Dávali ste dieťa do škôlky po pôrode súrodenca?

29. jan 2024

Ahojte, dávali ste staršie dieťa do škôlky po príchode mladšieho súrodenca na svet? O týždeň mám termín a nejak sa neviem rozhodnúť, či potom dávať staršieho do škôlky, alebo mu dať na čas pauzu. Hlavne skrz chorôb.. Malý chodí do škôlky celkom rád, ale asi ako každé dieťa vždy donesie domov nejakú pochúťku 😁 ak ste dávali staršie do škôlky, vždy sa nakazil aj mladší súrodenec?

anjelicek26
29. jan 2024

Nikdy sme nemenili rutiny,ked sa narodilo babatko.. takže ak chodí do škôlky,pôjde ďalej do škôlky... ak ho ma kto vodiť, aby si v 6nedeli s novorodencom nemusela ráno potme v zime šliapať smer škôlka,to by sa ani mne fest nechcelo.

pralinka25
29. jan 2024

ja som nechala doma. aj kvoli chorobam (viac kvoli sebe ako kvoli babatku. ja mam velmi zlu imunitu a vzdy su pre mna skolkarske choroby vacsi problem ako pre deti ale aj preto aby si na seba zvykli. u nas teda mladsie deti vzdy od starsich ochoreli. ale to je individualne.
ono zalezi aj od oboch deti. posledne babo bolo celkom v pohode takze sa dalo zvladat babo aj dve dalsie deti. ale napriklad pvy bol taky uplakany ze tam si neviem predstavit mat dalsie deti doma. bolo by to peklo pre vsetkych. uvidis ako sa ti to bude javit potom. mozno bude chciet byt doma a pomahat alebo sa same vypyta do skolky. takto dopredu tazko. zalezi od vela veci. mozno nebudes vediet kde ti hlava stoji a bude fajn ked sa vyzije v skolke s kamosmi a mozno bude babo pohodove a budes mat cas aj na starsieho.

uriva
29. jan 2024

Ja som sa poradila s pediatričkou - nechala by dieťa dva mesiace doma, ale keďže bol predškolák a povinná dochádzka, tak ho nechcela tak dlho vyčleňovať a nechala ho doma len mesiac. Dobrá voľba, neľutujem. Potom nosil kde-čo a fakt umrnčené malé, ja po pôrode a ešte dieťa v chorobách - bolo to lepšie.

lienka.7
29. jan 2024

@autorka a do kedy približne chceš nechať staršieho doma? Kým mladší nebude mať 3 roky a nepôjde do skolky aj on? Prepáč, ale to sú také hlúposti toto ze az. Všetko záleží od imunity dietata. S mladším budeš stále iba doma, aby sa nenakazil inde? Na ihrisku, v obchode a pod.?
Btw odpoveď na tvoju otázku. Ano, dala som starsiu do skolky. Nie, neochorela mi mladsia ani raz. Nedostala ani 6tu chorobu a to nemala ani 6 mesiacov. Nemala ešte ani poriadny sopel. A to po sebe olizuju, hrajú sa, spia v izbe a pod.

sims122
29. jan 2024

Dala som, staršia bola často chorá, dokonca brala atb a bábätko prvé tri mesiace vôbec nič, potom ochorelo, ale vždy to zvládlo lepšie ako sestra

mooonika1975
29. jan 2024

Ak už chodi do mš, tak určite to nemeň, dieťa ochorie hocikde, zo škôlky je vysoká pravdepodobnosť, ale to budete mať celé tri roky, čo budeš doma.

adka3321
29. jan 2024

mne sa mala narodila minuly rok vo februari, starsia chodila prvy rok do skolky a chodila stale, nenechala som ju doma. aj ked bola kazdu chvilku doma so soplom a kaslom, babo bolo chore za ten rok 2x, aj to nic strasne, trochu sopliky, ziadne teploty, nic

bu1bu
29. jan 2024

Nie, starsie som nenechala doma. Skolku mala velmi rada, zo zaciatku velmi zle znasala prichod surodenca, ak by som jej zobrala aj tu skolku ktoru zboznovala, mala by som doma asi jedno klbko nestastia, chodila riadne. Aj doniesla nejaku virozu, mladsie to zvladlo.Dnes s odstupom casu vravim, ze mladsie ma najlepsiu imunitu z rodiny.

nikpa
29. jan 2024

Áno dala som. Choroby bude nosiť zo škôlky vždy. Akurát keď je obdobie ako teraz, že zatvárajú pre vysokú chorobnosť, tak by som mu dala krátku pauzu ale inak nie. Dupľom ak má dieťa škôlku rado, nemalo by ,,trpieť,, lebo ma mladšieho súrodenca.

