Čo spôsobuje, že dnešné deti nosia plienky dlhšie?
Ako je mozne, ze starsia generacia mala deti odplienkovane zhruba okolo roku a dnesne deti ovela neskor a riesi sa tu, ze nie su na to vraj pripravene? Som z viacerych surodencov, boli sme vsetci odplienkovani +- v roku nasho zivota, mame deticky a tie sme tiez odplienkovali cca v roku/roku a pol ich zivota. Kde sa beru tie informacie, ze je normalne, ze dieta ma v 3 rokoch stale nosit plienky. Pytam sa, lebo ma to zaujima, neprisla som sem rypat. Vdaka za informacie.
@tatianamaria choré úplne ,zdravé dieťa a v 6 rokoch plienky??!
Tak teda napis, cim to podľa teba je. Asi budeš mat na to nejaký názor, skúsenosť, pozorujes rozdiely. Možno v tom, ze si sa nejako viac snažila, mala inú metódu, či tie deti na to prišli skôr úplne samé a bez námahy…?
Ja som skúšala od roka dávať na nočník, čítali sme si, urobila tam to i to, bol to taký ranný rituál. Potom zrazu nič. Skúšala som 2-3x keď bola staršia (1-2dni), no až v 2 rokoch (keď bol asi ten správny čas) to išlo samé úplne hneď, bez nehody, nejakého trápenia. Takze za mna, áno, až vtedy bola pripravená a nebolo potrebné ju nič učiť.
@moony99 Touto metódou čo aj ty som odplienkovala neverbálne dieťa s ťažkou formou autizmu a mentálnou retardáciou v 2,5 roku. Ale teda skoro som prišla o nervy ti poviem. Všetok čalúnený nábytok, všetky koberce zničené lebo vyše roka cikanie kade tade. Príde mi také smutnosmiešne keď maminky napíšu že po týždni dvoch to vzdávajú lebo dieťa nedozrelo, lebo sa nepýta... To by som ja mohla čakať do aleluja.
Moja sestra ma svokru.. ta sa neskutocne rozculovala ako to ze jej 2rocny vnuk nie je odplienkovany ked jej syn bol uz v roku.. a stale o tom tolko hucala ze sestra si dala namahu a zozbierala fotky kde jej syn nosi plienky este ako 2 rocny a 4 mesiace... neviem co si potrebovali dokazovat ale nemyslim ze to bolo tak ruzove. Pamatam si ze moj bratranec ktory je o 2 roky mladsi sa este c 3 rokoch pocikaval vzdy u nas na navsteve sa pocikal. Dnes ma 35 rokov. Ked tie matky davali deti do jasliciek uz od roka ani nevedia kedy a ako casto boli pocikane.. na noc dali jednu plienku a uz..
Casy sa zmenili, mame pampersky, nemusime vyvarat, proste je to casto aj prakticke. Nas sa odplienkoval cca okolo 2,5 do 3 rokov. Islo to zrazu a rychlo. Ja som sa tiez v takom veku okolo 2,5 roka max. Tak ale dnes sa inak vela veci robi inak. By si vtedy skusila kojit 3 roky, dva mes max, bol sunar a to pokladali za Top veci aj lekari. Rovnako sa davali cumle do medu, nieco bolo fajn, nieco nie. Ale ludia robili ako vedeli a to iste robia teraz a budu aj o 60 rokov. Vzdy bude nieco a ine zas nebude, bude inak
Tiez som mala rok. Moje deti až v 2.5 roku. Ja osobne nevidím zmysel dávať dieťa na nočník a čakať polhodinu alebo ako na povel ho nútiť na potrebu. Skúšali sme u prvého, neslo, a v 2.5 roku ostali hneď bez plienky, lebo boli pripravení. Keď budú mať 30, bude sa ich niekto pýtať, dokedy mali plienky? Nevidím zmysel v pretekoch a chvaleni, kto mal kratšie plienky.
Neviem, ale rok alebo rok a pol je skoro. U nás sa odplienkovali deti na deň okolo 1r a 8mes až do 2r. (keď si vedeli vyzliecť gaťky) , a na noc až 2,5r. (ked už nepili v noci mlieko).
Volá sa to spomienkový optimizmus.. to extra rýchle odplienkovanie kedysi..
A že x deti, ktoré ty poznáš sa odplienkovalo skoro, nuž, každý prípad je individuálny. Podľa pár deti nemôžeš súdiť celú generáciu. To je všetko.
Tak podla informacii od mojej svokry moj muz mal plienky do 3 rokov. Za socika.
Asi tomu prispievalo to, ze sa museli, aspon vacsina, do jasiel a tam bola tvrda drezura a plus prinjednorazovke tak dieta neciti mokro ako pri latkovej. Tak asi preto. Tak si myslim.
