icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

sorciera24
8. nov 2013

@zuzanockamt a kto ti kaze sa nahanat? chod aj ty kavickovat, ked im tak zavidis...ci o co tu ide? 😲
ak si za skolku platim a mam dieta normalne prijate do skolky, mam pravo ho tam enchat dovtedy, dokedy je skolka otvorena.....to ej fakt, tak to je......ci je amtka na MD, ci pracuje.... a je to len vysostne jej vec, kedy po dieta pride a co robi vo svojom case...... tiez som s tym nie stotoznena uplne,a le je to kazdeho vec a my mame najmensie pravo sa do toho starat.-...

zuzanockamt
8. nov 2013

@sorciera24 tak toto fakt nikomu nezavidim, ze si odlozi dieta a ide kavickovat ... moje dieta je so mnou vzdy, pokial nie som v praci alebo nie je s mojim muzom 🙂

nikkolienka100
8. nov 2013

@sorciera24 fuuu, tak aj pre mna je to silná káva, ak matka kávičkuje a dieťa je vo škôlke....no otras!!! pre mna je skôlka synonymom toho, že matka chodí do práce, o dieťa sa nemá kto postarať a preto je v škôlke. A mamičky nevyhovárajte sa tu, že dieťa potrebuje byť v kolektíve, ved nech kludne je, ale napríklad v materskom centre ale spolu s mamičkou!

zuzanockamt
8. nov 2013

@nikkolienka100 presne mam ten isty nazor ... pre mna je skolka tiez o tom, ze som v praci a dieta nemam kam dat ... syn tam je spokojny, chodi tam rad, ma tam kamaratov, ale ak by som bola na MD, tak urcite nechodi do skolky este ... maximalne by som dala predskolsku pripravu, teraz nemam ine vychodisko a v skolke je uz od 2 rokov

aristka
8. nov 2013

@nikkolienka100 no neviem koľko máš detí ,ale to čo ty píšeš je reálne pri jednom drobcovi ,čo tak dve ,tri ,ať doma je tam čas chodiť do materského centra s bábätkom a najmä teraz ,keď sú choroby len aby sa starší pohral s deťmi ..nehovoriac keď potrebuješ drobcov vyvetrať vonku a nie trčať niekde vo vnútri ...

zuzanockamt
8. nov 2013

@aristka ale nikto ta nenutil mat viac deti, ked rodina chce mat viac deti, tak musi s tym vsetkym, co si napisala aj pocitat ... mamicky s viacerymi drobcami obcas tak pisu, ako keby ich niekto tie deti donutil mat ... bolo to snad rozhodnutie slobodne 🙂 😉

sorciera24
8. nov 2013

@zuzanockamt tak potom neries cudzie dieta a cudziu matku.....nevies, kolko a ako sa venuje svojmu dietatu prave ta matka......

@nikkolienka100 za to, ze ty mas take synonymum, to nemusi byt pravda......moje dieta som dala do skolky v 2rokoch vprvom rade z dovodu, ze potrebovalo kolektiv presne tak ako ja.....ty si to mozno nevies predstavit, ale pre mna a mojho syna bola MD priam horor.....ja som spolocensky typ a moj syn detto.....kto taky nie je a nema take dieta, to nemoze pochopit......skolku miluje, pyta sa tam byt dlhsie.....a ked mame prazdniny (tie dlhsie)....tak kukoncu prazdnin sa obaja nevieme dockat ist do kolektivu......nikde nie je napisane, ze musi byt s mamickou.....v roku ano, ale v 3?.....nasa generacia bola od roka v jaslaich (aj skor).....a myslim, ze sme schopnejsia generacia ako premamickovane deti, kt. boli s mamickami 3 a viac rokov..... vyrastaju z nich deti, kt. nie su schopne sa od tej mamicky odputat v dospelosti.....to je len moj nazor.... ked chce byt niekto so svjim dietatom, nech je, aj do 30tky (to je ejho vychova), ked ma maicka pocit, ze dietatu je v skolke skvelo (to musi vediet len ona....nikto iny)....nech je v skolke..... ale nebudem ju riesit a sudit len preto, ze ona kona inak......nevidime do jej taniera, nech sa kazdy pozera do svojho.....

