icon

Dcéra bude mať 6 rokov a nezobrali ju do predškolskej triedy

radulienka7
18. feb 2017

Ahojte, rada by som poznala váš názor nato ked moja dcéra bude mat v auguste 6 rokov a tým pádom je predškoláčka, čaká ju posledný rok v škôlke NO do predškolskej triedy ju nevzali pre plný stav! Ale učiteľka aj riaditeľka mi povedali že dcéry sa to nijak nedotkne že sa jej budú venovať tak isto ako keby bola v predškolskej triede. Boli sme u psychologičky či je zrelá aby išla do školy a ako prvé (po tom čo robila dcérka testy) sa ma opýtala či chodí do predškolskej triedy, vravím nie nedostala sa tam a psychologička nato že hned to na nej videla pretože neovláda NIČ z toho čo by ako predškoláčka mala a tým pádom navrhuje odklad pre nepripravenosť. A akože teraz čooo?! Má ísť o rok neskôr len kvôli tomu že sa jej v škôlke nevenovali tak ako mali? A kto zato môže ja? alebo moja dcéra? v škôlke som ešte od vtedy nebola takže som zvedavá čo mi povie riaditeľka ale pripravujem sa nato že budú mať milion výhovoriek. Ako by ste reagovali vy ? A je to vôbec možné že sa na ňu vykašlali? nie je to povinne aby dieta chodilo do predškolskej triedy náhodou? Dakujem za názory...

Strana
z3
dadulala
20. feb 2017

@radulienka7
ahoj, povinne je aby ju zobrali do MŠ, ale kam ju zaradia zavisi od kapacity MŠ .Zvyčajne su vždy jedna čisto predškolacka trieda a jedna miešana a zavisi iba od šikovnosti učiteliek ako si dokažu so situaciou poradiť. Samozrejme jednoduchšie to je v čisto predškolackej .Testy v MŠ pokladam za veľmi povrchne a ak chces vediet ako na tom mala je, objednajte sa na individualne posudenie školskej zrelosti aj ku špecialnej pedagogičke. Ta sa na to pozera aj trochu inak ako iba cez psychologicke tabuľky. Ak zisti, že su tam nejake nedostatky, da sa ešte veľa stihnuť kym do školy pôjde .Nie je pravidlo, že augustove deti su nezrele, všetko zavisi od zrenia nervovej sustavy, sluchoveho vnimania,zrakovej diferenciacie a kopec dalsich veci..socialna a emocionalna zrelosť,samostatnosť, zvladať aj ťažšie situacie a nie sa pre všetko rozplakať a hlavne, veľmi dôležite je ako je na tom reč.Ako logopedička viem o čom hovorim 🙂) .JA uzko spolupracujem s našou špec. pedagog. a veľa deti viem čiastkovo posudit a podla toho potom poslat k nej na testovanie. Testy sa robia prave v tomto obdobi a zapis je potom v aprili . Držim palce aby ste sa spravne rozhodli 🙂

lula26
20. feb 2017

@dadulala o akých testoch v MŠ hovoríš? Veď testy v škôlke predsa vykonávajú špeciálni pedagógovia. Aspoň u nás je to tak.

dadulala
20. feb 2017

@lula26 do MŠ väcsinou pridu psychologovia a robia testy skolskej zrelosti, zvycajne hromadne,naraz vsetky deti, su rovnake, no napr. vôbec nezistuju uroven sluchoveho vnimania a pod. Samozrejme môzem hovorit len o tych skôlkach kde som to videla a pytala sa .Netvdim ze u VAs to nemôzu byt spec.pedagogovia, ja viem o psychologoch.Bohuzial v ich testoch nie je zohladnene vsetko co zaujima spec. pedagoga a dieta ma zvladnut pred vstupom do MŠ. Sluchovu oblast nezistuju na 100% a ta je velmi velmi dolezita.
Osnovy 1 roc. su totiz postavene tak, ze dieta sa ma vediet orientovat v systeme analyzy a syntezy slova uz na zac. 1 roc. a polovica predskolakov o tom nema ani sajnu. Ale toto sa ma nacvicovat v pripravke, opät zalezi na ucitelke, kolko tomu venuje casu..Je toho ovela viac a zial tempo v 1 roc. je dost rychle, kto sa nezorientuje v prvom polroku, potom uz zacina vyrazne stracat..

