icon

Deti v materskej škole nerozprávajú po slovensky

12. apr 2025

Ahojte, nevedela som aký nadpis mám vymyslieť, aby sme sa pochopili. Mám 4,5 ročnú dcéru. Boli sme na detskom ihrisku a prišla za mnou s plačom, lebo sa s ňou deti nerozprávali. Po mojich otázkach vysvitlo, že sa s ňou rozprávajú len nie po slovensky a nerozumejú jej. Začala som si to všímať a naozaj skoro každé jedno dieťa rozprávalo po anglicky aj s rodičmi.
Moja vie pár základných viet, slov- majú v škôlke angličtinu, ale plynulo rozprávať nevie. Nevyrastá na videách a rozprávkach, takže to nemala kde pochytiť. Lenže teraz je tu moja dilema, robím ja niekde chybu, keď malá ešte nevie po anglicky, alebo aj vám príde neprirodzené, že dieťa nevie svoj rodný jazyk. Je super, že deti vedia viac jazykov, budú to mať v živote ľahšie. Len sa teraz zamýšľam nad tým, že či to tomu môjmu nebude nejako chýbať, že toto nevie. Ako to máte so svojimi?

Strana
z2
monami_amy
12. apr 2025

Zijete na slovensku? Lebo toto sa mi zda trochu prehnane ak sa bavime o slovensku 🙂

earlgrey
12. apr 2025

Moja tiež nevyrastá na videách a rozprávkach v angličtine, dokonca rozprávky ani nepozerá, lebo nechce...má 6 rokov a rozpráva plynulo po anglicky a slovensky...ALE má otca cudzinca....vieš, teraz idú prázdniny a možno deti, žijúce v zahraničí prišli na prázdniny...ja sa s tým stretávam často...že deti rozprávajú po anglicky na ihriskách ale sú to deti, ktoré nežijú tu...🤷‍♀️ možno to bol tento prípad...ináč som sa s tým ešte nestretla...

loliki
12. apr 2025

@monami_amy Slovensko je síce malé, ale píše sa s veľkým S. 🙂

lucia13022023
12. apr 2025

Ja som sa s tým ešte na sk nestretla, ale tak žijem v malom meste. Malý ma 2r, rozpráva krásne, par slovíčok pochytil aj po anglicky keďže veľa cestujeme. Ale ze by rozprával po anglicky to nie. Vie par farieb, yes, no, please, stop it, thank you a to je asi tak vsekto 😁

patka06
12. apr 2025

Slovenské deti vedia komunikovať v slovenčine
To čo píšeš sa mi nezdá reálne, jedine, že by si stretla na ihrisku cudzincov
Druhá vec je, že niektoré deti v tomto veku už ovládajú aj iný jazyk ako slovenčinu

sense
12. apr 2025

Neviem ale moje dieťa v Tom veku nemalo problém sa hrať aj s detmi ktore nevypravali rovnakým jazykom

vroni
12. apr 2025

Chodila som s oboma deťmi po bratislavských ihriskách a nestalo sa mi ani raz, že by niektoré dieťa nevedelo po slovensky. Dokonca v pohode chápali aj slovensko-nemecku hatlaninu mojich detí.

vesimelonimarsista
12. apr 2025

Takyto extrem sa mi este na Slovensku nestal. Moje deti boli vzdy tie, co nevedeli po slovensky, zvysok mlel slovensky.

maciatkolulu
12. apr 2025

Ja neviem,ja na slovenských hriskách počujem viac ukrajinčiny,ale teda angličtinu som počula možno pár krát od premotivovanych mamičiek a to teda extra príšernú. Ale deti mleli po sk. Bi kefrli Darling👍.

andrejka1974
12. apr 2025

Tak toto sa mi nezdá , nič nepoviem na ihrisku , kde sa hrajú deti z anglickej školy možno bežne ale inde určite nie , nechce sa mi veriť že na bežnom ihrisku by sa toto stalo

denkabemommy
12. apr 2025

@sense 😅 úplne rovnako u nás. Dokonca máme rodinu v Nemecku a kým boli deti malé šli si bilingválne každú debatu a nikdy som nemala pocit, že by sa medzi sebou nepochopili, napriek slovnej zásobe 50/50.

autor
12. apr 2025

Boli sme dnes v BA v Medickej záhrade. A mamičky sa rozprávali po Slovensky medzi sebou a deti po anglicky. Ja som sa s deťmi nerozprávala, len som počula, že s rodičmi po anglicky a aj medzi sebou. Len malá mi hovorila, že im nerozumie.