zuzanockamt
8. nov 2013

@sorciera24 toto je verejne forum, tak si vyjadrujem nazor 🙂

sorciera24
8. nov 2013

@zuzanockamt to mozes, len ked my odsudzujeme ludi , ako chceme potom naucit nase deti (a ty este aj cudzie), aby neodsuczovali? 😉 😎

zuzkat1
8. nov 2013

Baby to kde su skolky do ktorych mozete prist o 2hej? Ja dojdem bud o 12tej alebo az o 3tej...medzitym je zavreta.

zuzanockamt
8. nov 2013

@sorciera24 to nie je odsudzovanie, nech si robi ako chce, raz sa to tym rodicom vrati 🙂

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkat1 u nas mozem prist, kedy chcem ... okolo 14-tej chodia na olovrant a potom ho beriem domov

nikkolienka100
8. nov 2013

@aristka no to ked ma rodina viac detí znamená, že toho trebárs najstaršieho sa musí cez deń zbaviť?

sorciera24
8. nov 2013

@zuzanockamt kazdemu sa vsetko raz vrati 😉 a nik nevie, co je spravne, to by bol snad Boh, mozno ty vidis to svoje spravne a pritom to tak nemusi byt, pre kazdeho je nieco ine spravne a tak kona....a presne tak, nech si podla seba aj kona , je to vysostne jeho vec (kym neporusuje zakon)......preto nechpaem to neustale riesenie cudzich (okrem toho pre nas neznamych) zalezitosti...nic v zlom

zuzkat1
8. nov 2013

@zuzanockamt nasi do cca pol 3tej ...tristvrte na 3 spia a potom olovrant.

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkat1 a kedy chodia spat? ... u nas okolo 11:30

zuzkat1
8. nov 2013

@zuzanockamt 12-12.10 si lahnu a cca 15-20min. im citaju a max o pol 1nej spia.

nikkolienka100
8. nov 2013

@sorciera24 Aj ja som mala náročnú MD, malý je veľmi ale veľmi živý, nehovoriac o tom že mal neskutočné koliky ked bol malinký, som bola na pokraji síl, pomáhala mi rodina ako vedela...a aj ja som spoločenský typ, aj aj si vyjdem na kávičku s kámoškami...ale určite nie každý druhý den a za cenu toho, že budem dieťa nechávať od rána do večera v škôlke...ako som už písala, do škôlky ANO, ale len na pár hodín a urcite v tých škôlkach kde sú nabité stavy uprednostniť pracujúcu mamičku..Lebo dieťa všetko vycíti, vie, že mamička je doma, že nechodí do práce...

aristka
8. nov 2013

@zuzanockamt moja ja sa nesťažujem ,že mám viac detí ,to si moc zle pochopila ,ale nejdem tu na niekoho vypisovať a súdiť ,že keď žena ide na kávu a pritom dieťa je v škôlke .....a ja pri troch deťoch hovorím ,že ak budú v škôlke a v škole a budem mať čas ísť na kávu pôjdem a potom si pôjdem po dieťa do škôlky a ty ak ich budeš mať viac potom sem príď mudrovať .....

zuzanockamt
8. nov 2013

@aristka viac ich mat nebudem 🙂 😉

sorciera24
8. nov 2013

@nikkolienka100 ty spolocenskym som u mna myslela pracu (nie akvickvoanie, take ani ja nepoznam)...preto som si to spolocenske potrebovala kompenzovat pracou, cize ked nastupil dyn do kskolky ja do prace..... a za seba musim povedat, skolka bola jedno z najlespich rozhodnuti u nas.....vela sa tam naucil, to, co sa dieta doma nikdy nenauci..... (a vidis, nakoniec si ty viac vyjdes na kafe nez ja, ci ti viac pomahali ako mne....mne nik...)....to len na priklad, ze nie vsetko je tak, ako je napisane a ako to my vidime, ty vidis kavickujucu mamicku a ona je mozno uplne ina a dietatu sa potom venuje ovela viac a kvalitnejsie ako mamicka, co s nim je furt, ale venuje sa vareniu, praniu, pocitacu.....preto netreba hned sudit, kym uplne do niecoho nevidime (a to nevidime nikdy ˇ) 🙂

aristka
8. nov 2013

@nikkolienka100 koľko máš detí ,mala si malinké bábo a ďalšie dieťa pri sebe ...tí starší sa doma nudia ,to hovorím z vlastnej skúsenosti ,vidia ako sa
mama venuje drobcovi len kojí ,prebaľuje a ak nieto musí oprať navariť a ak sa dá nájde si čas aj na mňa máloktorá má doma slúžku ,aby uspokojila potreby na 100percent pre obe deti a dospelý človek nikdy nenahradí toho deckého kamoša a nie som zástancom toho ,že len aby sa starší vyhral pôjdem do deckého centra s drobcom ,namiesto prechádzky vonku .....

