icon

Čo robiť, keď dieťa uviazne v mladšej triede?

5. sep 2024

Ahojte, máte niekto dieťa narodené v týchto mesiacoch? Môj syn je narodený 13 september 2019 a opakuje triedu v škôlke. Nedali ho do predškolskej, pritom absolútne v ničom nezaostáva je veľmi šikovný a múdry. Nerozumiem tomu, hnevám sa. Prišiel o všetkých kamarátov, celá jeho trieda je v predškolskej on sám ostal v deťmi výrazne menšími a je s toho deprimovany. Bola som aj za riaditeľkou ale tam je to 0 bodov. Čo mám robiť? Ďalšia vec je že by som ho v 6 rokoch chcela dať do školy, má nato ale ako bez predškolskej prípravy? Som v koncoch a môj syn tiež.

h2
6. sep 2024

@maminkadeticiek Áno, ale mala to riešiť hlavne autorka. Nie učiteľky, či riaditeľka. Pravdepodobne im ani nenapadlo, že septembrové dieťa budú chcieť dať skôr do školy, v dnešnej dobe, kedy rodičia bežne dávajú odklad ešte aj júnovým deťom. Nemôžu sa rodičov každého septembrového (októbrového, novembrového...) dieťaťa oni iniciatívne pýtať, či náhodou rodičia nemajú v pláne dať ho skôr do školy.

nikaeli
6. sep 2024

Pravidlo je, že predškolákom je od 1.9.každé dieťa, ktoré dovŕšilo 5 rokov k 31.8. Tvojho syna preložili do triedy k mladším deťom, pretože nie je predškolák. Do tejto skupiny mohli doplniť iné predškolské dieťa, čím sa kapacita triedy mohla naplniť - nad tým si nerozmýšľala? presne taká situácia nastala v mojej triede - mám skupinu predškolákov, v ktorej ostali dvaja mladší chlapci. No koncom augusta prišli dve novopresťahované maminky so žiadosťou pre predškolákov a keďže sme spádová MŠ, museli sme ich prijať a drobcov presunúť do inej triedy. Tiež sú ich maminky sklamané, tiež sa to dozvedeli až v septembri, no inak to poriešiť nevieme. Zbytočne sa hneváš, vysvetli synovi, že si nájde plno nových kamarátov, s ktorými možno pôjde neskôr aj do školy.

maminkadeticiek
6. sep 2024

@h2 Ale ano,jasne ze mozu.Od toho tam su tie ucitelky.Tak hadam sa tam navzajom neignoruju?!Stretavaju sa s rodicmi rano,poobede...mrte casu otvorit otazku predskolskej triedy,ved to nie je raketova veda.Je to ich povinnost.My sme vedeli niekolko mesiacov ze sa cela trieda rozbije a deti sa porozhadzuju do 3 roznych tried,pytali sa ci pokracujeme v preds.v ich skolke a podobne.Takze s tymto tvojim nazorom vobec nesuhlasim.Mam dve deti co vychodili skolku a veru s takymto pristupom som sa nestretla, ze so mnou ucitelky nekomunikuju o vsrtkom relevantnom ohladom dietata alebo nechaju dieta opakovat rocnik a nic nepovedia bez ohladu na datum narodenia.Co je samozrejme pre nich,vobec nemusi byt pre rodica.Rodic to mal vediet.

h2
6. sep 2024

@maminkadeticiek Veď dobre, ja mám svoj názor, ty zase svoj. Ja nevidím zmysel v tom, aby sa učiteľka iniciatívne pýtala na niečo, čo nie je štandardné a čo má riešiť primárne rodič. Lebo štandardné je, že dieťa ide do školy, ak ku 1.9. dovŕši 6 rokov. Autorkine dieťa neopakuje ročník. Nechodí do predškolskej, lebo tam podľa veku chodiť nemá. Ak to matka chcela ináč, iniciatíva mala vyjsť z jej strany. Toľko môj názor.

fairyy
6. sep 2024

@nikaeli ano toto aj mna varovali, ze sa moze stat, ale ze to neznamena, ze nemozem poziadat o predcasne zaskolenie a jedine co mi mozu potom pomoct je, ze mi budu vraviet co s detickami robili, pripadne, ze ak.to bude mozne ju aj vo vedlajsej triede zapoja ...nastastie nenastupili v septembri nove deti takze moja septembrova bola s nimi ... ale uprimne ja som sa rozhodovala ci dat dieta do skoly uz alebo nie aj potom co sme.uz mali.posudok od.psycholigicky, ze je pripravena ist...nebolo to.lahke rozhodovanie

nikaeli
6. sep 2024

@maminkadeticiek prepáč, ale nie je mojou povinnosťou pýtať sa mamičky, ktorá má dieťa narodené 13.9., či naaaaahodou nechcú ísť do predškolskej a následne do školy o rok skôr 🤦🏻‍♀️ mám celkom dosť papierovačiek aj bez toho. Naviac rodič o tom nerozhoduje sám, rieši sa to s poradňou a určite skôr, nie v septembri. Mala si sa informovať skôr, aspoň v máji/ júni.

