke. Mne vzdy az pride luto, ako su tie deti “odkazane” hrat sa same.

janage
4. sep 2024

@dominikamacakova ale veď toto je už všeobecne prijímaný fakt, že popieranie emócií či pozitívnych či negatívnych je škodlivé.
Je v poriadku báť sa, cítiť sa nahnevaný atď ide o to naučiť sa ich spracovať. Aby sa potom človek nezložil pri prvom probléme, keď život nejde podľa jeho predstáv.
Sú určite deti, pre ktoré škôlka ako taká, klasická nie je vhodná. Potrebujú iný typ alebo žiadnu. Ale z bežných deti je to minimum.
Predstav si situáciu: mama ochorie a musí do nemocnice. A dieťa čo teraz bolo iba s ňou sa z toho zloží lebo nie nedá sa to inak. Naopak dieťa, ktoré má istotu či v otcovi či inom členovi rodiny, často už chvíľu bez mamy bolo, bude tú istú situáciu zvládať inak. Bude to pren menej stresujúce.
Úlohou rodiča nie je predsa odstraňovať dieťaťu prekážky z cesty ktorou ide, ale naučiť ho tie prekážky zvládať.

janage
4. sep 2024

@dominikamacakova ako to myslíš, že zbytočne dávať dieťa do škôlky? Tomu zas nerozumiem ja.

dominikamacakova
4. sep 2024

@janage pomýlila som si diskusiu s tou, ktorá je doma a dáva dieťa do škôlky. Okej v poriadku, ďakujem za názor

11bodka11
4. sep 2024

@alexandra383 moja dcera je velmi spolocenska. Zboznuje deti. Vsade si hned najde naj kamosku. Dokonca je taky typ ze rozkazuje. Neboji sa. Dnes je treti den v skolke a uz rano nechcela ist. Uz mrncala.

alexandra383
4. sep 2024

@11bodka11 ako samozrejme, ze tam vplyva vela veci. My sme starsiu dceru pripravovali do skolky uz niekolko mesiacov. Tesila sa. Bola pravdepodobne jedina, co v skolke ani raz nezaplakala. Ale vela urobi aj pristup uciteliek, celkovo zlozenie deti. Ak vidi, ze tam vsetky deti placu, tak dieta place aj z toho, ze ostatne placu, aj ked je spolocenske a tesi sa 🙄 a mozno preto mrncala, ze nechce tam znovu zazit placuce deti.

11bodka11
4. sep 2024

@alexandra383 moja tam nechce spat. Doma na obed nespava uz vyse roka. Zato place

lenka2232
4. sep 2024

@mamamasama ale prosim ta🤦🏻‍♀️nezvelicuj..deti placu,to je prirodzene..mamka odide,oni sa upokoja..ano,niektorym to trva dlhsie ale zvyknu si,viem o com hovorim som ucitelka..aj ja som plakala ked som chodila do skolky a nemam ziadnu traumu ani nic podobne..

mmoni89
4. sep 2024

@11bodka11 môj tak isto.mam 3synov on je najsmelsi, spolocensky, extrovert..všade kde prídeme tak hned:budeš môj kamarát?😀ja len pozerám, ja som introvert a vždy som mala problém s komunikáciou. Ale ráno pred školkou je narocne, už sa mu trasie brada a vidím ze mu je do placu

11bodka11
4. sep 2024

@mmoni89 nechapem to ani ja. Pondelok a utorok bola v pohode a dnes rano uz vymyslala. A syn ju videl ked boli vonku(vedla ma skolu) a ze revala ako diva.

lienka.7
4. sep 2024

@janage presne tak. Uplne klasická situácia je s pobytom v porodnici s druhym/ďalším dieťaťom... to niektoré pomaly z pôrodného stola by utekali hneď domov, lebo dieta nevie vydržať 3 dní s otcom 🤦‍♀️
@alexandra383 moja presne to iste. Ja to nechápem...

xxemma
4. sep 2024

@alexandra383 prosim ta a ako ste ju pripravovali? Nasa ide budu rok. Dik

alexandra383
4. sep 2024

@xxemma tak my sme chodili denne na ihriska okolo viacerych skolok a videla tam deti sa hrat vonku. Takze sme jej vysvetlovali, co to je, ze aj ona tam bude chodit a tak. To ju tak najviac motivovalo, ze bude tiez v takej skolke, ked to kazdy den videla. Vela rozpravat a vysvetlovat. Co sa tam robi, ze tam bude spinkat a ked sa dohraju, po kazdeho znovu pridu rodicia. Aj videla, ako rodicia vyzdvihovali tie deti zo skolky. Hlavne, aby o tom vedela, aby nebol sok.

