icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt A tam je univerzalny navod na zivot? ... nejako mi to ako dokaz nestaci 😉

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt ja mam vekovy rozdiel 7 rokov, takze som nezazila to, ze ja na MD a dieta v skolke ... asi som si to naplanovala podla Teba dobre 😉 ... ja som sa ale pytala na iny typ rozdielu ... ak sa dietatu odporuca socializacia, tak preco len tomu, ktore ma matku pracujucu? 😉 ... asi si nepochopila celkom moju otazku. 🙂

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka jasne, navod na zivot 😀 ... ja mam dost veci z kontaktu odskusanych a funguju, resp. moje dieta tak funguje, cize nieco na tom bude

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka socializacia sa deje len v MS?

dai
8. nov 2013

@zuzanockamt hm... vidis, a mne pride chore drzat dieta privesene na maminej sukni do 4roch rokov🙂 asi to bude tym, ze ty mas asi take dieta ktore to vyzaduje... uz si sa zamyslela nad tym ze deti mozu byt odlisne? ze ine veci vyzaduje temperamentne dieta a ine nejake ustrachane ? ze ine potreby bude mat dieta velmi spolocenske a ine rodeny introvert?
mas jedno dieta - vidim ze ma viac ako 3, predpokladam ze si este stale s nim doma...hm... uprimne, nestretla som sa s matkou ktora by takto dieta mala doma a nezahlasila ze jej dieta chce ist uz do skolky, ze ked idu okolo skolky tak tuzobne pozera na deti a pod. ... poznam 3 take matky - a predstav si ze su doma na RD s dalsich dietatom - a prave preto absolutne nestihaju naplnat potreby po spolocnosti toho starsieho... mladsie potrebuje byt vonku na cerstvom vzduchu, spinkat etc. a starsie stat na jednom mieste, hrat sa s inymi detmi...., mladsie ma svoj rezim, niektore deti nevedia spat v kociku, ci vo vaku len v postielke ( moje prve take bolo ) - cize si prinutena byt rano a poobede s nim doma, pripadne niekde na zahrade ak dietatko to znesie... co s tym starsim ktore sa potrebuje nahanat, blaznit, preliezat preliezky, malovat, tvorit? ked matka je unavena lebo ma narocne dietatko ktore jej nespi v noci ani cez den, ktore sa nechce kocikovat ani satkovat...
mas velmi malo skusenosti nato aby si mohla sudit a vlastne k tejto teme nemas ziadnu skusenost, takze naozaj mi z toho vyplyva ze vlastne len potrebujes vyzdvihnut aka si ty supermatka a ine ktorych deti maju ine potreby, ktore ty samozrejme neuznavas su matky necitlive a otrasne☹ je zlvastne ze taketo nieco si dovoli tvrdit matka jedneho dietata☹

v inych temach zvyknem zdielat tvoj nazor ale v tejto ako matka dvoch extrovertnych, spolocnost inych deti milujucich deti sa s tebou absolutne nezhodnem - obe moje deti chodia do skolky od 2 a nieco roka , ani jedno nemalo ziadne adaptacne problemy, obaja sa strasne tesia rano do skolky/skoly a poobede na mamu, v skolke/skole su to slniecka vysmiate majuce kopu kamaratov, lahko sa prisposobujuce novym situaciam, velmi oblubene ( co mna samozrejme velmi tesi, ked vidim ako ich maju radi ucitelky, upratovacky a kopa deti aj mimo ich triedy )

co sa tyka tejto temy - podla mna nema pravo ucitelka rozkazovat rodicom kedy maju prist po svoje deti a kedy nie... co ak tej mamine mladsie dieta akurat spi v case kedy si ucitelka zmysli ze ona musi svoje starsie vyzdvihnut? co ak potrebuje riesit nieco ine? proste raz ked je dieta prijate tak sa k nemu maju spravat tak ako k inym detom...
na druhej strane si myslim ze prednost pri prijimani by z praktickych dovodov hlavne v oblastiach s nedostatkom miest, mali dostat deti pracujucich rodicov, kedze tyto zial nemaju ako riesit situaciu svojich deti vlastnymi silami...

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt To, ze to na Tvoje konkretne dieta funguje, to este neznamena, ze to bude fungovat na ine deti 😉 ... na moje funguje nieco ine a neohrnam nos nad inymi ...

zuzanockamt
8. nov 2013

@dai 😀 ... moje dieta je temperamentne az moc ... v skolke od roka a 11-tich mesiacov 🙂

dai
8. nov 2013

@zuzanockamt este reakcia na tvoju poslednu otazku - ano, socializacia do kolektivu sa deje len na MS, nie v materskom centre alebo na ihrisku kde maminky sedia dietatku za zadkom... tam dieta nenadvezuje prirodzene vztahy, neudrziava ich, neriesi prirodzene konflikty, nemusi sa ucit etc. ... lebo su tam stale vsevediace mamicky, ktore vyriesia za neho ( a nepresvedcis ma ze to tak nie je, mam s tymito zariadeniami dost skusenosti😉 )

