Čomu pripisujete nárast agresie u detí?
Pre Slovensko aktuálna téma :(.
Istotne ste zachytili aj článok o náraste agresie už u malých detí. Ide o rozhovor s náčelníkom polície, ktorému volali rodičia päťročného chlapca, že ich bije a hádže po nich veci.
Čomu pripisujete vy nárast agresie u detí?
Ja si myslím, že za nárast môže TV a vysoký nárast PAS v spoločnosti.
Nedávno vyšla štúdia, že za obrovský nárast autizmu, aspergera -t.j. PAS, môžu mikroplasty ktoré sú už vo vodách, všade.
Za obrovsky narast PAS moze akurat tak fakt, ze dnes ho vieme diagnostikovat, za mojho detstva to boli akurat tak "zle" deti 🤷♀️
Presne tak ako pise @aandrea9 v dnesnej dobe velmi chyba emocionalna vychova.
Ja viem iba to že moja neterka bola neskutočne závislá na mobile a keď nedostala tak bola nenormálne ukričaná. Samozrejme ešte ako 5 ročná nevedela čisto hovoriť a vkuse iba tie debilné videa kukala. Potom sa nejak stabilizovali jej správanie ale aj tak nie je ono, proste keď dostane mobil do ruky ani zvuk ani hluk, na nič nereaguje, je to ako drogy
Možno ma tu poniektoré ukameňujú, ale ja si myslím, že je to “vďaka” dnešnej modernej výchove. Ktorá často nemá žiadne mantinely či hranice.
Napr ma zaskočilo vyjadrenie jednej pani na insta, ktorá sa venuje rešpektujúcej výchove alebo ako to vlastne nazýva..že jej dcéra jej bežne v amoku povie že je krava sprostá.. a ona jej na to nič nepovie, lebo však je to jej názor a v tej situácii by jej aj tak nepomohlo dohovárať.
Takže z tohto príkladu moje majú prísny zákaz ešte niekoľko rokov určite
len ono, tie deti s agresivnym spravanim v drvivej vacsine ziaden PAS nemaju.
@aandrea9 uhm a čo robía rodičia agresívnych detí zle, keď si presvedčená, že zle vychovávajú. Isto to máš v sebe rozobraté keď si sa už presvedčila.
Je to výchovou doma, v akom prostredí dieťa žije, ako a koľko sa mu rodičia venujú, čo sleduje v TV atď. Mnohí rodičia proste výchovu nezvládajú, to vidíme aj tu v príspevkoch na MK.
@kikush182329 čo predstavuje emocionálna výchova v tvojich očiach? Mne chýbajú v rodinnách rodinné väzby a strata súdržnosti.
Autorka a ešte teda by ma zaujímalo že ako si došla k tomu prepojeniu, že za vysoký nárast agresie môže vysoký výskyt PAS?
Žeby ti rodicia videli agresiu už doma keď boli deti? Nemusíš byť ironicka, sú názory, ktoré nemenim.
Hybaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko...
Ziaden autizmus, ani iné diagnózy neospravedlnuju chovanie detí.
@lienka.7 👍 presne to mi hovorí aj kamarátka čo učí na ZŠ, a aj moja ma takého spolužiaka,, v škôlke som zazola malú co trieskala tatka po nohách ze chce ísť tam,, ani slovo ze dobre pod teda, za pár rokov ich bude asi trieskat hlava nehlava
@54tinka54 mne sa zdá, že je veľa nediagnostikovaného aspergera. Pozri na Netflixe seriál the Mother od Pengiins.
Ahoj, ktorá studia spojila výskyt PAS a AS s mikroplastami? Vieš prosím dať link?
Ja neviem... kto.posudzuje a podla čoho, že je nejaký nárast agresie??
Aky rodicia … take deti. Nie je to iba Pas autizmus atd. Ale matka otec sleduje kadeco a robi pokusy na dietati … 🤷🏻♀️ ako moze byt dieta normalne, ked rodicia nemaju dobre polozene kable. 5 rocnemu dietatu mobil do ruky nepatri.Knizka, babika, auticko a pod … ale je jednoduchsie nechat ho pozerat blbosti nech je ticho. Kedy niekto povedal rodicom, ze je ich dieta z toho mobilu osprostieva tak sa urazia … ale bohuzial, nielen deti ale aj dospeli osprostievaju IG a TikTok su dokazmi … kolko kadejakych tajtrlikov sa zabilo kvoli nejakemu selficku …
Autorka a podľa teba akože súvisí agresia s Aspergerovým syndrómom?
