Dioptrie u 4 ročného dieťaťa

michalina
2. jan 2012

Mám 4 ročného chlapca, stále sa sťažuje, že sa mu točí hlavička, prešli sme rôznymi vyšetreniami, takto sme sa dostali na očné a lekárka mu rozkvapkala oči a povedala, že má jedno očko 1,5 a druhé 2, ale že to je u tak malého dieťaťa úplne normálne a že okuliarky mu nedá, lebo je to zbytočné. Máte niekto podobnú skúsenosť? Hlavne by ma zaujímalo, či sú tieto dioptrie naozaj iba zanedbatelné?

fide
2. jan 2012

Ahoj neviem mozno u dietatka su zanedbatelne to posudit nemozem ale ja nosim +2 od svojich 6,5 roka. Teda od nastupu do skoly....Je ale dvolezite ci mu napr neuteká ocko alebo ci nema nahodou aj inu ocnu vadu...Este mi napadlo, zrak sa kazi aj pri cukrovke .... robili mu odbery krvi? Ja sa snazim tomu trocha venovat kedze s manzelom obaja nosime okuliare a raz nam jedna pani povedala ze si to mame vsimat ze nasej malej uteka ocko ...komukolvek som to povedala tak ma vysmial. U dr sme este neboli, kedze nebol na to dovod ale na nete som nasla vselijake prispevky ktore ma utvrdili v tom ze ocicka deti nie su sranda a preto im treba venovat pozornost. Neviem ale ak sa ti nezda pristup ocneho lekára skus navstivit ineho mozno bude mat aj iny nazor 😉

vulka
2. jan 2012

@michalina Synovi stanovila doktorka dioptrie okolo 2 vo veku 2,5roka, ale okuliare nedostal. Vraj v tomto veku netreba. Teraz má syn 4 roky a nič neriešime. Okuliare nenosí. Eva

andrejka1974
2. jan 2012

ahoj mojej dcerke stanovili v 21 mesiacoch ze nevidi do dialky mali sme spomaleny vyvoj mame okuliare od 21 mesiacov dioptrie mame vysoke prave ocko -8 a lave -6 dioptrii na okuliariky sme si zvykli rychlo sama si ich teraz pyta mame 3 roky a 3 mesiace a pyta si ich mama daj oka 🙂 🙂 🙂

janka_pn
2. jan 2012

@michalina zasla by som si po nazor k inemu lekarovi. a co ti povedal, ako mas riesit bolest hlavy??

lucysha
3. jan 2012

Ahoj, moj maly ma 15 mesiacov a ked mal rok , boli sme na preventivke u ocneho, pretoze ja aj manzel mame okuliare. Namerali mu +2, ale okuliare nedostal. Mne ocna lekarka povedala , ze mame prist na kontrolu az ked bude mat 3 roky , dovtedy sa mu zrak moze upravit. Ak sa neupravi, tak da okuliare.

juliagregor
3. jan 2012

odporucam zmenit lekarku...
deti do 2 rokov maju bezne dioptrie, ale 4 rocný chlapec by mal nosiť okulky a zvlašť, ked ma aj rozdiel v dioptrii, treba to riešiť, aby sa mu rozdiel nevyvinul do tupozrakosti, kt. sa da liečiť len do 6 rokov dieťaťa...

moji chlapci nosia okulky vsetci a ja som sama tupozraká tak, že nevidím na jedno oko...
nezanedbať a riešiť, čo najskor...

michalina
autor
3. jan 2012

Len neviem, ked pôjdem k inej lekárke, bude mať iný názor, tak čo potom? Ja si myslím, že 4 roky sú dosť na okuliarky, aj ked by som bola samozrejme radšej, keby ich nenosil, ale ked treba, nech ich má. Len neviem, či si mám opatovné očné vyšetrenie u inej lekárky hradiť sama, poisťovna mi to asi nepreplatí.

