icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

sashabb
7. nov 2013

@spachtos čo je rozumne? brať deti na obed? no neviem. Každý má na to svoj názor. Ja nevidím dôvod deti brať zbytočne skoro. Nechápem ani tomu, načo tam tie deti matky dávajú, keď ich už na obed beru domov 🤐
Iba blokuju miesto niekomu, kto by škôlku využil naplno.

spachtos
7. nov 2013

@sashabb tato odpoved svedci o tom, ze zrejme nemas ponatia o tom, ako funguje vychovna cinnost v skolke.
Hlavny program prebieha v dopoludnajsich hodinach, tak preco by to nemalo vyznam, praveze uz poobede je to viac-menej nepodstatne zostavat v skolke a deti veeelmi rady chodia domov na obed, tak ked tak bojujeme pre ich dobro a mame tu moznost, tak preco to pre ne nespravit, nie?

sashabb
7. nov 2013

@spachtos teraz som sa zasmiala....

spachtos
7. nov 2013

@ritusuk velmi pekny prispevok, malo by si ho precitat co najviac mamiciek, co sa stazuju, ako nestihaju a kolko roboty je s dvomi detmi s 3-5 rocnym vekovym rozdielom. Az ma to hreje pri srdci, ked citam takyto prispevok, lebo mam obcas pocit, ze fakt su deti rodicom napritaz.

spachtos
7. nov 2013

@rosienka myslim si, ze je to vec pohladu, pre mna bol cas straveny s mojimi detmi / a mala som ich po roku/ ten najkrajsi a mozem povedat, ze to bola najkrajsia dovolenka v mojom zivote

renee17
7. nov 2013

@sashabb zabudla si aj na to že sú deti ktorým zdravotný stav nedovoľuje byť dlhšie ako 4hod. !!!

spachtos
7. nov 2013

@rosienka to si akoze nemozu rodicia zobrat dieta pred 17tou hodinou? Dobre som to pochopila? Ak ano, tak to je riadna hlupost a nikdy by som nedala moje dieta do takehoto zariadenie. Dieta ma byt predsa co najviac s rodicmi a akym pravom mi budu v tom branit, ak mam ja moznost si ho vybrat skor?! A ostatne deti to nejak neriesia, ze niekto ide na obed domov.

keysi
7. nov 2013

@dejka77 Pri prihlasovaní dieťaťa do MŠ sa do tlačiva žiadosť uvádza zamestnanie rodičov, zamestnávateľ, alebo či je mamička t.č. na RD alebo evidovaná na úrade práce. Okrem toho idú na ÚPSVaR zoznamy detí, aby mohlo byť posúdené, či niekto má nárok na hmotnú núdzu. Kde to sme, že chceme klamať v škôlke riaditeľkám, alebo toto učíme aj naše deti?

keysi
7. nov 2013

@ichbinich A nestačí mu tých 8 hodín? Veď aj dospelý človek pracuje 8 hodín denne (okrem výnimiek, ktoré robia 12-ky a pod. ). Z hľadiska psychohygieny je 8 hodinový pobyt v poriadku a každý rodič by sa mal zamyslieť, že ak si to môže dovoliť, prísť po dieťa v normálnom čase a stráviť s ním aj nejaký čas doma, nech tak urobí. V prvom rade sa má rodič postarať o svoje dieťa, MŠ má dopĺňať a nie nahrádzať rodinnú výchovu. Na margo prijímania detí zamestnaných rodičov, áno, majú nepísané prednostné právo, pretože ak má riaditeľka plný stav a naplnenú kapacitu MŠ, určite by mala z ľudského hľadiska rozhodnúť o prijatí dieťaťa, ktorého rodičia sú zamestnaní a nie dieťaťa, ktorého maminka je na MD, resp. RD s mladším dieťaťom. Toto sa hádam dá pochopiť. Aj ona musí rozhodnúť a niekedy sa proste inak nedá.

laila22
7. nov 2013

presne tak, kazdej matke sa moze stat, ze zrazu zostane nezamestnana a to nie je dovod na to, aby jej dieta ostalo doma s nou.. Preco by malo? Dokonca aj nezamestanana matka musi zaplatit za skolku, za stravu, bez rozdielu ci je samozivitelka alebo ma manzela. A ako tu uz bolo spomenute, deti zamestnanych rodicov by mali mat prednost pred detmi ktorych matky su napr.na MD, ale nevidim dovod aby dieta ktore ma mamu na MD s mladsim surodencom neslo do skolky. Dieta potrebuje kolektív, kamaratov...