@autorka ja si to pamätám takto... Stará mama hovorila vždy mame: Nauč si malé, hneď ako ti začne sedieť 👉 Na nočník... zvykne si, naučí sa. A ževraj fakt 🤷♀️ Do jaslí som šla bez plienky, bez problémov vo veku 1 rok. Dnes sa argumentuje zrelosťou CNS a pripravenosťou dieťaťa. Každé dieťa je iné a možno aj v inom období pripravené 🤔
Fuh, hrozne sa to cita, az mi je z toho zle, ako mohli byt matky tak odpojene od deti, ako matka tomu absolutne nerozumiem.
A ano, pravidelne som dostavala rady ako mu rit vystriekat hadicou z dvora a uz sa nepokaka do gati;) chori smutni ludia toto.
@benit prepac, ale ukoncenie vyvoja nks, ktora je zodpovedna aj za mocove zvierace (cize vedome ovladanie zadrzania a pustenia mocu) je rozna, u 20% dokonca medzi 8-12r. zivota. A do tych 8 rokov je to nejako po 20% priamoumerne rozdelene.....takze ziadna lenivost alebo nizka motivacia a neviem ake dalsie bludy. Kazde dieta ma vlastny cas, kedy sa odplienkuje a ty si gratuluj, ze patrite medzi tych 20%, ktore sa odplienkovali v prvej faze....
Vravis, ze vase deti boli odplienkovane skor. Tak ano, stava sa, deti su rozne. Aj my dospeli sme rozni, jeden sa jazyky nauci rychlejsie, druhy vie krajsie kreslit aj ked sa nesnazi. Casto sa "talenty" a danosti v rodinach dedia. Tazko cakat, ze deti budu vsetky rovnake a vsetky sa v rovnakom veku naucia na nocnik ci ine veci.
Ale tak ci tak, kazdy pojem "odplienkovanie" povazuje za nieco ine. Moja svokra povazovala moju dceru za odplienkovanu v asi 1,5 roku, lebo videla, ze sa obcas na nocnik popyta, sadne a aj sa tam vycika. Cize je odplienkovana. Za mna je dieta odplienkovane, ked sa mu stane maximalne jedna ci dve nehody za tyzden. Ak sa to stava castejsie, tak jednoducho to este nedokaze ovladat dostatocne a ako vravim, nepovazujem za odplienkovanie to, ze dam dietatu dole plienku zo zadku. Ale odplienkovanim chapem schopnost dietat fungovat cele dlhe hodiny bez plienky, ked sa na nocnik aktivne samo pyta a nehrozi vysoke riziko nehody. Kazdy to ale chape inak, takze aj v tomto su niekedy rozdiely, ked sa matky porovnavaju.
Inac toto nechapem ani ja, ta hysteria hlavne “starsej generácie” ohladom odplienkovania.. s mojou maminou aj so svokrovcami mame super vztahy, aj co sa tyka vychovy mojho syna, do nicoho nerypu, vo vsetkom nas podporuju… ALE plienky su kamenom urazu 😅 ze uz davno mal byt odplienkovany (ma rok a pol) a ze ich deti (akoze ja aj moj muz) sme sa okolo roka zbavili plienok.. a ked poviem argumenty podobne ako odzneli tuna, tak to maju za sprostosti.. ze uz to treba cim skor.. je to zaujimave aj pre mna
Moje deti boli bez plienky okolo dvoch rokov, úplne prirodzene, obe to pochopili samé na dovolenke pri mori,keď behali celé dni po pláži bez plienky. Nikdy som ich nedávala sedieť na nočník, nevyrábala som okolo toho stres a nepýtala som sa 70 krát za hodinu či nechcú cikať. Nenosila som žiaden nočník dole v kočíku, nenosila so sebou celú skriňu na prezlečenie, nebudila ich v noci 3 krát na nočník a nebolo to pre našu rodinu témou číslo jeden. Nepoužívam pojem kako a vo všeobecnosti nechápem fixovanosť niektorých matiek na tému vylučovania....
Záleží na veľa faktoroch. Môj synovec (r2010) bol takto odplienovany v roku a pol a keď sa náhodou pocikal, tak mu provodili chudákovi taky pocit hanby, že koniec, mohol sa aj pod zem prepadnúť. To mi tiež nepríde normálne, trestať dieta týmto spôsobom. Hlavne keď mu to v tej hlave ešte absolútne nedopína. A nie ze začína chápať len to chce ešte dopilovať. Tam je niekedy tma a môžeš s tým deckom robiť čo chceš nenaučíš ho to kym mu v tej hlave niečo nepreskočí. Nočné plienky neriešim, tam je to čistá fyziológia, neovplyvnis to tréningom.
