Dieťa sa nevie adaptovať v škôlke a ja mám nastúpiť do práce. Aké mám možnosti?
Ahojte, prosím Vás som zamestnaná, dcérka dovŕši 3 roky v máji. Od januára nastúpila do škôlky, avsak je to cim-dalej horšie, dnes mi povedali, že musíme dochádzku prerusit, nakoľko len plače, neje, narúša aktivity ostatným hlasným plačom...
Prosím Vás, viete mi poradiť ako postupovať? Na ten predĺžený rodičovský asi nebudeme mať nárok, že? Bojím sa, aby ma zamestnávateľ neprepustil, nerada by som prišla o prácu 😔
Alebo mi môže ponúknuť neplatené voľno? Ako ste riešili takúto situáciu?
Vďaka
@ivec16 prosím Ťa a koľko to u Vás trvalo?
Stale mas moznost dat malicku do jasli - kde vekovo teraz patri a kde moze ostat do 4 rokov... mozes ju dat aj k opatrovatelke (moji boli) alebo skusit inu skolku,, je milion veci, ktore sa jej mozno prave tu nepacia... bohuzial skolka ma pravdu ak tam dva-tri mesiace prerevala, nemoze to takto ostat... na psychiku (a pocuvat to ostatnym detom) je to proste zle.
Véd skus nejakú menšiu súkromnú škôlku, do 3 rokov más aj príspevok tak ti to pokryje.
Moja šla do sukromnej ako 2 ročná, ani neplakala. Potom ju v 4 vzali do štátnej skolky a tam hucala každé rano celý mesiac, dieťa zvyknuté v podstate 2 roky na skolkarsku dochádzku...
Ani sa jej nedivim, mne bolo tiež do plaču keď som videla tu štátnu škôlku... Stará, osarpana, 30 deti v skupine, zima tam bola...
Súkromnú sme mali v rodinnom dome, v skupine ich bolo 10- 12 deti a 2 učiteľky, keď jej bolo smutno mal ju kto utíšiť, vlásky ucesat, nikto po deckach nehulakal, program tam mali... Proste taka komornejsia rodinná atmosfera
Anonym - ja som sa musela neocakavane vratit do prace, ked dcera mala rok. Mala som vyhliadnute aj jasle, ale obzerala som sa aj po okoli, ci neoslovim nejaku maminu alebo tak. A potom som si vsimla dochodkyne na lavickach pri nasom dome. Poznala som ich z videnia, videla s detmi ci vnucatami. Oslovila som ich , ci by nahodou nechceli byt s dcerou (nemusela som byt v praci 5 dni v tyzdni, mohla som robit aj z domu cca 2 dni). Dve hned povedali, ze porozmyslaju a potom mi jedna suhlasila. Bolo to super, pre dceru ako babka a vela nam pomohla este ked dcera nastupila do skolky.
A etse mi napadlo, ze mozno by sa dalo s tvojou dcerou aj dohodnut, ze bdue v skolke iba doobeda a poobede po nu pride "teta".To by bolo aj financne asi prijatelne.
Ja mám tri deti a každé v škôlke nejaký čas nenormálne vystrájalo. Najmladšia dcéra chodila mesiac v pohode, potom sa niečo zlomilo a rána také, že sa ma držala za nohu a dve učky ju ťahali do triedy, lebo sa nechcela pustiť. A to je súkromná škôlka, pár detí, tuti fruti učky. Druhá dcéra mi robila v inej škôlke to isté, tiež súkromná. A jedného dňa ráno vstala a šla, sama sa prezliekla, prezula a že ahoj mami, idem sa hrať. Ale ja som vedela, že to je len cirkus. Decká si poznám. Stále som konzultovala s učkami, ako sa správa cez deň. Ona bola v pohodke a keď som prišla pre ňu, ešte bola ofučaná, že prečo tak skoro. A ráno zas cirkus. A toto 5 mesiacov. Neviem, musíš vedieť ty, je to tvoje dieťa, ty si ju poznáš. Možno ešte nie je pripravená, ťažko povedať.