To ozaj niekto zavolal policajtovi, ze ich bije 5 rocne dieta? 😀
Vychova, deti maju o viac ako polovicu menej ocneho kontaktu zo strany rodicov. Cize bez face to face je tazko budovat vztahy s dietatom, pre to dieta ste nepritomny rodic. Musime zmenit seba. Napr nas nema tablet a pod viac ako raz tyzdenne, robime ine veci. Podstatne je pracovat s frustraciou deti, posuvat hranice a vysvetlovat prejavy hnevu.
Asperger ale nema zakonite prejavy agresie, to je skor o tom, ze tie deti nemaju naplnene potreby. To proste vidis. Ja mam as a nikdy som one deti a ani rodicov nebila a pod
@54tinka54 áno a potom to pokračuje - napr. v škôlke - keď mi dieťa povie 'ty krava sprostá', ja informujem matku a tá mi povie presne to, čo si napísala - ona len vyjadrila svoj názor.. poprípade dá celú situáciu za vinu mne, lebo som na ňu určite tlačila a žiadala od nej niečo, čo ona práve vtedy nechcela. Poviem ti, vzala mi všetky slová, dívala som sa na ňu v nemom úžase a v duchu som si opakovala 'povedz niečo, nestoj ako stĺp', no ja som naozaj nevedela ako zareagovať.......
Tak áno, hýčkajme si detičky, rešpektujme ich vo všetkom bez hraníc a potom si budeme trhať vlasy, keď nás budú napádať 10-roční agresívci, ktorým nikto nesmie povedať 'toto nie'. A nehádžme prosím všetko na autizmus. Aj s tými deťmi sa dá pracovať a dajú sa im nastaviť hranice.. alebo sa skrývajme za diagnózy, ale potom majme na pamäti, že za ich skutky je zodpovedný rodič a v prípade ublíženia inej osobe za to ponesie následky.. my všetci sme zodpovední za naše deti, či už s diagnózou alebo bez.
@54tinka54 😲nemyslis vazne ..
A tu sa niekto čuduje ked vidi na tejto stranke komentare? Prvo tehulka sa boji nieco zjest opyta sa a druhe ju idu zniest pod ciernu zem. A vysmievaju sa jej..deti su zrkadlo rodiča
A tiez pozeraju deti veci ktore nie su pre ne.. ked vidim na torte ci uhackovanu hracku postavy Wednesday urcene pre male deti, rozum.sa mi zastavuje ze im.to rodicia dovolia pozerat. 😲
Nehladajte problem v detoch. Za ich vychovu a vyvoj dietat su zodpovedni rodicia. Nehovorim, ze zamerne chcu skodit dietatu, casto neumyslene nieco robia vo vychove nespravne. Nevzdelavaju sa...
Ziaden autizmus, ani iné diagnózy neospravedlnuju chovanie detí.
si myslíš že rodičov teší mať deti s autizmom? to si asi ešte nevidela poriadneho autistu - ale takého čo keď chytí amok tak koniec sveta.... pretože inak by si takú blbosť nenapísala.
každý by mal rád zdravé, pekné , šikovné a úspešné deti.
Pracujem v školstve a áno súhlasím s názorom, že voľná výchova a nedostatok času na deti spôsobujú aj také agresívne správanie. Mimochodom mám aj ja jedno dieťa s PAS a vychovávam ho ako aj jeho zdravých súrodencov. Žiadnu agresivitu nepozorujem, správa sa slušne, len má svoje špecifiká, čo súvisia s diagnózou.
U mňa neobstojí tvrdenie, že dieťa má diagnózu... nemôže za to a za tamto a... vlastne za nič. Nezvaľujme všetko na diagnózy - to je najjednoduchšie. Učím aj deti s PAS a tiež veľmi dobre vedia, čo si môžu ku komu dovoliť. Ja s takými deťmi na hodinách nemám problém. Sedia, pracujú, počúvajú. Ak sú unavené, nechám ich vydýchnuť - kreslia si. Ale nebehajú mi po triede a nevydávajú mi pazvuky. Nebijú a neprovokujú spolužiakov.
Nedávno som aj v mojej triede (ôsmaci) riešila závažný problém. Zavolala som si rodičov, urobil sa zápis a reakcia rodičov? Veď v podstate nič také strašné sa nestalo. My sme pozerali ako puci... Haloooo 😮
Ja som prísny rodič, moje deti nie sú agresívne, nebijú sa, správajú sa slušne a dobre sa učia. Učiteľov rešpektujú, zdravia sa im a zatiaľ som na ne sťažnosti nepočula.
Tiež neviem, či náhodou nerobím pri výchove nejaké chyby, vychovávam najlepšie ako viem. Chcem aby z detí vyrástli dobrí, slušní ľudia a aby som sa za ne v živote nemusela hanbiť.

Ja si myslím, že za nárast môže výchova a nik ma nepresvedčí, že to tak nie je.