Tvoje deti možno zvládli odplienkovanie v roku ale iné veci nezvládnu v čase kedy by mali.
U nás to prebehlo rovnako ako u @kristina2412 . Žiadne ceremónie okolo toho neboli lebo som na to nemala čas a keď o aj moja mama skúšala, tak to mala nepoberala.
A nebol ani žiadny modrý konik, ktorý nám dáva možnosť “spoznať” stovky matiek a v hlave si z toho urobiť nejakú relevantnú vzorku.
@kristina2412 náš sa odplienkoval presne tak isto, keď mal 2 roky. Sám od seba na dovolenke. Akurát nás zastihol nepripravených, nočník sme so sebou nemali, na záchode sa kakať bál, ale plienku už odmietal 😃 a tiež sme ho nemuseli týždne/mesiace naháňať s nocnikom 10 krát za deň, tak, ako to nás učili naši rodičia. Normálne videl, že rodičia nemajú plienku, tak ani on nechcel. Moja babka ma od jeho 6 mesiacov stále poučovala, že “už ho musíš dávať na nočník”. A to chúďa dieťa ani sedieť nevedelo, lebo ani to sme ho “neučili” 😃😃
Ja mám dve deti a syna si už nepamätám, ale podľa mňa to bolo po druhom roku asi. Dcéra má rok a pol a sama sa pýta na šerblik cikať. Vidí syna, nás, chce aj ona už takto cikať. Veľa robí súrodenec. Sú rôzne deti, niektoré na to proste dospejú skôr. A áno, je rozdiel, čo kto nazýva odplienkovanim, pretože to, že každú hodinu posádzaš dieťa na šerblik a ono sa pár krát vyciká, nie je skutočne odplienkovanie. To nastáva až s uvedomením potreby a vedomím pýtanim. A to je úplne iná vec, akú robili naši rodičia.
Je to určite o pripravenosti dieťaťa. Jedna moja dcéra pochopila za 3 dní. Proste som zobrala plienku a ona hneď chápala, mala rok. Potom dvojičky ešte v 3 rokoch mali plienku, aj keď som im ju viackrát zobrala a vysvetľovala, učila, oni nie a nie pochopiť. Prišlo to samé keď mali 3,5. To dieťa sa nenaučí tým, že ho budeme posadzovat nasilu na serbel tak ako to robili kedysi. Aj mne svokra hovorila, že ich tam mám posadiť a držať až kým sa nevyvíjajú a z toho vzniká akurát tak trauma. A predstav si, že keď mal môj prvorodený 5 rokov bola som sa pýtať na kompenzáciu za plienky keďže je ztp a bolo mi povedané, že do 6 rokov je to normálne aj u zdravého dieťaťa mať plienky, takže nemal nárok.
@autorka no holt, asi nemáme také "geniálne" deti ako ty.
Preteky v tom, kto sa kedy odplienkuje považujem za uplnu stupiditu, to keď si tu niektoré prečítajú, ze ten môj ma iba rok a pol a už nema plienky a ten jej ma pomaly 3 a este ju ma, tak akurát nejama slabšia povaha tu chyti depku. Podobne ako pri hlaskach, ze ked nekojis, nie si dobra matka 👌
Ja zase vo svojom okolí nepoznám prípad, kedy by dieta nemalo plienku pred 2 rokmi. A také debiliny, ze posadzat dieta na serbel, odkedy sedí... skúsila som pri prvej (na zaklade "dobrych" rad), rev ako hrom. Skúsila som keď malá 2 roky a daco, rovnaká reakcia. O 3 mesiace bola bez plienky. Sama sa vycikala a bolo. S mladšou to bolo jednoduchšie, keďže opakovala po staršej, ale tiež nebola "genius" v 18 mesiacoch bez plienky 🤷♀️
Blahoželám ti milá autorka. Tiež môžem napísať že moje dieťa sa odplienkovalo úplne samé v 11mesiacoh. Ale pravda je taká že mne sa nechcelo ju stále prezliekať tak som čakala na leto keď bude môcť mať len gaťky alebo holý zadok a zvládla to ako 2r a +-3 mesačná.
