icon

Dcéra dostala v škôlke po zadku

14. sep 2021

Ahojte, dcéra chodila do letného doobedneho tábora, tesila sa tam. Presli sme do skolky a každým dnom je to horsie a odovzdavam ju s jej placom. Dnes som z nej vytiahla, že dostala po zadku od učiteľky, lebo neposluchala. Na jednej strane chapem povolenie pedagóga, že je psychicky narocne, aj dcéra je dosť tvrdohlavá, na druhej strane zrejme bitka nie je úplne vhodná stratégia, keď vedia, že rano nechce chodit do skolky a place, co vôbec som nechápala, lebo keď ju aj nechám u starých rodicov, nikdy neplakala.
Ako by ste to riešili? Ja sa každý deň pýtam učiteliek, či bol nejaký problem. Aj som jednej povedala, že som otvorená diskusii, čo sa týka výchovy, lebo dcéra nie je jednoduchá povaha, že nech kľudne povie, keď bude problem. Preto má zaskočilo, že toto mi nepovedala(aj keď po zadku dostala od inej učiteľky). Dcéra nie je doma bita, preto sa nad tým pozastavujem a obávam sa, ako ju po tomto vo štvrtok dostanem do skolky.

iffushka
15. sep 2021

@kittykat22 a ano sama som za to, že asistent má byť v každej triede. Lenže to sa zdá rodičom pridrahé, nikto to platiť nechce, ani štát nie.

stanulienkat
15. sep 2021

@iffushka Načo asistenti? Čím viac drzých a neposlušných detí bude, tým viac asistentov bude v triede, či ako?

anjelaa
15. sep 2021

@stanulienkat pracujem v škôlke 10 rokov, viem, že si deti vymýšľajú. Ale vymyslieť si fyzické ublíženie (capnutie, bitku, facku….) sa nikdy nestalo + dieťa odmieta ísť do škôlky. Toto si dieťa nevymysli len tak. Určite sa niečo stalo a Ucitelka fyzicky niečo dieťaťu spravila. Aj keby mu dala výchovnú po zadku, dovoliť si to nesmie. U nás by už letela. Za mna je to čisté zlyhanie.

hopsadobrandejsa
15. sep 2021

Po zadku je dnes klasifikovane ako bitka? Boze chran dat dietatu po zadku ktore sa nevie vpratat do koze.

Ja osobne nie som zastancom fyzickych trestov u deti, ale nalejme si cisteho vina dievcata. Nasa generacia dostavala nie take vyprasky ci uz doma alebo u dedkovcov alebo od tety ked sme boli jak diabli a z nikoho z nas neubudlo a vsetci som normalne fungujuci dospeli ludia takze ja osobne nerozumiem preco sa tu z jednej vychovnej po zadku robi takito cirkus.

Ja ked som prisiel domov a povedal som, ze som v skole dostal po zadku tak mi bolo povedane, ze som si to zrejme zasluzil a radsej som drzal jazyk za zubami aby som nahodou nefasol doma este zato, ze som zrejme vystrajal v skole.

S rodicmi mam dobry vztah, vobec ich nevnimam ako "tyranov"....ba ani moj brat. Dostal som ked som si zasluzil a nie z nudy pretoze rodicov svrbela ruka.

Inak toto je presne to co kolegyna minule spominala. Dnes su ludia tak rozhyckani lebo ich doslovia balia do vaty.

Mozno, ze v skolke sa s tymi detmi maznat budu, ale zivot veru nie. Ak si vase dieta mysli, ze vychovna po zadku je obrovsky problem tak pockajte ked dospeju a potom zivot zacne rozdavat lekcie. To uz bude len nariekania aky je svet nefer.

Ako sa u nas vravi: "Nur die Harten kommen in den Garten."

jana_eyre_2
15. sep 2021

@hopsadobrandejsa a ty máš deti? Ak nie, tiež by som rada povedala, počkaj kým ich budeš mať 😉

katarina092
15. sep 2021

Nemozem uverit ake su v dnesnej dobe nazory na vychovu a fyzicke trestanie. Nie som zastancom bitia deti, ale vychovna sa vola vychovna, lebo treba niekedy zareagovat raznejsie, nez len milo vysvetlit..najma pri malych detom. Potom sa cudujeme, preco je dnes tolko rozmaznanych a nespratnych deti.. Lebo rodicia prijali tento nemozny, moderny sposob vychovy. Nevravim ze tomu treba robit tak jak kedysi ked v skole deti aj bili, treba vediet rozlisovat.