ichbinich
8. nov 2013

@keysi:
No, znie to asi divne, ale fakt mu nestaci. Ked som ho zrazu chodila zobrat po presne 8 a nie po zhruba 9 hodinach, tak este nebol "dohrany", nechcel ist domov. A to s nim ostavam na ihrisku dokedy sa len da, takze on sa moze hrat kolko chce.
Ako som uz napisala, plne chapem, ze maju prednost deti zamestnanych rodicov. Ja som pisala konkretne nas pripad v Stajersku, ze dieta by mali podla zakona vlastne vyhodit, akonahle je matka na materskej. Ale nezamnestanym nikto nic nepovie, staci byt nahlaseny na urade prace 😒 A to je postavene na hlavu - vyhodit z kolektivu plne integrovane dieta. Nastastie to v tych jasliach, kde syn chodil, nerobia, nechaju deti dokoncit skolsky rok. Ja som pracovala aj popri synovi aj teraz popri dcere, takze nikomu miesto neberiem. Ale musela som si vybavovat potvrdenie, ked dcera bola novorodeniatko, a v tom case som sa o to starat nechcela, ak mam byt uprimna.
A je mi jasne, ze skolky nemaju a nemozu nahradzat rodinu, aj ked je vsade dost smutnych pripadov, ked si to rodicia myslia. Deti sa nevedia spravat, vychovavatelky ich cez tyzden ako-tak znormalnia, pride vikend, deti sedia od rana do vecera pri telke, a v pondelok sa do skolky zase vrati nezvladnutelne dieta...
Ja ani neviem synovi ponuknut take moznosti, ako ma v jasliach/skolke. Kedysi som hrala na flautu, ale spievat a hrat naraz sa z pochopitelnych dovodov neda 😀 Na tvorenie mam dve lave ruky. Vonku by bol najradsej od rana do vecera. Toto mu nemozem ponuknut, ked pracujem. Ja mozem v klude pracovat, lebo viem, ze je o neho dobre postarane a a ze tam je velmi rad. A on ma program cely den, ze potom spolu podvecer mozme robit nieco ine.

sashabb
8. nov 2013

@renee17 "zabudla si aj na to že sú deti ktorým zdravotný stav nedovoľuje byť dlhšie ako 4hod. !!! "

Pokiaľ sú deti, ktorým nedovoluje zdravotný stav aby boli v škôlke, môže si matka vybaviť predĺženú RD. Taktiež ak môže byť dieťa v škôlke 4 hodiny, tak tam môže byť aj 7 hodín 🤐
Toto mi fakt príde ako výhovorka. Pokiaľ je na tom dieťa zdravotne zle, nevidím dôvod dávať ho do škôlky a tým blokovať miesto pre dieťa, ktoré by tam bolo celý deň a využilo škôlku naplno.

A ešte dodám, každá učiteľka, DOBRÁ učiteľka vám povie, že má byť dieťa v škôlke celý deň. NIE iba doobeda. Toto sa rieši aj pri nástupe prvákov, kde uzkostlivé matky chcú dieťa brávať skôr. Každá normálna učiteľka povie, že to NIEJE pre dieťa dobré.

rosienka
8. nov 2013

@spachtos pre mna je cas straveny s mojou dcerenkou tiez ten najkrajsi, preto som dala v praci vypoved a zostala s nou doma. Az teraz si hladam pracu na plny uväzok, preto je v skôlke okrem dvoch doobedi a jedneho poobedia, ked sa stara moj muz. Ja som od jej 18. mesiacov mala projekt, na ktorom som pracovala doma, vtedy chodila len na 3 poobedia do jasiel a raz sa starali stari rodicia. Cize nemusi dieta "trcat" v skôlke cely den, pol dna je mozne bud bez obeda, alebo s obedom. Ale ked ho prihlasim a zaplatim aj za poobede, tak ho tam mam aj to 17h nechat a nevyberat kedy sa mi zachce. Potom si mam radsej uplatnit moznost skratenej starostlivosti napr. do 12h, ked chcem byt poobede s dietatom. Ale prihlasit na celodennu staristlivost a bezat po neho o 14, ci 15 sa mi zda od veci...

