icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
8. nov 2013

@aristka
@fidka79 aky vyznam ma pre nas ostatne a pre tuto temu vasa diskusia?

aristka
8. nov 2013

@fidka79 a to čo si študovala hodina interného ...no a teraz k veci po prvé s tebou som sa nikdy nebavila čo robím a nevieš to ,po druhé ekg krivka je základná vec a patrí to do anatómie človeka a diagnostiky a po ďalšie čo píšem druhý krát ,tot je téma o inom nie o tvojej nevzdelanosti a mudrovaniu na moju osobu ..ukazuješ tým len svoju inteligenciu ,o ktorej plne pochybujem a jedine čo ovládaš sú útoky a nič k téme ...takže dialóg s tebou som ukončila .....

aristka
8. nov 2013

@zuzanockamt ani ja neviem ,pýtaj sa kto to začal a snažím sa to skončiť,čo sa z mojej strany skončilo... 😉

sasavi
8. nov 2013

Priala by som vam vsetkym ist do zahranicia, ze 3 mesiace doma s babom a sup do jasli a zena do roboty. Nikde inde neexistuje byt 3 roky doma s dietetom.

farmacka
8. nov 2013

inak dve deti sa doma vedia spolu zahrat, takze sa im treba vlastne menej venovat ako jednemu.. ale podstata je asi v tom, ako kto vidi skolku... ja som mala dve deti doma, lez mladsi nemal nastupit do MS, lebo podla mna je skolka zariadenie, kam sa davaju deti, ked rodicia pracuju a deti v pohode preziju aj bez nej, hlavne tie trojrocne.. a ked to niekto vidi, ze ake dolezite pre dieta je navstevovat MS, tak dieta chodi do MS, aj ked je matka na MD.. ale myslim si, ze v tom pripade celkom staci, ked je tam dieta na doobedie..

aristka
8. nov 2013

@sasavi mám rodinu v holandsku a poznám to ...

warholette
8. nov 2013

@zuzanockamt tak preco ucitelky v MS, ktore si dobrovolne vybrali svoje povolanie diskriminuju matku na MD? snad ked su za to platene, tak sa postaraju o dieta a je jedno ci do tretej alebo do piatej.
@spachtos povedz mi este o tom aka si supermatka 😀 nie kazdy je ako ty a nie kazda matka ma rovnake schopnosti ako ty. tato tema vsak nie je o tom, aby si sa chvalila, ako to stihas. alebo o tom, aby sa niekto iny chvalil, ako stiha tri male deti a starostlivost o pat chorych pribuznych. je to o tom, ze ucitelky v MD sa nechcu starat o deti matiek, ktore su na MD.

zuzkaanicka
8. nov 2013

Baby, a nie je zbytocne si tu "nadavat" do super matiek, super zien a co ja viem coho este super? ... ved aj tak ziadna super matka neexistuje, aj ked si to nejaka o sebe mozno mysli 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
warholette
8. nov 2013

@zuzkaanicka mysli si ich to o sebe vela 😉
hlavne si vsak myslia, ze dieta ma byt priputane pri matke do minimalne siestich rokov a potom ho treba supnut do kolektivu, lebo vsak zostat s nim doma mu totalne pomoze vybudovat si socialne zvyklosti a bude vediet, ako sa spravat v skupine deti. skolka nie je odkladisko deti, je to nastroj na zaradenie sa do kolektivu. je neskoro v siestich ci siedmych rokoch ocakavat, ze dieta nastupi do prvej triedy a bude sa vediet spravat, sediet a pracovat s ostatnymi detmi a podobne.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
8. nov 2013

@warholette vsak nech si to myslia 😉

dari226
8. nov 2013

u nas je skolka otvorena len do 13 hod,deti tam nedostanu ani obed a ranajky len ked si objedname na vyber je ,studene kakao,jogurt,pecivo(sucha zemla,sezamova zemla,praclik,nic extra salamu alebo syr jej davam este extra)ked vobec objedname lebo to stoji od 39 ct-59ct podla toho co a ked neobjedname tak jej musim robit desiatu,pitie jej robim stale sama.
presne ked musim ist pre dceru maly mi zvykol spavat a rano ho musim budit prespavat zacal okolo 11 mesiacou a ked nespal v noci tak nadranom a tiez som ho musela budit a ked pekne zaspal okolo pol 12 tak som ho zase musela budit aby sme dceru vyzdvihli.neni to lahke ,ale nikoho to nezaujima a nikdy ani nebude ,s tym nespravim nic

zuzanockamt
8. nov 2013

@warholette ano, postaraju sa, ale preco maju suplovat matku v takych pripadoch, ked je matka schopna oostat s tym dietatom doma ... ja keby som nemusela, urcite nedam syna do skolky ledva v dvoch rokoch, co som bohuzial kvoli financiam spravit musela

spachtos
8. nov 2013

@warholette nepovazujem sa za supermatku, ale nechcem sa tu stazovat, ake je to strasne starat sa o svoje deti a rodinu, ale pre mna to je to prvorade, najkrajsie a najdolezitejsie. Viac uz nemam k tomu co napisat, stazuj sa dalej, aka si zaneprazdnena atd...

warholette
8. nov 2013

@zuzanockamt kde si na to prisla ze supluju matku? co tak preco ma matka suplovat kolektiv? a odkial vies ze je schopna ostat doma? to, ze je "doma" neznamena, ze je doma. beries vobec do uvahy veci ako zdravotne problemy, problemy s dopravou, problemy so spankom mladsieho dietata... nie?