fiffinkaa
15. sep 2021

Konfrontovaná by som učiteľku a rozhovor by som si nahrala..a potom za riaditeľkou. Fyzické tresty nesmú byť v škôlke nikdy nikdy, na to neexistuje ospravedlnenie..dcérke by som verila, deti si toto nevymyslaju skôr to taja...je to hrozne, takéto vyhorené učiteľky, na teplom miestecku, v práci sú 6 hodín, o 13 už idú naobedikovane domov a mlátia deti..častý jav ...žiaľ...no ale kde sa budú mať lepšie? ..taký plat dostane v štandardnej práci za 8 hodín..a už by neboli PANIE učiteľky.

katarina092
15. sep 2021

@jana_eyre_2 Ja snim suhlasim a deti mam🙂

jana_eyre_2
15. sep 2021

@katarina092 veď ja nikde netvrdím že si to nemôže myslieť aj človek čo má deti 😉 ja hovorím, že kým človek deti nemá tiež musí počkať na to, ako sa mu zmení optika, pretože TA sa zmení veľmi často keď vlastne deti prídu, aj keď viem že niektorí sa tvária že nikdy..

marca12
15. sep 2021

@iffushka no dobre tak je to potom dobre hlupa ucitelka,ked ma jasne stanovene pravidla a vie,ze nesmie fyzicky trestat deti a aj napriektomu,ze o tom vie a vie o nasledkoch jej konania,tak nadalej pouziva taketo metody. Nie som zastanca rozmaznanej vychovy,ale aby mi nejaka cudzia kunda otlkala dieta to teda nie. Taketo metody nech si robi na vlastnych detoch a nie na cudzich.

marca12
15. sep 2021

@hopsadobrandejsa vies,co je smiesne? Ze deti sa otlkat mozu,ale ak ta okrikne uradnik alebo predavacka,uz by si na nich nadaval,co si to dovolil. A si predstav,ze by ti taky uradnik jednu vychovnu pritentoval,lebo si bol drzy. Je to nadnesene povedane,ale raz to je zakazane,tak sa to ma dodrziavat.

stanulienkat
15. sep 2021

@anjelaa No ver tomu, že dieťa si vymyslí aj fyzický trest. Mne sa to osobne stalo s mojim dietatom a viem, ze klamalo. Na to, že si učiteľka, už by si mohla vedieť, že dieťa si vymyslí čokoľvek.

hopsadobrandejsa
15. sep 2021

@marca12

Tak pozor.....odtial potial

Ja hovorim o vychovnej po zadku, nie o akomsi "otlkani" deti.

Bohuzial miesas jablka s hruskami. Ja nikomu nedavam rozumy ako vychovavat svoje dieta. Ked dospeju a osamostatnia sa tak hned zistia, ze zivot sa s nikym nemazna.

Ja ak raz budem mat deti tak sa posnazim ich vychovat tak aby zniesli aj rany od zivota a boli schopni sa oprasit a pokracovat dalej a nie zabalit do vaty.

aylinn
15. sep 2021

Fakt by som si pozrela všetky čo v komentoch zastávajú konanie tej učiteľky , či by to brali s takým nadhľadom keby cudzia ženská položila ruku na ICH dieťa..

luccija
15. sep 2021

@fiffinkaa nemôže si nahrať rozhovor...a ten rozhovor by som chcela v prítomnosti riaditeľky a učiteľky nie zvlášť.Nie, môže dieťa akokoľvek vystrajat, ale capnut po zadku nemôže.Moze ho dať bokom, na trest, ale nie capnut.Ale robí sa to je to smutné...

belllinka
15. sep 2021

@aylinn brala by som to v pohode, kedze aj moje deti dostali na zadok odomna, ked sa nevedeli zmestit do koze. A naruseni jedinci z nich nevyrastli, ani ziadnu traumu nemaju 🙂

luccija
15. sep 2021

@hopsadobrandejsa si predstav, že tie deti okrem rodičov a blízkej rodiny s nikým neboli a hlavne tie malé, keďže takmer 2r je korona.Oni berú učiteľku ako druhu mamu a osobu ktorej môžu dôverovať a sú okrikovane, zosmiesnovane a ešte aj dostanú capnutie.Aj my sme mali chlapca ADHD viac bol na treste ako v triede po 2 m psychológ a bol vylúčený zo škôlky.Ja som ani na vlastné dieťa nerevala ako besna a nevyhrážala sa, lenže to by ľudia museli mat cit a empatiu.

