icon

Dieťa nie je pripravené na škôlku, skúsenosti..

ivankomonika
4. jan 2019

Ahojte všetky maminy, veľmi by ma zaujímali skúsenosti mamiciek, ktorých deti neboli pripravené na škôlku a škôlku ste nakoniec zrušili. Pripadne ci ste sa aj radili s psychologickou. Rady typu, že každé dieťa si to proste musí od plakať atď tie ma "nezaujímajú", pretože každý si časom zvykne aj na "kazajku". Ďakujem všetkým maminam vopred za skúsenosti.

ivankomonika
autor
6. jan 2019

Bavila som sa na túto tému aj s bývalou kolegyňou učiteľkou, ktorá mimochodom bola jedna z Top učiteliek, ktorú deti doslova "zrali" aj spolu s rodičmi, tiež ma 4 ročne dieťa doma, ktoré chodilo do škôlky ale z istých dôvodov ho vylúčila a je s ním doma... Ako sama mi vravela mal výbornú učiteľku v škôlke, ktorá zhodnotila že bude lepšie ak ešte ostane doma a jeho škôlkarsa učiteľka sa vyjadrila, že ak by nemusela svoje deti by ani do škôlky nedala... Ale samozrejme dodala že sú deti ktorým je v škôlke určite lepšie ako doma, ktoré to potrebujú, žiadajú si to.... Skatulkovanie je primitívne, môžte byť akákoľvek matka a napriek tomu vaše dieťa v 3 r nie je pripravené, bude mu tam horšie ako doma, neprospeje mu to ba naopak na psychike ublíži... Ale ani jasne ze nad každým dieťaťom by ste jedného dňa zlomili palicu a zvykol vy si no môže to mať celoživotné následky

ivankomonika
autor
6. jan 2019

@ivankomonika som aj toho názoru, že je mi ľúto ze je taka doba, že xxx deti malých 3 ročných a ešte aj menších hodenych do jaslí, škôlok na celý deň od rána a o 17.30 si ich rodičia vyzdvihujú (nemajú žiaľ inú možnosť a niektorí majú a aj takto konajú) vlastne sú bez deti celý deň, večer výberu dajú večeru, okupu a späť... Toto si myslím nie je pre žiadne dieťa dobre. Našťastie mam takú prácu že moje deti toto nezaziju....

laska201
6. jan 2019

Tiez mi mala nastupuje do skolky od 1.2 tak som zvedava ako si zvykne.chvalabohu mala neni tak extra fixovana ani na mna ani na muza kedze chodim aj ja do prace.na skolku ju pripravujem aka je uz velika ze uz ide do skolky bude mat vela kamaratok hracky spinkat tam bude v malinkej postielke.a mala mi je uplne sebestacna aj v jedle aj v obliekani tak snad sa jej bude pacit.ale o dozrievani to je pravda tak ako to plati aj o skolke tak aj o skole.mne syn dozrel na skolu o dost neskor.teraz pripravujem predskolaka do skoly tam vidim ze to chcem sa naucit uz zacalo no u stredneho az teraz ked opakuje 1triedu.minuly rok vsetko negoval neviem nechcem.a dnes ma same jednotky neni problem ani v spravani co mi minuly rok chcel ujst domov zo skoly.

terezka1947
6. jan 2019

@ivankomonika skoda naozaj,ze je taka doba....niekedy aspon stari rodicia boli doma,mohli deti aspon trosku poriesit...ale co dnes. Pomaly do 65r.budu ludia pracovat...
A suhlasim...ja mam.prvaka,pracujem na polovicny,do skoly pre neho utekam,po mensieho do skolky,no doma sme kazdy den az po 16,teraz nieco uvarit aspon kazdy druhy den,nieco urobit doma....ale zaroven sa ucit,zaroven sa hrat s oboma...a kedze spat chodia okolo 19-19:30....tak mi to pride,ze vlastne mama deti,aj nemam deti. Nevadilo by to pri starsich detoch,ale do cca 2-3rocnika deti potrebuju aj citit rodica... ja si pamatam,ze som zo skoly chodila naobed..k babke,najedla,hrala sa kym prisli rodicia. Tetaz sa tie deti ani nemaju ako vyhrat,ci konkretne zahrat s rodicmi,najma,ked su obaja v praci.