petkavka
1. mar 2017

Ahoj @radulienka7,
trochu ta potesim. Dcerka (augustova) bola v zime tiez testovana v skolke na skolsku zralost a pani akoze psychologicka nam odporucila jednorocny odklad. Vtipne na tom bolo to, ze nasledne sme isli ku externej psychologicke na testovanie a dcerke vyslo ze je nadana a jednoznacny nastup. A pani ucitelka sa ani len nezamyslala ze nejaky odklad, rovno nam odporucala ze daaku specialnu skolu mame hladat 🙂 ...
A zaroven mas moju plnu podporu v tom, ze skolka ma jednoznacne pripravit tvoje dieta do skoly a nie ty ako pracujuca matka. ... To si neviem predstavit, ze by si napriklad s dietatom isla k lekarovi a ten by sa na dieta iba pozeral a potom vas poslal domov s tym, ze teda doma sa mas ty dietatu povenovat a zistit ako je chore...

anickadusicka13
1. mar 2017

moj je junovy a o odklad som ziadala ja a aj psychologicka mi to potvrdila, ja nevidim nic zle na tom, ze ostane este rok vo skolke, nech si uzije este jeden bezstarostny rok 🙂 ked dieta dospeje vsetko lahsie pochopi, bez trapenia, ja som bola augustova, ale vtedy sa odklady nedavali a veru sa moja mamka s mnou natrapila.... a ja som sa trapila tiez... to ze dieta dostane oddklad neznamena, ze je nesikovne, alebo hlupe ... moj chlapec aj pocitat vie do 10, scitat aj odcitat na prstoch, aj pismenka pozna, aj meno si napise, ale este je hravy a "zamamkany", a rok v zivote dietata spravi vela 🙂 a na dnesne deti sa kladu velke naroky, syn kolegyne od septembra do vianocnych prazdnin, presli celu abecedu-pisane aj tlacene , velke aj male pismenka, co mi pride nie normalne, kazdy den s nim po robote sedi nad ulohami do vecera ....

tiliko
1. mar 2017

@anickadusicka13 Odklad nie je zlý, ale u niektorých detí úplne zbytočný. Moja dcéra 27.7. je teraz prváčka bez odkladu aj keď sa mi ho snažili nanútiť, abecedu pozná od 3 rokov, samostatne píše, počíta. Stále mi opakovali že nemá dobrú grafomotoriku. Môžno nepíše úhľadne ale žiadny problém v škole, často krát im ešte uteká najmä v matematike a čítaní. Odklad by ju brzdil a školu zbožňuje. Odklad by nemal byť univerzálny podľa veku. Treba poriadne zvážiť.

cobhan
1. mar 2017

Moja je zaciatkom maja a mali sme mozno odkladu alebo ju poslat do skoly, aj ked podla tunajsich kriterii bola na rozhrani skola/odklad. Lenze keby som ju podrzala este rok, tak by mi do prvej triedy nastupovala ako 7 rocna a to sa mi zda uz dost neskoro a myslim, ze casom ostatne deti dobehne...teraz je niekde v strede a casom sa to len zlepsi 🙂

sugi81
2. apr 2019

Hlavu hore, da sa to dobehnut 🙂 navyse dnes ked vidim, co vsetko maju deti pred nastupom do skoly ovladat, tak placem....dni v tyzdni, poznat hodiny a pod. - wtf naco? vsetko sa to naucia v skole. V kazdom pripade odporucam kupit si pracovne zosity KULIFERDO (najdes na webe), tie cervene - velmi dobre cvicenia pre predskolakov - pozornost, prve pocty, sluchove vnimanie, grafomotorika. Do septembra toho viete este vela stihnut. a deti sa v tomto veku ucia velmi rychlo. drzim palce. PS: ja tiez nie som zastancom odkladov, uz som to viackrat aj tu na MK pisala, hromadne sa aplikuju odklady a potom sa v triede stretnu deti aj s 2 rocnym vekovym rozdielom - to je dost vela a intelektovo su strasne rozdielne. mam v okoli pripad, kedy bol druhak v triede a robil tak strasne detom zle, vyrusoval, no desne a tiez mal rocny odklad a siel ako takmer 8 rocny, potom ho normalne prelozili do vyssieho rocnika a cuduj sa svete - chalanisko je ako med. nehovorim, ze je to vzdy tento pripad, ale pokial ma dcera v auguste 6 rokov, a dokaze udrzat pozornost, popracujete trosku s kuliferdom, bude to dobre. drzim palce

majcika
2. apr 2019

@sugi81 2 rocba tema, dietko uz derie urcite skolske lavice

sugi81
3. apr 2019

@majcika 😀 jezisi ja som slepaaaaaaa 😀 😀

biba2014
3. apr 2019

Povenuj sa ty dcérke aby vedela co ma vediet.ak je augustova a nie je zrela na skolu odklad je dobra volba,neolutujes...dozreje,doucis ju co treba a je po probleme.

Strana
z3