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Ja som psychologiu mala uz davno, ale pamatam si, ze do troch rokov ma byt dieta s matkou (pripadne otcom-proste s rodicom) a potom sa odporuca socializacia v skolke ... je dieta, ktore ma matku na MD s mladsim surodencom ine, ako dieta, ktore ma matku pracujucu? ... teda, tu psychologiu som mala v minulom storoci, ale snad sa to az tak radikalne nezmenilo 😉

spachtos
8. nov 2013

@warholette poznam take deti zo svojho okolia a mozem povedat, ze sa v nicom neodlisuju od ostatnych deti. Skor to je vec povahy dietata, su deti, ktore navstevuju skolku a su uzavrete, utiahnute, nekomunikativne.

warholette
8. nov 2013

@spachtos pre teba nie je socializacia tvojich deti dolezita? pretoze drzat si ich za suknou sa ti neskor vypomsti. moj syn ked pride domov zo skoly o 12:30 (tu v USA chodia do skoly uz ako patrocni), naje sa a okamzite odchadza hrat sa von s kamaratmi. to akoze ak by som mala dalsie dieta, s ktorym som doma, ho mam drzat zavreteho v izbe a sem tam ho vypustit na ihrisko? ved by sa zblaznil. ako si nasiel kamaratov? v skolke a skole. pre mna nie je dolezie stravit 23 hodin denne priputana ku svojmu dietatu, ale zabezpecit mu zdravy vyvoj a rozvoj. napriklad aj v kolektive deti.

zuzanockamt
8. nov 2013

@warholette
@zuzkaanicka pre dieta je vhodne ostat s matkou cca do 4 rokov, odputanie nastava niekedy v obdobi medzi 4-5 rokom ... cize predskolska priprava teoreticky uplne staci ... dieta predsa aj ked enchodi do skolky nie je zavrete doma, styka sa s ludmi, s detmi, je v spolocnosti, iste navyky ziskava v rodine ... ja osobne by som si dieta do 4 rokov, prip. do 5 rokov nechala doma, resp. ak skolka tak len doobeda a hned po obede domov, co je v nasej skolke uz o 11:30 a prist by mu stacilo o 8:00 ... ak by som teda bola doma a nepracovala ... mne sa este uplne zvlastna zda situacia - matka doma bez dalsieho dietata a dieta/deti cely den v skolke

julietta246
8. nov 2013

@maruska123 Ahoj, to ze musis prist pre svoje dieta uz o tretej povazujem za drzost. Ved ak by si tam svoje dieta mat nepotrebovala, tak by si ju tam neprihlasila... Ale ked naozaj potrebuju z kapacitnych dovodov mat menej tried, tak je prirodzene, ze akurat tvoje dieta poslu domov, kedze si na materskej dovolenke. Vies, pracujuce mamicky pravdepodobne so svojimi detmi doma zostat nemozu. Ja napriklad pracujem a prave hladame skolku pre nasho syna. Zatial nam vsetky ziadosti zamietli a musime si hladat miesto v sukromnej skolke. Ja by som bola velmi nahnevana keby miesto v skolke napriklad priradili mamicke, ktore je na materskej dovolenke a nepotrebuje to miesto tak surne ako ja. Tu sa to ale nastastie nestava, pretoze pracujuce mamicky maju prioritu vzdy. Preto si vaz, ze mas miesto v skolke aspon na obdobie ked im to kapacitne vychadza, pretoze v nasom okrese o mieste v skolke mozu nepracujuce mamicky iba snivat...

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt uz som to pisala, obe dcery isli trojrocne do skolky ... prve tri roky som sa im venovala iba ja a manzel (samzrejme, chodili sme s nimi do spolocnosti, ale nikto iny ich nikdy nemal na starosti) ... ani jedna nemala ziadne adaptacne problemy, ale netvrdim, ze su odo mna odputane ... to nie je ani ta starsia a az mala 11 rokov 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka moj syn isiel do skolky, ked mal rok a 11 mesiacov a vidim obrovsky rozdiel ... uplne inak reagoval minuly skolsky roka a inak reaguje teraz ... ideal na skolku su 4 roky

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt ja by som napr. nechcela byt 5 rokov doma s dietatom, lebo viem, ze by mi zacala chybat praca (a to mam svoje deti isto ovela radsej ako svoju pracu) a nebola by som doma spokojna ... ale pre mna, za mna, nech je niekto doma s dietatom az do promocii, ak mu to vyhovuje ... ja to neodsudzujem, len mi pride divne, ze niekto moze krutit hlavou nad tym, ze matka na MD necha dieta v skolke cely den ... je teda nejaky rozdiel medzi detmi, co maju mamy doma na MD a tymi, co maju mamy pracujuce? ... ak je, tak mi ho napis, mna to fakt zaujima.