aylinn
15. sep 2021

@belllinka ale ty si si ich splodila, vynosila, porodila, živíš ich a ešte roky ich živiť budeš. Sú to TVOJE deti, ktoré TY vychovávaš na ľudí akých z nich chceš mať TY.
Učiteľka je len osoba ktorá trávi s deťmi niekoľko hodín denne v zariadení ktoré navštevujú, lebo musia. + je zato platená.
Keď jej dcéra nepočúvala mala si zavolať mamu a povedať jej čo je vo veci a JEJ MATKA už doma sa rozhodne či jej dá po riti alebo si to vybavia inou cestou

marca12
15. sep 2021

@hopsadobrandejsa som rovnakeho nazoru ucit deti otriast sa a nehyckat ich vo vaticke,ale ak by som sa dozvedela,ze dostal od ucitelky,urcite by som si branila dieta. Tak ako keby dostal od kamarata kamenom do hlavy,tak isto by som ho branila. Jednoducho ucitelka ma zakaz davat po zadku,tak to ma respektovat.

anjelaa
15. sep 2021

@stanulienkat nesúhlasím. Jedna vec je vymyslieť si čokoľvek a druha spojiť to s emóciami a následkami do budúcnosti. To už je vysoký level herectva.

hopsadobrandejsa
15. sep 2021

@luccija

Pozri, ja fyzicke tresty neobhajujem, ale vezmi si podmienky za akych sme vyrastali.....aj sme vyfasovali ked sme si zasluzili...

Mas pocit, ze z nas vyrastli akesi vadne kusy? Ja za druhych rozpravat nemozem, ale ja sa za vadneho nepovazujem.

Pred vsetkym zlom sveta dieta neubranis, preto ho treba naucit ako sa vediet z ran zivota pozviechat.

Ja nadobudam pocit, ze niektori ludia by svoje deti najradsej vlozili do zorbingovej gule len aby sa im nic nestalo.

Akoze mozu to urobit, ale tomu bude odpovedat aj kvalita zivota konkretneho jedinca.

simca06022011
15. sep 2021

Nikdy v živote som nevidela aby dieta v skolke dostalo na zadok. Ani nepocula a to teda sme aj chuliganov par a problemovych chlapcov mali v skolke. Urcite by som sa co najviac o tom dcéry povypytovala a na milion percent sa na to opýtala ucitelky. Neviem co take vazne sa mohlo stať, ak si to nevymysla lebo tam nechce chodit.
Inak ja som dala dceru do jasiel a teda na kolektiv bola zvyknutá, ziadne place, prave naopak, doma sa jej nechcelo byt. Prehodila sa do skolky a revala ako pavian rano a nechut bola cely rok, postupne som z nej dolovala aky ma problém... Prehodila som ju do inej skolky. A viac nebol problem.

simca06022011
15. sep 2021

@marca12 nadnesene ale pravdive... Mna sem tam aj dlaň svrbí ako by som jednu tresla niektorým dospelakom 😂🤦🏻‍♀️

sasesoe
15. sep 2021

Urcite si o tom pohovor najskor s ucitelkou, zisti o co slo a tak uvidis, co ako dalej.
Ja som bola uz 1.roc.na ZS a pani vychovavatelka s nami hrala taku hru "Kubo povedal" - hovorila, co mame robit + ukazovala, ale niekedy ukazala ine, no trebalo urobit co povedala, nie co ukazala (lahnut, sadnut, chytit si prave koleno,...). No a kto sa pomylil dostal trest - trstenickou/palickou po ruke. Vsetci sme to brali v poho v ramci hry. Ja som sa nezvykla mylit, ale par krat sa mi tiez zadarilo, no bolo tam deti, ktore za 1 hru i 3-5x schytali... Raz sme doma cosi riesili s rodicmi/ cistili mi zaludok, ze sme sa pobili so sestrou (bezna detska natahovacka) a ocko mi povedal - Ja Ta (vas - ako ani sestru) nebijem, ani v skole vas nebiju, ani vy sa nesmiete bit! No a zo mna vtedy v tom hneve vyletelo, ze pani vychovavatelka nas bije. Uz neviem, ci/ ako som to potom vysvetlovala. Ale najblizsie ked ma ocko vyzdvihoval z druziny, tak si ju zavolal za dvere a sa jej na to pytal medzi 4 ocami a potom si zavolali i mna (citila som sa trapne a mlcala ako pen). Ale odvtedy sme sa tu hru uz nikdy nehrali.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
16. sep 2021

