Dieťa nie je pripravené na škôlku, skúsenosti..
Ahojte všetky maminy, veľmi by ma zaujímali skúsenosti mamiciek, ktorých deti neboli pripravené na škôlku a škôlku ste nakoniec zrušili. Pripadne ci ste sa aj radili s psychologickou. Rady typu, že každé dieťa si to proste musí od plakať atď tie ma "nezaujímajú", pretože každý si časom zvykne aj na "kazajku". Ďakujem všetkým maminam vopred za skúsenosti.
Mne sa mala zacala v noci pocikavat a plakala od rana kes mala ist do skolky. Vyriesili sme to tak ze chodila len na doobedie. Mamina alebo svokra mi ju chodili bravat kedze ha som nemohla. A chodi tak doteraz a to uz je predskolacka jednoducho nebola skolkovy typ
Tak baby ako to tu citam cele..ja neviem..vy kazda si moze dovolit byt doma?nechodit do prace,platit ucty,kupovat jedlo..kazda druha tu tvrdi,ze sak hento,toto sa nepaci..ostanem doma..ako mozem len tak po materskej zostat doma?nie ste povinne nastupit do prace?ako svet gombicka mi to trocha pride..u nas pracoval manzel 3roky ako kon,aby sme na tom rodicaku prezili..preco neprilozim ruku k dielu?aj dieta sa musi ucit nieco prekusnut,nic nie je len tak dneska..bavime sa teraz o tom,ze dieta place,chvilu mu nechuti jest,je mrzute..prirodzene..kazdy by bol..ale proste ak musim,tak musim..a ak som doma s druhym,tak naco teda davam starsieho do skolky?ked”citim”,ze na to nie je zrely?ho necham doma a neberiem miesto druhym..ktori to ozaj potrebuju..aak tu niekto napise,ze do skolky sa”odkladaju”deti v rodinach,v ktorych sa im nevenuju,nelubia..to ako vazne?ja svoje dieta milujem najviac na svete,aj som sa mu venovala,co to dalo..ale proste treba do prace..nie som Kollarova zena,aby som mohla byt doma,dokedy sa na to dieta nebude”citi”..obcas tu mam pocit,ze vsetci tu ziju zo vzduchu,ze netreba v zivote prekonavat ziadne prekazky,treba len ustupovat co to da..nemusim do prace,nemusim hento,toto..fakt to tu obcas citat je zuzo dobrodruzo..len potom neviem,ci hrabe mne alebo tym okolo..nechcem nikoho urazit ani sa dotknut,ale obcas trwba trocha sedliackeho rozumu..a na svete by bolo vela veci inak a lepsich..a aj nasim detom by to mozno prospelo..
@ivankomonika moja dcerka zacala ako 2 a 4mes. Chodili sme postupne 1 den som s nou sla na hodinku potom na dve hod. Asi dva dni potom na tri potom rano ked sa oddelila odo mna som odisla nechala ju tam hodinku samu. A tak postupne trvalo to 2 tyzdne a potom este asi mesiac som chodila s nou do triedy kym sa sama neodisla hrat. Viem ze nie v kazdej skolke to dovolia taketo aklimatizovanie, mne to tu ponukli a som stastna ze som mohla lebo je to sok pre to dieta neznami dospeli ludia prostredie a tak. A tiez zalezi ci dieta pred nastupom zvyklo byt bez teba ako napr. Na noc u babky. Ked nie je na to zvyknute tak je to o to este tazsie.
Nehnevajte sa, ale nečítala som všetky diskusie. Mám kamarátku, ktorej syn neskutočne vystrajal, keď nastúpil do škôlky. Riešila to opatrovateľkou. Teraz nastúpil do predškolskej a akoby mávnutím čarovného prútika je všetko v poriadku. Nebol s ním žiaden problém. V auguste mal 5. A v septembri nastúpil.
@natalushka ľahko sa píše matke ktorej dieťa v poho zvládlo škôlku, jasne, keby som nemala čo do úst a platiť účty, musela by som. Dnes je už veľa chlapov, ktorý vedia uživiť rodinu a nemusím byť kollarova... Ze dieťaťu nechuti chvíľu jest? Podľa vás je to ôk keď spomínané dievča nejedlo skoro tri mesiace od 8 rána do 16? Tak to ste fakt iná káva, ak to tak beriete.... Ja to určite za normálne neberiem. Chcela by som vidieť ci by ste bola taka "hrdinka" keby vaše dieťa tak reagovalo....
