icon

Dcérka má traumu zo škôlky

7. sep 2023

Zdravim,

Vidím že momentálne je škôlka veľmi aktuálna téma. Dcéra nastúpila v pondelok. Ma 3 roky a škôlka razí politiku hneď na cely den. Muz ma v podstate dotlačil do toho to skúsil tak ako radia v ms. Ok skúsili sme. Došli sme o 14:30. Mala bola cela uplakaná. Aj pani učiteľky povedali že preplakala väčšinu nepapala a videla som že ani nepila necikala. Vycikala doma skoro oranžový moc par kvapiek. Doma to bolo strašne stále plakala fnukala. Môj muz videl ten cirkus po príchode po ňu a zavesim že ostáva doma. Utorok už nenastúpila. Mame ten luxus že si môžem dovoliť ostať doma otázka je však. Čo ďalej. Mám pracu ktorú viem robiť z domu nechcem sa jej vzdať nie však kvôli peniazom ale kvôli osobnostemu rastu. Je alternatíva ako dceru pripraviť na neskoršiu nastup napr v zime. Teraz ma traumu po celom dni. Nechce ani počuť o ms. Bojim sa však že sa naviaže esze viacej na mna počas Home officu

Strana
z2
anitka63
7. sep 2023

Treba tomu jednoznačne ešte dať šancu a neskončiť s tým len preto, že si za jediný deň nedokázala zvyknúť. Všetky deti si skôr či neskôr zvyknú, uvidíš. Nevzdávaj to s ňou, ono to príde 🙂

cicuca
7. sep 2023

@kvetinka75 neprehana a podstatný rozdíie je, že keď dospelý mení pracu, tak sa na to vie psychicky pripraviť, dieta nie. Doteraz bolo v bezpečnom prostredi, so svojimi rodičmi a odrazu je vsetko inak. Ohladuplny pristup je tým najlepším sposobom pre adaptáciu dietata na nové prostredie. Odložit dieťa a nestarať sa ako to zvláda je pre niektorych rodičov "najlepším sposobom"

kvetinka75
7. sep 2023

@cicuca nikto tam dieťa neodkladá ale po jednom dni jasné, že dieťa nebude nadšené a bude plakať. Keby to hneď všetky matky vzdali, tak v škôlke nie je nikoho. A čo je na tom neohladuplné, že je dieťa v škôlke s ostatnými? Aký je ohľaduplný prístup v inej škôlke? TAm už plakať nebude? Nikto tam po nej nekričal, mala sa iba prispôsobiť škôlkárskemu režimu tak , ako by to bolo aj v inej škôlke.

ivangeline
7. sep 2023

Sukr skolka..iny pristup a menej deti. Len na pol dna?

kvetinka75
7. sep 2023

@beronsche lenže je rozdiel či si môže žena dovoliť byť doma a ak nemôže.

zuzkaa1991
7. sep 2023

Moja nastupila ako 2.5r ano trhalo ki srdce tiez somm bola nazoru na cely den....dva roky sme tak fungovali aj tak viac menej 2 3dni vydrzala potom mesiac doma..treti rok som zmenil to mala uz 5r tak sme zacali chodiť na poldna...ale určite nedavar prve mesiace domov a nechodit do školky dieta sa musí naucit socializovat sa bez mamky ked tak ju brat aspon na obed domov ale určite nosit ju kazdy den...teraz je predskolacka a uz na 4 den spustila plac ako stale len ( dam ucitelke mali nelucim sa dlho) hodi. do triedy a zatvorim dvere

beronsche
7. sep 2023

@kvetinka75 a popieram niekde tento fakt?
To je hadam kazdemu jasne, ze niekedy to jednoducho inak nejde, co ako by si to zainteresovani priali..