larisalarisa
6. jan 2019

My ideme skúsiť škôlku zajtra. Malý má skoro tri roky. Tiež rátam so všetkým .....malý je veľmi živé dieťa ....nedisciplinovany samozrejme kvôli nám 😎😎😎😎 je na mňa fixovaný , keďže ešte kojim. Ale povedali sme si, že to skúsime a uvidíme ako to bude. Chcem to kvôli nemu , aby mal okolo seba deti. Ale ak to nepôjde , siliť to nebudeme.
Okrem toho ešte nie je odplienkovany .... rozpráva veľmi veľmi slabo....
Ale pani učiteľky mi povedali, nech to skúsim ....
Takže zajtra píšem ako sme dopadli.

meluela
6. jan 2019

@ivankomonika mam skusenost s celodennym placom, az po krvou podbehnute oci .. u nas to ale bolo spojene s tym ze to somatizoval, bol neustale chory, takze predlzeny rodicak do takmer 5.5r a aj potom sme si to odrpeli dalsi rok s chorobami co paralyzovalo celu rodinu (z toho obdobia si pamatam len kasel a bolave hrdlo). so socializaciou problemy stale su .. ale na rozdiel od podivnych prispevkov vyssie si myslim ze je za tym (nepripravenostou na skolku aj problemami v socializacii s rovesnikmi) jeden spolocny faktor - neskorsie socialne dozrievanie. nemyslim, si ze kebyze vtedy necham dieta totalne fyzicky a psychicky znicit v predskolskom zariadeni, tak by na tom teraz bolo lepsie, skor naopak

Kazde dietatko je ine, ked sa niekomu dieta tesi v 3r do skolky a max, prve tyzdne rano par minut poplace, tak gratulujem. Niektore sme to stastie nemali a velku rolu v tom zohrava genetika :-/

ivankomonika
autor
6. jan 2019

@larisalarisa držím vám palce, skúsiť treba. Ja som do toho šla veľmi sebaista, že bude ôk nakoľko nemá problém s rovesníkmi, žiada si ich, bola som pripravená na ranný plač, že nevadí, že to nič nebude ale realita bola pre mňa sok, nezabudnem na pre mňa 2 najsilnejšie momenty toho týždňa, prvý keď sme ho na druhý deň vybrali zo škôlky, bol ako dezorientovany, tak plakal že ledva sa vedel nadýchnuť a utekal doprava doľava hore dole ako zdivene zvieratko, striaslo ma z toho pohľadu a druhy moment keď v ten deň zaspal na obed zobudil sa asi po hodine "ako na mesačný" otvorené oči pozeral nepricetne na stenu a koktal niečo vystrašeným hlasom asi minútu, snažila som sa ako prebudiť ale nereagoval, potom ľahol a spal ďalej, už vtedy som vedela ze je zle ze mam skončiť ale pokračovala som na "nátlak" okolia, že veď výdrž ale ja som matka a najlepšie cítim co robiť... Nasledoval víkend, myslela som ze super dva dni bude kľud, malý sa zobudil o 6 ráno a do 9 plakal že nechce ísť do škôlky, prosikal, vysvetlovala som ze neudeme ved je víkend ale darmo plakal aj tak a tak vyzeral celý vikend až na malé prestávky bez plaču no a v pondelok sme tam už viac neprišli...ked matka nezazije, nepochopí...

larisalarisa
6. jan 2019

Ja tomu nedávam veľké šance. Ideme skúsiť , ale.....uvidíme.....

nelinka2009
6. jan 2019

@larisalarisa ah9j, velmi ma zazjima tv9ja odpoved, prosim ozvi sa kludne aj ip

mogaa
6. jan 2019

@larisalarisa nenechaj sa ovplyvniť a vystrašiť 🙂 každé dieťa je iné, ale je pravda že väčšina detičiek to berie lepšie ako rodičia....sama uvidíš čo ti povie učiteľka keď po dieťa prídeš....ak bude plakať len chvíľu a potom už nie tak je to ok....predpokladám že bývate niekde na dedine, keď ti zobrali dieťa od januára🙂 bude to aj výhoda aj nevýhoda - lebo septembrové deti už nebudú plakať, v septembr stačí že jeden začne a ostatní sa pridávajú🙂 a nevýhoda že tie deti už budú "oťukané" a skamarátené, ale deti sa ľahko skamarátia......a na dedine sú aj tie učiteľky deťom "bližšie"predsa len každý každého pozná🙂