xxemma
4. sep 2024

@alexandra383 nasa deti zboznuje na ihrisku musi kazdw chytit za ruku ci objat, hned ze "kamos" ale vue ze ma ma za zadkom😁 U nas je rev aj ked idem ku kadernicke na 2h a ona je s muzom.🙈
Takze skolka u nas bude masaker a to ju mame o barak vedla, chodime tam pozerat vyzdobu, ci uz na velju noc, mikulasa, hellowin... vzdy maju krasne nazdobene. No stale od nej pocujem, ze deti su tam bez maminky.🙈😁

lorin29
4. sep 2024

Je to ťažké.... Moja tiež nechce chodiť do škôlky... Len nemám na výber pretože 16teho nastupujem do prace a peniaze mi nikto len tak nedá... Trhá mi to srdce keď vidím ako plače keď ju tam musím nechať no musím ju postupne učiť teraz ju nechávam len do druhej ale potom bude musieť byt do 15:45
Co sa týka lúčenia...dam malej pusinku a poviem ze prídem pre ňu keď sa vyspinka a odchádzam... Je to tak naozaj lepšie
Áno veľa ľudí napíše nesilit nenútit a podobne... Ale zaujímalo by ma odkiaľ ti ľudia majú peniaze.... Alebo sa spoliehajú možno na peniaze muža no neviem

hanaxxx
4. sep 2024

@dzejny656 ty by si nechala dieta cele tyzdne az mesiace v skolke nejest, nepit, nehrat sa, pockala by si kym by sa zacal budit zo sna, pocikavat a az potom, po mesiacoch, by si to ukoncila ako neuspesnu adaptaciu?
Adaptacia nema co trvat mesiace. Ked je to kratky ranny plac, ok. Ale urcite nie to, co si popisala ty. To, ze sa take prejavy v nasej spolocnosti znormalizovali, je chore. Su to male deti, z ktorych mnohe tu zmenu nedokazu spracovat, ale clovek sa docita, ze to je uplne v poriadku, ze dieta trucuje, vydiera a podobne s prepacenim sprostosti. To, ze zeny potrebuju nastupit do prace je jedna vec, ale to nijak neznizuje utrpenie niektorych tych deti. Treba jasne povedat, ze niektore deti nemaju so skolkou ziadny problem, niektore si trosku rano poplacu a potom je dobre a niektore placu cely cas, nedaju sa ukludnit, nejedia, nepiju a ked to trva dva tyzdne tak do skolky este nepatria.

hanaxxx
4. sep 2024

@lorin29 daj tomu trochu cas, ak place len rano a potom sa ukludni, tak to mozno rychlo prejde. Ked nie, mozes jej skusit najst nejaky mensi kolektiv, opatrovatelka, co sa stara o 5-6 deti, to mnohym detom vyhovuje viac ako skolka.

banalu
5. sep 2024

@mamamasama ked napises A, napis aj B.
Tie studie co tu spominas boli robene u deti, ktore boli dlhodobo zanedbavane. U ktorych sa metoda "vyplakania" praktizovala v podstate od dna 1.
Islo o deti, ktore boli dlhodobo vystavovane nezaujmu rodicov. Islo o deti z roznych socialnych kruhov a roznymi zazemiami.
Druhy faktor je povaha dietata, ktory treba zohladnit.
A treti, ako bolo dieta doteraz vedene, ci ho mama este nikdy za 3 roky nepustila od seba (aby mu nesposobila nejaku psychicku ujmu z jej pohladu), ako dieta pripravovala na skolku a ako dieta ubezpecuje kazdy den, ze prenho pride, ako rozprava dietatu co sa bude diat a preco.
Asi netreba nejake vysoke IQ aby kazdy zhodnotil, ze ak je dieta milovane, je mu vstepovana samostatnost primerana veku (napr. travenie casu so starymi rodicmi), citi bezpecnost a za cely jeho zivot, ked mamka povedala, ze sa vrati (ked isla do obchodu alebo uzit si cas pre seba) tak sa vratila a vybudovala dostatocny pocit dovery v ich vztahu, tak nastup doskolky aj ked s placom nesposobi mega traumy, ktore nenavratne poskodia vztah s rodicom.
Mne sa paci, ako si kazdy pohlada kadejake studie a clanky, vyberie z nich len to co sa mu paci a hlasa to ako absolutnu pravdu. Ale riesenie ziadne...
To co sa deje je normalne, lebo zijeme v takom svete. Ak by sme zili inde, bolo by normlane nieco ine.

zzzza
5. sep 2024

Nech ide každý den na poldna a neustupovat

mmoni89
5. sep 2024

@lorin29 tak veľa mamičiek je doma napríklad s mladším a dajú staršie do škôlky.

