Dieťa odmieta návštevy? Rady pre rodičov
Prosím, poraďte ako toto riešiť.
Mám súrodencov s deťmi vo veku môjho (cca od 2-7rokov).
Máme dobre vzťahy, radi by sme sa stretávali.
Problém je, že môj 5 ročný nechce, aby k nám niekto chodil.
Zatvára sa v izbe, nechce požičať hračky, kričí, ze on sa nebude s nimi hrať a pod.
Ako toto riešiť?
Je mi to nepríjemné a neviem ako syna donútiť správať sa normálne. Nenútim ho hrať sa s nimi, ale aspoň nech nie je útočný, nech neplače, nebúcha, nekričí...
V škôlke nemá absolútne žiadne problémy, deti ho majú radi aj on ich.
Ďakujem.
@biglovemom to mohla byť prvá výhovorka čo ho napadla.Moja dcéra často povedala úplný nezmysel, keď som sa jej pýtala na nejaké veci na, ktoré sa chcela vyhovoriť, alebo jej boli neprijemne.Mama mu môže sľúbiť, že deti, pokým pôjdu domov upracu s nim.Jednoducho si s nimi nesadol a nech je pravda kdekoľvek je to jedno má právo na taký pocit
@luccija len to dieta ma 5r . Ak musi samo upratovat sa necudujem ze nechce navstevu. 😅
Dieta treba tiez pocuvat,pomoct mu.ak dalo tuto hlasku ,sla by som za tym ci dietatu naozaj nevadi „len“ to.ale necitam celu diskusiu… ano moze byt ako aj pises ze si nedsadli ale to musi autorka vediet.
K nam ked pride krstna s 2 ma detmi (2 a 5) je to u nas ako po vybuchu a viem ze to by na moju (6) bolo proste vela upratat. Upracem ja . A je to aj rychlejsie
Zobrať veľký kos na prádlo alebo krabicu, a povedať mu, že do tej krabice, nech si odloží hračky, s ktorými nechce, aby sa návšteva hrala. V izbe ostanú len tie, ktoré chce požičať.
Tie s krabicou zavrieť do spálne (miestnosti, kam návšteva nemoze).
Ahoj autorka, idem ťa potešiť. Ja som ako dieťa neznášala návštevy, škôlku, jedlo a všetko to, čo trápi všetky mamky. Vyrástla som z toho. Mala som kamarátky. Často boli u nás :D ale ako malá, som bola introvert. Musela som sa najpr aj osmeliť, potom to už šlo. Zas nehrotila by som ho ako nejakého psychopata. V dospelosti ma to nijak nepoznačilo. Vzťahy mám normálne.
Ps: dokonca ani nie som jedináčik. :D
Podla mna je to este v medziach normy. V skolke su hracky pre vsetkych, nema k nim citovy vztah. Ale doma su to jeho veci a pridu nejaki zvonka a zacnu mu to rozoberat atd, zatial co dospeli sa rozpravaju pri kave... pises, ze ked vy pridete tam, tak nema problem, lebo proste tie hracky su nove, zaujme sa nimi... bratranci mozno su taki, ze skor sa podelia...
U mojich deti to pominulo okolo 6 rokov, zacali byt pomerne kolektivne tvory. Moja 4.5rocna ma stale stres, ked k nam pridu hlavne chlapci. Lebo oni naozaj, chytia, hodia, rozbiju... ona chlapcov nemusi, z dievcat sa tesi. A staci jej jeden negativny zazitok s danym kamaratom a uz to iste ocakava aj dalsi krat. Ale su aj dospeli ludia, ktori si svoje sukromie velmi strazia. Ruku na srdce, u koho sme my boli na navsteve doma, kto nas pozval?
Môj brat bol taký že sa zatváral do skrine a dokázal tam sedieť hodiny kým návšteva neodišla, nemusel piť, jesť ani ísť na wc.... Žiaľ v tej dobe sa nič neriešilo, proste bol za divného. Doteraz nemá rád návštevy, fixovaný je vždy len na jednu osobu. Takže komentár od @simona20201309 nie je vôbec od veci. Ak teda dôvodom nie je ozaj len to že on musí po návšteve upratať.
@lily246 och ďakujem za túto informáciu. Bola pre mňa veľmi dôležitá a som rada ze si ma o tom informovala 😜
Mám syna má už 9 rokov, ale robí presne to isté čo tvoj. Trvalo dlho kým som zistila prečo. Jedna vec je, že keď k nám príde návšteva deti povyberajú hračky z políc a krabíc, rozhádžu - niekedy aj upracú, ale nie tak ako to mal uložené on (pomiešajú poprehadzujú v policiach) a druhá vec, ktorá mu veľmi vadí je krik a hluk - proste on má rád doma ticho a pokoj - nie je jedináčik, máme doma ešte mladšieho a staršieho súrodenca a aj oni nemajú moc radi keď k nám príde návšteva.