Možno hlúpa otázka, ale to sa dá, že nedám dieťa do škôlky? Alebo teda, že keď to budem chcieť, tak dám odklad o pár mesiacov?
@natalushka popravde, vela deti sa dava do skolky, aj ked je mama doma s druhym. Je to taky novodoby trend, cize tam nie je o com.
Ak sa musi ist do skolky, tak musi, ale ak dieta naozaj, ale naozaj prejavu stavy ako pri postraumatickom strese ( poznam deti, co pri vstupe do skolky zaclai grcat, inde musela tahat aj urpatovacka, dalsie trhali mama z naruce a vsetkym bolo povedane, ze to je NORMALNA adaptacia a dieta si zvykne), ked sa zacne pocuravat, zle spavat, somatizovat stres ( boli brusko napr), tak by som aj pritom, ze uz idem do rpace zvazila polovicny uvazok, alebo hladala ine riesenia, kedze peniaze boli, su budu....aj kariera bola, je, bude....ale psychika dietata, je len jedna.. Zivot je casto otazkou priorit. Ja mozem za seba napisat, ze som v situacii, ze som doma s mladsim a aj, keby nastal problem, tak rok naviac doma by sme prezili.
@denisa0504 skolka nie je povinna, normalne ho neprihlasis a je to.Nemusis pisat nikde ani odklad ani nic. Povinna je len pripravka v zmysle, ze skolka ho tam MUSI zobrat, nie ze ho tam MUIS dat. Ma byt vaj zakon, ze to bude povinne, ale to kym prijmu...este to nie je ani len v medzirezortom pripomienkovani...cize tak.
@denisa0504 do skolky chodit nemusi vobec, ani predskolska zatial nie je povinna. Ak ho zapises, tak potom samozrejme skolka riesi, ze kde je a mozes poziadat o prerusenie dochadzky, ci z osobnych alebo zdravotnych dovodov. Ale ak nepojdes ani na zapis, tak neriesis nic. Akurat ak nemas mladsie dieta a to tvoje dovrsilo 3 roky, mala by si na Urade prace, socialnych veci a rodiny nahlasit, kde sa dieta nachadza.
@denisa0504 áno, . škôlka na Slovensku nie je povinná, predškolská príprava je však odporúčana a štátom zvýhodnená. Rok pred školou neplatíte polatok za škôlku a od januára 2019 ani stravu. No nie je povinná.
Ja som dala chlapca ako 2.5 rocneho na skusku a vrieskal plakal a ucitielka mi tiez tvrdila ze to je normalne musi tym prejst doma nevosiel ani do domu tak som ho prestala davat do skolky potom o 3t zasa skuska na 3 den rano sa hned povracal a odvtedy je doma nebudem ho trapit a odkaz od ucitielky bol ze ho mam vkuse davat a ziadne prestavky
@ivankomonika moja dcéra nejedla celé 3 roky. Jednoducho jej tam nechutilo. Doma jedla normálne. Nemala rada nátierky, maslo, mlieko, vlastne to, čo tam najviac podávali. Zjedla zemiaky, ryžu, nejaký koláč a to bolo všetko. Do práce som musela, takže si s tým musela nejako poradiť sama. Keď zistila, že sa strava nezmení, tak začala raňajkovávať. Ja som si nemohla dovoliť zostať doma a aj som tomu do istej miery rada, pretože sa takto naučila zvládať kopu situácií, keď nebolo podľa nej. Vždy z niečoho nejako vykľučkovať. Ako s tým jedením. Vedela že raňajky tam nebude, tak sa najedla doma. Pred tým raňajkovávať nechcela. Spávať cez obed nespávala ale púšťali im tam rozprávky na CD tak po nejakom čase ich vedela všetky naspamäť. Takže sa jej rozšírila aj slovná zásoba, cvičila si pamäť. Celý život sa budú stretávať s rôznymi prekážkami a problémami a postupne by sa ich mali naučiť zvládať.