montemotherone
6. jan 2019

@ivankomonika jedna vec je, že dieťa "má rado iné deti, žiada si ich" a iné je, či je pripravené byť niekde bez matky. Škôlka nie je povinná ani nutná. Čo ale tvoje dieťa bude potrebovať je kolektív, spoločenstvo detí kde bude hrať svoju rolu. Skúsila by som nejaké krátkodobé pobyty, v nejakej súkromnej škôlke. Na 1-2 hodky. Predtým možno nejakú komunitu, kde bude medzi deťmi, ale budeš v dosahu (nejaké dielničky, kútik). Tiež by som ešte zistila, čo sa v škôlke udialo, ako sa javil učiteľkám, čo robil. Či sa to odvíja od nejakého konkrétneho zážitku, alebo má naozaj problém byť sám v cudzom prostredí.
Inak, ak by si mu našla zmiešanú skupinu, kde sú aj malé aj veľké deti, je tam menšie riziko, že bude svedkom neustáleho plaču a stresu. Niektoré deti rozhodí už to, že vidia iné uaedavo plakať. Nechápu to, stresuje ich to.
Ja som učiteľka v MŠ, ale syna som do celodenky netlačila. Šiel až ako 4,5 ročný. Osobne už mám na inštitucionálnu predškolskú výchovu dosť vyhranený názor 😉 Keby som mala viac svojich malých detí, ani ich do škôlky nedávam 🙂 Všetko čo by potrebovali, by dostali doma. Výhody MŠ v situácii mojich detí vnímam len ako možnosť stretnúť sa s rovesníkmi.
Takže ak mu vieš zabezpečiť toto, prežije aj bez MŠ.

renab
6. jan 2019

@alby2014 uplne suhlasim s tvojim nazorom, skolka a jej vyznam sa u nas zbytocne precenuje, tak ako aj "vzdelavanie" deti predskolskeho veku. Ak je dieta v podnetnom prostredi (a to neznamena, ze mu.musi matka robit 24 hodin animatorku) zvladne nastup do skoly aj bez skolky.

ivankomonika
autor
6. jan 2019

@montemotherone veľa teraz premýšľam nad touto témou... co je naozaj pre dieťa správne, no nedokážem sa stotožniť s tým názorom, že treba nechať deti od plakať, časom si zvyknú a bude fajn. Také násilné odtrhnutie od toho načo bolo zvyknuté. Veľa učiteliek v MS je toho názoru. Pýtala som sa samozrejme učiteľky co sa tam vlastne stalo, dialo... Ale celkovo odpoveď som nedostala. Vravela ze tam mali oveľa horšie prípady a deti to zvládli, spomínala nejakého chlapca ktorý tam niekoľkokrát denne z revu z vracal, nejaké dievčatko vraj 2 a pol mesiaca nič nezjeflo a to tam bola od rána do štvrtej a po 2 a pol mes. zrazu povedala učiteľke nech ju nakrmi a od tohto dňa jedlo.... Mne sa tento prístup doslova hnusi, čakať kým sa dieťa zlomí aj 2,3 mes. Učiteľky v MS to berú už ako normálne, sú zvyknuté, nerobia si z toho hlavu, ved to nie sú ich deti.... Ale tu ide o tu malú detskú dušičku pre ktorú je to obrovský stres (myslia ony na to vôbec?) a ja ako matka svojho dieťaťa som sa viac ako týždeň nedokázala na toto dívať. Tiež v mojom okolí boli reči, mala si vydržať raz by si zvykol ale to boli reči mamiek ktorým ráno 5 mím po plakali, bolo zbytočné vysvetľovať že u nás to bolo iné....

renab
6. jan 2019

@ivankomonika moj najmladsi syn nastupil do skolky ako 6 rocny so slovami "sa ma chces zbavit"... Castejsie vsak bol doma s mojou mamou, lebo si jednoducho nezvykol na tolko ludi okolo seba. Skolu zvlada bez problemov, co sa tyka ucenia ale keby nemusel, nechodi ani tam. V lete bude radsej sam doma, akoby mal ist do tabora, resp. k babke. Aj noc u babky bola problem, nechcel spat u "cudzich" ludi. Ale napr. na sportove sustredenie, kde nie je tak vela ludi, ide s radostou. A to uz ma 15 rokov.