miriamzba
12. apr 2025

Jasne, hlavne ihriska eurovea, nivy. Aj viaceri známi tak od malička učili deti, AJ subezne so SJ. My sme ale začali s nemcinou, angličtina je jednoduchá, tú sa naucia aj kedykolvek neskôr. Ale nemyslím si, že by deti niečo zmeskali aj ak sa začnú učiť až v škole.

miriamzba
12. apr 2025

Vidíš, medicku som zabudla 😁

majlo1234
12. apr 2025

Mozno tatinovia zahranicni

kataina
12. apr 2025

ked mamičky rozpravali slovensky, tak by to mala byť materinska reč, s ktorou to dieťa nemá mať žiaden problém. Ked sa mu prihovorí iné dieťa po slovensky, tak dvojjazyčne dieťa predsa automaticky prepne na slovenčinu. Či nie? Toto je podla mna problem tých detí. Aj keby bol otec anglicky hovoriaci, matka by hadam mala naučiť dieťa slovensky

elzu
12. apr 2025

@kataina Ja jsem Ceska, ziju v Nemecku, moje dite se mnou odmita mluvit česky, ackoli na nej cesky mluvim, mluvi jen nemecky, stejne jako jeho tata.
Rozumí mi vsechno, hraje si se všemi detmi vsech narodnosti. A ze je ve skolce fakt ze malo Nemcu. Ale plynule rozhovory se svými českými bratranci zřejmě nikdy nepovede. Mateřský jazyk neni vzdy automaticky ten matky, to je uz i vedecky podlozene.

Autorka, je mozne, ze se ty deti znaly treba z nejake „anglicke skolky“? Tady v DE takove skolky a skoly jsou, dokazu si predstavit, ze pokud se ty deti znaji z podobneho kolektivu, ze sklouznou do reci, ve ktere spolu bezne komunikuji. A nebo dve Slovenky zijici jinak v anglicky mluvící zemi?

kataina
12. apr 2025

máme v rodine: matka slovenka, otec dán, deti sa narodili v dánsku a tam aj žiju, matka ich naučila slovensky, každe leto boli mesiac na SK, maju tu babku, sesternice, tety, ujov, ... prirodzene hovorili slovensky. Dnes su dospelí, nikto nezistí podla reči, že nie su slovaci, jeden z nich je učiteľ angličtiny v dansku. Myslim, že za to vdačia mame, že tu slovenčinu nenechala "odplavať" Dostali ju gratis do vienka vdaka mame a rodine.
A ja jej tlieskam

deedol
12. apr 2025

okej, cakala som info, ze o ktore ihrisko islo. medicka je v tomto specificka, chodi tam viac cudzincov, zmiesanych parov, deti s aupairkami... stalo sa mi, ze som natrafila na dieta, ktore nevedelo po slovensky, ale urcite sa mi nikdy nestalo, ze by ani jedno pritomne dieta nevedelo. autorka, deti ak su bilingvalne (z akehokolvek dovodu), casto sa uchylia k angline namiesto slovenciny, najma ak je medzi nimi nejake (staci jedno) dieta, ktore po slovensky nevie. cize tvoja mala mozno nerozumela tej angline, ale to neznamena, ze tie deti nevedia po slovensky, len v tej chvili zvolili iny jazyk.
a inak nemyslim, ze si nieco zanedbala, nemusi kazde 3-4-rocne dieta vediet po anglicky.

kristina2412
12. apr 2025

U nás v rodine sa hovorí slovensky , máme dve dievčatá 12 a 6 ročnú a majú to " formu " hry , že rozprávajú napr. celý deň po anglicky, aj na nás aj medzi sebou , mladšia má AJ v škôlke druhý rok, možno videla pár videí ,ale rozpráva plynule a čo nás prekvapuje aj správne . Určite ju v tom budeme podporovať. Ale čo sa detí týka , mám skúsenoť ,že deťom iný jazyk naozaj nevadí. Najlepšia kamarátka mojej dcéry je číňanka,minule sa hrala celé popoludnie s malou černoškou a tá ani neviem akým jazykom hovorila, ale dohodli sa 😃bolo to zlaté...aj tieto situácie stretu s " neznámym" deti posúvajú dopredu a rozširujú ich obzory.

kiki68
13. apr 2025

Podla mna nali deti jedneho rodica zo zahranicia a chodia do takej expat skolky. Potom je to bezne. Napr tu v Rakusku vela deti nevie nemecky, alebo velmi slabo, na ihrisku sa vzdy dohodnu, rovnako v skolke sa dohodnu. Taka je situacia a hotovo. Mame tu aj vela expats a ti maju deti, co idu vylozene anglicky.