lorin29
Autor odpoveď zmazal
siska53
5. sep 2024

@mamamasama lenze vacsina ludi takuto moznost nema.. a ja podla tvojho postupu by som mala dat dceru do skoly az od piateho rocnika ZS.. lebo prave kvoli korone prve 3 roky mali casto domace vyucovanie a kazdy navrat po case znamenal problemy pri navrate do skoly.. a 4.rocnik sme ju tiez vsuvali, co "hysacila", bravali ju dnu ucitelky.. od piateho rocnika je uplne v pohode. A predstav si, do prespavacich taborov chodila bez problemov a rada este pocas prveho stupna, ked to koronova situacia umoznovala... Nemam pocit, ze by z toho mala traumu, len zle znasala odlucenie, tych par sekund, ked sme sa oddelovali. Hned po odchode bola ok.
A co v zahranici? Kde je kratka materska? Musia deti byt v skolkach, jasliach, s opatrovatelkami, au-pairkami.. to by potom vsetci zo zapadu mali traumy...
Skor je dolezite potom s detmi byt, pytat sa ich, zaujimat sa, venovat sa.

earlgrey
5. sep 2024

Ak máš možnosť nechať ju doma, tak ju nechaj. Teda ak nepracuješ alebo si doma s ďalším dieťaťom. Zbytočne to síliť. Môj názor. Ja som dcéru dala do škôlky až na 4 roky, ani som neuvažovala o tom, že ju tam dám ako 3 ročnú. Bola som na neplatenej rodičovskej. Od prvého dňa žiaden plač. Matka sama vie, kedy je jej dieťa zrelé na takúto veľkú zmenu.

mamamasama
5. sep 2024

@banalu tak mi prosím pošli nejaké materiály k tomu tvojmu tvrdeniu. Štúdie boli robené na normálnych deťoch. Stačí pozrieť psychologa menom Gabor Mate a mnoho inych, ktori sa zaoberaju vyvinovou psychologiou. ✌🏻Ale pisala som vyssie. Je mi jasne, ze tu budete dupotat nozickami a hnevat sa na mna, lebo vnutorne same viete, ze ste pochybili a hnevate sa same na seba. Tiez uplne typicka reakcia. 😬✌🏻

mamamasama
5. sep 2024

@siska53 lenze mne je naozaj jedno co robite so svojimi detmi. Mne sa nemusite spovedat, ani obhajovat. Napisala som vam to tak, ako to je. Moje deti tomu nevystavujem a nehnevaj sa, ale na vasich mi absolutne nezalezi, takze si ich dajte do skolky aj s placom. Je to vase rozhodnutie, tak usetrite tieto rozsiahle vety o tom, co mate robit, ked to a tamto. To nie je moja starost.

mamamasama
5. sep 2024

@danica2711 ehm. Lebo ty nie si neuroticka. Ani vobec 😅

mamamasama
5. sep 2024

@danica2711 to, ze si ty myslis, ze si neposkodila svoje dieta neznamena, ze naozaj nie je poškodene. Ale. Tvoje dieta. 😬

mandrewa
5. sep 2024

Náš plakal rok, ROK! každé ráno. No povedzme si úprimne tá dochádzka prvý rok je taká, poslabšia, my sme mali najhoršiu z triedy, možno aj z celej škôlky :D
Prvý týždeň chodil iba na hodinu-dve, potom polroka na pol dňa a od februára tam aj spával. Ani pomalá adaptácia mu nepomohla. Po chorobe sme vždy boli na začiatku. Ale on je taká malá cintľavka a nemá rád zmeny. A to bol aj napriek korone dosť socializovaný, aj je naučený spávať u babky, aj na krúžky chodí, atď.
Viem, že mu je v škôlke dobre, takisto viem, že si poplače iba chvíľu a je dobre. Najhorší bol nástup po mesiaci voľna v auguste, že hodinu bol urazený a otočený ku všetkým chrbtom, ale potom už dobre. Môj muž ho nezvláda dávať do škôlky, lebo on bol taký istý, tak aspoň vieme po kom to má 😀. A keď ho dávala moja mama, tiež mala slzy na krajíčku.
Ale ja vidím na ňom obrovský posun, už som mu nestačila doma, tak ja som za škôlku aj cez trochu sĺz.

lienka.7
5. sep 2024

@mamamasama ale prosím ta, daj uz pokoj s tými "znamymi" psychológmi. Hlavne ze mudruju na všetky svetové strany, všade boli, všetko videli, všetko vedia najlepšie, len so sebou si nevedia dat rady... vid ten celebritny svetoznámy cech, co spáchal samovrazdu👌👎
Podľa ich štúdií by 3/4 planéty musela byt psychopaticka🤦‍♀️
Ano, dieta treba rešpektovať, ale musí mať aj mantinely co ano a co nie. A úlohou matky ké pripraviť ho na nástup do skolky, školy... života ako takého. A ked to nezvláda matka, tak to potom nezvláda ani dieta. Sú to jednoducho spojené nádoby.