nelinka2009
6. jan 2019

@ivankomonika inak mam taku svagrinku, ze dieta da hockde na noci dni... a predstav si, nieje to tak... do skolky jej mala nemoze, nevydrzi tam, uz ma 5... a moja dcera pred skolkou nikdy nikde nebola len u nas s babkou, alebo tatom ked som bola v praci... v skolke plakala len pri odchadzani, vzdy tam chcela byt dlhsie... uz je tretiacka a domov nechce ani zo skoly ;) syn ma 2 a pol zaciname jasle... uvidime zatial bol tri dni... 1. rano hysak 45 min, 2. rano bez placu, 3. hysak 40 min... hlboko som sa zamyslala ci ho tam zajtra vobec do tych jasli vezmem a tak som sa ho opytala ci proste chce ist... chce... dokonca tam chce aj spinkat, co zajtra este nemoze, kedze pani ucitelka hovori, ze dame este tyzden na pol dna... kazde poobedie povie, ze tam chce ist... neviem uz ci dobre rozumel, predsa na 2 a pol (aj ked ucka v jasliach hned prvy den povedala, ze najvacsi problem je v tom, ze je na svoj vek az moc mudry ;)), ze preco rano teda place a pritakal mi, ze tam chce ist, ale zaroven sa boji, ze tam bude, ze ho zabudneme... uvidime, ale ja tomu este tyzden dam... uz priniesol svoj prvy vyrobok a bol na seba neskutocne hrdy ;) to znamena, ze sa do cinnosti zapaja, jedol aj obedy dva dni... dokonca sa pani ucitelka az divila, ze sa uz dokonca aj hral s detmi, co ju zjavne az prekvapilo... Tak ja neviem dievcata poradte... nechat ho doma, ci vodit ho tam? pri tych rannych hysakoch mi az srdce trha...

alby2014
6. jan 2019

@nelinka2009 a naco ho tam davas pred 3 rokom,musis do rpace? Ak nemusis nedavaj. Tvoje dieta, tvoja volba...ja som zastanca, ze dietatu je najlepsie aj tak s doma s rodicom,alebo blzkou osobou.

nelinka2009
7. jan 2019

@alby2014 uprimne... samozrejme, ze teda pojdem do prace, az si maly navykne, ale hlavne preto, ze on sam to potrebuje... Je neuveritelne zivy a rozumny, podnety doma su nic a von sa teraz moc neda... Je to pre neho velka zmena, ale tak ci tak sa tomu o par mesiacov nevyhneme... a takto je to aspon pozvolne a kludne a nie hr... uz mas 3, uz musis... 3 dni sa mi zda strasne malo robit si nejake zavery... vlastne kym som si neprecitala mk, tak som bola ok, len teraz po precitani diskusii... Mam pocit, ze ja to zvladam horsie ako ten maly... Je to pre neho vsetko nove, ma aj strach, ale poznam ho, otuka sa... Nie vzdy sa mu chce vstavat a vie byt neprijemny, ked je zobudeny.... Dakujem za nazor, no mininalne tyzden tomu este dam a uvidime.

janapalko
7. jan 2019

Moj maly nechodil so skolky!!!!a tu sme!!dieta zdrave krasne,a nema problem si najs kamarata,ziadny problem v koktive!!!!!a je vdacne!!!

jana_eyre
7. jan 2019

moji prvi dvaja isli neskor do skolky ako je bezne - prvy syn v 4,5r lebo dlho bol silny introvert a ja som bola doma s druhou dcerou, tak som to nemusela riesit.. dcera isla ako 4r, lebo ju ad1 nevzali, ad2 som chcela aby si zvykla na svojho mladsieho brata co prisiel do rodiny ked mala 3r a nechcela som aby ziarlila..

ja to povazujem za moje najlepsie rozhodnutia, aj ked som stretla vela ludi s tym nazorom o kt. pises a uzila som si vela kritiky ako som si to mohla dovolit, mat doma deti dlhsie ako "sa ma".

prvy syn je teraz prvak, druha dcera je v predskolskej triede.. su obaja dobre a chvalane, sikovne deti nemyslim, ze im rok somnou a so surodencami doma ublizil, v ich pripade prospel a uznali to aj ludia co ma kritizovali, lebo napriklad pri dcere som nikdy nemusela riesit plac..