S tou hlavičkou sme zatial nepochodili, brali mu krv na krvné testy a všetko má v norme, u očnej mi povedala, že to z toho byť nemôže, na neurologii sme boli, tiež nič nezistili (pre zaujímavosť na kramáre nás chceli objednať až o tri mesiace, takže sme si na súkromnej klinike priplatili a mali sme to o dva týždne), budúci týžden ideme na ušné. Ked nič nezistia, tak nám chcú robiť ct mozgu, ale že to ho musia uspať. Ešte sa chcem poradiť s detskou lekárkou, či by nebolo lepšie najprv zrengenovať a ked nič nezistia, tak až potom uspávať na ct mozgu. Uvidíme, len ked sa 4-ročný chlapec sťažuje, že sa mu točí hlavička a nikto nevie prečo......možno je to ozaj len z tých okuliarov........neviem

bubo1104
3. jan 2012

Dobrý deň - nedá mi nezareagovať . Ja mám skúsenosti s vyšetrovaním očiek aj dobré aj zlé . Teraz máme 4 očnú lekárku , dobrý očný sa hľadá ťažko . CHodíme po celom SLOVENSKU - poznáme už tuším všetky nemocnice , ale najlepšie sme pochodili na "KRAMAROCH". Môj syn nosil okuliare od 9 - mesiacou a práve +2 na oboch očkách . Nosil ich pravidelne a aj tak ako napredoval vo vývoji teraz má +3(2), čiže má 3 - ky dioptrie + 2 cilindre , dokopi +5 . Teraz má môj syn 3 roky aj 9 mesiacou a modlím sa každý deň , aby sa mu zrak nezhoršil . Bol k vôli vyšetreniu zraku už 7 x v narkóze lebo také maličké dieťa sa dá len ťažko vyšetriť - nespolupracuje a ja sa ani nedivím ani mna by sa nechcelo na počkanie robiť všetko , čo odo mňa chcú . Takže ja by som dioptrie v žiadnom prípade nepodceňovala . A ešte by som sa ja chcela opýtať Váš syn je aj svetloplachý alebo mu častejšie slzia očká _ ak áno tak už neotáľajte a bežte k inej lekárke lebo to sú príznaky závažnejšieho charakteru - nechcem strašiť , ale keď pôjdete na vyšetrenie a bude to v poriadku aspoň si vydýchnete.

michalina
autor
3. jan 2012

Malý nemá žiadny problém s očkami, teda okrem tých dioptrií, na očné sme sa dostali kvôli točeniu hlavičky, ktoré má niekedy raz za den, niekedy aj 5x denne, niekedy vôbec. Stretla som jednu pani u očnej a tá mi povedala že oni chodia s deťmi dlhé roky na mýtnu k danningerovej, že tá je dobrá a zhodou okolností u nej sme boli.Takto nezávisle od seba mi to povedalo viac ľudí, tak neviem. Určite vyskúšame inú očnú, len nie každá bere detičky, iná chce zas poplatok, že nie sme v jej okrese a dalšia poplatok že nás vôbec zobere........to naše zdravotníctvo.....
Len som sa v podstate chcela dozvedieť, či je naozaj dioptria 2 taká zanedbatelná u 4-ročného dieťaťa, že mu netreba okuliare, lebo to sa mi nezdá, lenže ja nie som odborník, tak neviem