@fairyy osobne si myslím, že tým dieťa vôbec nič nestratí. Môj syn je aktuálne prvák, sčíta a odčíta do 100, začína násobiť, plynule číta, miluje angličtinu. Napriek tomu som to nesilila a neposúvala ho do školy skôr. V škôlke bol rád. Aj teraz keď ideme okolo sa pýta, prečo tam už nemôže ísť..

fairyy
6. sep 2024

@nikaeli u nas bolo.dobre rozhodnutie ju dat skor...skolku nenavidela resp rezim v nej... najviac poobednajsi spanok ...kde ju nutili lezat smerom ku stene na jednom boku aby ine deti nevideli, ze nespi... nezaspala ani raz za cele roky ...trpela plakala potichucky... ani program sa jej nepacil ona neznasa tancovat a spievat ...vecne dosla domov, ze dnes zas boli ako to ona volala opicky v cirkuse ... doslova v predskolskej triede to.uz mala radsej lebo bolo vela pracovnych listov a projektov a podobne a sa tesila, ze v skole sa budu ucit (viem zvlastne dieta) plus spominana vyska bola len bonus moje dieta ma.10 rokov a viac ako 160cm a stale rastie je najvyssia a najmladsia v rocniku a odjakziva to tak bolo v kazdom kolektive ...plus ked si predstavim ako v piatom.rocniku dostala menstruaciu, ze by ju dostala na prvom stupni medzi stvrtakmi o hlavu nizsi a celkovo vyzorovo mensi mladsi a aj spravanim chovanim...jednoducho ta moja sa fakt sprava aj vyzera starsie (nic zvlastne u mas v rodine)

mikadooo
6. sep 2024

Moja je 3.9. a dopadla tak isto. Prežila to. Aj o rok neskôr išla do školy, tiež to prežila, našla si kamošov a všetko. Niekedy matere riešia viac ako treba. Teraz je z nej šikulka šikovná, aktuálne už štvrtáčka, aj keď áno, mohla byť už piatačka 🤷. Jednotky od vrchu po spodok a to ani netuším kedy akú písomku má, násobilku a vybrané slová ani netuším kedy sa učili, proste ona tou školou pláva ani neviem ako, bodaj by boli všetky moje deti také...

letfenixa
6. sep 2024

@autorka tvoj syn podľa veku nepatrí do predskolskej triedy. Ak si chcela, aby bol predcasne zaškoleny, mala si požiadať MŠ vopred.

letfenixa
6. sep 2024

Náš syn bol zas presunutý zo svojej triedy, kde bol 2 roky, do inej, lebo v nej boli predškolaci. Po zápise
sme sa rozhodli pre odklad a ďalší rok sa vrátil do svojej pôvodnej triedy.

maminkadeticiek
6. sep 2024

@nikaeli "Nie je tvojou povinnostou pytat sa mamicky?"Ako prepac to je postoj ze dovidenia aknsinucitelka.

nikaeli
6. sep 2024

@maminkadeticiek nie, nie je. Nezovšeobecňuj. Rodičov sa pýtam na množstvo vecí, ale nie je mojou povinnosťou pýtať sa mamičky na túto konkrétnu situáciu. Nedržím v hlave dátumy narodení všetkých detí a naozaj by mi ani nenapadlo pýtať sa na to rodičov 25 detí. Ak nad tým uvažujú, nech to riešia a informujú sa včas. A hlavne, v MŠ nie sú ročníky, dieťa 'neprepadá' a neopakuje.

kristinapetronela
6. sep 2024

Podať sťažnosť

h2
6. sep 2024

@maminkadeticiek 🤦‍♀️ Tebe sa to proste nedá vysvetliť. Učiteľka sa nemá pýtať na niečo, čo nie je štandardné, len preto, že "Čo ak náááhodou by sa práve táto mamička tohoto dieťaťa takto netypicky rozhodla". Napríklad je aj možnosť, že by dieťa odhlásila zo škôlky úplne a rozhodla by sa vzdelávať ho doma. To sa má teraz učiteľka každého spytovať, či sa čiste náhodou takto nerozhodol? Nevidím dôvod, aby sa učiteľka sama od seba na niečo takéto vypytovala a nevidím ani dôvod, prečo to stále nevieš pochopiť.

h2
6. sep 2024

@kristinapetronela A na čo konkrétne sa má sťažovať? Že dieťa, ktoré nemá byť zaradené do predškolskej triedy, do nej zaradené nebolo?

nikaeli
6. sep 2024

@h2 alebo na to, že si riaditeľka dovolila vyskladať triedu podľa vlastného uváženia bez toho, aby jej to dotknuté mamičky odsúhlasili 🤦🏻‍♀️

maminkadeticiek
6. sep 2024

@h2 No nie neda.Ja nezijem a nepracujem vo svete "toto je moja povinnost a bodka,dalej sa staraj sam".Ani nie som takymi ludmi obklopovana.Chvalabohu.

h2
6. sep 2024

@maminkadeticiek 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Hádžem flintu do žita. Nemám silu na boj s veternými mlynmi.