aristka
8. nov 2013

@sorciera24 vieš čo my dve sa nemusíme ,ale zdieľam tvoj názor ....

aristka
8. nov 2013

@zuzanockamt no tak sa tu hraj na hrdinku a poučuj ..jeden drobec je ako med lízať ..je to lahoda a neporovnateľné ako mať ich viac a preto sa ti ľahko mudruje....neviem čo je za tým ,že ďalšie nebude ,ale ja som rada ,že mám veľkú rodinu a rada si vyjdem aj na kávu aj do fitka .....

zuzanockamt
8. nov 2013

@aristka ja som zase rada, ze mam mojho jedineho, vytuzeneho syna 🙂 😉

aristka
8. nov 2013

@zuzanockamt to je pekné a správne ,tak isto aj ja moje ... 🙂

nikkolienka100
8. nov 2013

@aristka no tak potom je asi lepšie nemať deti hneď po sebe 😉 ak sa necítiš na dve, tri naraz tak potom načo???

aristka
8. nov 2013

@nikkolienka100 a prečo si myslíš ,že sa niekto necíti ,za to že staršie dám do škôlky ,to je necítenie ..ja som všetko zvládla a zvládam za pomoci manžela v poho ...a prečo tri a prečo nie ...máe sa dobre ,máme veLký dom ,auto ,máme čo jesť a je nám dobre ,aj škôlku sme prežili a detičky nezažili žiadnu ujmu a nenudili sa doma ,keď sa mama venoval inému drobcovi ....

nikkolienka100
8. nov 2013

@aristka ja to krasne ze mate velky dom, auto...len nie je to o materialnych veciach...

andrii
8. nov 2013

nečítala som celú diskusiu,tak len toľko-ja mám tri deti z toho dve som mala za sebou-rozdiel 2 roky,ale ani ma nenapadlo dať tú staršiu do škôlky,ked sa narodila tá prostredná. jednoducho som sa snažila zariadiť si to vždy tak,aby to staršie dieťa nemalo pocit,že je už "nepotrebné" a preto odložené do škôlky,keď jej mama a sestrička sú doma. určite by sa cítila ukrivdená. všetko sa dalo zvládnuť aj s dvoma malými deťmi v pohode a to mi nikto nepomáhal,manžel bol dlho v práci, starí rodičia taktiež ešte neboli na dôchodku. tak si myslím,že taká výhovorka veľmi neobstojí. čo sa týka toho,že dieťa potrebuje kolektív a rovesníkov-súhlasím,ale ved sú materské centrá, strevávate sa s mamičkami vonku na prechádzke,deti sa vonku hrajú na detských ihriskách a ak je zlé počasie,tak to dieťa sa predsa dá zobrať aj na tú kavičku ku kamarátke,ktorá má tiež dieťa,takže má sa s kým hrať... bolo smutné,ako mi raz pani učiteľka v materskej škôlke povedala,že mamička na MD dáva počas celých letných prázdnin dieťa do škôly,pritom počas prázdnin je tá prevádza taká všelijaká,deti sú spajané, pomaly každý den iná učiteľka,lebo sa striedajú po dovolenkách.... a bolo jej veľmi ľúto,že tá dotyčná mamička na MD prišla do škôlky po svoje dieťa ako posledná tesne pred "záverečnou" a doslovne tá učiteľka povedala- ešte mala pod šatami mokré plavky z kúpaliska... myslím,že to dieťa by malo väčšiu radosť,keby s tou svojou mamkou bolo tiež na kúpalisku a nie niekde odložené v horúčavách v škôlke...to je môj názor... na kúpalisko sa dá ísť aj s dvoma deťmi,ja som tiež chodila s dvoma,troma a poznám kopec takých mamičiek, ... a ak riaditeľka v škôlke pri nedostatku miesta rozhodne,že radšej zoberie dieťa,ktorého matka pracuje a nie to,ktorého matka je na MD,tak je to logické...a každá tá mamička,ktorá sa teraz sťažuje,že nemôže dávať dieťa do škôlky,lebo je na MD,tak raz bude zamestnaná a určite sa jej nebude páčiť,že do škôlky chodí dieťa,ktorého matka je na MD a preto nevzali to jej dieťa a príde o prácu.