astonka
8. nov 2013

@maruska123 určite by som si od nich nedala prikazovat...vaše dieta ma narok tak ako ostatne dieti byť v školke bez ohladu na to či ste doma-alebo v praci...vobec by som to nerespektovala oni vam nemaju čo prikazovať-určite sa nedajte

renee17
8. nov 2013

@sashabb Jasné a ak je diabetik učiteľka mu pichne inzulin!!!trochu na hlavu... Za to že má zdravotný stav aký má musí byť doma z matkou k deťom nepatrí lebo zaberá miesto ... To nieje trošku arogantné ...LEN JA A MOJE DETI !!!akože nič v zlom a skús brať aj do úvahy že sú deti ktoré jednoducho by aj chceli ale nemôžu byť dlhšie!!!

barcelona94901
8. nov 2013

@sashabb píšeš,že ak má dieťa zdravotný problém,(tým ja nemyslím sople) tak nemá blokovať inému miesto????

,čiže ho diskriminuješ a odstavíš na vedľajšiu koľaj
hovoríš ,že " za to ,že si choré dieťa ,tak sa nemožeš hrať,rozvíjať a učiť s inými deťmi..." chod domov k mame..neber miesto iným...

😕 tak to je fakt arogantné a potom sa tu čudujete ,že aké su deti nevychované,hnusné a čo ja viem aké..no asi nepadli daleko od stromu 😖

sashabb
8. nov 2013

@renee17 tak to je hádam rozdiel a o takom dieťati tu nepíšem. Môj mal zrovna takého "spolužiaka" v triede.
Bavíme sa tu o niečom inom, a o tom, že matky NEchcu nechávať deti v škôlke, prezentuju tu ako tam dieťa trpi a musi tam trčať 🙄 Nevidim potom dôvod NAČO tam vôbec tie deti dávajú.
Ale už sa nevyjadrujem, nebaví ma to.
Ja mám jednoducho názor, že deťom je v škôke dobre, sú tam radi a nevidím dôvod ho odtiaľ skoro brať, lebo mamičke to tak vyhovuje. Je to sebecké od tej matky, lebo ona chce.

sashabb
8. nov 2013

@barcelona94901 tušim si to tiež nepochopila 🤐

zuzkanik
8. nov 2013

Ja som s takýmto niečím osobný problém nemala, ale mám kamarátky, ktoré mali jedno, alebo dve detičky v škôlke a s druhým boli na materskej (rodičovskej) dovolenke. Viem, že keď napríklad boli prázdniny, nemohli si dať deti do škôlky. Hoci sa ma to netýkalo, pripadalo mi to voči nim mimoriadne nespravodlivé a diskriminačné. Navyše, keď za škôlku MUSELI platiť aj v čase, keď tam deti NEMOHLI dať! Riadne ma to vytáčalo a vytáča ma to riadne aj teraz, keď čítam, že sa to stále deje. Nechápem to. Keď sme sa na to pýtali, že prečo si mamičky dieťatko nemôžu dať do škôlky, že predsa len by im odľahlo, tak sme počuli vždy ten istý dôvod: že mamička zostane s dvomi deťmi, kým učiteľka ich má v triede aj 15...." Ale to pre mňa nie je dostatočný argument. Pretože byť učiteľkou je normálne platené zamestnanie, ktoré si dotyčná osoba vybrala a musela počítať s tým, že sa bude starať o skupinu detí, nie? To je, akoby si kuchárka povedala, že nech si ľudia navaria doma, keď majú dovolenku, lebo ona má aj tak dosť variť pre ostatných. Vysvetlíte mi tento postoj slovenských škôlok niekto tak, aby som to konečne pochopila?

barcelona94901
8. nov 2013

@sashabb asi nie,vyznelo to fakt hnusne voči deťom ,ktoré maju zdravotný problém 😕

nikkolienka100
8. nov 2013

@maruska123 V prvom rade by si si mala položiť otázku, čije je to dieťa??? azda tvoje a nie učiteliek materskej školy...Učiteľkam v materskej škole je šuma fuk dokedy máš TVOJE dieťa v škôlke...To KAžDÝ DEŇ beháš po úradoch a vybavuješ veci? Predsa bude ešte dosť situácii, keď budeš bez neho..tak si jeho prítomnosť ešte užívaj. Viem, že učiteľky v škôlke sú fajn, ale nikdy sa mu nebudú venovať tak dobre, ved ich tam majú neraz aj dvadsaťpať..Nepoviem, doobeda na par hodiniek ok, ale nie na celý den, ked dieťa určite cíti, že si doma a jeho odložíš do škôlky. Kebyže si pracovala, je to iné, pretože dieťa vie, že maminka je v robote a do práce predsa musí chodiť...Ja chodím do práce a z práce utekám, aby som čo najrýchlešie bola pri ňom, pretože každá chvíľka s ním mi je vzácna a nenahraditeľná..

