icon

Dieťa neprijali do škôlky

veronika1402
18. jún 2015

Ahojte maminy,dnes som skoro skolabovala,keď mi prislo rozhodnutie,že mi malú neprijali do škôlky.Bola som si istá,že ju vezmú,je síce septembrova,ale mali žiadosti aj mamičky,ktorých deti sa narodili neskôr,a tým deti prijali:(som tiež zamestnana,lenže toto sú protekcne deti a na moju už neostalo:( študovala som to aj v zákone aj na webe,a od min.roka o umiestňovani rozhoduje iba riaditeľ,už s tým nič nemá ani rada školy,ani správca, čiže obec- starosta.a samozrejme vnučka riaditeľky,ktorá ma 2,5 roka je prijatá.To sa voči tomu fakt nedá ohradit???odvolaníe idem podať,ale keďže iba ona je pán,tak ja potom neviem:(aké máte skúsenosti?

timea7
19. jún 2015

@veronika1402 inak by ma zaujímalo, prečo si sa o neprijatí tvojej dcérky dozvedela až teraz, v júni, keď zápis prebiehal zrejme niekedy v mesiaci marec, apríl..... 😝 😝 😝 😝

moni244
19. jún 2015

@timea7 aj u nas bolo vyzrozumenie koncom maja

adula12
19. jún 2015

@katrinka8 ved to je to divne na tom, ze take matky deti januar - jun co maju robit??? ved musia 9mesiacov tiez cakat a nejak sa zariadit. preto cez rok ich asi do plneho stavu ziadna skolka neprijme a ani s nimi nerata. takze je to taka dvojsecna zbran! ja mam tiez novembrove dieta, mne ho teraz vzali (neviem akym zazrakom), ale keby som sla do prace, tak ci tak by som musela platit sukromnu skolku v BA lebo kedze tam s muzom pracujeme, nestihali by sme rano do prace. ale kedze ostavam doma, tak mi je to jedno... napr. moja kamoska porodila teraz dvojicky a jej syn ma 5rokov a riaditelka jej povedala, ze si ho ma nechat doma kedze je na materskej. ale ako to ma zvladat s tromi detmi to jej nikto nepovie!? 😀

sorciera24
19. jún 2015

@evka4 a ostatne....koho riaditelka prijme je naozaj len v jej kompetencii.....ziadne ministerstvo skolstva, prosim vas 😀 ano, akzda skolka ma svoje kriteria, tie su k zapisu zverjnene.....ale aj tak rozhudje riaditelka...povedzem, ze by nastala situacia, ze by 10 deti bolo septembrovych.....a moze zobrat 5.....(tolko jej zvysi miest)....je vyhradne na nej koho vyberie...(ci uz podla prijimania prihalsok, ci podla datumu narodenia, ci podla miesta bydliska, surodenca....je to na kriteriach a na nej...).....takze tu sa darmo bude zakladatelka ohanat, riaditelka pravdepodobne nic neporusila....
a ano, mozu vziat kludne aj dieta mladsie ako 3 roky......u nas su v triedach bezne septembrove-oktobr. deti...a nie sme dedina, ale pomerne velke okresne mesto....)
inak, co som si zistovala...tak najvyssia porodnost bola roc. 2010 - 2013....to bol babyboom..... moj syn je r. 2009.....a ich bolo tak malo, ze k nemu do triedy brali hadam 10 2,5 rocnych deti....
a r. 2014 uz sa u ans zas narodilo menej deti ako 2013.....cize uz to klesa..... preto je to teraz najhorsie...