bubo1104
3. jan 2012

Zdravím - žiadna dioptria nieje zanedbateľná . Možno s toho vyrastie alebo aj nie - to Vám nikto nepovie na 100% . Ja by som mu tie okuliarky dala spraviť - neskôr nebudete ľutovať , že ste pre to nič neurobili . Zrak je dôležitý a na peniaze sa vykašľať - veď ide o zdravie drobca. My dochádzame z Lip.Hrádku každý 3 mesiac do Bratislavy na KRAMÁRE na vyšetrenia a už sme precestovali hotový majland . Ale ak majú pomôcť , tak nech pomôžu . Nám sa od pol roka pridala aj diagnóza "GLAUĆOM" . Je to závažné ochorenie , ktoré môže viesť aj k slepote . Kvapkáme lokálne kvapky ráno aj večer aby sme to neako stabilizovali . A na vyšetrení u našej lekárky mi povedali , že je to v poriadku . Ale mne sa to nezdalo a tak som trvala na vyšetrení v Blave u odborníkou . Podstúpili sma 4 operácie a nedola to sranda ani prechádzka ružovou záhradou. Skutočne nepodceňovala by som to . Nám to začalo len nadmerným slzením očiek. Záleží na každom rodičovy ako sa rozhodne , ale vy ste sa pár krát zmienila , že sa Vám to nezda - to sú tie pochybnosti matiek a mi to nejako vytušíme .

alami
4. jan 2012

@michalina ja som koncom leta bola na očnom s 9 ročným synom, kvôli zhoršenému stavu - čo sa týka alergie. je alergik, oči mal celé červené - išli sme. Pri tom mu zistili tiež 2ky dioptrie a totálne ma tam sfúkli, že akože sme nezistili, že dieťa nevidí (prisahám, že mi to syn nikdy nepovedal, ani nenaznačil), že sme dieťa nechali sa trápiť atď, atď a že má tie okuliare mať na očiach stále. Syn o nich nechcel ani počuť, chytil taký záchvat revu, zže sa mu budú smiať... Ale ako si ich dal, dole ich už skladá len na noc - zistil - samozrejme, že vidí oveľa lepšie.
takže - toľko naša skúsenosť. Je tu vekový rozdiel v porovnaní s tvojim drobcom, ale prečo by sa to nemalo riešiť u 4ročného - nechápem. rozhodne by som navštívila iného lekára.

anjelicek26
4. jan 2012

Bolenie hlavicky je typicke pre deti, ktore horsie vidia, podla mna uz ani velmi ine vysetrenia riesit nemusis. Na dvojky dioptrie sa davaju detom az ked nastupuju do skoly, ked zacinaju citat, pisat, viac kreslit, aspon tak to poznam ja, ale ak ma problemy - to bolenie hlavicky - mozno by bolo treba okuliare uz skor.

bubo1104
4. jan 2012

Zdravím - ako som už 1 x napísala - moj synček nosí okuliare +2 dioptrie od 9 - mesiacou . A zvikol si na ne behom 2 týždňou. Teraz si ich sám pýta ! Ešte je dôležité stanovisko neurológa , čo povie na EEG - hlavičky -podľa toho sa treba zariadiť . Niekedy je to banálne , ale niekedy je to vážnejšieho rázu. Možno treba zvíšiť prísun tekutín , ak viac behá mal by aj viac piť .

martinka05
4. jan 2012

Mojej dcérke zistili, že zle vidí pri preventívnej prehliadke keď mala 5 rokov, boli sme u odborného lekára a zistili nám astigmantizmus, takže okuliare nosí už jeden celý rok, ale v pohode si na nich zvykla. Ja sama nosím okuliare mám - 2,5 na obidvoch očiach a keď si nedám okuliare tak skoro nič nevidím. Podľa môjho názoru by okuliare mal mať.

michalina
autor
4. jan 2012

Dnes sme boli u inej očnej lekárky, tá malému záhadne nenamerala žiadne dioptrie. Toto naše zdravotníctvo a lekári má už ozaj dosť vytáčajú, asi vyskúšame súkromnú kliniku vo Vrakuni a uvidíme podla toho. Nechápem, ako jedna očná mu namerá 1,5 a 2 dioptrie a druhá vôbec žiadne, pritom obidve mu oči nakvapkali a vyšetrenie prebiehalo rovnako.