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt To ja netvrdim, ale aj tak si este stale nenapisala, aky je rozdiel medzi tymi detmi ... reagovat inak, ako protiotazkou 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka aj otazka je reakcia 🙂 😉 🙂

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt o socializacii uz odpovedat nemusim, @dai to zmakla aj za mna 😉

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt ale ja cakam odpoved 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka uz som odpovedala, mam na to svoj nazor, ktory som si vyjadrila a ten sa nezmeni

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt ono je to super reakcia, ked clovek nevie, co ma povedat 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka ked myslis 🙂

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt myslim 😉

mima4
8. nov 2013

@dai super napisane 🙂

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka ja si myslim nieco ine

aristka
8. nov 2013

@zuzkaanicka
@dai a dievčatá majú pravdu ....

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt A co si myslis? 😉

dai
8. nov 2013

@zuzanockamt a v tom roku a 11 mesiacoch sa ti spravalo v skolke horsie ako v 3och?
u mna skusenost- maly mi chodi do triedy 2-3rocnych deti, na 10 deti 4 ucitelky... tieto deti sa nenormalne super adaptovali, nemali sme ziadne place, deticky su krasne k sebe, ziadne koflikty - pre mna uplne krasna skusenost... ako som pisala, moj maly sa do skolky strasne tesi - uteka k papuckam, sam sa prezuje a vyzlecie bundicku , da mi bostek a bezi do triedy vymojkat ucitelky...ked pre neho pridem poobede tak sa to opakuje v opacnom poradi😉 ( bostek ucitelkam a bezka ku mne vyobjimat sa , obliect a prec zo skolky😀 ) - vkazdom pripade viem ze je tam stastny - velakrat som ich triedu pozorovala z poza plota ked som prichadzala ako sa hraju vonku, velakrat som spoza pootvorenych dveri rano pozerala ako krasne sa spolu hraju - 10 krasnych vysmiatych spokojnych deti😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka mam jednoducho iny nazor na vychovu a spravanie sa deti, vychadzam z mnohych knih a materialov s touto tematikou, len treba mat trosku zakladne veci nastudovane a potom clovek chape, takze ma nebavi vzdy tu na tomto fore od zakladov vysvetlovat a pisat, kedze sa mi nechce ... a moj nazor je proste taky, ze dieta patri matke a pokial si matka zvolila tu cestu, ze chce mat dve, tri, styri a neviem kolko deti hned po sebe, s malym vekovym rozdielom, tak nie je riesenim starsie supnut do skolok a brat tym miesta pracujucim matkam, ktore do tej prace ist musia a este sa rozculovat, ake je to diskriminacne ... je mi jasne, ze nikdy nepochopim zmyslanie matky viacerych deti, kedze mam a budem mat len jedinacika, ale neviem si predstavit supnut 2,5-3-rocne dieta do skolky a doma byt s napr. polrocnym, rocnym ... ak by dieta same prejavilo zaujem a vyslovene sa pytalo do skolky, tak ano, nech sa paci, nech ide, ale rozculovat sa, ze o 15-tej si musi ist matka na MD pre dieta, to uz sa mi zda zvlastne ... no mozno som divna,ale vdaka bohu za to 🙂

abbey1
8. nov 2013

@zuzanockamt Na 100% súhlasím.
Nechápem, prečo si matky pod pojmom socializácia vybavia len škôlku. S deťmi je možnosť navštevovať množstvo aktivít, kde prichádzajú do styku s inými deťmi, cudzími dospelými a tam majú mnoho príležitostí na socializáciu. Rovnako nevidím rozdiel v neskoršom správaní detí, ktoré si prešli "socializáciou " v škôlke od ranného veku a detí, ktoré do škôlky nastúpili neskôr, či vôbec.
Je to len na povahe dieťatka a rodičoch, čo mu poskytnú.
Chápem, že sú deti, ktorým škôlka problém nerobí a sú zrelšie na takú adaptáciu. Bohužiaľ poznám i deti, ktoré škôlku a hlavne nástup do nej "zvládajú" s neskutočným plačom, zvracaním, a podobnými problémami a rodičia sú napriek tomu presvedčení, že škôlka je práve v tom veku pre ne to pravé.
Staršia začala do škôlky chodiť ako 3,5 ročná len na cca 3 hod denne a nikdy si úplne nezvykla. Síce už neplakávala, nežobronila, ale nikdy sa tam netešila. Zostávala so mnou doma vždy, keď to bolo len trošku možné. Ale nástupom do školy sa všetko zmenilo, od prvého dňa milovala pani učiteľku a školský systém jej problém nerobil.
Mladšia už má 3 roky, ale do kolektívu nenastúpila. Zúčasňujeme sa karnevalov, divadielok, tvorivých dielničiek, pekné dni trávime na ihrisku s inými deťmi. Od budúceho septembra do škôlky asi nastúpi, ale určite len na dopoludnie, ak sa nezmenia finančné, či zdravotné pomery v rodine.
Našťastie mi pracovné podmienky dovolia drvivú väčšinu dňa tráviť s deťmi.
Chápem maminky,ktoré musia pracovať,a ich deti sú v škôlke, chápem maminky, ktoré sú na MD a staršie dieťa dajú do kolektívu, ak sa to dieťa tam teší a je mu to reálne k osohu. Ale odsunúť dieťa do škôky od brieždenia do západu slnka a ešte nariekať, že ho musí mať doma cez prázdniny a podobne? 😒
Väčšina z nás si vekový rozdieľ medzi deťmi vybrala dobrovoľne, i poslanie byť matkou. Tak tam mi sťažnosti typu "nestíham, neviem sa venovať, inak sa nedá", prídu pritiahnuté za vlasy.
Ak je situácia v škôlkach s voľnými miestami, aká je, tak je jasné, že prednosť musia mať deti pracujúcich rodičov. Ak nepracujúci rodič má pocit, že dieťa nevyhnutne potrebuje kolektív, má množstvo iných možností, ako ho dieťaťu poskytnúť.