A doslova pisem autorke, ze kedze ma ten luxus, ze to u nich nie je nevyhnutne, dieta do skolky dat, moze sa slobodne rozhodnut.

merrysa
7. sep 2023

Ja by som sa chcela opýtať, či bola dcérka zvyknutá byť aj bez teba..či už s otcom alebo starými rodičmi..alebo bola realne na tebe zavesena celé 3 roky.. vôbec nie v zlom, len zo zvedavosti..

cicuca
7. sep 2023

@kvetinka75 ohladuplny je postupná adaptaci a brat ohlad na potreby dietata a dovolit rodičovi byť s dieťaťom kým sa nezoznami s novým prostredim. To, že nikto po nej nekričal este neznamená, že tam dieta má byt sokojne a ticho sa hrat v kute. Je to proces

annm81
7. sep 2023

Nečítala som diskusiu. Myslím, že systém nechať trojročné dieťa hneď na celý deň samé, je hrozný. Trojročný nechápe aj omnoho jednoduchšie veci spojené so škôlkou, ako je beh času a odhad, kedy už tu zasa bude rodič. Skúste to znova, ale s postupnou adaptáciou v pritomnosti rodiča Dieťa tak nebude samé, opustené na neznámom mieste plnom neznámych ľudí, kde nepozná vzťahy, hierarchiu, pravidlá a nemá tam nikoho, na koho by sa vedelo s dôverou obrátiť, ak má nejaký problém a dokonca často má problém dorozumieť sa, lebo jeho reč ešte nie je dokonalá. Viem, že sa nestretnem s pochopením mnohých diskutujúcich, ale osobme nechápem, ako neempatický je rodič ktorý s pokojom odovzdá svoje revúce vydesené dieťa cudzej osobe a považuje to za prospešný proces.. myslím, že generácia našich detí sa na to bude pozerať ako sa my dnes pozeráme na rady svokier "neber ho na ruky, lebo ho rozmaznáš, nech si len pocvičí pľúcka".

betulinka1
7. sep 2023

Skus sa porozpravat s dcérkou, ze by isla iba doobeda pohrať sa s detmi a na obed prides pre nu. Ze takto to vyskúšate nejaky cas a potom pojde na cely den. Ze je jasne, ze je smutna, vsetky deti su smutne ale ked sa s nimi zahrá pojde jej ten cas rychlejsie. Potom ti porozpráva co robila. Nevzdala by som to hned ale rozhovorom ju presvedcit.

kate_cs
7. sep 2023

Ja mať luxus, že nemusím pracovať, ani by som dieta do škôlky nedávala. Som veľmi naklonená domácemu vzdelávaniu. A to ani nehovorím, keby dieta plakalo.
Ja na tvojom mieste by som volila aby dieta zostalo doma a skúsila si zohnať nejakú milu pani na stráženie u vás doma. Dieťa by si na ňu časom určite zvyklo a ty by si mohla pracovať. Veď tá škôlka tiež nie je zadarmo.
Takto malé dieta nie je odkázané na socializáciu vo forme škôlky. Nič jej neutečie aj keby do škôlky vôbec nechodila.
Držím palce

tehotna40
7. sep 2023

@beronsche môj nie, tomu sa paci, píšem že každý deň niekto, dnes chlapček, včera dievčatko co sedelo vedľa syna. Ráno keď ich maminy prinesú tak pustia plač

siska53
7. sep 2023

Priskoro ste to vzdali... Prve mesiace zvacsa place vacsina deti.. moja orve dva ani nejedla a nepila v skolke... Ale ked ste sa uz tak rozhodli, tak je na vas, ako si to poriesite.. Len zvaz jednu vec. Ci ti praca umoznuje sa venovat pocas dna dietatu a ci ju mozes vykonavat po nociach. Lebo tak male deti este potrebuju niekoho, kto sa im vacsiu cas dna bude venovat a rozvijat ich, chodit s nimi von...

tenerifka
7. sep 2023

Takze manzel zavelil, rozhodol, a vybavene? Co keby ten geroj zostal na HO s dietatom sam?
Mat HO neznamena, ze si doma, a dostupna starat sa o 3-rocne dieta, zda sa, ze manzel tvoju pracu maximalne znevazuje.....on rozhodol? A ty? Mas vobec nejake pravo ozvat sa?