@yoxinka veď toto aj mne všetci tlačia do hlavy, že je rozmazana a robí cirkus, že treba vydržať. Ale aby nejedla, nepila, dokonca sa pri obede pocikala na stoličke 😩 a už teda sa sťažovali aj v jedálni, aj z ostatných tried. Škôlka je to dosť veľká 6 tried po 22 deti, tak sa utesujem, že skúsili by sme od toho mája tu súkromnú maličkú...ale teda píšeš, že aj tam vystrájali tvoje detičky. Och, keby človek vedel, či spraví dobre alebo zle 😬
@simsalabim super, že ste našli niekoho, ja teda mám dosť rešpekt pred cudzou osobou, skôr som zatu súkromnú škôlku, hoci aj učiteľka je cudzia...ale teda beriem to tak ináč...no hľadám možností, pozerám tie opatrovateľky a teda celá výplata by išla asi na jej plat 😊
@lujza123 no baby vďaka za tipy, už si pozerám nejaké súkromné u nás v meste...rozmýšľam, že ju nechám apríl doma a od mája do tej súkromnej...ale bude to ok? Nebude vystrájal aj tam? Keby tak mal človek vestecku guľu 😊
A inak táto škôlka je štátna, ale zase pekná, nová a teda aj učiteľky veľmi milé.
@zenulkaaa to co pises, ze blbost ako mraky. nie vsetky deti trucuju! aj detski psychologovia sa zhodnu, ze nie kazde dieta je v 2-3 rokoch zrele na kolektiv. a nutit dieta, lebo musis, je kontraproduktivne. moja dcera ma teraz v skole spoluziaka, ktoreho matka razila predpotopnu teoriu ako ty, dieta sa v skolke pomocovalo, neskor aj doma, malo poruchy spanku, odmietalo jest. uhnali to do sialenych extremov, lebo ved DIETATU SA NEBUDEME PRISPOSOBOVAT.
urcite ju nenut, v ziadnom pripade. skus sukromnu skolku, kde je menej deti, mozno jej prekaza velky kolektiv. ale chvilu ju urcite nechaj doma, "vydychnut".
Takto, ja si myslím, že keď dieťa robí cirkusy ráno, treba vydržať. Keď mi deti doma celé poobedie rozprávali čo robili v škôlke, s kým sa hrali, čo jedli, učiteľky mi povedali, že malá sa pekne hrala, všetko zjedla, bola v pohode a ráno sa potom správala akoby ju posadol sám satan, vtedy treba vydržať. Toto ja chápem ako cirkus. Ale keď dieťa nič neje, celé dni plače, pocikáva sa pri obede, do žiadnej aktivity sa nezapája … toto by som už úplne za cirkus nepovažovala a nešla silou mocou štýlom “treba vydržať”. Na tvojom mieste by som asi ako prvú vec skúsila škôlku s menším počtom detí. A potom sa uvidí … 😉
No tak ked uz sa dieta pri jedle pocika to uz nebude len tak...