@asia83...ak vy ste pedagóg, tak pevne dúfam, že môj syn na takéhoto "studovaneho pedagóga" nikdy v škôlke ani v žiadnej škole nenatrafi. Presne takto to vyzerá, ak si niekto riadne zmyli povolenie, pretože nazývať všetkých, čo nechodili do škôlky "rozmaznani sebci" skutočne nieje hodne žiadneho pedagóga. Možno tak akurát na papieri ním ste, ale nič viac.
@denisa0504 prečo by sa nedalo? Samozrejme že sa dá 😉môj začal chodiť až keď mal 5 rokov
@misulka47 neviem :D myslela som, že tak ako škola, tak aj škôlka je jednoducho povinná a hotovo.. asi je to tým že som vyrastala na dedine a tam každé dieťa chodilo do škôlky. Ale teraz keď som už mama, je dobré vedieť, že ak sa náhodou nebude dať, tak dieťa tam dať nemusím
@denisa0504 jasné že nemusis ak môžeš byť doma...A nemusis ísť do prace. Nie je to povinne
Ja som nemohla dáko extra riešiť či dať alebo nedať do škôlky, nemozem si dovoliť zostať doma. Staršia dcéra plakal v škôlke možno raz a to sa tam tiež extra netešila, len to brala ako fakt. Menšia začala chodiť od septembra. Prvý mesiac super žiadny plač pohoda. Potom tam začal byť problem s dakymi chlapcami čo robili deťom zle a odvtedy mi tam nechce chodiť. Každé ráno neskutočný rev že nechce ísť do škôlky a nechce tam spať. Už neviem čo s ňou, čakám že susedia na nás zavolajú socialku. Vraj ju to po chvíľke v škôlke vždy prejde, je šikovná a učiteľky ju chvália,cez deň žiadny problém, ale tie rána sú strašné. Rozmýšľam či by nepomohla psychologička.
@ivankomonika Ahoj či je dieta pripravene alebo nie zistiš ak to vyskusaš. Ja mam staršiu skoro 4ročnu dcérku a do škôlky začala chodit minuleho roku . Kedže nastupovala ako 3a pól ročna ju dali o rok staršími detičkami. Bol to pre Nás šok . Prvy tyžden bol taky všelijaky ale vravela o pani učiteľke pekne aj sa jej tam zapačilo ale všetky deti sa poznali už rok a ju nepoznali tak sa tažšie zaraďuje do kolektivu. Druhy ,treti a ostatne týždne ktore nebola chora hrala mi na city. Vedela o mojej citlivosti ktorú aj ona zdedila. Pred dverami do triedy hraje plač (akože ide plakat ale neplače) ale akonahle odidem prestane a ide sa s usmevom hrat. Nechapem ale už sme si zvykli. Ale chcem tym povedat,že podľa mňa veľa zaleží na učiteľke a ešte viac na dietatu či je schopne tam byť. U Nás bola aj výhoda, že obaja starý rodičia ju mali ako prvorodenú vnučku tak si ju od jedneho roka bravali k sebe aby si zvykla byť aj bez Nás rodičov. Ak ty sama vidiš niečo ine v správani tak nechaj doma. Nech nemá traumu. Prvorade je dieta a všetko ostatne musi ist bokom.
no dievcata... dnes rano bez placu s usmevom... 6 den v jasliach... az ma tlaci na hrudi, ze je tam taky spokojny 😁😆😅😂 vedela som, poznam svoje dieta, viem co potrebuje a viem, ze pondelok bude znova tazky... inak pondelok a utorok rano uz len take 2 minutove hysaciky pri mojom odchode, hned bol ticho... s hrdostou mi ukazuje, co vsetko cez den vyrobil....
tym, co ma podporili, najma v sukromnych spravach velmi dakujem a tym, co jasle hania odkazujem.... pri 2 a pol rocnom dietati je to uz skutocne len o tom, ako bolo doma pripravene ;)
@sasenka251 ako nechapem preco urazate ucitelku, ktoru ani nepoznate, ale desim sa toho az Vase dieta nastupi do skolky, no chudata tie Vase ucitelky... presne o tomto pisr @asia83... tak ako v tych prispevkoch vidite len svoje dieta a ziadne nemoze byt ine, tak to bude aj v skolke... a preto to Vase rozmaznane a sebecke bude, hoci nie kazde, ktore do skolky nechodi take je...