posledneho syna do skolky chcem prihlasit uz od 3r ak ho vezmu, vyskusam ho tam dat - PRETOZE je to uplne ina povaha ako prvi dvaja.. v spolocnosti deti je ako ryba vo vode, miluje kolektiv a vyzaduje ho.. pojde ale len na 4h, ja budem zatial na neplatenej RD a uvidim ako to pojde naozaj a podla toho sa rozhodnem ci tam .. pretoze viem, ze to moze dopadnut uplne inak ako si predstavujem, navyse ma zdravotne problemy..

jana_eyre
7. jan 2019

inak uplne chapem ludi, co deti daju do skolky od 3r alebo aj skor, lebo sa musia vratit do prace - myslim, ze kazdy ma svoj dovod a robia to najlepsie co mozu a je v ich silach..

dadka_bb
7. jan 2019

@terezka1947 akoze skolku nenavstevovali? ved 1 trieda predskolska je povinna nie?

dadka_bb
7. jan 2019

@ivankomonika ja mam doma 3.5rocnu co nastupila do skolky, ranny plac otras ale skusila som 6dni. dva krat mi zvrackala,rano, a raz ma obed. dalej tam uz nesla a uz ani nepojde pokial sama nebude chciet. my ked spomenieme skolku tak ma des v ociach, uplna panika ju chyti.boli sme aj u kamaratky detskej psych.ale ona je herecka tam jej porozpravala ze ma skolku rada. aj kamka usudila ze vravi to co ostatni chcu pocut.nepovie ze je tam smutna bez maminky atd. 🙄 a pritom medzi detmi je ako ryba vo vode.tiez ma cele leto v herni ignorovala aj 2 hodiny, som si myslela ako super bude v skolke.a to tam mala aj kamarata ! kazde rano vstavala so slovami nejdeme do skolky? ustrachana? a ja ze ideme zlatko,tak hned plac panika. vecer si lihala so slovami ze nechce ist do skolky nikdy. niekedy mi vsak povedala ze ucitelka na nich krici,a ze jej vzala na obede tanier zpred nosa ked este nedopapala. mozno ze take male zazitky jej pokazia cele dni tam.neviem to opisat.ale pre moju je skolka fakt trauma,skusime zrejme inu skolku.

veronikaszabova
7. jan 2019

@dadka_bb predskolska trieda nie je povinna. Povinost ma iba MS ti vziat dieta do predskolskej triedy, ked ty sa rozhodnes, ze chces, aby do skolky islo.

sandri
7. jan 2019

@ivankomonika velmi zalezi od skolky a ucteliek. Moj starsi syn nastupil do sukromej skolky v 2 rokoch. Jasne, prve 2-3 tyzdne si rano odplakal, potom ale skolku miloval a dokonca mi znej nechcel chodit domov (plakal vzdy ked som pre neho prisla, ze on nejde a on tam zostava). Po roku presiel do statnej skolky a to bola ina kava! Place, zacal sa mi pokakavat! Ucitelka bola korunovana krava ☹ my sme s manzelomuz boli rozhodnuti, ze ho vratime do sukromnej skolky, ale napokon pomohol velmi vazny rozhovor s ucitelkou. Nikdy tam vsak nechodil s radostou. Po prechode o triedu vyssie (v nasej skolke sa kazdy rol menia detom ucitelky) sme neverili vlatnym ociam - dieta skolku milovalo! Teraz je maly tretiak a zase sme pri fnukani. Uz neplace, ale fnuka, ze tam ist nechce... Cize nie je to len o pripravenosti na skolku, ale vela robia ucitelky...

mogaa
7. jan 2019

Haloooo žienky, jasne že dieťa škôlku potrebuje....Ktorá z vás má na dieťa každý deň toľko času aby s ním robila nové aktivity....Netvrdím že niektorá z vás sa nevenuje dieťaťu, ale stále sa tam tie deti učia veľa nového- to nie je len že sa tam prehrajú. A ano tie najmenšie deti ráno plačú, veď mama ide preč a dovtedy bývali s mamou celé dni....niektoré plačú aj ked ide tato do roboty, a čo? ostane doma, aby dieťa nemalo traumu? Ak dieťa preplače celý deň alebo len sedí v kúte a nezapája sa- tak nepoviem, vtedy nie je pripravené na škôlku. Ale ak ráno plače 10min. a potom sa celý deň hrá s ostatnými deťmi, tak škôlka mu dá určite viac ako mama doma. A súhlasím že veľa robia učiteľky. Ak sú prísnejšie, tak deti tam môžu chodiť neradi, ale ak majú dobré učiteľky tak do škôlky sa tešia.