linduska27
19. jún 2015

Hm baby aj mne prišlo neprijatie pred dvomi dňami.s dátumom napísanie mesiac dopredu

linduska27
19. jún 2015
katrinka8
19. jún 2015

@evittam - my sme v meste 😉 U nás to tak funguje. Detí je v triedach po 22. Prednostne predškoláci (to musia zo zákona), súrodenci a deti s trvalým pobytom. Vek musia mať všetci, mesiacov (oficiálna podmienka, tiež na webe). Moja dcérka je júnová a v triede majú mnoho detí septembrových až decembrových. Čiže to vôbec u nás nie je výnimka.
A inak, ešte s tým trvalým pobytom mi napadlo, že vlastne napr. my ani nemáme šancu zistiť, kde majú deti písaný trvalý pobyt, keďže v dnešnej dobe mnoho ľudí žije napr. na dedine, ale trvalý pobyt majú ešte stále napr. u rodičov v meste a pod. Čiže možno mnohé deti, o ktorých vieme, že nebývajú v danej mestskej časti a sú prijaté, papierovo splňajú podmienku trvalého pobytu (bohužiaľ, aj tak to môže byť), pričom reálne žijú inde.
Neviem ale, či reálne niekoho v priebehu roka zobrali, viem len, že v prípade voľných miest je to možné (v podmienkach to je na webe uverejnené). Suseda má dcérku, ktorá mala teraz v decembri 3 roky, ale nastúpila až v januári. Ale zase ona reálne splnila podmienku veku (2 roky 8 mesiacov) už v septembri. Takže neviem, či normálne platila za škôlku od septembra, ale dieťa začalo chodiť až v januári, alebo ako.

@timea7 - no to áno, ale ja sa zamýšľam nad tým, či by ona pri sťažnosti (oficiálnej) na škôlku mohla operovať s takýmito informáciami v čase, keď nie sú oficiálne zverejnené zoznamy prijatých - neprijatých detí. U nás sa toto oficiálne vyvesí na škôlku (zoznamy detí v triedach) až pred začiatkom školského roka. Proste ja ako rodič oficiálne nemám ako vedieť, ktoré deti boli prijaté a ktoré nie (len ak by mi to povedala iná matka o svojom dieťati) skôr ako koncom augusta, plus absolútne nemám ako vedieť, ako sú tie deti staré. Myslela som, že keď sa zakladateľka pôjde teraz sťažovať, má v ruke ako argument zrejme len informáciu, ktorá je pre úrady niečo také ako JPP (aj keď je pravdivá, len ona to nemá zrejme čím dokladovať - to prijatie iného, mladšieho dieťaťa). Jedine že by jej tá mamička, ktorej mladšie dieťa prijali, dala kópiu svojho rozhodnutia o prijatí. Ja ju nespochybňujem, že sa to stalo, len sa zamýšľam nad našimi úradmi, ako by reagovali, keby prišla sťažnosť typu, moje 3-ročné dieťa neprijali (kópiu rozhodnutia pripájam) a "susedkino 2,5-ročné áno).

moni244
19. jún 2015

Baby, inac ma napadlo, ako dat odvolanie o neprijati, ked nam ziadny papier nedali, davali papiere len prijatym detom

zuzka38
19. jún 2015

@moni244 akoze nedali? musia ti dat predsa vyjadrenie k ziadosti ktoru si davali, bud ye ti malu prijimaju alebo neprijimaju..

