Čo robiť, keď dieťa vie čítať v štyroch rokoch?
Ahojte maminky,chcem sa spýtať,ak ste to mali niektorá podobne.v prvom rade chcem upozorniť,že nepatrím k maminam ktoré by nútili deti do niečoho atď práve naopak,malý je viac so mnou doma ako v škôlke.nuž ide o to,okolo tretieho roku začal rozprávať plynule vetami s prízvukom krásnym po anglicky,to ma dodnes, jasne,odpoviem mu aj takže ho v Tom viem podporiť no prízvuk a to ako rozpráva po mne ide mráz ti neviem ani ja pretože krásne aj skloňuje atd...samozrejme vie aj po slovensky.dobre.teraz okolo štvrtého roku vie teda tieto dva jazyky ,ale vie aj plynule čítať celé vety a teraz nemyslím slabykovanie ale naozaj tak,ako keď čítate vy,ukázala som mu ako na to pár krát.pise slová ako mama,tata babka irenka.matko moje celé meno s priezviskom,pamätá si všetky účty aj hesla kde býva ulicu klasika to ešte chapem..Maťko atď...vie napísať takmer celú abecedu,počíta na kalkulačke v krátení,ak má v ruke telefón,behom chvíle prerobi celé nastavenie na Windows,to iste na televízore nerobí veci ako jeho rovesníci , teraz sa po dlhej dobe začal hrať naspäť s autíčkami.kresli iba farbami a to len chvíľu .niekedy ma to vážne desí ,na druhú stranu som rada že to bude mať ľahšie v škole nuž bol u nás na návšteve dedko a vraví mi že je maximálne dopredu inak je narodený v 8 mesiaci a že treba s tým niečo robiť a že existujú aj triedy atď pre nadané deti myslím takto vývojovom dopredu trošku,mali ste toto prosím niekto? ďakujem za odpoveď
@marion30 inak, ak sa nezapája v škôlke a robí si tam čo chce, je dosť šanca, že bude Asperger. Ale nebála by som sa dopredu, Aspergerov syndróm je spektrum, a teda môže byť úplne ľahký, hraničný, v spoločnosti úplne funkčný, že si to ľudia ani nevšimnú. Aspergeri bývajú často nadpriemerne inteligentní.
@matkamirko nemusí byť. Píšem len, že je šanca, že bude. Ale nemusí byť. Ako tu už písali, dieťa, ktorého intelekt vysoko prevyšuje ostatné deti, často proste len nebaví baviť sa s bežnými deťmi.
Ale toto nie je obyčajné dieťa, to je každému jasné. Na diagnostiku by mala ísť, poradia jej ako s ním pracovať. A ak by predsa našli nejaké nedostatky v iných oblastiach, napr. sociálnej, (čo vôbec nemusí byť,) vedela by s tým pracovať skôr .
@matkamirko a inak, dôvod, prečo sa nezapája, môže byt aj to, že nielenže vie viac ako ostatné deti, ale pravdepodobne aj viac ako učiteľky v MŠ. V niektorých oblastiach určite. Môj syn na 1.stupni ZŠ vedel viac o fyzike, elektrike a biológii ako väčšina učiteliek, a to je len ľahký nadpriemer. Ak dieťa intelektom prevyšuje aj učiteľky, možno nevidí zmysel v ich aktivitách a nezapája sa 🙂
@marion30 Kamaratkine dcéra keď začala chodiť do škôlky najskôr tam nejedavala, potom občas dačo zjedla a nakoniec tam nechcela chodiť. Začali s ňou chodiť po odborníkovi. Zistili,že je vysoko inteligentna, nadpriemerne znalosti má,len nevie nadviazať sociálne väzby. Má 5rokov, sama sa naučila čítať, po anglicky rozprávať, občas po česky hovorí,Chodí do škôlky pre nadané deti,, v triede je 8deti, aj do takej školy pôjde. V škôlke kde sa jej venujú odborníci urobila pokroky,aj na besiedke verejne vystupovala. Stále s ňou chodia na terapie kde používaju napr.zaťažove deky. Takýmto ľuďom, že stačí 1-2kamarati.
@kittykat22 ďakujem 🌹
Ďakujem vám všetkým za podporu a odpovede ♥️
@marion30 ahoj, mám doma podobného chlapca, len teda už má 8r, začal čítať prvé krátke slová v 2,5r, jednoduché knižky v 3r, zložitejšie v 4r, vtedy začal aj písať, škôlku sme zvládli, píšem v množnom čísle, lebo aj preňho aj pre mňa ako mamu to bolo náročné, našťastie chodil do bežnej škôlky, kde ich bolo 10 v triede a bolo to super, ale teda náš syn má Aspergerov syndróm, teraz je druhak a žiadame o preskocenie ročníka, takže v septembri pôjde do štvrtého a mám ho na domácom vzdelávaní, u nás bežná škola fakt neprichádzala do úvahy v žiadnom prípade, a školu pre nadané deti nám psych neodporúčali kvôli jeho dg a celkovo kvôli jeho povahe, je dosť špecifický, preto táto voľba.. moc držím palce, máte šikovného chlapčeka
@marion30 ahoj, mam podobné dieťa, síce čerstvo 4r ale ako chodiaca umelá inteligencia. Len skloňovanie horšie a samozrejme povaha, nadmieru šikovná, múdra ale neprisposobivá, keď nie je po jej krik hneď. Obávam sa, či nebude asperger😉 dúfam, že nie. Som učiteľka ale podobné dieťa som ešte nevidela 🤣
@marion30 tiež mám syna, ktorý v 3 rokoch plynule čítal,v 4.5 už čítal s porozumením (ale to sme trénovali). Písať, počítať sa naučil v 4 rokoch. Hovorí plynule slovenským aj anglickým jazykom. Keď mal 3 roky naučil sa všetky štát sveta a ich hlavne mestá. Teraz má 5 a začal sa sám učiť taliansky. Syn ale mal problém v sociálnom správaní, nástupom do škôlky sa to zlepšilo. Malý ale vždy mal vyhrotene záujmy. Skus zájsť na diagnostiku autizmu. Naš má vysoký intelekt, ale aj aspergera,jeho bežne vypne, že sa rozprávame a on si ide "svoje "