@asia83 jednym okom dnu druhym von... taketo 'super' matky mame v triede u dcerky a je to ' radost' komunikovat... nielen pre ucitelku, ale aj pre ostatnych rodicov, najma ked dotycne dievcatko v triede zacina so sikanou, a matka to nechce vidiet a ani pocut;;!!! do skolky nechodila, Bohuzial pre nas ostatnych rodicov a chvala Bohu pre pedagogov, ktori ju nezazili ;)
@nelinka2009 ja uz neviem ako to napisat, ale asi kazda normalna matka sa snazi, aby jej dieta bolo samostatne, rozprava o skolke pozitivne a podobne. Ale mozes doma dieta pripravovat ako chces, ked raz mentalne v nom nenastali procesy, ktore maju nastat, tak ho nezaskolkujes, resp. ho len zlomis.
Moj starsi syn je pokojne dieta, vela sa pohra sam, ale ma rad svoj maly okruh ludi, ked mal 2,5 doslova mi sedel ne nohe a hystericky reval, ze on nejde so starymi rodicmi von bezomna...a to ich ma naozaj rad, deti dodnes nevyhladava v zmysle, ze kazdy den ich musi mat, pohra sa s nimi, ale zacina s tym az teraz, co je normalne, lebo deti do 3 rokov sa hraju vedla seba nie spolu ...proste to nevedia ( teda rovesnici, nie starsie mladsie) a podla teba som ho ako mala pripravit? Nasilu? Vyrevat? Lamat to cez koleno? Vobec to nie je o nejakej domacej priprave je to o fyzickej, psychickej a mentalnej zrelosti, ktoru na 85% nemozes nijak ovplyvnit. To, ze tvoje dieta zvlada v 2,5 rokoch jasle, nie je tvoja zasluha, je to normalne jeho tempo vyvoja.
No je to lotéria ako dieťa bude zvládať škôlku a kolektív. Ako som písala so staršou som nemala žiadny problém, mala hysaci každé ráno a to nastupovali v rovnakom veku do skolky. Mala tam nechce chodiť hlavne kvôli spánku a chce chodiť na obed domov, keď vidí že iné deti idú, to je hlavný problém.
@nelinka2009 ty si mala jedine stastie, nie pripravene dieta, tak trosku vaz slova a nerob z inych, ktorych deti nastup do skolky nezvladli, neschopne chudery. Po tyzdni si ani ty este nepreskocila a aby si nebola prekvapena, ked nebude v sukromych jasliach, kde mu nebudu skakat okolo prdelky, ze nastane zlom aj u neho. A potom uvidime, kto je rozmaznane decko.
@senta_sofia presne preto, ze viem ako to je v stat skolkach, chodi uz do tych jasli a ja pojdem skor do prace. Zvazujem, ze ani stat skolku uz nie, vyuzijeme sice inu, ale tiez sukromnu. Okrem prehnanej kritiky od uciteliek a chorobnosti som sa pri dcere v stat skolke nicoho ineho nedockala a teraz ked vidim, co sa da, az je zariadenie sukromne... Fu som velmi milo prekvapena, maly za 6 dni neuveritelne napreduje. Dcera navstevuhlje sukromnu skolu a hoc sa uci v jazyku, ktory predtym nikdy nepocula, je od tretiakov na stat skolach hodne v predu... Pre porovnanie ovlada ucivo, ktore sa uci neter v piatom rocniku na stat skole. Nehladiac na to, ze tu moze plynulo studovat az po maturitu, bez zbytocnych stresov z prijimaciek a co ja viem este coho. Ak clovek chce pre dieta to najlepsie, to neznamrna, ze s nim musim sediet doma, len si treba riadne vybrat. Nie pre kazde dieta je to 'najlepsie' to iste... ale tvrdit, ze kolektiv rovesnikov, hoc aj umelo vytvoreni detom skodi, je choroba zvana 'slov ovecky'.