skoro dva mesiace nonstop plakal, len stal pri dverach a krical mama mama, nezapajal sa do ziadnych aktivit… domov chodil s rukavmi po lakte mokrymi, lebo ucitelka ho neutrela, a on sa utieral do nich (plac, sople)… ucitelka ho nechala plakat ze vsak ras prestane (nova ucitelka co ucila prvy rok ale nemala ziaden cit pre deti :(… dalsi rok som ju tam uz nevidela…) syna som ja nikdy takto plakat nenechala a ani to nokdy nebolo potrebne, preto mi to strasne trhalo srdce… ale
vsetci na mna tlacili ze ho tam mam nechat ze si zvykne… nastastie sme sa dohodli ze ho presunieme do
triedy kde su mensie deti (syn narodeny v novembri- nastupoval
ked nemal este tri- dali ho potom do triedy k detom co su vsetky este mladsie -predpripravka od 2,5 roka deticky a v triede len 7 na zaciatku roka…) v povodnej triede 26 deti… (v oboch triedacb 2 ucitelky)
v triede s malymi detmi pani ucitelka uplne iny pristup, nikdy ho nenechala len tak plakat, vzdy si ho zobrala k sebe a mojkala a vyvetlovala… za tyzden sa to zmenilo tak ze plakal len prvych 5 min a potom sa zacal hrat a zapajat do aktivit… ked uz prestal plakat chceli ho vratit spat do jeho triedy, ale tam uz mal
podla mna averziu na ucitelku a znova plakal… pokusili
sa o to 2-3 krat a potom ho nechali uz v malej triede do
konca roka
Ja som mala syna od 2 rokov v sukromnej skolke (max 10 deti a 2 ucitelky), komorne rodinne prostredie, klud…zvykol si rychlo…pamatam si na seba, bola som v skolke ako tvoja dcera, desilo ma to tam, necitila som sa bezpecne ;)…skus mensi kolektiv s osobnejsim pristupom, mozno budes prijemne prekvapena…
Ved len docasne... nasej opatrovatelke sla tiez polka platu vtedy... ked prestupili do skolky, uz to bolo lepsie...ale na to prechodne obdobie to bolo super, zvykli si byt bez maminy, ten prechod do skolky bol potom bezproblemovy... momentalne myslim ide tebe hlavne o to nastupit do prace a neprijst o nu a vediet, ze dcerka je ok... financne sa to zrovna o pol roka-rok, ked skusite skolku zasa...ale dovtedy... btw. mozes poziadat pri takomto stave psychologicku o posudok (+stanovisko riaditelky skolky o tom, co sa deje-dialo) a poziadat o predlzeny PLATENY rodicak... ona ma traumu, hysaky tri mesiace, pocikava sa, nie je vhodna do velkeho kolektivu... s toho by si preplacala jasle/opatrovatelku aspon s casti... ta moznost medzi uznavanymi diagnozami je...ty mozes pri platenom do prace a ona bude u opatrovatelky. A uvidite.
Dcérka asi ešte nie je zrelá na škôlku. Ak sa Ti dá, nechaj ju doma a daj do škôlky od septembra. O nič nepríde. ♥️
Anonym - uplne cudzia osoba to nebola, vidavala som ju roky, videla ako reaguje... v podstate suseda. Ale rozumiem, tiez som najprv zvazovala jasle.
@yoxinka
@ivec16 super, že prestup k menším detičkám Vám takto pomohol 😊 ich v tej triede tiež nebýva viac ako 12, stále niekto chýba...no ale každopádne ona má asi už nejakú traumu 😩
@anjelicek26 vďaka za rady, rozmýšľala som aj nad tou psychologičkou, aby som mala nárok na predĺženie rodicaku, ale netuším, či by to stačilo na schválenie ( známej takto schválili, ale ona bola u psychologický už aj pár krát predtým kvôli podozreniu na autizmus...ten sa vylúčil, ale mal zlú adaptáciu v škôlke ako nása a schválili jej predĺžený platený).
Každopádne ho nechávam doma zatiaľ, zajtra idem do práce zistiť, aké mám možnosti a veľmi veľmi dúfam, že ak sa mi nepodarí nastúpiť v máji, že mi dajú neplatené voľno do toho septembra. Veľmi nerada, by som o to miesto prišla, je to dobrá firma, ktorá akceptuje OCR na deti, so staršou som zo začiatku často chýbala a neprepustili má.
S poriadnym posudkom a poriadnym slohom od riaditelky skolky to bude stacit...ved su deti co maju napr. mutizmus a tam to tiez schvaluju a vy to mate este horsi stav, robi jej to zle na psychiku.. ze neje a nepije to zas este posudok z gastra, ze to nerobi dobrotu...za pokus fakt nic nedas, jasle nie su lacne a opatrovatelka tiez nie.