nelinka2009
7. jan 2019

obrovska vdaka pani riaditelke v jaslickach klucik, prave mi dorazili fotky ( nemozem zverejnit, su tam aj deti inych rodicov), s ktorymi sa tam maly hra a usmieva sa!!! dnesny plac trval 3 min... je tam 4 den!!! nemyslim, ze si zvyka na sibenicu, zvyka si na zmenu, ktora je tak ci tak nevyhnutna!!! mala som ho dat skor, az tak by si neuvedomoval a nevymyslal by takto rano...

daisylucky
7. jan 2019

Moj propsynstredny syn zacal chodit do sukromnej skolky teraz v septembri, vtedy mal nieco cez tri roky. Kedze bol furt chory (od zaciatku sk. roka do polovice novembra tam bol 17krat), vobec si nestihol zvyknut. V skolke sa skoro vobec nezapajal do cinnosti, trapil sa. Doma bol tiez utrapeny, zamlknuty, zle spaval, menej jedol. Tak sme ho odhlasili. Kedze som na rodicovskej dovolenke s najmladsim, nie je problem mat ho doma a konecne mam stastne a vesele dieta ako predtym. Pre porovnanie v septembri po prvykrat nastupil aj najstarsi syn, vtedy mal 4,5 roka a on skolku od zaciatku dobre zvladal, hoci je introvert a do skolky sa mu obcas nechce. Ale vidiet, ze jeho to netraumatizuje, o skolke rozprava a najviac ho otravuje poobedny spanok. Takze az na tomto som si uvedomila vekovy rozdiel medzi najstarsim a prostrednym synom, ze tych 16 mesiacov vo vyvoji u takychto malych deti strasne vela spravi. Minuly sk. rok, ked som mala vsetky tri deti doma, myslela som, ze dvaja starsi sa nudia. Teraz som prisla na to, ze sa nudil len najstarsi, uz potreboval aj ine podnety ako som mu ja ohla dat, prostredny bol a stale je najspokojnejsi doma so mnou. Avsak neodcudzujem nikoho, kto da do skolky mladsie dieta, hoci to uplne dobre nezvlada - peniaze z neba nepadaju a ked treba chodit do roboty, tak treba, sama netusim ako budem riesit skolku s najmladsim.

senta_sofia
7. jan 2019

@ivankomonika moje dieta bolo v skolke presne 1 a pol dna, z ukecaneho, aktivneho dietata bola po prvom dni kopka nestastia, neprehovoril, len smutne sedel a pytal sa, ci tam musi znova. Druhy den sme ho ako tak presvedcili aspon na pol dna. Mohla som si dovolit, aby bol doma, ostal doma, siel az do skoly. A to mal bezmala 4 roky, ked tam siel. Nepodlahla som tlaku okolia, ako bude mat problemy v skole, neodpiple si choroby a podobne. V skole patri k najsikovnejsim, nevymeskal pre chorobu ani hodinu, je oblubeny v kolektive, nemal problem vystupovat na besiedke. Podla mna, skolka nie je pre kazde dieta a dieta skolku, ani kolektiv nevyhnutne nepotrebuje. Socializovat sa da aj inak, nezijeme vo vakuu, ani na lazoch. Bohuzial panuje taky nazor, ze trojrocne dieta ma byt v skolke, preto sa kazdy dietata, ktore ukaze na prstekoch, ze ma 3 roky pyta, ze ty uz si skolkar.

janapalko
7. jan 2019

@senta_sofia suuuuhlasim❤👌😘

angelana
7. jan 2019

Ahojky, poviem moju skúsenosť, mňa rodičia do škôlky nedali, keď som šla do školy, bolo to pre mňa utrpenie. Nevedela som zvyknuť na režim, na spolužiakov, nemala som kamarátov, nevedela som nadväzovať priateľstvá, spolužiaci mi robili zle, nechápala som prečo. Tým som mala prejsť v škôlke, kde si každý tým musí prejsť a vybojovať miesto v kolektíve - v spoločnosti, zvyknúť na režim.....Ja som z toho ako dieťa bola veľmi nešťastná, doteraz pamätám ako som sa cítila, pre mňa neskutočný stres. I keď som sa dobre učila, dlho trvalo kým som sa začlenila. Preto svoje dieťa do škôlky dám. Nechcem aby sa cítila ako ja. Ale určite treba odhadnúť kedy je dieťatko už pripravené.