@alby2014 😁😆😅😂 to je neuveritelne co si si schopna obhajit, bez akychkolvek dokazov a bez toho, aby si ma poznala... Kym dieta neochutna, tak nevie. Mozno by si bola prekvapena aj z tvojho syna, keby si mu dopriala par minut osamote so starymi rodicmi aj napriek placu, ktory predviedol v tvojej pritomnosti.
@nelinka2009 len nie kazdy ma tu moznost, vacsinou ak niekto musi ist do prace, na 99% z financnych dovodov a pri trojrocnom dietati nemas uz ziaden prispevok na jasle, tak nie kazdy si to moze dovolit. A mozno prave kvoli tomu pristupu, ktory popisujes, ma mnoho deti problem, nie kvoli tomu, ze by boli rozmaznane. Myslim, ze nikto tu netvrdil, ze kolektiv skodi, skor to, ze socializovat dieta vies aj inak a skolka nemusi vyhovovat kazdemu.
@senta_sofia no, to je fakt, len to ako to v stat skolkach je, mozme ovplyvnit len my obcania... a nie, ze na kazdu matku, ktora da dieta do kolektivu skor ako ma 3 roky tu ledva, ze neukamenuju, ak nepracuje, a po tretom roku je vam vsetkym uz jedno kam chodi, hlavne, ze chodi do skolky, lebo vam ujo uz neprispeje a zrazu musite makat... Dnes som si pocas 4 hodin co bol maly v jasliach a dcera v skole zbehla ku kadernicke a na nechty, stihla som aj solarko a vobec sa za to nehanbim, lebo viem, ze moje deti boli v tych najlepsich rukach a bolo im lepsie akoby boli so mnou doma.
@nelinka2009 a ty ako obcan si ako ovplyvnila statny system skolstva? Dala si deti do sukromnych 😀 vies, ono sa lahko povie, tazsie robi, myslim, ze ti vela ludi uprimne zavidi moznosti, ktore mas. Ten system je zly od zakladov a nie je to zalezitost roka ani dvoch, aby sa zmenil, hlavne v situacii, ze vacsina ludi je bohuzial na statne skolky a skoly odkazanych. Ale najdu sa aj v statnych skolkach a skolach ludia, ktori su si vedomi toho, ze ucit deti je poslanim a povolanim, aj ked ich je pomenej. Vacsinou prevladaju ludia, ktorych ten system ubil natolko, ze beru deti ako veci a robia do vysky svojho platu.

Áhoj mám tri deti a s týmto problemom sa potýkam už tretíkrát. Všetky rady, ktoré tu mamičky písali sú pravdivé a fungujú, no iba na deťoch, ktoré sú prisposobive na škôlku, no je tu istá malá skupinka deti, ktoré nie sú na škôlku prisposobive. Nie je to kvázi stav, prechodný jav u dieťaťa, ale diagnóza. Žiaľ poznám ho. Mám s tým osobnú skúsenosť. U nás sa to prejavovalo celodenným plačom, zurivostou, pocuravanim odmietaním stravy..... Nekonečný zoznam zmeny osobnosti u dieťaťa. No sú aj iné prejavy, už pred zaradením do kolektívu, dieťa je doma úplne normálne, no na ihrisku sa nehrá s inými deťmi, vyslovene nevyhľadáva spoločnosť iných detí, pritom doma sa v pohode hrá so súrodencami, bratrancami, vo svojom známom a bezpečnom prostredí. Vystriedali sa pri nej 4 učiteľky, s tým, že sa jej budú venovať osobitne, nakoniec všetky rezignovali, s tým že vo svojej praxi také dieťa ešte nemali, nakoniec si ju vzala do starostlivosti riaditeľka s 30 ročnou praxou, ..., nebudem sa k tomu bližšie vyjadrovať bolo to dosť na hrane, čo má dodnes mrzí, skrátka bolo to bezúspešne a museli sme navštevovať detského psychológa. Po opakovaných návštevách u psychológa bol zver taký, že dieťa nie je pripravené na kolektív, pritom v ničom dcérka nezaostávala, práve naopak mala správanie a vedomosti ako staršie deti, vyrastala so staršími deťmi a veľa od nich pochytila. Ďalší u nás veľký problém bol dvojaka výchova,mama zákaze, otec