katrinka8
19. jún 2015

@adula12 - ja mám staršiu júnovú 😀 Našťastie, mám rodičov na dôchodku, tak leto sme prečkali tak. Inak neviem, ako to riešia rodičia, čo majú deti od januára do júna... ale tak nejako sa to asi dá, keď v škôlkach sú deti, čo sú v týchto mesiacoch narodené 😀 Ešte mi napadlo, že u nás je ďalšie kritérium, ktoré zvýhodňuje deti, ktoré majú žiadosť už druhýkrát podanú (čiže ak by niekoho neprijali tento rok, o rok má väčšiu šancu ako ten, ktorý si o rok bude dávať žiadosť len prvýkrát).
Inak sorry, ale mne tieto argumenty, "čo majú robiť maminy na materskej so staršími deťmi neprijatými do škôlky" pripadá trochu dosť alibistický. Čo majú robiť? Veď sú to ich deti, preboha, snáď ich chceli, do škôlky ich hádam nedávajú preto, lebo "už sa s nimi doma nedá vydržať a nevedia, čo s nimi robiť", niečo v zmysle, že im zavadzajú pri starostlivosti o mladších súrodencov. Veď škôlka nemôže za rozhodnutie rodičov, koľko detí budú mať. Pre mňa je toto trochu chabý argument na prijatie do škôlky. Možno ma mnohé ženy tuto ukameňujú za to, ale mne toto pripadá od veci argument na prijatie.
Za mňa je argument, že to dieťa má právo dostať sa do kolektívu, naučiť sa tam nové veci, spoznať kamarátov, naučiť sa samostatnosti a pod. napriek tomu, že jeho mamina je na MD/RD s mladším súrodencom. Že škôlka má pomôcť aj pracujúcim rodičom (áno, prednostne pracujúcim pred maminkami na RD - a ja som matka na RD).
Keď sme dostávali pred 2 rokmi prvé rozhodnutie zo škôlok (z 2), obe boli zamietnuté, proste nám dcérku nezobrali nikde (myslím, že niekedy koncom apríla to posielali). Keď som dávala žiadosť, ešte som nebola tehotná, takže určite to rozhodnutie nebolo na základe toho, že som na MD. Potom som otehotnela a mne bolo celkom prirodzené, že sú uprednostnené deti pracujúcich rodičov. Nebolo mi vôbec na obtiaž mať doma 2 deti a tváriť sa, že škôlka je na vine, že ja nebudem 2 deti doma zvládať (lebo som si naplánovala, že jedno bude v škôlke a bábätko doma a nevyšlo mi to?). Proste mne príde celkom logické, že štátne zariadenie bude skôr podporovať toho, kto ho svojimi daňami dotuje (pracujúci rodičia), alebo ako to povedať. Je proste doba, že je málo škôlok veľa detí, nejaké sito mať musia, a áno, ak je maminka na MD/ RD, tak ja som za to, aby skôr prijali tie detičky, ktorých rodičia pracujú a nemajú ich kam dať.
Medzitým škôlka dostala peniaze od mesta na rekonštrukciu a mohli tak otvoriť ešte jednu triedu. Niekedy v júni mi teda zavolali, že dcérka je prijatá. Do toho sa ozvali aj z druhej škôlky, že 2 či 3 deti im nenastúpia a že sme postúpili z poradovníka (v tejto škôlke bol poradovník podľa donesenia prihlášky) a dcérka je prijatá. Vybrali sme si tú prvú škôlku - máme ju za domom. Takže miesto nás mohli v tej druhej škôlke opäť dať miesto tomu, čo bol za nami.

moni244
19. jún 2015

@zuzka38 no nedali, len som prišla do škôlky v dátum, kedy začali vydávať rozhodnutia a rozhodnutia dávali len deťom, čo sú prijaté

katrinka8
19. jún 2015

@sorciera24 - presne, presne, asi žijeme v dobrom meste 😀 Inak, ja mám obe deti v rokoch babyboomu? Oooo bože 😀 (2010 a 2013)
Presne, dcérka má v triede veľmi veľa detí september - december. Myslela som si, že ona bude medzi najmladšími (júnová), a pritom je tam určite minimálne 10 detí mladších, ak nie viac.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
maria.vinea
19. jún 2015

podla zakona sa mozes odvolat na magistrat ak dieta v semtembri uz bude mat tri roky. niekde ti ho musia zobrat

moni244
19. jún 2015

@fidka79 keby to bolo rodinkárstvo, nepoviem, ale nie vždy je to o rodine

moni244
19. jún 2015

@maria.vinea a kde je písané, že v troch rokoch musia zobrať?

