icon

Dať dieťa do škôlky pred narodením súrodenca?

karin2201
3. mar 2025

Ahojte mám taku dilemu, som tehotná moja dcérka by mala ísť od septembra do škôlky ale v októbri sa mi má narodiť ďalšie babatko. Velmi rozmýšlam žeby som ju nedala od septembra do škôlky hlavne kôli chorobám. Momentálne neviem čo mám robiť či ju dať alebo nie. Mám možnosť ju dať uz aj od Mája. Teraz nad tým rozmýšlam žeby som ju dala nech si zvykne a tak a od septembra by som uvidela ze ako bude chorá a ako to bude zvládať. No ale môj najväčší strach je aj tak z tých chorôb bojím sa že bude viacej doma ako v škôlke a hlavne keď nieco prinesie domov a pri takom malom babatku riešit dve choré deti to bude podla mna hrozné. Prosím poraďte mi co mám robit čí ju dať alebo nie. Ďakujem.

siska53
3. mar 2025

@karin2201 ak ju mas mpznost dat uz od maja, daj ju, nech nevini babatko, ze kvoli nemu je v skolke. A zvysok uvidis. Mozno to nebude s chorobami tak zle. A ak ano,.tak si nechas doma aj ju.

kaca222
3. mar 2025

Súhlasím, ak, tak by som dala už od maja, nech nemá dve veľké životné zmeny naraz.
Ja som v rovnakej situácii (syn v auguste 3 roky, v októbri sa narodí bábätko). My do školky nedáme, nemá rád kolektívy + riziko chorôb. Ale máme opatrovateľku, s ktorou bude naďalej bývať pár hodín denne, keby sme nemali, inak by som uvažovala.

tarvika
3. mar 2025

ja by som zasa bola skor za to, nechat doma ked je moznost. Skola dietatu neujde, moze ist ked bude mat 4-4.5 a starsia si na to lepsie zvykne. Deti su male len raz, ak je moznost ich neodlozit do skolky, tak preco ju nevyuzit a pokracovat v budovani vztahu s dietatom doma.

pe_mi
3. mar 2025

@karin2201 ahoj,syn chodil plynule do škôlky,keď sa mladšia narodila - mal 4 roky,chodil druhý rok do škôlky

kitycat
3. mar 2025

A ja by som dala. Nech ma kolektiv, aktivity, nech si buduje vztahy. Co s nou budes robit s novorodencom? Trochu odrazadlo? Potom ihrisko atd atd?
Choroby su uplne prirodzena sucast zivota v skolke, budovanie imunity je dolezite. Ani nevies ake to bude. Kolke mamicky by dali neviem co za to umiestnit dieta do skolky.
My budeme davat nasu 2,5 rocnu a v maji nas caka prirastok. Ale byt to jedenne mesiace, tak uvazujem rak isto.
Kolkokrat nas niekto oplul v elektricke bacilmi 🙂

januska12323
3. mar 2025

Daj v máji a potom sa zariadiš ako vám bude vyhovovať.

okm221
3. mar 2025

Ahoj, ja mam 2.5r a 3.5r a obaja už chodia. Mladšieho som dala pred mesiacom nech sa naučí, a nech to nieje v septembri veľká zmena keďže príde súrodenec

katkaseiner
3. mar 2025

Mam 2 deti a jednoznacne by som dala uz v maji. V maji a juni a dokonca aj v septembri bude super, potom od oktobra velmi pravdepodobne vsade choroby takze ti bude viac doma ako v skolke. U nas sa krpec zviezol so vsetkymi chorobami so starsou a tam potom nastup mladsieho (3 roky rozdielu mam) do skolky bol uplne perfektny - takmer bezproblemovy.... hoci tie 2-2,5 roka boli domace vazenie. Zial kazdy si tym prejde, ale aj z toho dovodu by som dceru dala do skolky skor, aby si nemyslela ze ide do skolky lebo ty budes mat druhe dieta - chapem ze to tak nie je... ale nech tam ma medzi tym vacsi casovy usek..

patta89
3. mar 2025

Ja by som urcite v maji dala...Moj syncek nastupil v septembri do skolky a v oktobri sa mu narodila sestricka...Niekolkokrat bol chory v skolke, teraz ma jeho sestricka 1r a 4m a bola chora iba raz...takze za mna jednoznacne ano

karin2201
autor
3. mar 2025

Ďakujem vám velmi pekne za radu, asi ju aj skúsim dať nech si zvykne.