@iffushka viedla som skolku a rozhodne niesom mimo. Nase ucitelky by si NIKDY nedovolili vztiahnut ruku na dieta. Nikdy! Deti su male zive stvorenia a niektore zlostia viac a niektore menej. Ale neexistuje aby ucitelka vztiahla na dieta ruku. Maximalne ked sa deti zacali bit tak ich odtiahli od seba a mozno dieta v tom momente silnejsie chytili za ruku pretoze potrebovali pouzit silu aby ich od seba oddelili. Ale nejake bitie po zadku? Tak to nebude. Tebe nedochadza ze skolka je vzdelavacie zariadenie a je rozdiel byt ucitelka a byt matka. Druha vec je v skolke to nechodi tak - ze deti pridu a robia si co chcu - maju velmi dobre vedeny den a cas kedy behaju ako zmyslov zbavena a vrestia lebo je cas na volnu zabavu. Niesu to opice bez rozumu. Da sa s nimi dohodnut. A ked dieta vyvadza tak sa s nim ucitelka rozprava a snazi sa najst riesenie. Ked to nefunguje, tak sa zavola do skolky mamicka a navrhne sa sposob ako situaciu vyriesit. Deti sa nevedia branit - su male. Nemaju akukolvek sancu proti ucitelke - a tie ucitelky to velmi dobre vedia. Uictelka ktora capne po zadku dietatu je ZLA ucitelka a v skolstve nema co hladat.

A to sme mali maleho mulata ktory cestou na vychadzku kazdy den - jeden cely mesiac - vrieskal celou cestou do parku. 20 minut vrieskal kazdy den, lebo chcel na ruky. Mali sme Olika ktory nonstop vsade utekal. Mali sme Sofinku ktora hadzala take tantrum, ze deti si zakryvali usi ked jacala. Dvojicky ktore sa spolu nonstop hadali a mlatili. Lenze to vsetko je minorita. S valnou vacsinou deti sa dohodnut sa. A s tymi s ktorymi je dohoda tazsia, s tymi musia ucitelky pracovat. Ale oni maju pedagogicke vzdelanie, maju vedenie, maju kolegyne, maju asistentky a milion sposobov akym usmernit dieta. Ziadne po zadku neexistuje.

katarina092
16. sep 2021

@kittykat22 Tak ocividne vzdy nepomaha len vysvetlovanie a spravna taktika, pripady tazko zvladnutych deti o ktorych pisete ste mali riesit inak. Ja neviem preco su vsetci taki vyhukani z capnutia po zadku, ako keby to malo mat nejaky neuveritelny negativny dopad na ich psychiku alebo co... kedysi yo na skolach skor prehanali, ale zato ze niekto vymyslel ze je vychovna po zadku v skolkach nepripustna neznamena, ze je to to najlepsie riesenie. Ze sme sa odvratili od toho co vzdy fungovo a vychovavalo sa tak odjakziva. Skor by som sa bala aky dopad na spolocnost tento moderny sposob vychovy..

iffushka
16. sep 2021

@kittykat22 ja ti tvoj názor neberiem ani tá nepresvidcam, ani svoj názor nezmením. Mám svoje skúsenosti, na základe ktorých som si vytvorila názor

luccija
16. sep 2021

@katarina092 čo, že naša generácia 30,40 plus bola bita ako zito?a dnes, keď je veľa ľudí rodičmi hlavne chlapi bijú svoje deti?áno dnešné deti majú benevolentnu výchovu tiež sa niekedy pýtam aké budú deti týchto detí a aký život budú viesť dnešné deti vychovávame ochranarsky a vo vate, ale určite nie som za bitku, capnitie, facku v rodinách Ja som dostala od otca iba raz facku a mala som dostal za čo🙂 a dodnes si pamätám ten pocit a hanbu, poníženie ..

shaola
Autor odpoveď zmazal