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Mne je uplne jedno, kto je kolko rokov so svojim dietatom doma ... naozaj, kludne nech je aj do promocii ... je ho neodsudzujem ... akurat som chcela vediet, aky je rozdiel (vo vyvoji-radsej to zdoraznim) medzi dietatom, ktore ma mamu doma na MD s mladsim surodencom a dietatom, ktore ma mamu pracujucu ... lebo ak su vekovo na tom podobne, tak by sa mali snad socializovat tiez v podobnom veku ... na toto som odpoved nedostala, zrejme ten rozdiel nie je ziadny (ono by to bolo aj prekvapujuce, keby bol 😉 ) ... takze tie recicky o tom, ze zena na MD ma dieta mat doma, alebo ho brat zo skolky po obede ... to su len take reciciky, nicim neodovodnene 😝

zuzanockamt
8. nov 2013

@dai ano, spraval sa uplne inak, to sa neda porovnat, v dvoch rokoch na skolku zrely nebol, do prace som musela, kedze nemam sponzora ... bol v triede medzi 2-3,5 rocnymi detmi ,.. dokopy v triede 18-20 deti ... zvykol si pekne ... adpatacny proces u neho zhruba 4-5 mesiacov - uplna norma u tak maleho dietata ... dnes je to uz uplne ine dieta, v skolke je uz druhak, chodi na anglictinu, s detmi a ucitelkami vychadza velmi dobre, zapaja sa do aktvit ... ziadny problem, pri odchode sa ma pyta, kedy zase prideme 🙂

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Nechcem rypat, ale ak uz mas tolko nastudovane a mas svoje jedine a vytuzene dieta, tak sa neuveritelne cudujem, ze si ho dala do skolky skor ako dovrsil 4 roky 😲 ... mne je to fuk ... ale ked Ty tu odsudzujes viacdetne matky, ze maju deti a v podstate sa o ne nevedia postarat, tak mi to nejako nesedi 😝

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka ano, dala som ho skor, lebo inak by sme nevyzili, bohuzial ... kto si potrebuje rypnut, ten si rypne ... obaja s manzelom bohuzial nezarabame tisicky

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Ale preco potom Ty rypes do viacdetnych matiek, ze sa nevedia postarat? ... ja si neptrebujem rypnut ... keby si to citala riadne, tak by si pochopila, ako som to myslela.

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt si spocitaj, kolkokrat si sa Ty vyjadrila tak, ze nemali mat tolko deti ... mne toto moze byt uplne ukradnute, vekovy rozdiel medzi detmi mam podla Teba idealny, mohla som si dovolit byt s kazdou tri roky ... ja sa necitim vobec o nic ukratena, ani moje deti ... ja som fakt chcela vediet len ten vyvinovy rozdiel a to som sa nedozvedela ... ale to rypanie do viacdetnych matiek, to sa proste uz nedalo prehliadat ...

zuzanockamt
8. nov 2013

@zuzkaanicka matka, ktora je doma s dalsim dietatom snad je schopna si prist po dieta o 15-tej hod. do skolky a nerozculovat sa nad diskriminaciou - o tom bola diskusia ... nepisala som, ze nemali mat tolko deti, len som sa zamyslela, ze naco viac deti, ked im vadi byt s nimi doma a potrebuju mat skolku az do vecera

dai
8. nov 2013

@zuzanockamt hm... chapem potom ze si myslis ze pre tvoje dieta to nebola spravna volba... a hlavne ked si presvedcena ze si konala nespravne , viac menej z donutenia tak potom mas asi nazor aky mas...
ale vidis aj moju skusenost - moj mladsi nema este 2.5 roka a skolka je super😀
a ano, su aj 5rocne ktore maju so skolkou problemy ... preto ti ale pisem ze podla mna univerzalny recept neexistuje, proste ak ma mama na RD mladsie narocne a starsie s takou potrebou kolektivu ako moje deti, tak mat to starsie doma je podla mna jemu velmi na skodu☹