icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

zuzanockamt
8. nov 2013

@dai jasne, ale nech sa nerozculuje, ze jej vadi ist si po neho o 15-tej a chce si ist az o 15:30 alebo o 16:00, tak toto nepochopim nikdy

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt Ale preco by mala? ... ak jej dieta vzali na celodennu dochadzku, tak nikoho nema co zaujimat, o kolkej pre dieta pride ... ved nech si kazdy hladi do svojich hrncov a nie do susedovych ... co koho do toho, kedy ktora mama pride pre dieta? 😕

dai
8. nov 2013

@zuzanockamt tak ale nevies aky rezim ma jej mladsie dieta... moj mladsi napr. poobede pred 1nou nezaspal a spaval aj 3 hodiny, cize som mnohokrat pre malu pred 16,30 ist nemohla - budit ho nebudem a hadam ho doma nenecham sameho☹

zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt ja sa pre dceru do skolky ponahlam a nikdy tam nebola dlhsie ako do 15:30 ... ale je mi uplne jedno, dokedy tam bude susedovo dieta ... a rovnako si myslim, ze ani ucitelka, ani riaditelka sa do toho nemaju starat ...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
8. nov 2013

@zuzanockamt A kedze som sa nedozvedela to, co som sa chcela dozvediet, tak sa lucim a prajem dobru noc 😉

aristka
8. nov 2013

pri najmladšej ,sme my mamičky chodili pomaly ako posledné ,,ktoré mali staršie v škôlke ...stretli sme sa v meste ,spravili nákup ,postrážili jedna druhej bábätká a až potom na druhú stranu mesta po deti ,pokiaľ viem ,tak je daná záverečná v škôlke a to je čas pokiaľ si treba po deti prísť a tam nemá kto čo diktovať ....

zuzkaanicka
8. nov 2013

@fidka79 jej potreby ma az tak nezaujimaju ... ked sa chcela opytat, tak sa opytala ...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
spachtos
8. nov 2013

@warholette nepisala som o mne, ale ze poznam zo svojho okolia take deti a nemali problem s nastupom do skoly a so zaclenenim do kolektivu. Ale ja mam doma dve deti - dcera isla do skolky ako 4rocna a tesila sa, nemala problem s adaptaciou, od prveho dna bola bez placu, naopak syn si nevedel zvyknut, bol spokojny doma, hoci deti mal rad, ale v skolke sa necitil dobre. Napriek tomu vyrastli z oboch spolocenski, mladi ludia, ktori maju okolo seba plno kamaratov, nesedia pri mne doma, ani to od nich neziadam. Jednoducho si myslim, ze to nie je len o tom, ze ci chodia do skolky od 3 alebo 6 rokov, ale zalezi na povahe dietata.

mima595
8. nov 2013

@fidka79 - tu sa myslim uz zachadza do uplnych extremov....je rozdiel budit dieta o 14.30, lebo pani ucitelka povedala, ze dieta ma chodit zo skolky o 15...aj ked nie su na to ziadne padne argumenty, alebo budit dieta o 16.15, ked je dane, ze skolka funguje do 16.30...

takisto rano, ked je ranne schadzanie do 8.00 hod, tak len v dovodnenych pripadcoh sa dava dieta do skolky neskor...myslim, ze toto v ziadnej skolke nepripustia...aby sa im deti schadzali do 10. hod.....

dai
8. nov 2013

@fidka79 tak my mame oficialne skolku od 9.30 a pokial som bola na naterskej tam tam dcera asi ani skor nebola... a nosila som ju tam tak aj ked som pracovala kedze mam flexi pracovny cas... pred tou 9.30 sa det len hrali a ranajkovali, my sme ranajkovali vzdy rodinne doma... moj muz pred 18tou malokedy konci ...
a co sa tyka budenia deti - no ja som to parkrat spravila ked spal uz tak ze pomaly skolku zatvarali... a bol to horor - maly mi prereval nasledujuce 2 hodiny a nervozny bol az do vecera... takze tomuto som sa snazila vyhybat... okrem toho ja aj ked som prisla pre malu o tej 16.30 tak som tam naslefne spolu s ostatnymi matkami bokom aj hodinu stala lebo deti sa este potrebovali dohrat, domalovat do...., takze tolko k tomu...
mam deti v sukromnon zariadeni a nestretla som sa nikdy s vycitkami typu ze mam priniest dieta skor ci si ho skor vyzdvihnut...