arasidka11
8. nov 2013

@zuzkanik u nás sa cez prázdniny neplatí, kto tam nemá dieťa

renee17
8. nov 2013

@sashabb Je to diskusia a každý si tu tému vysvetli ako chce, ja nikomu názor neberiem...Jednoducho niekedy treba zvážiť každú situáciu a pokiaľ viem tá téma bola diskriminacia deti v skolke ak je matka doma s mladsim surodencom 🙂 a riešila si 4 hod. deti v škôlke tak ja som napísala na to svoj názor!

renee17
8. nov 2013

@sashabb takto si tu prezentovala 4hod. Pokiaľ sú deti, ktorým nedovoluje zdravotný stav aby boli v škôlke, môže si matka vybaviť predĺženú RD. Taktiež ak môže byť dieťa v škôlke 4 hodiny, tak tam môže byť aj 7 hodín emoticon
Toto mi fakt príde ako výhovorka. Pokiaľ je na tom dieťa zdravotne zle, nevidím dôvod dávať ho do škôlky a tým blokovať miesto pre dieťa, ktoré by tam bolo celý deň a využilo škôlku naplno.

warholette
8. nov 2013

@nikkolienka100 zase jedna co ma zivotne motto ja som supermatka, kto je viac? moje dieta "trpi" "odlozene" v skolke... dobre rano princezna! deti potrebuju kolektiv a nikto ich do skolky neodklada lebo medved. matka na materskej nepracuje? lebo navari a uprace sa samo, ze? aj sa samo nakupi a postara sa o dalsie dieta/deti. neznevazuj pracu inych zien len zato, ze nie je platena. ucitelka v skolke ma na starosti len a len deti, zatial co matka na materskej je zaroven aj kucharka, upratovacka, soferka, riadielka a neviem co este.

sashabb
8. nov 2013

@renee17 ja viem čo som napísala. nechápem načo sa dohaduješ

zuzanockamt
8. nov 2013

@maruska123 podla mna to diskriminacne nie je, si doma, chcela si dve deti s malym vekovym rozdielom, takze musis si to aj zariadit

nikkolienka100
8. nov 2013

@warholette ja dobre viem, čo matka na materskej robí, pretože som aj ja bola na materskej a nemala som ani slúžku, ani kuchárku ani nikoho kto by mi malého postrážil...to znamená, že akonáhle má dieťa a je na MD šup ho do školky? ak vieš čítať text s porozumením, tak by si mala z mojej správy pochopiť, že do školky ANO ale nie na celý deň, takisto do kolektívu ANO, ale nie na celý deň....ako písať tu, že od rána do tretej poobede sa maminke zdá byť málo a nechať dieťa v školke ešte dlhšie.....sa mi zdá odveci....no nech ho tam nechá kľudne aj nocovať...a ak vieš čítať text s porozumením, tak by si mala ďalej z mojej správy pochopiť, že sa tu vôbec nejedná o škôlku, či učiteľky ale o ĎIEŤA a o to ako sa ono cíti, ked maminka JE DOMA a ono chúďa musí ako posledné odchádzať zo škôlky....aj keď tam navonok rado chodí, predsa len to cíti...A zase sa musím opakovať, pri pracujúcej maminke je to iné, pretože dieťa vie, že maminka MUSÍ chodiť do práce..

zuzanockamt
8. nov 2013

@nikkolienka100 @nikkolienka100 presne, mne ucitelky hovorili, ze poznaju mamicky, co su radi, ked je dieta v skolke, kludne ho nechaju tam cele poobedie, pokial mozu, chodia si za ten cas kavickovat, do posilky a tak ... a ja blazon pracujuca bezim hned ako mozem po maleho 🙂 ... tiez by som si mohla ist povybavovat alebo ist si na nakupy, ale uz o 14:15 si idem po neho 🙂 ... a to su mamicky na MD

renee17
8. nov 2013

@sashabb ja sa nedohadujem 🙂