maria.vinea
19. jún 2015

rodinkarstvo funguje vsade ale zakon je zakon...ti musia niekde zobrat aj ked mimo bydliska ale musia. ries to na uradoch

moni244
19. jún 2015

@maria.vinea musia zobrať predškolákov, iné deti nie

maria.vinea
19. jún 2015

@moni244
viem to od mamicky ktorej malu tiez nezobrali a mala v Kosiciach prihlasky na troch skolkach

moni244
19. jún 2015

@maria.vinea jáj, jasné, JPP, to je najspoľahlivejší zdroj

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzka38
19. jún 2015

@moni244 fakt divne, ja som dostala papier o neprijati..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
evittam
19. jún 2015

@maria.vinea Presne ako pisu baby,ak nie je miesto tak nie je....kde ti ho vezmu?!

nancy1974
19. jún 2015

mne neprijali do škôlky pre nedostatok miesta 3,5 ročnú dcéru , tak som písala odvolania aj na odbor školstva mestskej časti, dieťa som dala do súkromnej škôlky za nekresťanské peniaze a čuduj sa svete po pol roku otvárali elokované pracovisko MŠ neďaleko od nás a prišla mi pozvánka na zápis do tejto škôlky podpísaná samotným starostom, takže písať odvolania nieje úplná blbosť. A nezabudla som v odvolaní napísať že obaja rodičia sú zamestnaný na plný úväzok. Držím palce. Malo by sa tlačiť na zriaďovateľov MŠ aby nastavili nejaké pravidlá a aby nebolo iba na riaditeľke koho prijme a koho nie.

evittam
19. jún 2015

@katrinka8 Ja mam januaroveho,no a proste chodil do jasli aj ked uz mal 3roky a v sept.isiel do skôlky😉.

sorciera24
19. jún 2015

@katrinka8 presne tak a aj som rada, ze byvame v rovnakom emste, kde to funguje, nemajut am take prihluple argumenty ako si uviedla a so vzdelavanim v nasich statnych MS som velmi spokojna.....(inak moj je julovy a s nim deti ako som psiala o polroka mladsie...dokonca januarove ci marcove.... v normalnej statnej skolke...)

evka4
19. jún 2015

@sorciera24 prijimanie deti do ms by malo byt transparentne, v sulade s kriteriami urcenymi na prijimanie deti do ms. Tie kriteria sa zverejnuju pred zapisom. Riaditelka by si nemala robit co chce, nakolko jej cinnost moze byt preverena statnou skolskou inspekciou. Preco by malo byt prijate napr. Decembrove dieta, ked nie je prijate dieta narodene napr. Vo februari? To je bezna prax a nemalo by to tak fungovat. Poznam pripady, ked neprijate deti riesili rodicia s vyssie spominanou inspekciou a ta zistila porusenie pravidiel a deti boli prijate dodatocne.

sorciera24
19. jún 2015

@evka4 ano, ale predpokladam, ze podmienky su pri zapise ajsne....zatial som to videla vypisane u kazdej skolky......cize bavime sa o tom, ze podmienky prijatia su a podla nich riaditelka rozhoduje...tu sa skor bavime, ze zakladatelka pisala, ze ma septembrove a prijali anpr. oktobrove deti...ak je v podmienkach, ze sa spravidla prijimaju deti 3r. a az nasledne deti mladsie (za nejakych podmienok, napr. ze zvladaju hygienicke navyky), tak tu si zakladatelka nepomoze, elbo ani jej seprembrove dieta nebude mat k ku koncu augusta 3 roky....cize si myslim, ze potom je len na riaditelke, ci prijme dieta spetembrove, oktobrove......(ako som to uviedla s tym prikaldom, ze by mala 10 deti anrodenych v rovnaky septembrovy datum...) tak koho uprednsotni je to na nej...
az taku prax o akej pises...februarove-decembrove...u nas naozaj nepoznam...to si zas u nas nedovolia.... skor som myslela, v pripade zakladatelky, elbo to je o inom....

evka4
19. jún 2015

@sorciera24 u nas je standard, ze sa prijimaju 2.5 rocne deti a takmer 4 rocne zostavaju doma. skoda slov.