ukgirls
13. apr 2025

no na zaklade jedneho dna ides posudzovat? tak asi boli mozno na prazdninach a ziju v zahranici ... aj ja to tak mam... moja slovensky nevie ale aj napriek tomu chodime na slovensko na prazdniny ... takze ak by si nas stretla zazijes rovnaku situaciu .. no prave mame opacny problem-ma problem si najst kamaratky lebo sa s nou nik po anglicky nerozprava a aj ked po slovensky rozumie takmer vsetko odpoveda zasadne anglicky a aj to s prizvukom ...

buducamama
13. apr 2025

Su to deti pristahovalcov zo zahranicia. Urcite zili v cudzine a vratili sa na SK, vacsinou maju jedneho rodica cudzinca a doma rozpravaju prevazne cudzim jazykom.

majka99999
13. apr 2025

V Medickej zahrade budu skor take deti, v Starom meste je to ine. V Petrzalke sa mi take nestalo, dokonca mamicka cernoska so zmiesanym dietatkom rozpravala po slovensky celkom pekne.

belllinka
13. apr 2025

Autorka to samozrejme nafukla a zvelicila, ze “kazde jedno dieta na ihrisku rozpravalo iba po anglicky a s rodicia po slovensky” 🤦‍♀️ pocula mozno tak dve deti a ich matky a zvelicila to, aby to znelo lepsie. Je to dobra blbost

mogaa
13. apr 2025

Nerieš....zrejme si natrafila na skupinku čo sa poznala, na premotivované mamičky čo chcú mať doma géniov🙂inak si neviem predstaviť že na Slovensku bežné dieťa tu vyrastajúce nevie po slovensky......ktovie, možno sa tam tie deti poznali z anglickej škôlky a nechceli sa hras tvojou dcérkou, inak si to neviem vysvetliť....deti sa vedia spolu hrať aj bez slov, takže inou rečou to asi nebolo...a skús chodiť na bežné ihriská🙂prípadne si mohla natrafiť na dve mamičky čo tam mali deti a tie sa poznali a zhodou okolností vedeli aj deti anglicky...ale štandart to nie je

rapunzel0
13. apr 2025

V tom čo píšeš niečo nesedí. Si to asi dosť skreslila. Každé dieťa, ktoré žije na Slovensku pár rokov rozumie a vie po slovensky. Ak sa deti medzi sebou rozprávali po anglicky, lebo tam bol nejaký dôvod a tvoja dcéra tomu nerozumela je úplne mimo tvojho opisu. Viacjazyčne dieťa vždy prepne do jazyka, ktorým sa na neho hovorí. Takze buď sa s ňou nerozprávali a ona len konštatovala, že im nerozumie, alebo to neboli deti slovenských mamičiek. Mám s tým bohatú skúsenosť. Aj s tým, že rodič nemá všetky fakty a urobí si závery a odsudzuje niečo, pričom do situácie poriadne nevidí.

kiki68
13. apr 2025

@rapunzel0 napr moje dieta vie slovensky tak, ze tomu rozumie, vie nejake pesnicky a kadeco, ale jeho pouzitie jazyka je take, ze odpoveda v nemcine, lebo di mysli, ze ked rozumie on, rozumie aj ten druhy.. Fuzzy logic, ale vsetko ma svoje fazy. Pre neho je to ale tretia rec, cize taka kuchynska

autor
13. apr 2025

Ja som niečo odsudzovala, alebo nafukovala? Pýtala som sa na to, či bude v živote môjmu dieťaťu chýbať to, že nie je odmalička vedené k anglickému jazyku a ako to majú vaše deti.
Celý opis situácie, bol z toho dôvodu, že to bol opis toho, prečo sa vôbec túto otázku pýtam.

taktotedanie
14. apr 2025

Ved si navzajom nerozpravaju rozpravky ale hraju kokos toto je uz co za svet, ze sa deti nevedia ani zahrat normalne
Moje dieta ide do skolky a po anglickx vie jedno slovo “blu” co je modra a dovidenia a nie nepozera telku vobec a ani nemam energiu na dieta rozpravat slovensky aj anglicky aj neviem ako
Normalne som si myslela, ze rozpravas najskor o madarcine , to vieme darmo ziju na slovensku a po slovensky sa to nevie ani pozdravit a tak vychovavaju aj vlastne deti 🤦🏻‍♀️ co je skoda ale teda, ze by sa medzi sebou nevedeli deti zahrat v piesku….kde to uz zijeme

Strana
z2