jana005
7. sep 2023

@fiafia prečo dúfaš, že ju nenechali doma?
Veď to je ich dieťa, nie tvoje.
A vôbec nie je pravda, že ak ju nedali, tak budú mať aj neskôr problém s adaptáciou.
Môj syn má teraz 11, keď mal tri,tak išiel so staršou sestrou do škôlky prvý deň v pohode, druhý deň mi ho trhali z rúk, tak tretí som ho už nedala.
Išiel potom až o rok len na pol dňa.
Nehovorím, že to bolo ľahké.
A celý čas chodil iba na pol dňa a v škole sa úplne bez problémov začlenil
Autorka, ak si doma, tak ma tvojom mieste si ju nechám doma a vôbec neriešim reči ostatných.
Je to tvoje dieťa, ty vieš, čo je pre ňu najlepšie.
Do škôlky môže ísť aj o rok a to už bude určite oveľa lepšie pre ňu

lienka.7
7. sep 2023

@tenerifka presne to aj mňa napadlo, že manžel rozhodol, že ostáva doma. 🤦‍♀️
@autorka ostava s Vami doma aj muz, ano? Ci ako? Nepripadas mi ako nesvojpravna. A po 1 dní vzdať skolku je odveci, sorry. 99% deti place. Sa dohodni že ju tam budeš nosit na pol dna a potom uvidíš čo a ako.
Pokial fakt nechceš aby tam dieta chodilo, tak ju odhlas, nech uvoľní miesto inému dietatu a to môže nastúpiť.

stanulienkat
7. sep 2023

Miliardy deri to zvladli. Neboj sa, nebude mat ziadnu traumu. Za sociku matky odnasali 6 mesacne deti do jasli a nikomu sa nic nestalo. Ci to nie je aj preto, ze sa tie deti dnes nepohnu bez matky ani na zachod. Kazdu chvilu diskusia, ci mozu dat dieta na cely den k starym rodicom. Ci moze 3 rocny prespat u babky....Chore.
U nas nebol adaptacny proces, vraj to nerobi dobrotu. Plakali cca 2 deti a potom bolo vsetko ok. Celu skolku.

scorpionflower1
8. sep 2023

Ano, jasne, ako vzdy ti tu budu vypisovat, ze si to mala vydrzat. Nie, kazde dieta v skolke neplace, moja neplakala vobec, lebo som ju tam.dala az ked bola starsia a pripravena a vedela som ako vnimavy rodic, ze je na to pripravena.
Ak dieta prve dni mrnci ked sa luci s rodicom je to ok, ak nic neje, nepije, necika a reve tak, ze ho pocuju az v susednej dedine, tak to okej nie je a asi nie je na separaciu pripravene. Chapem, matky musia ist do prace, lebo zivobytie. Ale nechapem, preco by si ju nemohla nechat doma ty, co nemas problemy s peniazmi? Neboj sa, nijak dramaticky neosprosties, ked sa budes venovat konickom a samovzdelavaniu este nejaky ten polrok-rok.
Starostlivo skolku vyber, nech su v nej dobre a citlive ucitelky.
Mojej sestry syn takto reval v skolke tri mesiace, strhaval sa zo sna, vzala ho odtial a doteraz lutuje, ze ho chudaka nechala tolko trapit. Isiel o rok do inej skolky a ani nezamrncal.
A ze sa na teba este viac naviaze? Nie nenaviaze, uz naviazana je, lebo si jej matka. Podporuj jej sebavedomie, ber ju za detmi a ked ta potrebuje bud pri nej, uč ju nadvazovat kontakty, podporuj ju v komunikacii, ona sa zacne potom osamostatnovat sama. Ja som komunikativny clovek, dam sa do reci s hocikym a moja to pochytila odo mna, zoznamuje sa s uplne s lahkostou.

Strana
z2