barny
8. nov 2013

moj nazor je ked je dieta prijate do skolky na cely den , ma narok tam byt do jej "zaverecnej" ci matka pracuje alebo nie, ja mam jedno dieta, vo skolke chce vyslovne byt co najdlhsie, ja tiez chodim do prace od jeho roka a pol, mohla by ho ist zobrat moja mama skor, ale preco ked sa chce hrat a keby mam aj druhe a niekto povie ze mam si ho ist zobrat do urcitej hodiny, tak by nepochodil.

zuzkaanicka
9. nov 2013

@zuzanockamt vies, mne je naozaj jedno, kedy kto da dieta do skolky, ja som si dala deti do skolky vtedy, ked som to chcela a teda nie som v tomto smere frustrovana 😉 ... mna jedine zaujimalo, ci podla Teba je nejaky vyvinovy rozdiel medzi detmi, ktore maju mamu doma a medzi tymi, ktore maju mamu pracujucu ... vyvinovy rozdiel, ktory by mohol implikovat neskorsiu socializaciu (je jedno ci od 3 alebo 4 rokov) ... podla mna taky rozdiel neexistuje ... a tipujem, ze to vies aj Ty ... ale nepriznas to, lebo by si tym musela popriet dost z toho, co si tu doteraz popisala-to celkom chapem 😉 ... jednoduchsie je rypat do viacdetnych mamiciek, ze su neschopne, alebo lenive sa postarat o deti ... samozrejme, Teba sa opytat nic nesmiem, lebo rypem ... Ty rypat mozes? ... odpoved, ze si "nieco" citala ... to u mna nie je argument ... keby sme sa bavili o exaktnej vede, tak OK, ale v psychologii-co autor, to iny nazor ... a verifikacia doost neista 😉 ... ak mas toho tolko nastudovaneho, tak si sa uz mozno dopracovala aj k tomu, ze univerzalny model neexistuje, lebo kazde dieta je original (nastastie) ... v otazkach vychovy sa riadim svojim rozumom a srdcom, zatial ma nesklamali 😉 ... ale Ty sa riad cim chces, mas na to plne pravo ... len prosim Ta, neohrnaj nos nad niekym, koho vobec nepoznas ... neposudzuj ine maminky, kym o nich takmer nic nevies 🙂

sorciera24
9. nov 2013

@zuzanockamt a teraz budem mozno podrypovacna ja, ale nech vidia aj ostatne, navazas sa tu do matiek, kt. si nechaju dieta dlhsie v skolke, prip. si ho nenechali doma az do 4 rokov....(co si nespravila ani ty)....zhadzujes to na financie, ok....ale vysvetli to presne, nech su aj ine v obraze, ty si musela ist do prace, elbo tvoj muz bol (mozno aj je este ) nezamestanany....co chapem....ale nechapem potom jedno a nesualdi to s tvojim presvedcenim...preco syn neostal doma s otcom, ale si ho supla do skolky?....ved rodic je doelzitejsi ako skolka!......vodu kazes, vino pijes, moja....
mozno si treba urobit poriadky doma, ak by si ich mala, neriesis cudzie matky a ich deti....lebo su to ich deti a mozu si chodit po ne kedy chcu....presne tak ako sit o urobila ty...... svoj nazor nenanucuj ostatnym (a uz duplom by to nemala robit ucitelka)

zuzkaanicka
9. nov 2013

@sorciera24 ked ma niekto z niecoho komplex, alebo je frustrovany, tak je najlahsie poukazat na druhych, toto este nepoznas? ... ale nechcem byt konkretna, lebo budem zase pre niekoho vyryvacna 😉

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkaanicka ja som konkretna bola (mozno som nemala), ale uz ma stve, ze poukazuje, ake dolezite je mat dieta s rodicom a sama tak neurobila (hoci mohla......aj otec je rodic, ibaze by to nebol taky super rodic)...ale tto uz ja nesudim, to mi je ejdno, kazdy nech si urobi najprv poriadok doma, kym zacne sudit inych, o kt. vie prd.....