@simona20201309 Asi nemáš veľa skúseností s detským správaním a prejavmi. Tvoje odpovede sú vždy rovnaké - psychológ. Tu o tomto dieťati vieme málo informácií. Takže posielať ho k psychológovi je trošku unáhlené. Tiež vyjadriť sa, že to nie je normálne - skôr neštandardné, neobvyklé - to by použil človek so skúsenosťami.
@zuzanockamt mne sa tu nechce písať omáčky, píšem narovinu co si myslím. Je to diskusia nie? Bohužiaľ veľmi veľa detí v dnešnej dobe potrebujú psychológa. Termíny sú o 3-4mesiace. Preto je vždy lepšie objednať sa dnes a do tej doby sa možno problém vyriešiť a nebude nutné navštíviť psychológa.
@simona20201309 Snáď toto nerobíš aj v praxi, ak pracuješ s deťmi a ich rodičmi.
@simona20201309 Ano a preco podla vas potrebuju psychologa? Lebo rodicia riesia pic.... Vy ako dospely clovek pozvete k sebe do bytu cloveka ktory vam napr rozbije pohare,taniere proste urobi bordel. Pozvete ho znova? Alebo poziciate vase auto a dotycna osoba ho rozbije,vrati s prazdnou nadrzou,bordel v aute.
Takze podla vasej logiky by mala ist tiez k psychlogovi?
@zuzanockamt nie nie, už pracujem v úplne inej oblasti. Nevykryvala som rodičov. Stačí čítať diskusiu a verím ze pochopis... už keď je učiteľ zlý že neodovzdal čisté a vyčesané dieťa... nemá zmysel sa tu v niektorých témach baviť v rukavičkách.
Nečítala som všetky komenty. Možno sa budem opakovať. Podla mňa je to úplne normálne a na žiadneho psychológa.
Asi by sme tiež nechceli návštevy, keby nám sestra vyhádže a vyskúša celý šatník. Keby nám niekto lozí do spálne, ktorú považujeme za naše súkromie. Keby niekto nakráča do chladničky, robí bordel atď.
Hej, niekto môže povedať, že sú to deti, ale pre toho malého je to dôležité ako pre nás to vyššie spomenuté.
Možno by pomohlo vyčleniť do nejakej krabice hračky, o ktoré sa syn chce podeliť. Ak bude bordel, upratala by som to za neho. Hračky, o ktoré sa vôbec nechce deliť odložiť. Prípadne usmerniť deti, aby všetko nezačali hneď rozhadzovať. Jasné, že bude po hraní bordel, no ak napr jeho hračky hádžu o zem, zakroč. Počúvať ho a rešpektovať. Ale zasa aby som kvôli dieťaťu odmietala návštevy súrodencov mi príde moc. Veľa ho počúvaj a daj na neho, aby sa cítil komfortne ale nie, že dieťa bude diktovať kto kedy príde a nepríde. Tiež som introvert a trpela som návštevy. Napr mne by pomohlo, keby ma nenútili sa “ísť socializovať” za deťmi ale môcť sedieť pri dospelých.
Podla je to chlapec introvert, ma rad svoje pohodlie doma... na to nie je nic zle. Proste nema rad navstevy... preto musi byt hned nieco na nom zle???
@alkoholik takéto prirovnania sú o ničom. Myslíš, žeby autorka pozyvala k sebe opakovane deti ktoré im rozbiju okná, zbúraju steny, urobia diery do strechy? (Už keď to porovnávame s tým autom ....)
Chlapec má nejaký blok a problém hrať sa s deťmi.
Vieš, keby som ja s mojou dcérou prišla niekde, kde sa dieťa zavrie do izby a tam kričí a Reve a nechce sa prísť ani ukázať, nikdy v živote by som k nim už ani nechcela prísť. Dcéra by takéto správanie dlho rozdychavala.
Prečo sa autorka nestretava so slusnymi ľuďmi ktorí majú slušne deti? Ktoré nerozhadzuju a nerozbijaju?
Rodina-nerodina - nevolame k sebe nikoho, kto nienje schopný správať sa normálne. A máme pár známych ktorí u nás boli 1x. Už si len sem tam napíšeme, ešte asi 2x sme ich zažili na ihrisku a stačilo.
Hádam by autorka k sebe nevolala návštevu ktorá im rozbíja nábytok a hračky a ešte by nútila syna to robiť s nimi.

@simona20201309 nesúhlasím s ničím, čo píšeš, z môjho pohľadu nerozumieš detskej duši. Myslím, že tvoje príspevky sa mi nezvyknú pozdávať ani v ostatných témach, kam si prispela. Ušetrime si teda čas takto v piatok večer, my dve sa nezhodneme.
Autorka, malý je ok a choďte s nimi zajtra von.