alison11
29. jan 2024

Ja keďže máme škôlku 5km a cestovali sme busom starší mal 2 roky a 9mes. keď sa mladší narodil,tak mal odklad rok,aby som z bábom nemusela cestovať do škôlky zo starším a dosť chorôb nanosil starší aj od 4rokov domov a vždy sme boli chorí komplet všetci štyria.

yanni
29. jan 2024

Nie, nenechala. Naco je to dobre? Ak ti dieta uz chodi do skolky, je uz zvyknute, na co pre pana Jana ho chces zo skolky zobrat. A na ako dlho si si to predstavila? Tyzdne, mesiace, roky? Najmladsia sa narodila po Vianociach, starsia dcera uz hocila do skoly. A chodila tam stale. Choroby domov nenosila. Ak ti nema kto nposit dieta do skolky, tak ho musis odvies a ist pon sama. Aj s miminom. Co sa mu stane? A c0o sa stane debe?. Po tme, ako tu uz bolo spomenute, ist vobec nemusis. Ved hadam nebudes dieta nosit do skolky o 6stej. O 8smej je uz vidno.

tehotna40
29. jan 2024

Mňa osobne by to ani nenapadlo, ale odporučila nám to pediatricka nakoľko starší ma imunodeficit a chyti naozaj skoro všetko, k tomu mala neocko na odporucanie.... odporučila aspoň mesiac, bolo to v zimnom období, bol doma asi 3 týždne, potom sme ho už dali. Záleží to od teba, ak sa nevieš rozhodnúť porad sa s pediatrom, ten vie najlepšie akú chorobnosť ma tvoje dieťa. Lebo vieš túto ti napíše 100 ľudí, 100 "chuti".. veľa zdravia

bolarazjedna
29. jan 2024

Moje dieťa síce ešte nechodí do škôlky, ale ja by som nechala doma.... Keby bol povedzme máj, tak nie, ale v tomto období áno. Teraz panuje chrípka, kamoskine deti už týždeň majú 40tky horúčky, okrem toho v škole majú teraz aj kiahne, 3 kamošky žijúce ďaleko od seba mi vraveli, že u nich sa šíri teraz piata choroba.... Je pravda, že dieťa bude nosiť choroby stále, nakaziť sa môže novorodenec i 2-3mesacne bábo a vecné staršie nemôže ostať doma. Ale mne osobne by sa nechcelo riešiť ešte aj chorobu 2 deti z toho jedného novorodenca, keď sama som v sestonedelí.... Aj tak sú dosť náročné prvé týždne aj pre telo ženy, nabehnúť na kojenie, poporodne hojenie, nespavosť....

x_mery_x
29. jan 2024

Minuly tyzden bol, teraz je chory a buduci pojde zase. :D mala ma tyzden. 🙂

evka_28
29. jan 2024

Ja mam tento tyzden termin porodu. Syn je uz mesiac doma, lebo im prerabali skolku a teraz ho uz isto nedam! Je to tazke a este len bude, ale na radu pediatricky - 3-4 mesiace nechat doma. Ze ona vidi, ako tie chutatka novorodeniatka zvladaju/nezvladaju skolkarske choroby... Vsetko zalezi, aku maju deti a ty imunitu...
Keby je jar/leto a syn ma dobru imunitu, tak ho nenecham doma tak dlho... Ale on chodi skolky stylom 3dni skolka - 2tyzdne doma chory... Keby ho dam do skolky, aj tak je tam 3 dni a potom vsetci aj tak doma ale chori...

zuzinka888
29. jan 2024

Ja som nechala. Manzel isiel po tyzdni do prace. A chodit v sestonedeli rano s novorodencom a trojrocnym, v snehu( najskor odhrnut, skrabat auto..) navrat di skolky bol bez problemov- myslim,ze deti vnimaju cas inak ako dospelí nezozlisuju ci su doma tyzden ci mesiac

queen_mary
29. jan 2024

Dieta ma imunitu prve tyzdne od teba (aj keby nekojis), tak ja som neriesila. Porodila som vo stvrtok a v pondelok isiel do skolky. Bol aj totalne chory a druhe nechytilo nic.