@simsalabim super, že ste takto našli 🤗 no nám by sa tiez zišla, aby si mala zvykala bezomna...ona je na mňa extrémne fixovana, však je nonstop iba so mnou, keďže starých rodičov nemáme, muž v práci celé dni.
@elizabet173 no to mi hovorí aj muž, že v tej škôlke by to mohlo byť rovnaké...nechcem ju zas zamotať do niečoho, kde bude situácia rovnaká a minie sa to ucinku
@anjelicek26 máš pravdu, skúsim ešte takto, len sa obávam, že k psychologické sa dostanem najskôr za 3 mesiace 😩 ale skúsim to , toto by bolo najlepšie riešenie.
Ale vies, ktore papiere potrebujes, takze nech ti riaditelka skolky napise poriadne vylucenie s 2A4 papierov detailov, co sa dialo posledne tyzdne-mesiace a rovnako aj od ucitelky... to by pre teba skutocne mala urobit. A vlastne pre nu. Plus stanovisko pediatra, dat si termin na gastro a potom hladat psychologa ako urgent - povedat staci, ze ten problem v skolke ziadaju okamzite riesit, ved je to aj pravda...
@anjelicek26 prečo na gastro?veď to je jasná psychosomatika je v strese neje...
Autorka nesil to už by som ju nedávala ani na tie 2 hodiny a uvidíš čo ďalej.V maji môže byť to isté asi potrebuje dozriet niekedy stačí jedna neoblubens učiteľka, spolužiak...ideál by bolo mať ju doma do septembra, ale keď už tak skôr by som hľadala opatrovateľku ako od mája škôlku.Zostane v svojom prostredí, svoje hračky miesto, ktoré pozná.Alebo niekoho čo takto opatruje 2,3 deti.V každej škôlke som mala aspoň jedno, dve takéto deti.Nezvykli si a pre deti to je stres sú tam nasilu, nechcú sa zapájať...je iné, keď plaču ráno pred mamou a potom za chvíľu zabudnú, keď sa počula, nechce jesť, piť zajtra by som sa išla rozlúčiť a koniec.Naco zase ísť na 2 hodiny?to sa robi pri adaptácii na zaciatku...možno bola chyba, že ju skoro nútili, aby tam bola celý deň.Jednoducho jej chýbaš, necíti sa tam dobre
@luccija viem, ze kamoska niesla aj papier z gastra s prehlasenim lekara, ako velmi skodi neprijimanie potravy a nepitie taky dlhy cas pre 3 rocne dieta. Potrebovali viac papierov na schvalenie. Opatrovatelka bola pre moje deti v tej dobe tiez to najlepsie riesenie. Mala vzdy len 2-3 deti. To je ako v rodine.
@anjelicek26 vďaka moc za rady, pôjdem to riešiť takto 🙏 ved zato nič nedam
@luccija áno, máš pravdu, stopnem to, mne sa to tiež nepozdáva na tie 2 hodiny, veď tam bude zas horor pre mňa aj prenu. Budúci týždeň tam bude druhá učiteľka, tá naša rodina, čiže bude viacej v pohode myslím...ale toto striedanie a čakanie iba na tú svoju obľúbenú, jej nerobí očividne dobre a nezvláda to...nechápe, že osoba, ktorú tam má ako "barlicku" tam nie je vždy a má totálny chaos podľa mňa.
No snáď do septembra dozrie a bude to lepšie - aj známa mala takto, proste dospelo dieťa a už je o 90 percent lepšie.

@zuzkaa1991 no takto sa nám to zhoršilo po 2 týždňovej pauze. Ten január bol celkom ok, k chodiladoobeda. Potom ma tlačili učiteľky, aby začala spávať a tam nastal aj ten zlom. Plus to voľno a samé teda sa čudujú, že je to čím ďalej horšie.
Skúsim ešte tie súkromné, určite je tam iný prístup, to máte pravdu 🙏