zuzkaanicka
9. nov 2013

@sorciera24 ved, ale na to iste som sa jej opytala vcera a sfukla ma, ze rypem 😕 ... o chvilu sa sem nahrnu jej obdivovatelky a sfuknu nas obe ... preco mi to nevadi? 😀 ... ja sa idem venovat rodine, ony nech sa venuju internetu, vecer si precitam-mozno pritom upletiem aj pol svetra 😉

zuzkat1
9. nov 2013

@zuzkaanicka
@dai
@fidka79
@zuzanockamt
Baby ja si myslim ze rezim mladsieho dietata sa da plne prisposobit starsieme. Ved aj tomu starsiemu sme rezim upravovali tak aby to bolo najvyhovujucejsie.. nenasilne Samozrejme.
Ja som teraz pn kvoli tehu.mala je v skolke,lebo tam rada chodi. Ale o 12tej idem pre nu,lebo kedze som doma je cisty nezmysel aby tam musela spat. V aprili mam termin. Malu su necham doma do septembra.nemam to srdce poslat ju do skolky ked ja budem doma s miminom.aj tak to bude pre nu zlozite obdobie-na babo sa velmi tesi,ale ked realne pride predsa len to bude velka zmena. Ak bude chciet ist do skolky tak ju dam,ale len do 12tej.

zuzanockamt
9. nov 2013

@sorciera24 neurazaj ... moj muz bol v case, ked som musela nastupit do prace zamestnany a teraz je zamestnany opät 🙂 ... a aj ked bol bez prace, nesedel doma 🙂 ... doma si poriadky robit nemusim 🙂

sorciera24
9. nov 2013

@zuzanockamt ale potom bolo obdobie dost dlhe, ekdybol nezmaetnany......ak by bolo dieta tak prednejsie ako pises ostatnym mama, vybrala by si ho zo skolky a bol by s nim doma.....to bnebola urazka.....to je fakt.......ako vravim, kazdy ench si zameta pred svojim prahom.....

zuzanockamt
9. nov 2013

@sorciera24 ako som napisala, nesedel doma, cize nemohol byt s nasim synom ... iba, ked bol chory sa mohol uvolnit, aby som ja mohla byt v praci nevyhnutny cas a stojim si za svojim, ze ak sa matka na MD rozculuje, ze si musi vybrat dieta zo skolky o 15-tej, tak je to chore ... tymto uz na teba nereagujem, pekny den

zuzkaanicka
9. nov 2013

@zuzkat1 pockaj, kym sa Ti druhe narodi, upravuj rezim a potom pis 😉 ... v kazdom pripade, tu nejde o to, kto kedy ide pre dieta do skolky, ale o to, ze je to len na nom a nikto mu nema do toho kecat 😉

zuzkaanicka
9. nov 2013

@sorciera24 pichla si do osieho hniezda 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
9. nov 2013

@zuzkaanicka ja nemusim cakat kym sa narodi...narodenim druheho dietata nebude pre mna to prve menej dolezite. To viem uz teraz

zuzkaanicka
9. nov 2013

@zuzkat1 a ja som niekde napisala, ze to starsie bude pre Teba menej dolezite? ... Zuzka 😉

zuzkat1
9. nov 2013

@zuzkaanicka a je to jej vec,jasne,ale cudovat sa mozem kedze je mi to zvlastne...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
dai
9. nov 2013

@zuzkat1 tak je to samozrejme tvoje pravo a vec. podla mna vyberat dieta v obdobi ked sa budes musiet plne venovat miminu je to najhorsie co mozes spravit, hlavne ak to je uz plne adaptovane... nevies ake babo sa ti narodi, mozno bude mat koliky a reflux ako moja - na rukach som ju mala cely den a na prse tiez vkuse kedze jukvoli paleniu zahy stale smaedilo... kocik neznasala , chcela sa len nosit... rezim nemala - nevedela spat dlhsie ako 20 minut vkuse, kvoli refluxu bolo neustale hladna... nastastie bola moja prva, neviem si predstavit mat popri nej doma dalsie dieya ktore vyzaduje pozornost, mojkanie etc. ... ktore mu kvoli miminu nemozem dat. ver mi ze nech sa akokolvek tesi tak na to mojkanie a nosenie ziarlit bude...
ale tak prajem ti ab sa ti narodilo rezimove tabulkove babo😉 pri takom by to fungovat mohlo... moj maly taky bol prvy rok, zial ked zacal spavat len raz za den tak sa mu spanok posuvat nedal - ked som ho dala do postele skor tak jednoducho nezaspal - zaspal vzdy az okolo 13-14tej... na druhej strane mne to nevadilo, ako som pisala my sme aj tak v skolke boli vzdy az do zaverecnej lebo mala sa este chcela hrat na ihrisku s jej kamaratmi zo skolky...