aristka
8. nov 2013

@zuzanockamt nezdieľam názor ,že predškolská príprava stačí ,osobná skúsenosť ,najstarší mi išiel do škôlky ako predškolák ,keďže som bola doma a on bol dosť samostatný ,jednoducho som to zvládala ,ale to čo nám nastalo po nástupe ,on trpel ,plakal celý rok ,cítil sa odložený ,nemohol sa prispôsobiť ,no niečo strašné a to sme denne boli normálne vonku ,hral sa s deťmi ,ale bola tam tá mama ..pri druhom som tú chybu nespravila a hneď v troch rokoch smer škôlka a bolo to úplne o inom a malú to čaká tiež a duplom ,už teraz ,keď sú neni starší doma ,ktorý sa s ňou hrajú a jašia ,aj napriek mojej snahe ,neviem to s ňou tak ..nie je to ono ...

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Idealy su v algebre 😉 ... ako si prisla na to, ze prave v styroch rokoch je to najlepsie? ... som strasna, ale chcem dokaz 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka citala som Searsa a vela veci o vztahovke a kotakte, takze asi tak 🙂

anima9
8. nov 2013

@selema Tak pre vysvetlenie z praxe. Pretože to asi nikdy nepochopí matka, ktorá nevychováva dve malé deti súčasne. Opíšem svoju situáciu. Možno sa v nej nájdu aj iné mamky. Mám 2 deti a vekový rozdiel medzi nimi je necelé 2 roky. Retazova rodičovska dovolenka. Dovtedy bol syn zvyknutý, že bola všetka pozornosť venovaná iba jemu. Ked sme prininiesli malu domov z porodnice, tak som ju musela stale len rychlo nakojit a dat bokom, pretože jej väčší braček sa stále dožadoval pozornosti. Robil všetko preto, aby na seba upútal pozornosť, či už po dobrom alebo po zlom. Chodil už síce do jaslí, ale keď náhodov ochorel, alebo bol víkend, tak som si svoju malú takmer ani neužila. A ja si chcem užit aj ju. Na druhej strane: Starší braček sa pri nás nudil, a vymýšlal, brzdilo ho to v ďalšom rozvoji. Každé dieťa potrebovalo iné tempo. To čo som robila s ním, som nemohla zároveň robiť aj s ňou a pod. Potreboval kolektív, deti, hry s detmi v jeho vekovej kategorii. Doma som mala pocit, že ho stále len napomínam. Uz to na nom bolo vidno, že mu to doma nestačí. Malička zas potrebovala svoj kľud, potúliť, mliečko a svoju mamku, ktorá stále neodbehuje ku staršiemu bračekovi. A ani na ihrisku si to z dvomi malými detmi neuzijete, teda oni si neuziju.Ked je jedna mamka a dve deti na dvoch stranach ihriska na ktoré treba davat pozor...pre priklad. Ani na prechadzke . Ked to jedno chce utekat a to druhe ledva chodi a pod.)Okrem toho, ked mate doma jedno male dieta, tak len vybehnete von na prechadzku alebo do obchodu bez problemov, ale z dvoma je to ovela zlozitejsie. Ked bola malička dlhodobo chorá, tak bolo štastie, že starsi syn chodil do jaslí, lebo inak by musel s nami trčať doma a on si pritom v škôlke užíval. Starsi syn chodi momentálne do školky. Vysledok celého je ten, že ja mám viac času na maličkú,mozem sa jej plnohodnotne venovat. Vychutnávam si každý deň a maličká ma priestor na pohyb, nikto ju nezvalí k zemi, zoberie si každu hračku, ktorú chce, bez toho, aby jej ju niekto vytrhol z ruk. Poobede kludne spi, nikto ju nerusi (spi este castejsie ako starší syn) a kopec iných vecí. Ja zatial v pohode navarim, popratam alebo oddychnem. Niesom unavená, podráždená, vládzem. Starší syn tešil najprv do jaslí, teraz do skolky. Stale nam prináša nejaké nové slovíčka a vrtochy. Zo školky pride rozkekešený. To dieťa prichádza aj odchádza z kolektívu šťastné. Má priestor pre svoju hru, nikto ho neobmedzuje. Kreslia si , spievaju, tancuju, maju divadielka, chodia von. Vsetko super veci. Starsi syn sa neciti odstrkovany, ked odchadza z domu, ale tesi sa, že sa bude celý den hrat. A odchadza z domu spolu z ockom, ktorý odchadza do práce a tiež sa necíti odstrkovaný🙂 Ani nezávidí manželke že ona zostáva doma🙂

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka ano je medzi tymi detmi rozdiel - jedno ma matku v praci, ktora sa mu venovat nemoze a druhe ma matku doma so surodencom, ktora sa mu venovat moze ... ci jedno dieta uprednostni mamicka na MD pred druhym? ... tak si naplanujem ine vekove rozdiely