jaskolka
3. mar 2025

Daj ju v máji.

paulinkaa2
3. mar 2025

@karin2201 ahoj. Ja som mala tento problém. Dcéra chodila od septembra do škôlky. Novembri sa narodil syn. Po 3t doniesla chorobu, ktorú dostal aj malý, musel mať atb a každý druhý deň na kontroly lebo nám hrozila nemocnica. Do škôlky išla až od apríla

mogaa
3. mar 2025

@karin2201 ono chorobnosť v máji ani tak neuvidíš, keďže deti od toho mája do septembra ani choré nebývajú, respektíve bývajú, ale málo lebo je jar a leto....choroby nastupujú v septembri keď začne byť chladno....takže aj keď dáš dieťa v máji do škôlky, tak od septembra môže začať bývať chorá....

lienka.7
3. mar 2025

@karin2201 vek dcéry?

7lenka11
3. mar 2025

Skús v máji a uvidíš, ako jej to pôjde. Zároveň si sama povedz, či vieš a chceš ostať s dvoma deťmi naraz. Ja mam dve deti s ročným rozdielom, som s nimi každý deň sama a je to riadny zahul. Keby bola prvá dcera o čosi staršia, ani neváham nad škôlkou. Ale nikde na okoli mi ju nechcú vziať, keďže mala teraz iba dva roky.

majlo1234
3. mar 2025

Ja by som sa riadila podla dietata(ak mne vylozene doma “nevadi”) ma rada ine deti? Vyhladava kolektiv, rada si tvori…dala by som ju uz v maji a potom uz uvidis.
Ja mam syna, ktory deto vonec nevyhladava, boji sa ich a strani sa ich, a ja sa bojim chorob, tak som ho nedala v septembri. Preslo sest mesiacov, a vidim aj na nom, ako sa posunul, ze uz by nozno aj chcel ist, tak hladame teraz nejaku schodnu cestu

leuska1997
3. mar 2025

@karin2201 nám sa minuly rok v októbri narodil maličký a staršieho som dala od septembra do škôlky, tiež nemal rád kolektívy atd bol veľmi umamickovany a ta škôlka to všetko zmiernila🙂 teraz sa každý deň teší, ma rad detičky a je rad v škôlke . Neviem si predstaviť doma mat dve deti nemáš šancu sa venovať, urcite škôlka ..;)

A choroby môže chytiť aj vo výťahu….. to je blbosť tak izolovať deti lebo aby mladší bol zdraví. Niekedy mali 4 -5 deti a neriešili take veci🙂

pe_mi
3. mar 2025

@leuska1997 ja to tiež vnímam ako pomoc.ze jedno dieťa "odbudne" 😁 choroba je raz za čas.a najmä ja ako mama mu taký program doma ozaj neurobím.

7lenka11
3. mar 2025

@leuska1997 aj s dvoma deťmi sa to doma dá, len je to väčší zahul.. 🙂

krasneleto
3. mar 2025

ja by som dala... to dieta proste niekedy v zivote chore musi byt aby si budovalo lepsiu imunitu... aktivity, kolektiv... a ty mas cas sa venovat dietatku... a ked bude chore? tak bude chore... jedno chore, dve chore.. za mna rovnaky problem...

lenkakravcova
3. mar 2025

@karin2201 nám sa narodilo dieťa v septembri, práve vtedy šlo staršie do škôlky. A úplne vpohode. Mala som viac času na bábätko, a starší súrodenec nemal žiaden problém. Do škôlky sa dieťa už vtedy tešilo.

barka1
3. mar 2025

@karin2201 dala by som. Choroby mozu byt aj nemusia. Navyse staršia mladšieho nikdy nenakazila (okrem kiahni), on si tie choroby vybral až na ZŠ, a to bol v MS od 2r8m.

lenuska9999
3. mar 2025

@karin2201 daj ju od mája do škôlky a potom uvidis. No podľa mňa keď sa ti narodí bábätko uvítaš, že budeš mať doma trochu kľud a budeš sa môcť venovať len jemu. A chorobami si jednoducho prejsť musíte, takto sa buduje u deti imunita.

mameha7
4. mar 2025

@karin2201 Ja mám podobnú situáciu, moja detská pediatrička radí nechať trojročnú ešte doma. Vraj nič iné nerieši, iba choré malé trojročné škôlkarske deti, k novorodencovi to je veľké riziko. A ešte v taký jesenný čas....