dovolí. Zásahy vseveducej svokry, tiež hrali dôležitú úlohu. No to bolo len tak pomimo nášho problému, dcérku som nechala doma pol roka, už mala bezmála 5 rokov, skúsili sme to znova, po dvoch mesiacoch som to musela vzdať. Začala chodiť az do prípravky, no už som ju na to psychicky pripravovala, asi 3x som s ňou zašla k pdychologicke, aby bola pripravená. Nevravím že to už bolo super, no bolo to uz zvladnutelne, no dcérka sa nechcela zapájať do spoločnej hry, nebavilo ju to, radšej sa hrala s kockami, plastelinou alebo si kreslia v škôlke mala 3 kamarátky a ostatné deti veľmi nemusela. Najčastejšie sa sťažovala na stravu, z ktorej sa neraz pozvracala a často na hluk, uška mala veľmi citlivé. K tomu sme mali problémy so spánkom, pretože doma spsaa aj 4 hodiny, ak bola unavená, no boli dní, kedy nespala vôbec len si ľahla a oddýchla si, tam jej dlho trvalo kým zaspala a kým sa jej to podarilo už ju budili. Cítila sa unavene a bola mrzuta. Zo škôlky odchádzala akokeby utekala z väzenia, zvyčajne hladná a unavená. Dohodli sme sa s učiteľm,i že nebude spat a chodila na krúžky so staršími deťmi. V škôlke sa nehrala, no doma sa nevedela dohrať so sestrou, hocikedy som ju dávala do postele s hračkou v ruke, lebo jej to bolo všetko malo. Bolo to náročné obdobie, no do školy začala chodiť viacmenej uzasne. Občas sa jej nechce, no na tie skolkarske časy je to úžasné ako školu zvláda. Podľa jej triednej je to jedna z najlepších žiačok v triede, tichucka a je jednickarka. Robí mi radosť 😊.
To o čom tu píšu mamičky prežívam teraz si synčekom začali sme chodiť do jasliciek, nastupujem do práce a musím ho dať do škôlky. Som na to odkázaná. Po skúsenostiach s dcérkou som ho tam viedla s veľmi malou dušičkou, s plačom.zavrela som dvere a sama som sa zrútila z celého toho stresu. No jemu som nikdy nič nedala najavo, vždy sme išli do škôlky akoby nič, s úsmevom. No malý každé ráno plakal. Trvalo nám to 3 mesiace, no už škôlku zvláda bravúrne. Chorobnosť sa nám zvýšila, no naučil sa tam toľko veci, má rád deti na ihrisku, v meste, či cudzie na ulici vyslovene vyhľadáva. Na spoločenské hry je ešte primaly, no je rád v spoločnosti. Každé ráno sme chodili do školy s plačom, po dvoch týždňoch ochorel, potom po týždni zas, neskôr boli prázdniny, my sme bolí na dovolenke a vynechal ďalší týždeň, december sne zvládli celý. Už tam aj papal,dokonca spinkal. Teraz bol cez prázdniny doma a som zvedavá aký bude môj nástup do práce a zároveň jeho do škôlky no verím, že ho dávam do kolektívu, ktorý už pozná, ma tam svoj priestor, kamarátov a obľúbené učiteľky. Sama sa toho obávam, no zároveň vidím rozdiel v jeho rannom placi a v placi dcérky.je to dianetralny rozdiel. Potrebovala som sa poradiť aj s psychologičkou, ktorá má prax aj ako učiteľka a tá má uistila, že v našom prípade treba len trpezlivosť a čas. Malý sa správa odmietavo, lebo je ráno vytrhnutý zo svojho pohodlného bezpečného domova, odchádza od mamy a musí sa prispôsobiť kolektívu, režimu dňa, nové prostredie, detí, učiteľky, iná strava...pre malého drobca toľko zmien... Okrem toho tam plaču aj iné deti,ten môj plače s nimi z pocitu spolupatričnosti. No zároveň je treba chápať aj to že sú deti prisposobive, ktoré sa hneď adaptuju a sú deti ktoré potrebujú čas, no práve tie deti sa často stávajú vodcami v kektive. Držím vám všetkým palce a verím že to všetky naše deturence nakoniec zvládnu 😊