Ochorela prvykrat po 3 mesiacoch. Nekojila som, cize imunita odo mna asi skoncila.

kinus
29. jan 2024

Ja som na radu pediatricky nechala skolkara doma. Ale mala som este prostredne dieta, ktore nechodilo do skolky a tak by bol len ten najstarsi skolkar mimo rodinneho kruhu, dost citlivo to vnimal, takze ostal doma s nami, bol to riadny zahul, ale prezili sme to vsetci. Teraz, ked si potazka ake to ma tazkev skole v porovnani s mladsimi surodencami, tak mu pripominam, ze oproti nim bol viac so mnou a doma. Hned mu nabehne usmev 🙂
Na druhej strane znama nechala rovnako stareho syna chodit dalej do skolky, ale skolkar bol prostredny a najstarsie dieta uz skolopovinne, tak vsetci ist normalne, nikto nevynechaval. Vzdy je to velmi individualne.

zuzudrnda
29. jan 2024

Nedávala. Aj kvôli chorobám, aj kvôli tomu,aby sa necítil "odložený". Zhodou okolností mal len nastúpiť do MS,čiže vytrhnutý z kolektívu syn nebol, budoval si vzťah s mladšou sestrou 🙂.

zorkahorka
29. jan 2024

Bol doma mesiac. Dr radila viac, ale nechcela som. Mladsieho nenakazil, prvych 6 mesiacov maju deti imunitu od matky

raffaella
29. jan 2024

Nielen, že staršia chodila normálne do škôlky po pôrode mladšej, ale ako týždňové bábo so mnou do škôlky chodila staršiu vyzdvihnúť. Všetky deti z triedy sa s ňou prišli privítať a aj učiteľky. Veď dieťa nie je z cukru 😊

pe_mi
29. jan 2024

Ahoj,ja som dávala hneď.sice sme boli s dcérou 3tyzdne po pôrode v nemocnici,kvôli komplikáciám ,ale starší 4roky chodil do škôlky,s manželom.a keď sme sa vrátili chodila som hneď ja,napešo autobusom s obidvoma kočíkom.ráno aj poobede.
Aj to hralo veľku rolu,že syn býval chorý 2x do roka.
Ale napr sme cestovali tým autobusom,ktorí bol plný deciek,ale nič sme nepochytali.
Keby som mala inú skúsenosť,tak nedám,ale my sme dobrí obišli

yanni
29. jan 2024

@raffaella u nas tak isto. Starsia mala presne 3,5 roka, ked sa mala narodila. 27.12. sa narodila a starsia isla normalne po Vianociach 02.01. do skolky. Tiez som ju tam vodila s novorodencom aj chodila po nu, muz bol uz od 02.01. v zahranici. Starsia bola hrda velka sestra, vsetkym musela babo ukazat, vychvalovala sa, ze co ma ona doma. Dokonca sme hned chodili aj na detsky telocvik, cize zase malo novorodeniatko plno cudzich deti okolo seba. V jej 6tich tyzdnoch sme isli do Rakuska na tyzden lyzovat, zase plny hotel cudzich, ak ked boal cele dni so mno, vzdy niekto na nas "dychal". O tyzden na to sme uz leteli 7 hodin do nasho druheho domova. Teraz ma mala copana 5 rokov a nic jej neuskodilo. Si myslim, ze praveze toto bola dobra "strategia". Toto dieta nebyva vobec chore. V skolke koli chorobe nikdy nevynechala. My strasne vela cestujeme, stale niekde behame. Apropo, deti nie su ockovane.

katesocka
29. jan 2024

Syn chodil prvý rok do škôlky a bol často doma chorý, väčšinou našťastie "len" sople a kašeľ. Rodila som začiatkom januára, bol doma od decembra (najprv bol chorý on, potom ja). Pôvodne mal ísť späť do škôlky na začiatku februára no ochorel 😅 a teda išiel niekedy v polovici februára. Napriek tomu, bol stále často chorý a veru dcéra chytila hádam všetky sople ktoré priniesol domov zo škôlky.

nenne27
29. jan 2024

Ja som 4 rocneho doma nenechala akurat nespaval v skolke.choroby nenosil, mala som dost stastie, ze nebyvali casto chori.alebo ked aj ochorel , mala to nedostala.zaujimave, ze nikdy ani ked boli ovela starsi si choroby " nepodavali"...

lussy_s
12. feb 2024

Dobre a teraz moja skúsenosť, čerstvá. Mám doma 3, 5 ročnú dcérku, ktorá chodí do súkromnej MŠ a 2,5 mesačné bábätko. Celý prvý mesiac ostala staršia doma, presne kvôli chorobám, ale doma to s ňou bolo už nezvládnuteľné, sama sa brala do škôlky za kamarátmi. A za ten 1,5 mesiaca čo je v škôlke mi už stihla mladšieho 2x nakaziť, raz z toho zápal priedusiek, otras čím sme si prešli