nikiki29
6. sep 2024

@maminkadeticiek my sme to napríklad do poslednej chvíle tiež nevedeli. Ani učiteľky nie. Komunikovali sme v druhej polovici augusta a učiteľky stále nevedeli. Aj som im vyslovila prianie na zaradenie aj dôvody a nič mi to nepomohlo… Že sa ukáže podľa celkového počtu žiakov a čisto podľa veku. Dali nám vedieť 28.8. že kde ho zaradili.

autor
6. sep 2024

Baby ale posudky a bla bla sa riešia až v predškolskej triede kde zhodnotia či je zrelý do školy alebo ešte nie vtedy dieťa ešte ráz opakuje predškolskú triedu. A jednoducho je jediný z jeho triedy ktorý ostal v druhej triede všetci aj narodení po 1.9. sú už v predškolskej triede. Psychológ a ostatné veci sa riešia už v predškolskej nie teraz. A nikto mi nepovedal že treba riešiť nejaké žiadosti vždy to bolo tak že deti automaticky išli do tej predškolskej triedy a tam sa rozhodovalo kto pôjde do školy a kto ešte nie.

betulinka1
6. sep 2024

Tak ak su ine deti, tiez narodené po 1.9. v predškolskej, tak este mas moznost obratit sa na zriaďovateľa a požiadať o preradenie s tym, ze na ústnu ziadost riaditelka nereagovala. Ze ine deti isli a vase dala k malym detom, ze s tymto postupom nesúhlasíte, aby jedine Vas syn nesiel do predškolskej triedy. Nakolko chcete aby isiel do skoly buduci rok v septembri. Napisat takuto ziadost na riaditeľku a mesto, ktore je zriaďovateľom skolky. Daj na seba kontakt a po žiadosti sa dopytuj sa na meste.

nikaeli
6. sep 2024

Ale tvoj syn nie je predškolák, preto nie je v predškolskej triede, už to pochop. Ako vieš o iných? to si sa pýtala každého rodiča na dátum narodenia? lebo tento údaj nesmie byť verejný. Môj syn je prvák a je jediný zo škôlkarskej skupiny v 1.A. Zvyšných 18 detí je rozdelených do B, C, D. Jeho 2 najlepší kamoši šli dokonca na inú školu. A čo? ani mi nenapadlo robiť scény. Nastavili sme ho tak, že si tam nájde nových kamarátov a tých zo škôlky bude stretávať na chodbe. V živote ich stretnú aj ťažšie prekážky. Je na nás, ako ich naučíme cez ne preliezať.

kristinapetronela
6. sep 2024

@h2 áno

h2
6. sep 2024

@kristinapetronela Bože, ďalšia nechápavá. Prečítala si si poriadne, na čo si vlastne odpovedala "áno"?

slavomira236
7. sep 2024

Ano chodi psycholog ale ku ptedskolakom a detom po narodeni po 31.8..po novom ty si to mala riesit skor..mozno ini rodicia to riesili tak su deti v predskolskej..

slavomira236
7. sep 2024

Ty si mohla sama sa este minuly rok informovat v ms ajy je postup. A psychooga mozes na stivit aj sama v ccpa

autor
7. sep 2024

No po prvé nerobím žiadne scény ide o dobro môjho syna o nič iné. Po druhé viem ako sú narodené tie deto pretože skoro celá trieda je od nás z obce. A po tretie k tej osychokogičke s malým aj idem. A papier z tadiaľ šmarím riaditeľke na stôl. Z toho dôvodu že mi zabila že malý nevie počítať do 10 preto nie je v predškolskej. To je aký argument prosím vás? Ďalšia vec je tá že malý mi je horší ako je s menšími deťmi. Aj v škôlke aj doma. Beriem to ako jeho protest a tak ako jeho matka urobím všetko čo sa bude dať. Ja vôbec nerobím scény a už vôbec toto neriešim zbytočne. Je to dôležité pretože môj syn je rozumný chlapec ale pri tých malých deťoch bude zaostalý. A mám pocit že sa to už deje. Takže nie nenechám to tak. Tiež nie je bohviečo nútiť každý deň celý týždeň dieťa do škôlky s plačom. Večer aj ráno prehovárať ho. Vôbec to nie je príjemné čo urobili.

autor
7. sep 2024

@slavomira236 ja som to brala ako automatickú vec. Toto je môj prvý syn a za našich čias to bolo automatické. Aké žiadosti aké blbosti. Na všetko dnes treba papier. Ale čo som si zisťovala po známych nie je to v každej škôlke tak. Rovesníci môjho syna narodení dokonca v októbri už v predškolskej sú bez neviem akých žiadosti. Takže to je blbosť ako zrno. Riaditeľka nás o tom mala informovať keď už sme pritom.

jankafark
7. sep 2024

Nemôže to byť tým že v tej triede už nebolo miesto pre neho? Lebo u nám min školský rok jeden chlapček chodil do triedy s predškolskom a tento rok opäť s je tiež septembrový

ngl
7. sep 2024

Ty si mala už minulý rok pred koncom školského roka požiadať o predčasné zaškolenie keď si vedela ze ho chceš dat do školy skôr, keďže mu zle vychádzajú roky.