Ja som bola neviem kedy odplienkovaná alebo keď som sa dočúrala alebo dokalala tak som dostala bitku, alebo mi umyli zadok vonku pod studenou vodou. Kamoška si doteraz pamätá ako dostala pekné nové gaťky, mala v nich nehodu, 💩, a dostala bitku. Takže asi tak....
dobre tak ti udelujeme bobrika matka roka a je to ok
ano my sme tie blbé čo nám to tak nešlo a ty si borec proste a ano nevenujeme sa detom, rano to zavesíme na strom a vybavené
skutočne považujem dieta za odplienkované ked ide samé na nočník , samé od seba
a uprimne absolutne neviem v kolkých som mala deti odplienkované , do škôlky boli určite bez a nie nesledovala som to nebolo to pre mna podstatné vediet mesiace , išlo každé svojím tempom a ked to bolo tak to bolo
Som tu asi jedna z mala, ktora netusi, kedy bolo jej dieta odplienkovane, preto nemam dnesne deti s cim porovnavat. A v zasade je mi to aj jedno, kto si ako zariadi, nie je to moja vec.
@viestta no dcéra bola strašne nerada keď mala mokrú plienku,o tom že by do nej vedome naložila ani nehovorím. Vždy nejako dala vedieť že ide nálož 😁 v roku už mala plienku len na noc a pred druhým rokom už ani na noc. Plienky sme ale používali látkové. A keď som nemala asi mesiac práčku tak som musela tie plienky než som šla k rodičom dať prať oprať v rukách v horúcej vode 😅 syn bol trošku ťažší oriešok,síce v roku už nemal plienku na deň ale na noc skoro do 2,5 roka 😏 a áno,stavali sa nehody cez deň,ale nič hrozne. Nočník bol ich kamarát,nemali s ním problém. Syn veľmi rád chodil na taký detský pisoarik čo mal takú vrtulku na ktorú cikal 😁 takže preňho zabava
Autorka 8 deti z tvojej rodiny nie je statisticka vzorka, ale gratulujem ti ak mas doma dieta, kt ti v roku/roku a pol islo same na nocnik, ked potrebovalo vykonat potrebu, lebo si to uvedomovalo 👍🏼 caka vsetky deti z tvojej rodiny ziariva buducnost a zavratna kariera 🙈
Mne pripada uplne absurdne 20x za den posadzat dieta na nocnik ako opicku a stale sa dookola pytat, ci nepotrebuje cikat. Tak mi je smutno ked tu citam “zazitky” ako sa deti privezovali a neviem co :(
Keď bola dcéra malá, chodili sme do rizikovej poradne, kvôli tomu, že jej v pôrodnici nenamerali sluch tým prístrojom (neskôr ho namerali iným, ale do poradne sme ešte chodili cca do jej 3 rokov). Keď sme prišli na kontrolu v dvoch rokoch, doktorka (staršia, tipujem tesne pred dôchodkom) sa pýtala, ako je na tom s plienkami. Hovorím, ešte nosí. A ona povedala - to je úplne v poriadku. Ale už môžete začať postupne zoznamovať dieťa s nočníkom. Reku samozrejme, to už robíme, ale nesilíme to, žiadne odmeny za cikanie, žiadne hodinové vysedávanie, žiadne posádzanie dieťaťa na nočník každú hodinu, aby nemalo nehodu, žiadne pripomínanie, že má ísť cikať....Ona povedala, že tak je to správne. Že dieťaťu musí dozrieť CNS a vylučovacia sústava, zvierače, atď... že potrebu si musí samé uvedomovať a vedome ju vykonať - vtedy hovoríme o odplienkovaní v pravom zmysle slova. Že mnoho matiek si myslí, že majú dieťa odplienkované, lebo nevykonáva potrebu do plienky - ale nočník mu musia pripomínať, posádzať ho naň, každú chvíľu sa pýtať, či mu netreba,..... dieťa teda v podstate "nasilu" vykoná potrebu do nočníka, ale to je len naučené správanie, nie uvedomelé, pretože striehnutie na potrebu zaň vykonávajú rodičia, dieťa si ju samé neuvedomuje. A to bola doktorka v podstate zo "starej školy."
Dcéru som odplienkovala, keď mala 2,5 roka za 1 deň - videla som že už všetkému rozumie, že je pripravená. V ten deň sa dvakrát pocikala, lebo nestihla dobehnúť na nočník. Odvtedy sa jej to stalo už len párkrát v spánku. Bolo to bez jej stresov, aj bez mojich stresov,... Určite vhodnejšie ako posádzanie dieťaťa na nočník 30x za deň, či mu náhodou netreba a neustáleho nútenia sedenia na nočníku...

@viestta výnimky potvrdzujú pravidlo. Môj brat nemal plienky ani na noc v 15. mesiacoch, pretože vtedy sa narodil druhý brat a mama vyvárala plienky len od novorodenca. Keďže vtedy nemala doma zavedenú ani vodu a prala v rieke, donášala si pitnú vodu do domu, z domu, tak si to veľmi dobre pamätá a nie je to spomienkový optimizmus, na jej skúsenostiach teda ozaj nie je nič optimistické čo by si musela prifarbovať.