sante81
4. jan 2012

@michalina ja som si pred mesiacom vsimla na 2 a pol ročnom synovi, ze mu uteká lavé ocko, v meste mame 2 ocnych lekárov, sla som k jednej a tá mi najprv povedala ze sa mi to len zdá, ze mu očko neuteká, a to mi len sedel na kolenách a ona mu pozerala do ocí. potom skonstatovala ze mu očko uteka a ze ho vysetrí, namerala mu 2 dioptrie a nevedela dalsí postup, volala na kramáre a tam jej poradila doktorka ze máme príst o mesiac a tyžden pred tym mu mám kvapkat nejaké kvapky a potom ho vysetrí znovu, a vraj mam skusit názor aj ineho odborníka, takze nase zdravotníctvo ma neprekvapuje, hned mi hrozila operáciou, ze takym malym detom sa okuliare nedávaju. a na forach som sa dočítala presny opak, aj tu na modrom koníkovi ,takze čo si mam potom vybrat?

bubo1104
5. jan 2012

zdravím - je veľmi ťažké rozhodnúť sa správne pri toľkých alternatívach na výber . My sme to mali skutočne ťažké vybrať si najlepšie riešenie pri našom synovi . Mal rôznych odborníkou - očných dokonca 4 . Prechodili sme celé SLOVENSKO - aby mu pomohli . Je to na každom rodičovi ako sa rozhodne . Lekári Vám povedia , čo by bolo pre Vášho drobca dobré , ale nepovedia presne urobte toto alebo hento . Ono najťažšie na tom je si vybrať. A to je len a len na Vás - Vy sta rodič a Vy máte za neho zodpovednosť- to si treba uvedomiť . A tiež nikto nieje neomylný - chyby robí každý . Najdôležitejšie je to ZDRAVIE - keď je to , tak je aj spokojnosť , šťastie , zhoda , porozumenie , láska . Prajem pevné vôľu - chladnú hlavu - Jarmila

maji4
14. aug 2012

Ahojte chcem sa informovať my sme včera boli u očnej lekárky dcérka mala nedávno 5 rokov na jednom očku jej namerala 0,75 a na druhom 0,5 ale jedno očko jej mierne uteká tiež to nikto nevidel len ja a predpísala nám okuliare myslíťe že ich má nosiť?? lebo niekde som čítala že takýchto nízkych dioptrií by sa okuliare nemali nosiť aby sa očko viacej namáhalo a cvičilo sa čo myslíte?????????

macalc
28. okt 2012

Ahojte baby moja mala mala 2 a 8 mes ked sme boli u ocnej kde nam zistila ze nam zabiehaju ocka potom nam dala kvapky aby sme jej kvapkali 3x vecer doma a 4 den rano sli na vysetrenie takze nam zistila ze mala je dalekozraka a pristroj nameral ze ma slabe ocka 4,5 a dostali sme 3,5 dioptrie a musime ich nosit stale mala si zvykla v pohode a dufam ze nam s toho vyrastie 🙂

sashena1
13. nov 2012

@michalina Ahoj moja synator ma teraz 4,5 roka a okuliarky nosime uz asi rok. Dovtedy sme si nic necsimli, ani sa nestazoval...az nahodou sme prisli na to ze zle vidi a doktorka nam okuliarky dala hned. Teraz je spokojny a ani nema problem z ich nosenim...naozaj asi skus inu doktorku ako ti tu uz dievcata radili...isto s tym nic nepokazis, mozes mu len pomoct... 🙂

harinecko
4. dec 2017

@michalina ahoj,prosim ta uz presiel nejaky ten cas co si to tu pisala ale mozem sa opytat z coho mal syncek to tocenie hlavicky?zistili mu nieco prosim? Mam 5r.syna a mame rovnaky problem,dakujem.

3denisa3
10. feb 2020

Dobrý deň, mohli by sa k téme vyjadriť mamičky, ktoré mali cca 4-5 ročne dieťatko a dioptrie ako dopadli? Nám naša očná dr.zatial nedala okuliariky, ale že mám syna sledovať, či nemá problém s malými obrázkami a podobne. Nič som si doteraz nevšimla, ani sa nestazuje, že nevidí, len neviem, či reálne vie, že môže vidieť aj ostrejšie, lepšie...